Εισαγωγή στα Δίκτυα Peer-to-Peer

Τα περισσότερα οικιακά δίκτυα είναι υβριδικά δίκτυα P2P

Η δικτύωση "peer-to-peer" είναι μια προσέγγιση στη δικτύωση υπολογιστών, στην οποία όλοι οι υπολογιστές έχουν ισοδύναμη ευθύνη για την επεξεργασία δεδομένων. Η δικτύωση "peer-to-peer" (γνωστή και ως δίκτυα δικτύων) διαφέρει από τη δικτύωση πελάτη-διακομιστή, όπου ορισμένες συσκευές έχουν την ευθύνη παροχής ή "εξυπηρέτησης" δεδομένων και άλλων συσκευών καταναλώνουν ή άλλως ενεργούν ως "πελάτες" αυτών των εξυπηρετητών.

Χαρακτηριστικά ενός δικτύου ομοτίμων

Η δικτύωση "peer-to-peer" είναι κοινή στα μικρά τοπικά δίκτυα (LAN) , ιδιαίτερα στα οικιακά δίκτυα. Τόσο τα ενσύρματα όσο και τα ασύρματα οικιακά δίκτυα μπορούν να διαμορφωθούν ως περιβάλλοντα ομότιμης σύνδεσης.

Οι υπολογιστές σε ένα δίκτυο peer-to-peer χρησιμοποιούν τα ίδια πρωτόκολλα δικτύωσης και λογισμικό. Οι συσκευές δικτύων ομότιμων προσώπων βρίσκονται συχνά φυσικά κοντά ο ένας στον άλλο, συνήθως σε σπίτια, μικρές επιχειρήσεις και σχολεία. Ορισμένα δίκτυα χρηστών αξιοποιούν το Διαδίκτυο και διασκορπίζονται γεωγραφικά σε όλο τον κόσμο.

Τα οικιακά δίκτυα που χρησιμοποιούν ευρυζωνικούς δρομολογητές είναι υβριδικά περιβάλλοντα ομότιμων και διακομιστών-πελατών. Ο δρομολογητής παρέχει κεντρική κοινή χρήση σύνδεσης στο διαδίκτυο, αλλά τα αρχεία, ο εκτυπωτής και η κοινή χρήση πόρων διαχειρίζονται απευθείας μεταξύ των τοπικών υπολογιστών που εμπλέκονται.

Δίκτυα Peer-to-Peer και P2P

Τα δίκτυα που βασίζονται στο Διαδίκτυο (peer-to-peer) έγιναν δημοφιλή στη δεκαετία του 1990 λόγω της ανάπτυξης δικτύων P2P που μοιράζονται αρχεία, όπως Napster. Από τεχνική άποψη, πολλά δίκτυα P2P δεν είναι καθαρά δίκτυα ομότιμων αλλά μάλλον υβριδικά, καθώς χρησιμοποιούν κεντρικούς διακομιστές για ορισμένες λειτουργίες όπως αναζήτηση.

Δίκτυα Wi-Fi από ομότιμους και ad hoc

Τα ασύρματα δίκτυα Wi-Fi υποστηρίζουν συνδέσεις ad hoc μεταξύ συσκευών. Τα ad hoc δίκτυα Wi-Fi είναι καθαρά ομότιμα ​​σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούν ασύρματους δρομολογητές ως ενδιάμεση συσκευή. Οι συσκευές που σχηματίζουν ad hoc δίκτυα δεν χρειάζονται υποδομή για επικοινωνία.

Οφέλη από ένα δίκτυο Peer-to-Peer

Τα δίκτυα P2P είναι ισχυρά. Εάν μία συνδεδεμένη συσκευή πέσει κάτω, το δίκτυο συνεχίζεται. Συγκρίνετε αυτό με δίκτυα πελατών-εξυπηρετητή όταν ο διακομιστής κατεβαίνει και παίρνει ολόκληρο το δίκτυο μαζί του.

Μπορείτε να διαμορφώσετε τους υπολογιστές σε ομάδες εργασίας peer-to-peer για να επιτρέψετε την κοινή χρήση αρχείων , εκτυπωτών και άλλων πόρων σε όλες τις συσκευές. Τα δίκτυα Peer επιτρέπουν την εύκολη κοινή χρήση των δεδομένων και προς τις δύο κατευθύνσεις, είτε για λήψεις στον υπολογιστή σας είτε για μεταφορτώσεις από τον υπολογιστή σας

Στο διαδίκτυο, τα δίκτυα "peer-to-peer" χειρίζονται μεγάλο όγκο επισκεψιμότητας αρχείων, διανέμοντας το φορτίο σε πολλούς υπολογιστές. Επειδή δεν βασίζονται αποκλειστικά σε κεντρικούς εξυπηρετητές, τα δίκτυα P2P βελτιώνονται τόσο καλύτερα όσο και είναι πιο ανθεκτικά από τα δίκτυα εξυπηρέτησης πελατών / εξυπηρετητή σε περίπτωση αποτυχιών ή κυκλοφοριακών συμφόρησης.

Τα δίκτυα "peer-to-peer" είναι σχετικά εύκολο να επεκταθούν. Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των συσκευών στο δίκτυο, αυξάνεται η ισχύς του δικτύου P2P, καθώς κάθε πρόσθετος υπολογιστής είναι διαθέσιμος για επεξεργασία δεδομένων.

ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Όπως δίκτυα πελατών-εξυπηρετητών, τα δίκτυα ομότιμων χρηστών είναι ευάλωτα σε επιθέσεις ασφαλείας.