Τι είναι το Σύστημα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων (DBMS);

Τα DBMS προστατεύουν, οργανώνουν και διαχειρίζονται τα δεδομένα σας

Ένα σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων (DBMS) είναι το λογισμικό που επιτρέπει σε έναν υπολογιστή να αποθηκεύει, να ανακτά, να προσθέτει, να διαγράφει και να τροποποιεί δεδομένα. Ένα ΣΔΒΔ διαχειρίζεται όλες τις βασικές πτυχές μιας βάσης δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της χειραγώγησης των δεδομένων, όπως ο έλεγχος ταυτότητας χρήστη, καθώς και η εισαγωγή ή η εξαγωγή δεδομένων. Ένα ΣΔΒΔ ορίζει αυτό που ονομάζεται σχήμα δεδομένων ή η δομή στην οποία αποθηκεύονται τα δεδομένα.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά απαιτούν ΣΔΒΔ πίσω από τις σκηνές. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τα ΑΤΜ, τα συστήματα κράτησης πτήσεων, τα συστήματα απογραφής λιανικής πώλησης και τους καταλόγους βιβλιοθηκών.

Τα συστήματα διαχείρισης σχεσιακής βάσης δεδομένων (RDBMS) εφαρμόζουν το σχεσιακό μοντέλο πινάκων και σχέσεων.

Ιστορικό των συστημάτων διαχείρισης βάσεων δεδομένων

Ο όρος ΣΔΒΔ υπήρξε από τη δεκαετία του 1960, όταν η IBM ανέπτυξε το πρώτο μοντέλο DBMS που ονομάζεται Σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών (IMS), όπου τα δεδομένα αποθηκεύτηκαν σε έναν υπολογιστή σε μια ιεραρχική δομή δέντρων. Τα μεμονωμένα κομμάτια δεδομένων συνδέονταν μόνο μεταξύ μητρικών και παιδικών αρχείων.

Η επόμενη γενιά βάσεων δεδομένων ήταν συστήματα DBMS δικτύου , τα οποία προσπάθησαν να επιλύσουν μερικούς από τους περιορισμούς του ιεραρχικού σχεδιασμού ενσωματώνοντας μία σχέση πολλαπλών δεδομένων μεταξύ των δεδομένων. Αυτό μας οδήγησε στη δεκαετία του 1970, όταν το μοντέλο σχεσιακής βάσης δεδομένων δημιουργήθηκε από τον Edgar F. Codd της IBM, κυριολεκτικά τον πατέρα του σύγχρονου σχεσιακού ΣΔΒΔ που γνωρίζουμε σήμερα.

Χαρακτηριστικά του σύγχρονου σχεσιακού DBMS

Τα συστήματα διαχείρισης σχεσιακής βάσης δεδομένων (RDBMS) εφαρμόζουν το σχεσιακό μοντέλο πινάκων και σχέσεων. Η πρωταρχική πρόκληση σχεδιασμού των σημερινών σχεσιακών DBMSs είναι η διατήρηση της ακεραιότητας των δεδομένων, η οποία προστατεύει την ακρίβεια και τη συνέπεια των δεδομένων. Αυτό εξασφαλίζεται μέσω μιας σειράς περιορισμών και κανόνων σχετικά με τα δεδομένα, προκειμένου να αποφευχθεί η αλληλεπικάλυψη ή η απώλεια δεδομένων.

Τα ΣΔΒΔ ελέγχουν επίσης την πρόσβαση στη βάση δεδομένων μέσω εξουσιοδότησης, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορα επίπεδα. Για παράδειγμα, οι διαχειριστές ή οι διαχειριστές ενδέχεται να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα που δεν είναι ορατά σε άλλους υπαλλήλους ή ενδέχεται να έχουν την εξουσιοδότηση επεξεργασίας των δεδομένων, ενώ ορισμένοι χρήστες μπορούν να την δουν μόνο.

Τα περισσότερα DBMS χρησιμοποιούν τη δομημένη SQL γλώσσα αναζήτησης , η οποία παρέχει έναν τρόπο αλληλεπίδρασης με τη βάση δεδομένων. Στην πραγματικότητα, ακόμα και αν η βάση δεδομένων παρέχει μια γραφική διεπαφή που επιτρέπει στους χρήστες να προβάλλουν εύκολα, να επιλέγουν, να επεξεργάζονται ή να χειρίζονται με άλλο τρόπο τα δεδομένα, είναι SQL που εκτελεί αυτές τις εργασίες στο παρασκήνιο.

Παραδείγματα ΣΔΒΔ

Σήμερα, πολλά εμπορικά και ανοιχτού κώδικα DBMS είναι διαθέσιμα. Στην πραγματικότητα, η επιλογή της βάσης δεδομένων που χρειάζεστε είναι μια σύνθετη εργασία. Η αγορά συσχετιστικών DBMS υψηλού επιπέδου κυριαρχείται από την Oracle, τον Microsoft SQL Server και την IBM DB2, όλες τις αξιόπιστες επιλογές για πολύπλοκα και μεγάλα συστήματα δεδομένων. Για μικρούς οργανισμούς ή για οικιακή χρήση, τα δημοφιλή DBMS είναι Microsoft Access και FileMaker Pro.

Πιο πρόσφατα, άλλα μη σχετιζόμενα DBMS έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα. Πρόκειται για τη γεύση NoSQL, στην οποία το άκαμπτο σχήμα των RDBMs αντικαθίσταται από μια πιο ευέλικτη δομή. Αυτά είναι χρήσιμα για την αποθήκευση και την εργασία με πολύ μεγάλα σύνολα δεδομένων που περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα τύπων δεδομένων. Σημαντικοί παίκτες σε αυτόν τον χώρο περιλαμβάνουν τα MongoDB, Cassandra, HBase, Redis και CouchDB.