Βρείτε το Μέσο (Mode) Με τη λειτουργία MODE του Excel

Ο τρόπος για μια λίστα τιμών δεδομένων ορίζεται ως η πιο συχνά εμφανιζόμενη τιμή στη λίστα.

Για παράδειγμα, στη δεύτερη σειρά στην παραπάνω εικόνα, ο αριθμός 3 είναι η λειτουργία, καθώς εμφανίζεται δύο φορές στην περιοχή δεδομένων A2 έως D2, ενώ όλοι οι άλλοι αριθμοί εμφανίζονται μόνο μία φορά.

Ο τρόπος θεωρείται επίσης, μαζί με τον μέσο και τον διάμεσο, ως μέτρο της μέσης τιμής ή της κεντρικής τάσης για δεδομένα.

Για μια κανονική κατανομή δεδομένων - που αντιπροσωπεύεται γραφικά από καμπύλη καμπάνας - ο μέσος όρος και για τα τρία μέτρα της κεντρικής τάσης είναι η ίδια τιμή. Για μια λανθασμένη κατανομή δεδομένων, η μέση τιμή μπορεί να διαφέρει για τα τρία μέτρα.

Η χρήση της λειτουργίας MODE στο Excel καθιστά εύκολη την εύρεση της τιμής που εμφανίζεται συχνότερα σε ένα σύνολο επιλεγμένων δεδομένων.

01 από 03

Βρείτε την πιο συχνά εμφανιζόμενη τιμή σε μια περιοχή δεδομένων

© Ted French

Αλλαγές στη λειτουργία MODE - Excel 2010

Στο Excel 2010 , η Microsoft εισήγαγε δύο εναλλακτικές λύσεις στη χρήση της λειτουργίας MODE για όλες τις χρήσεις:

Για να χρησιμοποιήσετε την κανονική λειτουργία MODE στο Excel 2010 και σε νεότερες εκδόσεις, πρέπει να εισαγάγετε με μη αυτόματο τρόπο, καθώς δεν υπάρχει κανένα παράθυρο διαλόγου που να σχετίζεται με αυτό σε αυτές τις εκδόσεις του προγράμματος.

02 του 03

Η σύνταξη και τα επιχειρήματα της Λειτουργίας MODE

Η σύνταξη μιας συνάρτησης αναφέρεται στη διάταξη της λειτουργίας και περιλαμβάνει το όνομα, τις αγκύλες και τα επιχειρήματα της συνάρτησης.

Η σύνταξη για τη λειτουργία MODE είναι:

= MODE (Αριθμός1, Αριθμός2, Αριθμός3, ... Αριθμός255)

Αριθμός1 - (απαιτείται) οι τιμές που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του τρόπου λειτουργίας. Αυτό το επιχείρημα μπορεί να περιέχει:

Αριθμός2, Αριθμός3, ... Αριθμός255 - (προαιρετικά) πρόσθετες τιμές ή αναφορές κυψελών μέχρι το μέγιστο 255 που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του τρόπου λειτουργίας.

Σημειώσεις

  1. Εάν η επιλεγμένη περιοχή δεδομένων δεν περιέχει διπλά δεδομένα, η λειτουργία MODE θα επιστρέψει την τιμή σφάλματος # N / A - όπως φαίνεται στη γραμμή 7 στην παραπάνω εικόνα.
  2. Αν οι πολλαπλές τιμές στα επιλεγμένα δεδομένα εμφανίζονται με την ίδια συχνότητα (με άλλα λόγια, τα δεδομένα περιέχουν πολλαπλές λειτουργίες), η συνάρτηση επιστρέφει την πρώτη τέτοια λειτουργία που αντιμετωπίζει ως λειτουργία για ολόκληρο το σύνολο δεδομένων - όπως φαίνεται στη γραμμή 5 στην παραπάνω εικόνα . Η περιοχή δεδομένων A5 έως D5 έχει 2 λειτουργίες - 1 και 3, αλλά 1 - ο πρώτος τρόπος αντιμετώπισης - επιστρέφεται ως τρόπος λειτουργίας για ολόκληρο το φάσμα.
  3. Η λειτουργία αγνοεί:
    • χορδές κειμένου;
    • λογικές ή Boolean τιμές?
    • κενά κελιά.

MODE Παράδειγμα λειτουργίας

03 του 03

MODE Παράδειγμα λειτουργίας

Στην παραπάνω εικόνα, η λειτουργία MODE χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της λειτουργίας για διάφορες περιοχές δεδομένων. Όπως αναφέρθηκε, από το Excel 2007 δεν υπάρχει διαθέσιμο παράθυρο διαλόγου για την εισαγωγή της λειτουργίας και των επιχειρημάτων της.

Παρόλο που η λειτουργία πρέπει να εισαχθεί με μη αυτόματο τρόπο, υπάρχουν δύο επιλογές για την εισαγωγή των επιχειρησιακών παραμέτρων:

  1. πληκτρολογώντας τα στοιχεία ή τις αναφορές κελιών.
  2. χρησιμοποιώντας το σημείο και κάντε κλικ για να επιλέξετε τις αναφορές κελιών στο φύλλο εργασίας.

Το πλεονέκτημα του σημείου και του κλικ - το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση του ποντικιού για την επισήμανση των κυττάρων των δεδομένων - είναι ότι μειώνει τις πιθανότητες σφαλμάτων που προκαλούνται από την πληκτρολόγηση σφαλμάτων.

Παρακάτω παρατίθενται τα βήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη χειροκίνητη εισαγωγή της λειτουργίας MODE στο κελί F2 στην παραπάνω εικόνα.

  1. Κάντε κλικ στο κελί F2 - για να γίνει το ενεργό κελί.
  2. Πληκτρολογήστε τα εξής: = mode (
  3. Κάντε κλικ και σύρετε με το ποντίκι για να επισημάνετε τα κελιά A2 έως D2 στο φύλλο εργασίας για να εισάγετε αυτήν την περιοχή ως τα επιχειρήματα της λειτουργίας.
  4. Πληκτρολογήστε ένα στρογγυλό βραχίονα ή μια παρένθεση " ) " για να περικλείσετε το επιχείρημα της λειτουργίας.
  5. Πατήστε το πλήκτρο Enter στο πληκτρολόγιο για να ολοκληρώσετε τη λειτουργία.
  6. Η απάντηση 3 θα πρέπει να εμφανίζεται στο κελί F2, καθώς αυτός ο αριθμός εμφανίζεται το πολύ (δύο φορές) στη λίστα των δεδομένων.
  7. Όταν κάνετε κλικ στο κελί F2, η πλήρης λειτουργία = MODE (A2: D2) εμφανίζεται στη γραμμή τύπων πάνω από το φύλλο εργασίας.