Καλώδια Ethernet και πώς λειτουργούν

Μια ματιά στα καλώδια ethernet που βρίσκονται σε ενσύρματα δίκτυα

Ένα καλώδιο Ethernet είναι μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές καλωδίου δικτύου που χρησιμοποιείται σε ενσύρματα δίκτυα. Τα καλώδια Ethernet συνδέουν συσκευές σε ένα τοπικό δίκτυο , όπως υπολογιστές, δρομολογητές και διακόπτες .

Δεδομένου ότι πρόκειται για φυσικά καλώδια, έχουν τους περιορισμούς τους, τόσο στην απόσταση που μπορούν να τεντώσουν και εξακολουθούν να φέρουν σωστά σήματα, όσο και την αντοχή τους. Αυτός είναι ένας λόγος που υπάρχουν διαφορετικοί τύποι καλωδίων Ethernet. να εκτελεί ορισμένα καθήκοντα σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

Τι φαίνεται καλώδιο Ethernet

Υπάρχει μια εικόνα μερικών καλωδίων Ethernet σε αυτή τη σελίδα. Μοιάζει με καλώδιο τηλεφώνου, αλλά είναι μεγαλύτερο και έχει περισσότερα καλώδια.

Και τα δύο καλώδια μοιράζονται παρόμοιο σχήμα και βύσμα, αλλά ένα καλώδιο Ethernet έχει οκτώ καλώδια και μεγαλύτερο βύσμα από τα τέσσερα καλώδια που βρίσκονται στα καλώδια τηλεφώνου.

Τα καλώδια Ethernet βέβαια συνδέονται σε θύρες Ethernet , οι οποίες και πάλι είναι μεγαλύτερες από τις θύρες καλωδίων τηλεφώνου. Μια θύρα Ethernet σε έναν υπολογιστή είναι προσβάσιμη μέσω της κάρτας Ethernet στη μητρική πλακέτα .

Τα καλώδια Ethernet έρχονται σε διαφορετικά χρώματα, αλλά τα καλώδια τηλεφώνου είναι συνήθως γκρι.

Τύποι καλωδίων Ethernet

Τα καλώδια Ethernet συνήθως υποστηρίζουν ένα ή περισσότερα βιομηχανικά πρότυπα, όπως η κατηγορία 5 (CAT5) και η κατηγορία 6 (CAT6) .

Ένα καλώδιο crossover είναι ένας ειδικός τύπος καλωδίου Ethernet ειδικά σχεδιασμένο για τη σύνδεση δύο υπολογιστών μεταξύ τους. Αντίθετα, τα περισσότερα καλώδια Ethernet έχουν σχεδιαστεί για να συνδέουν έναν υπολογιστή σε δρομολογητή ή διακόπτη.

Τα καλώδια Ethernet κατασκευάζονται φυσικά σε δύο βασικές μορφές που ονομάζονται στερεά και έλικα .

Τα στερεά καλώδια Ethernet προσφέρουν ελαφρώς καλύτερη απόδοση και βελτιωμένη προστασία από ηλεκτρικές παρεμβολές. Επίσης, χρησιμοποιούνται συχνότερα σε δίκτυα επιχειρήσεων , καλωδιώσεις εντός τοίχων γραφείων ή υπό εργαστηριακά δάπεδα σε σταθερές θέσεις

Τα καλωδιωμένα καλώδια Ethernet είναι λιγότερο επιρρεπή σε φυσικές ρωγμές και σπασίματα, καθιστώντας τα πιο κατάλληλα για τους ταξιδιώτες ή σε ρυθμίσεις οικιακής δικτύωσης.

Περιορισμοί των καλωδίων Ethernet

Ένα ενιαίο καλώδιο Ethernet, όπως ένα καλώδιο ηλεκτρικής τροφοδοσίας, έχει περιορισμένη μέγιστη χωρητικότητα απόστασης, που σημαίνει ότι έχουν ένα ανώτερο όριο για το πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι πριν συμβεί απώλεια σήματος (αποκαλούμενη εξασθένηση ). Αυτό οφείλεται στα χαρακτηριστικά ηλεκτρικής μετάδοσης τους και επηρεάζεται άμεσα από παρεμβολές γύρω από το καλώδιο.

Και τα δύο άκρα του καλωδίου θα πρέπει να είναι αρκετά κοντά το ένα στο άλλο ώστε να λαμβάνουν σήματα γρήγορα, αλλά αρκετά μακριά από ηλεκτρικές παρεμβολές για να αποφευχθούν διακοπές. Ωστόσο, αυτό το μόνο δεν περιορίζει το μέγεθος ενός δικτύου, επειδή το υλικό όπως οι δρομολογητές ή οι κόμβοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενώσουν πολλά καλώδια Ethernet στο ίδιο δίκτυο. Αυτή η απόσταση μεταξύ δύο συσκευών ονομάζεται διάμετρος δικτύου .

Το μέγιστο μήκος ενός καλωδίου CAT5, πριν από την εξασθένηση, είναι 324 πόδια. Το CAT6 μπορεί να φτάσει τα 700 πόδια περίπου. Λάβετε υπόψη σας ότι τα καλώδια Ethernet ενδέχεται να είναι μεγαλύτερα, αλλά ενδέχεται να υποστούν απώλεια σήματος, ειδικά αν υπάρχουν άλλες ηλεκτρικές συσκευές που περνούν από το καλώδιο.

Σημείωση: Το μήκος καλωδίου Ethernet είναι λίγο διαφορετικό αν μιλάτε για λεπτά καλώδια 10 βάσεων 2 ή πάχους 10 βάσεων 5. Το πρώτο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 600 πόδια, ενώ ο τελευταίος τύπος καλωδίου θα πρέπει να μπορεί να φθάσει τα μήκη περίπου 1.640 ποδιών.

Επίσης, θεωρήστε ότι ένα σύντομο καλώδιο μπορεί να υποφέρει από προβληματισμό. Ωστόσο, ορισμένοι χρήστες δεν έχουν αναφέρει κανένα πρόβλημα με μήκη καλωδίων τόσο χαμηλά όσο και 4 ίντσες.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι συνδέσμων RJ-45 . Ένας τύπος, σχεδιασμένος για χρήση με συρματόσχοινα, είναι γενικά ασύμβατος με συμπαγή καλώδια. Άλλοι τύποι συνδέσμων RJ-45 μπορεί να λειτουργούν τόσο με καλώδια όσο και με συμπαγή καλώδια.

Δείτε Είναι ασφαλές να εκτελείτε καλώδια Ethernet σε εξωτερικούς χώρους; αν θέλετε να το κάνετε αυτό.

Εναλλακτικές λύσεις στα καλώδια Ethernet για δικτύωση υπολογιστών

Ασύρματες τεχνολογίες όπως Wi-Fi και Bluetooth έχουν αντικαταστήσει το Ethernet σε πολλά οικιακά και επιχειρηματικά δίκτυα.