Μοντέλα ανάκτησης SQL Server

Μοντέλα ανάκτησης Ισορροπία χώρου δίσκου κατά πλήρη αρχεία καταγραφής

Ο SQL Server παρέχει τρία μοντέλα ανάκτησης που σας επιτρέπουν να ορίσετε τον τρόπο με τον οποίο ο SQL Server διαχειρίζεται αρχεία καταγραφής και προετοιμάζει τη βάση δεδομένων σας για ανάκτηση μετά από απώλεια δεδομένων ή άλλη καταστροφή. Καθένα από αυτά αντιπροσωπεύει μια διαφορετική προσέγγιση για την εξισορρόπηση του συμβιβασμού ανάμεσα στη διατήρηση του χώρου στο δίσκο και την παροχή κοκκωδών επιλογών αποκατάστασης καταστροφών. Τα τρία μοντέλα αποκατάστασης καταστροφών που προσφέρει ο SQL Server είναι:

Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάθε ένα από αυτά τα μοντέλα με περισσότερες λεπτομέρειες.

Μοντέλο απλής ανάκτησης

Το απλό μοντέλο αποκατάστασης είναι ακριβώς αυτό: απλό. Σε αυτήν την προσέγγιση, ο SQL Server διατηρεί μόνο ένα ελάχιστο ποσό πληροφοριών στο αρχείο καταγραφής συναλλαγών. Ο SQL Server περικόπτει το αρχείο καταγραφής συναλλαγών κάθε φορά που η βάση δεδομένων φτάνει σε ένα σημείο ελέγχου συναλλαγής, χωρίς να αφήνει καταχωρήσεις καταγραφής για σκοπούς αποκατάστασης κατά την καταστροφή.

Για βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιούν το απλό μοντέλο αποκατάστασης, μπορείτε να επαναφέρετε μόνο αντίγραφα πλήρους ή διαφορικού. Δεν είναι δυνατή η επαναφορά μιας τέτοιας βάσης δεδομένων σε ένα δεδομένο χρονικό σημείο - μπορείτε να την επαναφέρετε μόνο στην ακριβή ώρα που συνέβη ένα πλήρες ή διαφορικό αντίγραφο ασφαλείας. Ως εκ τούτου, θα χάσετε αυτόματα τυχόν τροποποιήσεις δεδομένων που έγιναν μεταξύ της ώρας του τελευταίου πλήρους / διαφορικού αντιγράφου ασφαλείας και του χρόνου αποτυχίας.

Πλήρες Μοντέλο Ανάκτησης

Το πλήρες μοντέλο αποκατάστασης φέρει επίσης ένα αυτοπεριγραφικό όνομα. Με αυτό το μοντέλο, ο SQL Server διατηρεί το αρχείο καταγραφής συναλλαγών μέχρι να το δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας. Αυτό σας επιτρέπει να σχεδιάσετε ένα σχέδιο αποκατάστασης καταστροφών που περιλαμβάνει συνδυασμό πλήρους και διαφορικού αντιγράφων ασφαλείας βάσεων δεδομένων σε συνδυασμό με τα αντίγραφα καταγραφής συναλλαγών.

Σε περίπτωση αποτυχίας βάσης δεδομένων, έχετε την πιο ευελιξία στην αποκατάσταση βάσεων δεδομένων χρησιμοποιώντας το πλήρες μοντέλο αποκατάστασης. Εκτός από τη διατήρηση των τροποποιήσεων δεδομένων που είναι αποθηκευμένες στο αρχείο καταγραφής συναλλαγών, το πλήρες μοντέλο αποκατάστασης σας επιτρέπει να επαναφέρετε μια βάση δεδομένων σε ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο. Για παράδειγμα, αν μια λανθασμένη τροποποίηση κατέστρεψε τα δεδομένα σας στις 2:36 π.μ. τη Δευτέρα, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε την επαναφορά σημείου-χρόνου του SQL Server για να μεταφέρετε τη βάση δεδομένων σας πίσω στις 2:35 π.μ., σκουπίζοντας τα αποτελέσματα του σφάλματος.

Μαζικό καταγραφικό μοντέλο ανάκτησης

Το μοντέλο αποκατάστασης με μαζική εγγραφή είναι ένα μοντέλο ειδικού σκοπού που λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με το μοντέλο πλήρους αποκατάστασης. Η μόνη διαφορά είναι στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τις πράξεις τροποποίησης μεγάλου όγκου δεδομένων. Το μοντέλο καταγραφής με χύδην εγγραφές καταγράφει αυτές τις λειτουργίες στο αρχείο καταγραφής συναλλαγών χρησιμοποιώντας μια τεχνική γνωστή ως ελάχιστη καταγραφή . Αυτό εξοικονομεί σημαντικά τον χρόνο επεξεργασίας, αλλά σας εμποδίζει να χρησιμοποιήσετε την επιλογή επαναφοράς σημείου-χρόνου.

Η Microsoft συνιστά το μοντέλο αποκατάστασης με μαζική εγγραφή να χρησιμοποιείται μόνο για σύντομες χρονικές περιόδους. Η βέλτιστη πρακτική υπαγορεύει ότι αλλάζετε μια βάση δεδομένων στο μοντέλο αποκατάστασης με μαζική εγγραφή αμέσως πριν εκτελέσετε εργασίες χύδην και την επαναφέρετε στο μοντέλο πλήρους αποκατάστασης όταν ολοκληρωθούν αυτές οι λειτουργίες.

Αλλαγή Μοντέλων Ανάκτησης

Χρησιμοποιήστε το SQL Server Management Studio για να προβάλετε ή να αλλάξετε το μοντέλο αποκατάστασης:

  1. Επιλέξτε τον σχετικό διακομιστή : Συνδεθείτε με τη σχετική εμφάνιση του SQL Server Database Engine, στη συνέχεια στο Object Explorer, κάντε κλικ στο όνομα του διακομιστή για να αναπτύξετε το δέντρο του διακομιστή.
  2. Επιλέξτε τη βάση δεδομένων : Αναπτύξτε τις Βάσεις δεδομένων και, ανάλογα με τη βάση δεδομένων, επιλέξτε μια βάση δεδομένων χρηστών ή αναπτύξτε τις Βάσεις Δεδομένων Συστήματος και επιλέξτε μια βάση δεδομένων συστήματος.
  3. Ανοίξτε τις ιδιότητες βάσης δεδομένων : Κάντε δεξιό κλικ στη βάση δεδομένων και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί Ιδιότητες ( Properties) , για να ανοίξετε το παράθυρο διαλόγου Ιδιότητες βάσης δεδομένων
  4. Προβολή του τρέχοντος μοντέλου ανάκτησης : Στο παράθυρο Επιλογή σελίδας , κάντε κλικ στην επιλογή Επιλογές για να προβάλετε την τρέχουσα επιλογή μοντέλου ανάκτησης .
  5. Επιλέξτε το νέο μοντέλο ανάκτησης : Επιλέξτε είτε " Πλήρης" , είτε " Μαζική" ή " Απλή" .
  6. Κάντε κλικ στο κουμπί OK .