Τι είναι η επίλυση;

Ο όρος " ανάλυση" περιγράφει τον αριθμό κουκκίδων ή εικονοστοιχείων που περιέχει ή μπορεί να εμφανίζεται σε οθόνη υπολογιστή, τηλεόραση ή άλλη συσκευή προβολής. Αυτές οι κουκίδες αριθμούν σε χιλιάδες ή εκατομμύρια και η σαφήνεια αυξάνεται με την ανάλυση.

Ανάλυση σε οθόνες υπολογιστών

Η ανάλυση οθόνης υπολογιστή αναφέρεται στον κατά προσέγγιση αριθμό των στιγμών που μπορεί να εμφανίσει η συσκευή. Εκφράζεται ως ο αριθμός των οριζόντιων κουκίδων με τον αριθμό των κάθετων κουκίδων. για παράδειγμα, μια ανάλυση 800 x 600 σημαίνει ότι η συσκευή μπορεί να εμφανίσει 800 τελείες κατά 600 dots προς τα κάτω - και επομένως, ότι στην οθόνη εμφανίζονται 480.000 τελείες.

Από το 2017, οι κοινές αναλύσεις υπολογιστή παρακολούθησης περιλαμβάνουν:

Ανάλυση σε τηλεοράσεις

Για τις τηλεοράσεις, η ανάλυση είναι λίγο διαφορετική. Η ποιότητα της τηλεοπτικής εικόνας εξαρτάται περισσότερο από την πυκνότητα των εικονοστοιχείων από ότι ο συνολικός αριθμός εικονοστοιχείων. Με άλλα λόγια, ο αριθμός των εικονοστοιχείων ανά μονάδα επιφάνειας καθορίζει την ποιότητα της εικόνας, όχι τον συνολικό αριθμό των εικονοστοιχείων. Έτσι, η ανάλυση της τηλεόρασης εκφράζεται σε εικονοστοιχεία ανά ίντσα (PPI ή P). Από το 2017, τα πιο συνηθισμένα ψηφίσματα τηλεόρασης είναι 720p, 1080p και 2160p, τα οποία όλα θεωρούνται ως υψηλής ευκρίνειας.

Ανάλυση των εικόνων

Η ανάλυση μιας ηλεκτρονικής εικόνας (φωτογραφία, γραφικό, κ.λπ.) αναφέρεται στον αριθμό των εικονοστοιχείων που περιέχει, συνήθως εκφράζονται σε εκατομμύρια pixel (megapixels ή MP). Όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα της εικόνας. Όπως και με τις οθόνες υπολογιστών, η μέτρηση εκφράζεται ως πλάτος κατά ύψος, πολλαπλασιασμένη ώστε να αποδίδει έναν αριθμό σε megapixel. Για παράδειγμα, μια εικόνα που έχει 2048 pixels πλάτος κατά 1536 pixels κάτω (2048 x 1536) περιέχει 3.145.728 pixels. Με άλλα λόγια, είναι μια εικόνα 3,1 megapixel (3MP).

Το Takeaway

Κατώτατη γραμμή: Αν αναφέρεται σε οθόνες υπολογιστών, τηλεοράσεις ή εικόνες, η ανάλυση αποτελεί ένδειξη της σαφήνειας, της ζωντάνιας και της καθαρότητας μιας οθόνης ή εικόνας.