Κατανόηση της κοινής χρήσης αρχείων P2P

Το λογισμικό κοινής χρήσης αρχείων P2P πέτυχε την αιχμή του στις αρχές της δεκαετίας του 2000

Ο όρος P2P αναφέρεται στη δικτύωση ομότιμων χρηστών. Ένα δίκτυο peer-to-peer επιτρέπει στο υλικό και το λογισμικό του υπολογιστή να επικοινωνούν χωρίς την ανάγκη για διακομιστή. Η κοινή χρήση αρχείων από ομότιμους χρήστες αναφέρεται στη διανομή ψηφιακών μέσων μέσω δικτύου P2P, όπου τα αρχεία βρίσκονται στον υπολογιστή των χρηστών και μοιράζονται με άλλα μέλη του δικτύου και όχι με έναν κεντρικό διακομιστή. Το λογισμικό P2P ήταν η μέθοδος πειρατείας που επιλέχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 μέχρις ότου η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το 2005 οδήγησε στο κλείσιμο πολλών περιοχών για παράνομο διαμοιρασμό πνευματικών δικαιωμάτων, κυρίως μουσικής.

Αύξηση και πτώση της κοινής χρήσης αρχείων P2P

Η κοινή χρήση αρχείων P2P είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται από πελάτες λογισμικού που μοιράζονται αρχεία , όπως το BitTorrent και το Ares Galaxy. Η τεχνολογία P2P βοήθησε τους χρήστες P2P να φορτώσουν και να κατεβάσουν αρχεία μέσω των υπηρεσιών δικτύου P2P. Πολλά από τα δημοφιλή προγράμματα λογισμικού κοινής χρήσης αρχείων για κοινή χρήση αρχείων P2P δεν είναι πλέον διαθέσιμα. Αυτά περιλαμβάνουν:

Κίνδυνοι χρήσης κοινής χρήσης αρχείων P2P

Δίκτυο P2P έναντι κοινής χρήσης αρχείων P2P

Τα δίκτυα P2P είναι πολύ περισσότερα από το λογισμικό κοινής χρήσης αρχείων P2P. Τα δίκτυα P2P είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε σπίτια όπου ένας δαπανηρός, εξειδικευμένος υπολογιστής διακομιστή δεν είναι ούτε απαραίτητος ούτε πρακτικός. Η τεχνολογία P2P μπορεί επίσης να βρεθεί σε άλλα μέρη. Τα Microsoft Windows XP που ξεκινούν με το Service Pack 1, για παράδειγμα, περιέχουν ένα στοιχείο που ονομάζεται "Δίκτυο δικτύων Peer-to-Peer".