Στρογγυλά αριθμητικά στοιχεία Μέχρι τα πλησιέστερα 5 ή 10 στο Excel

01 του 01

Λειτουργία του Excel

Στρογγυλοποίηση Αριθμών Μέχρι τις πλησιέστερες 5 ή 10 με τη λειτουργία ΑΚΥΡΩΣΗ. & αντιγράψτε τον Τεντ Γάλλο

Επισκόπηση λειτουργιών κορυφής

Η λειτουργία CEILING του Excel μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξάλειψη ανεπιθύμητων δεκαδικών ψηφίων ή ασήμαντων ψηφίων στα δεδομένα, με στρογγυλοποίηση των αριθμών προς τα πάνω στην πλησιέστερη τιμή που θεωρείται σημαντική.

Για παράδειγμα, η λειτουργία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στρογγυλοποιήσει έναν αριθμό προς τα πάνω στο πλησιέστερο 5, 10 ή άλλο συγκεκριμένο πολλαπλάσιο.

Ένα πολλαπλάσιο ενός αριθμού μπορεί να προσδιοριστεί γρήγορα με την καταμέτρηση από τον αριθμό. Για παράδειγμα, τα 5, 10, 15 και 20 είναι όλα πολλαπλάσια των 5

Μια πρακτική χρήση για τη λειτουργία είναι να στρογγυλοποιήσετε το κόστος των αντικειμένων στη πλησιέστερη δεκάρα ($ 0.10) για να αποφύγετε να αντιμετωπίζετε μικρότερες αλλαγές, όπως πένες ($ 0.01) και νικέλλα ($ 0.05).

Σημείωση: Για να στρογγυλοποιήσετε τους αριθμούς χωρίς να καθορίσετε την ποσότητα στρογγυλοποίησης, χρησιμοποιήστε τη λειτουργία ROUNDUP .

Αλλαγή δεδομένων με τις λειτουργίες στρογγυλοποίησης

Όπως και άλλες λειτουργίες στρογγυλοποίησης, η συνάρτηση CEILING μεταβάλλει τα δεδομένα στο φύλλο εργασίας σας και συνεπώς επηρεάζει τα αποτελέσματα οποιωνδήποτε υπολογισμών που χρησιμοποιούν τις στρογγυλοποιημένες τιμές.

Υπάρχουν, από την άλλη πλευρά, επιλογές μορφοποίησης στο Excel που σας επιτρέπουν να αλλάξετε τον αριθμό των δεκαδικών ψηφίων που εμφανίζονται από τα δεδομένα σας χωρίς να αλλάξετε τους αριθμούς τους.

Η πραγματοποίηση μορφοποίησης αλλαγών στα δεδομένα δεν επηρεάζει τους υπολογισμούς.

Η σύνταξη και τα επιχειρήματα της συνάρτησης CEILING

Η σύνταξη μιας συνάρτησης αναφέρεται στη διάταξη της λειτουργίας και περιλαμβάνει το όνομα, τις αγκύλες και τα επιχειρήματα της συνάρτησης.

Η σύνταξη για τη λειτουργία ΠΛΑΙΣΙΟ είναι:

= ΑΡΙΘΜΟΣ (Αριθμός, Σημασία)

Αριθμός - η τιμή που πρέπει να στρογγυλοποιηθεί. Αυτό το επιχείρημα μπορεί να περιέχει τα πραγματικά δεδομένα για στρογγυλοποίηση ή μπορεί να είναι αναφορά κυψέλης στη θέση των δεδομένων στο φύλλο εργασίας.

Σημασία - ο αριθμός των δεκαδικών θέσεων που υπάρχουν σε αυτό το όρισμα υποδεικνύει τον αριθμό των δεκαδικών ψηφίων ή τα σημαντικά ψηφία που θα υπάρχουν στο αποτέλεσμα (γραμμές 2 και 3 του παραδείγματος)
- η συνάρτηση στρογγυλοποιεί το όριο αριθμού που καθορίστηκε παραπάνω μέχρι το πλησιέστερο πολλαπλάσιο αυτής της τιμής
- εάν χρησιμοποιείται ένας ακέραιος αριθμός για αυτό το επιχείρημα, όλα τα δεκαδικά ψηφία του αποτελέσματος θα αφαιρεθούν και το αποτέλεσμα θα στρογγυλοποιηθεί στο πλησιέστερο πολλαπλάσιο αυτής της τιμής (σειρά 4 του παραδείγματος)
- για αρνητικά αριθμητικά επιχειρήματα και θετικά επιχειρήματα σημασίας , τα αποτελέσματα στρογγυλεύονται προς τα πάνω προς το μηδέν (σειρές 5 και 6 του παραδείγματος)
- για αρνητικά αριθμητικά επιχειρήματα και αρνητικά επιχειρήματα σημασίας , τα αποτελέσματα στρογγυλεύονται προς τα κάτω από το μηδέν (σειρά 7 του παραδείγματος)

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

Το παράδειγμα στην παραπάνω εικόνα χρησιμοποιεί τη λειτουργία ΑΚΥΡΩΣΗ για να στρογγυλοποιήσει πολλές δεκαδικές τιμές στον επόμενο ακέραιο αριθμό.

Η λειτουργία μπορεί να εισαχθεί πληκτρολογώντας το όνομα της λειτουργίας και τα επιχειρήματα στο επιθυμητό κελί ή μπορεί να εισαχθεί χρησιμοποιώντας το παράθυρο διαλόγου της λειτουργίας όπως περιγράφεται παρακάτω.

Τα βήματα που χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή της συνάρτησης στο κελί C2 είναι:

  1. Κάντε κλικ στο κελί C2 για να γίνει το ενεργό κελί - εδώ θα εμφανιστούν τα αποτελέσματα της λειτουργίας ΑΚΥΡΩΣΗ
  2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Φόρμες του μενού κορδέλας
  3. Επιλέξτε Math & Trig από την κορδέλα για να ανοίξετε την αναπτυσσόμενη λίστα λειτουργιών
  4. Κάντε κλικ στο ΑΚΥΡΩΣΗ στη λίστα για να εμφανιστεί το παράθυρο διαλόγου της λειτουργίας
  5. Στο παράθυρο διαλόγου, κάντε κλικ στη γραμμή Αριθμός
  6. Κάντε κλικ στο κελί A2 στο φύλλο εργασίας για να εισαγάγετε εκείνη την αναφορά κυττάρων στο παράθυρο διαλόγου
  7. Στο παράθυρο διαλόγου, κάντε κλικ στη γραμμή Σημασιολογία
  8. Πληκτρολογήστε 0,1
  9. Κάντε κλικ στο κουμπί OK για να ολοκληρώσετε τη λειτουργία και να κλείσετε το παράθυρο διαλόγου
  10. Η απάντηση 34.3 θα πρέπει να εμφανίζεται στο κελί C2
  11. Όταν κάνετε κλικ στο κελί E1, η πλήρης λειτουργία = ΑΚΡΙΒΕΙΑ (A2, 0.1) εμφανίζεται στη γραμμή τύπων πάνω από το φύλλο εργασίας

Ο τρόπος με τον οποίο το Excel φτάνει σε αυτή την απάντηση είναι ότι:

Αποτελέσματα κυττάρων C3 έως C7

Αν τα παραπάνω βήματα επαναλαμβάνονται για τα κύτταρα C3 έως C7, λαμβάνονται τα ακόλουθα αποτελέσματα:

#NUM! Τιμή σφάλματος

Το # NUM ! η τιμή σφάλματος επιστρέφεται από το Excel για τη συνάρτηση CEILING εάν ένα θετικό Όριο αριθμού συνδυάζεται με ένα αρνητικό όρισμα Σημασίας .