Κατανοήστε τα βασικά των συνδέσεων και καλωδίων RJ45, RJ45s και 8P8C

Πώς λειτουργεί ο συνδετήρας ενσύρματου δικτύου

Ο καταχωρημένος βύσμα 45 (RJ45) είναι ένας τυπικός τύπος φυσικής σύνδεσης για καλώδια δικτύου. Οι υποδοχές RJ45 εμφανίζονται συνήθως με τα καλώδια και τα δίκτυα Ethernet .

Τα σύγχρονα καλώδια Ethernet διαθέτουν μικρά πλαστικά βύσματα σε κάθε άκρο που εισάγονται στις υποδοχές RJ45 των συσκευών Ethernet. Ο όρος "βύσμα" αναφέρεται στο καλώδιο ή στο "αρσενικό" άκρο της σύνδεσης ενώ ο όρος "βύσμα" αναφέρεται στη θύρα ή στο "θηλυκό" άκρο.

RJ45, RJ45s και 8P8C

Τα βύσματα RJ45 διαθέτουν οκτώ ακίδες στις οποίες συνδέονται ηλεκτρικά οι κλώνοι καλωδίων μιας διεπαφής καλωδίου. Κάθε βύσμα έχει οκτώ θέσεις σε απόσταση περίπου 1 mm μεταξύ των διαμέσου των οποίων εισάγονται μεμονωμένα καλώδια χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία σύσφιξης καλωδίων. Η βιομηχανία καλεί αυτόν τον τύπο συνδέσμου 8P8C, στενογραφία για Οκτώ Θέσεις, Οκτώ Επαφές).

Τα καλώδια Ethernet και οι υποδοχές 8P8C πρέπει να είναι καλυμμένα στο καλώδιο RJ45 για να λειτουργούν σωστά. Τεχνικά, το 8P8C μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άλλους τύπους συνδέσεων εκτός από το Ethernet. Χρησιμοποιείται επίσης για σειριακά καλώδια RS-232 , για παράδειγμα. Ωστόσο, επειδή το RJ45 είναι μακράν η κυρίαρχη χρήση του 8P8C, οι επαγγελματίες του κλάδου συχνά χρησιμοποιούν τους δύο όρους εναλλακτικά.

Τα παραδοσιακά modems μέσω τηλεφώνου χρησιμοποιούν μια παραλλαγή του RJ45 που ονομάζεται RJ45 , η οποία διαθέτει μόνο δύο επαφές στη διαμόρφωση 8P2C αντί για οκτώ. Η στενή φυσική ομοιότητα των RJ45 και RJ45s καθιστούσε δύσκολο για ένα ανεκπαίδευτο μάτι να πει τα δύο χωριστά.

Καλωδίωση των συνδέσμων RJ45

Δύο τυπικοί ακροδέκτες RJ45 καθορίζουν τη διάταξη των μεμονωμένων οκτώ συρμάτων που απαιτούνται όταν συνδέονται οι σύνδεσμοι σε ένα καλώδιο: τα πρότυπα T568A και T568B . Και οι δύο ακολουθούν μια σύμβαση επίστρωσης μεμονωμένων συρμάτων σε ένα από τα πέντε χρώματα - καφέ, πράσινο, πορτοκαλί, μπλε ή λευκό - με ορισμένους συνδυασμούς λωρίδων και στερεών.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβάσεις είναι απαραίτητη κατά την κατασκευή καλωδίων για την εξασφάλιση της ηλεκτρικής συμβατότητας με άλλο εξοπλισμό. Για ιστορικούς λόγους, το T568B έχει γίνει το πιο δημοφιλές πρότυπο. Ο παρακάτω πίνακας συνοψίζει αυτήν την χρωματική κωδικοποίηση.

T568B / T568A Pinouts
Καρφίτσα T568B Τ568Α
1 λευκό με πορτοκαλί λωρίδα λευκό με πράσινη λωρίδα
2 πορτοκάλι πράσινος
3 με πράσινη λωρίδα λευκό με πορτοκαλί λωρίδα
4 μπλε μπλε
5 λευκό με μπλε λωρίδα λευκό με μπλε λωρίδα
6 πράσινος πορτοκάλι
7 λευκό με καφέ λωρίδα λευκό με καφέ λωρίδα
8 καφέ καφέ

Αρκετά άλλα είδη υποδοχών μοιάζουν πολύ με το RJ45 και μπορούν εύκολα να συγχέονται μεταξύ τους. Οι υποδοχές RJ11 που χρησιμοποιούνται με τηλεφωνικά καλώδια, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν έξι συνδέσεις θέσης αντί για οκτώ βύσματα θέσης, καθιστώντας τους ελαφρώς στενότερους από τους συνδέσμους RJ45.

Θέματα με το RJ45

Για να σχηματίσουν στενή σύνδεση μεταξύ του βύσματος και της θύρας δικτύου, μερικά βύσματα RJ45 χρησιμοποιούν ένα μικρό, εύκαμπτο κομμάτι πλαστικού που ονομάζεται γλωττίδα. Η καρτέλα δημιουργεί μια στενότερη σφράγιση μεταξύ ενός καλωδίου και μιας θύρας κατά την εισαγωγή, απαιτώντας από ένα άτομο να ασκήσει κάποια πίεση προς τα κάτω στη γλωττίδα για να επιτρέψει την αποσύνδεση. Αυτό βοηθά στην αποφυγή τυχόν χαλάρωσης ενός καλωδίου. Δυστυχώς, αυτές οι καρτέλες σπάνε εύκολα όταν κάμπτονται προς τα πίσω, κάτι που συμβαίνει όταν ο συνδετήρας σπάσει σε άλλο καλώδιο, ρούχα ή κάποιο άλλο γειτονικό αντικείμενο.