Η ιστορία πίσω από καλώδια CAT5 και Ethernet κατηγορίας 5

Το CAT5 (επίσης, "CAT 5" ή "Κατηγορία 5") είναι ένα πρότυπο καλώδιο δικτύου Ethernet που ορίζεται από την Ένωση Ηλεκτρονικών Βιομηχανιών και την Ένωση Τηλεπικοινωνιακών Βιομηχανιών (κοινώς γνωστή ως EIA / TIA). Τα καλώδια CAT5 χρησιμοποιούν την πέμπτη γενιά τεχνολογίας Ethernet συνεστραμμένου ζεύγους και, από την έναρξή τους στη δεκαετία του 1990, έγιναν τα πιο δημοφιλή από όλους τους τύπους καλωδίων συνεστραμμένου ζεύγους.

Πώς λειτουργεί η καλωδιακή τεχνολογία CAT5

Τα καλώδια CAT5 περιέχουν τέσσερα ζεύγη καλωδίων χαλκού που υποστηρίζουν ταχύτητες Fast Ethernet (έως και 100 Mbps). Όπως συμβαίνει με όλους τους άλλους τύπους καλωδίωσης EIA / TIA συνεστραμμένου ζεύγους, οι καλωδιώσεις CAT5 περιορίζονται σε μέγιστο συνιστώμενο μήκος διαδρομής 100 μέτρα (328 πόδια).

Αν και το καλώδιο CAT5 περιέχει συνήθως τέσσερα ζεύγη σύρματος χαλκού, οι επικοινωνίες Fast Ethernet χρησιμοποιούν μόνο δύο ζεύγη. Το EIA / TIA δημοσίευσε μια νέα κατηγορία καλωδίων κατηγορίας 5 το 2001, καλούμενη CAT5e (ή CAT5 ενισχυμένη), σχεδιασμένη για να υποστηρίζει καλύτερα τις ταχύτητες Gigabit Ethernet (έως και 1000 Mbps) χρησιμοποιώντας και τα τέσσερα σύρματα ζεύγη. Τα καλώδια CAT5e διατηρούν επιπλέον συμβατότητα προς τα πίσω με εξοπλισμό Fast Ethernet.

Αν και δεν έχουν τεχνική βαθμολογία για την υποστήριξη του Gigabit Ethernet, τα καλώδια CAT5 είναι σε θέση να υποστηρίζουν ταχύτητες gigabit σε μικρότερες αποστάσεις. Τα σύρματα ζεύγη σε καλώδια CAT5 δεν είναι στριμμένα τόσο σφιχτά όσο αυτά που κατασκευάζονται με τα πρότυπα CAT5e και έτσι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παρεμβολών σήματος που αυξάνεται με την απόσταση.

Είδη καλωδίων CAT5

Το καλώδιο συνεστραμμένου ζεύγους όπως το CAT5 έρχεται σε δύο κύριες ποικιλίες, στερεές και λανθάνοντες . Το καλώδιο CAT5 υποστηρίζει μακρύτερες διαδρομές μήκους και λειτουργεί καλύτερα σε σταθερές διαμορφώσεις καλωδίωσης όπως κτίρια γραφείων. Το καλώδιο καλωδίου CAT5, από την άλλη πλευρά, είναι πιο εύκαμπτο και πιο κατάλληλο για κινητά καλώδια μικρής απόστασης, όπως καλώδια patch on-the-fly.

Παρόλο που αναπτύχθηκαν αργότερα νέες τεχνολογίες καλωδίων όπως CAT6 και CAT7, το καλώδιο Ethernet κατηγορίας 5 παραμένει η δημοφιλής επιλογή για τα πιο ενσύρματα τοπικά δίκτυα λόγω του συνδυασμού της προσιτής τιμής και της υψηλής απόδοσης που προσφέρει το κιτ Ethernet.

Αγορά και δημιουργία καλωδίων CAT5

Τα καλώδια Ether5 CAT5 μπορούν εύκολα να βρεθούν σε καταστήματα που πωλούν ηλεκτρονικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικών καταστημάτων. Τα προ-κατασκευασμένα καλώδια έρχονται σε κανονικά μήκη, όπως 3, 5, 10 και 25 πόδια στις ΗΠΑ

Ο μέσος καταναλωτής θα είναι πολύ χαρούμενος που θα αγοράσει τα καλώδια CAT5 που είναι προ-κατασκευασμένα από ένα κατάστημα αγορών, αλλά ορισμένοι κατασκευαστές ενθουσιωδών και τεχνικοί πληροφορικής θέλουν επίσης να ξέρουν πώς να χτίσουν τη δική τους. Το ελάχιστο, αυτή η ικανότητα επιτρέπει σε ένα άτομο να δημιουργήσει καλώδια ακριβώς για το μήκος που χρειάζονται. Η διαδικασία δεν είναι πολύ δύσκολο να ακολουθηθεί με μια καλή κατανόηση του χρωματικά κωδικοποιημένου σχεδίου καλωδίωσης και ενός εργαλείου πρεσαρίσματος. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να φτιάξετε ένα καλώδιο patch κατηγορίας 5 / Cat 5E.

Προκλήσεις με την κατηγορία 5

Το Gigabit Ethernet υποστηρίζει ήδη την ταχύτητα που χρειάζονται τα τοπικά δίκτυα, καθιστώντας δύσκολη την αιτιολόγηση των αναβαθμίσεων στο CAT6 και τα νεότερα πρότυπα, ειδικά όταν οι περισσότερες από αυτές τις επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν σε μεγαλύτερες εταιρικές ρυθμίσεις, όπου η επανασύνδεση δημιουργεί σημαντικό κόστος και επιχειρηματική αναστάτωση.

Με την εμφάνιση τεχνολογιών ασύρματης δικτύωσης, ορισμένες επενδύσεις στη βιομηχανία μετατοπίστηκαν από την ανάπτυξη ενσύρματου Ethernet σε ασύρματα πρότυπα.