Ηλεκτρονική διανομή δύναμης φρένων

Τι είναι η ηλεκτρονική κατανομή δύναμης πέδησης (EBD);

Η ηλεκτρονική κατανομή της πέδησης (EBD) είναι ένα σύστημα επιπρόσθετων χειριστηρίων φρένων που μπορούν να αυξήσουν και να βελτιώσουν τη λειτουργικότητα των φρένων αντιμπλοκαρίσματος .

Αυτό επιτυγχάνεται συνήθως με την παρακολούθηση ενός αριθμού διαφορετικών συστημάτων και αισθητήρων και τη μεταβολή της ποσότητας δύναμης που εφαρμόζεται σε κάθε μεμονωμένο δαγκάνα φρένου. Με τη ρύθμιση της ποσότητας φρένων που εφαρμόζεται, με βάση τις συνθήκες οδήγησης και οδήγησης, τα φρένα EBD μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή επικίνδυνων παραλείψεων.

Πώς λειτουργεί η ηλεκτρονική διανομή δύναμης πέδησης;

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές πρωτότυπου εξοπλισμού (OEM) προσφέρουν τουλάχιστον ένα μοντέλο με EBD, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη φρένων EBD που μπορείτε να αντιμετωπίσετε.

Ωστόσο, τα συστήματα EBD συνήθως χρησιμοποιούν στοιχεία όπως:

Πολλά από αυτά τα εξαρτήματα χρησιμοποιούνται επίσης από άλλα συστήματα που σχετίζονται με την πέδη, όπως ο ηλεκτρονικός έλεγχος ευστάθειας και ο έλεγχος πρόσφυσης .

Ο τρόπος με τον οποίο συνήθως λειτουργούν τα φρένα EBD είναι ότι το σύστημα εξετάζει δεδομένα από τους αισθητήρες ταχύτητας για να καθορίσει εάν οποιοσδήποτε από τους τροχούς δεν περιστρέφεται με την ίδια ταχύτητα με τους άλλους. Εάν διαπιστωθεί κάποια ασυμφωνία, που υποδεικνύει ότι ένα ελαστικό μπορεί να είναι ολισθαίνοντα, μπορούν να ληφθούν διορθωτικά μέτρα.

Αυτά τα συστήματα μπορούν επίσης να συγκρίνουν τα δεδομένα από έναν αισθητήρα εκτροπής με τα δεδομένα από έναν αισθητήρα γωνίας τιμονιού για να διαπιστωθεί εάν το όχημα υπερβαίνει ή υποβαθμίζει. Αυτά τα δεδομένα επεξεργάζονται στη συνέχεια από τη μονάδα ηλεκτρονικού ελέγχου για να διαπιστώσουν το σχετικό φορτίο σε κάθε τροχό.

Αν η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου διαπιστώσει ότι ο ένας ή περισσότεροι τροχοί είναι κάτω από ελαφρύτερο φορτίο από τους άλλους, είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει διαμορφωτές δύναμης πέδησης για να μειώσει τη δύναμη πέδησης σε αυτόν τον τροχό. Αυτό συμβαίνει δυναμικά, έτσι ώστε η δύναμη πέδησης να μπορεί να διαμορφώνεται συνεχώς σε απόκριση στις επικρατούσες συνθήκες.

Ποιο είναι το σημείο ηλεκτρονικής διανομής δυνάμεων φρένων;

Ο σκοπός του EBD είναι παρόμοιος με τους σκοπούς των σχετικών τεχνολογιών όπως τα αντιμπλοκαρίσματα και ο έλεγχος πρόσφυσης. Όλες αυτές οι τεχνολογίες έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν την ασφάλιση των τροχών ενός οχήματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τον οδηγό να χάσει πολύ γρήγορα τον έλεγχο. Σε αντίθεση με άλλα συστήματα πέδησης, το EBD είναι σε θέση να ρυθμίζει δυναμικά τη δύναμη πέδησης που εφαρμόζεται σε κάθε τροχό.

Η γενική ιδέα πίσω από την ηλεκτρονική κατανομή της δύναμης πέδησης είναι ότι οι τροχοί ασφαλίζονται πιο εύκολα όταν βρίσκονται υπό ελαφρύ φορτίο. Οι παραδοσιακές βαλβίδες εκτίμησης ασχολούνται με αυτό το θέμα εφαρμόζοντας διαφορετικά επίπεδα δύναμης πέδησης στους εμπρός και πίσω τροχούς, αλλά αυτές οι υδραυλικές βαλβίδες δεν είναι ικανές να αντιδρούν σε διαφορετικές συνθήκες και συνθήκες.

Υπό κανονικές συνθήκες, το βάρος ενός οχήματος θα μετατοπιστεί προς τα εμπρός καθώς επιβραδύνεται. Δεδομένου ότι αυτό βάζει ένα βαρύτερο φορτίο στους μπροστινούς τροχούς από τα πίσω, τα συστήματα EBD μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή την κατάσταση μειώνοντας τη δύναμη πέδησης στους πίσω τροχούς. Ωστόσο, ένα όχημα που είναι βαριά φορτωμένο στο πίσω μέρος θα συμπεριφέρεται διαφορετικά. Εάν ο κορμός είναι γεμάτος αποσκευές, ένα σύστημα EBD μπορεί να ανιχνεύσει το αυξημένο φορτίο και να ρυθμίσει ανάλογα τη δύναμη πέδησης.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να οδηγήσετε ένα όχημα που έχει ηλεκτρονική διανομή δυνάμεων φρένων;

Εάν βρεθείτε σε ένα όχημα που περιλαμβάνει EBD, θα πρέπει να το οδηγήσετε όπως οποιοδήποτε άλλο όχημα που έχει αντιμπλοκαρίσματα.

Αυτά τα συστήματα λειτουργούν πίσω από τις σκηνές για να προσαρμόζονται αυτόματα για επιπλέον βάρος στον κορμό, τις παγωμένες ή υγρές συνθήκες και άλλες μεταβλητές, οπότε δεν απαιτείται επιπλέον προσπάθεια εκ μέρους σας. Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά το φρενάρισμα και τη στροφή μέχρι να είστε εξοικειωμένοι με τον τρόπο χειρισμού του οχήματος.

Τι συμβαίνει όταν αποτυγχάνεται η ηλεκτρονική διανομή δύναμης πέδησης;

Σε περίπτωση βλάβης του EBD, το συμβατικό σύστημα πέδησης θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Αυτό σημαίνει ότι συνήθως θα είστε εντάξει αν πρέπει να οδηγήσετε ένα όχημα που έχει δυσλειτουργικό σύστημα EBD. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα κατά την πέδηση.

Επειδή τα EBD και ABS χρησιμοποιούν πολλά από τα ίδια εξαρτήματα, τα αντιμπλοκαρίσματα συχνά αποτυγχάνουν ταυτόχρονα με το ηλεκτρονικό σας σύστημα διανομής δύναμης πέδησης, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να αντλήσετε τα φρένα σας αντί να εφαρμόσετε σταθερή πίεση.

Ορισμένοι κατασκευαστές συστήνουν να ελέγχετε το επίπεδο υγρού φρένων εάν υποπτευθείτε ένα δυσλειτουργικό σύστημα EBD, επειδή ορισμένα οχήματα χρησιμοποιούν την ίδια προειδοποιητική λυχνία για χαμηλό υγρό που χρησιμοποιείται για άλλα ζητήματα φρένων. Εάν η στάθμη του υγρού είναι χαμηλή, θα πρέπει να αποφύγετε την οδήγηση του οχήματος μέχρι να ολοκληρωθεί και ένας μηχανικός θα πρέπει να επιθεωρήσει το σύστημα για διαρροές.