Πώς οι μηχανές αναζήτησης βαθμολογούν ιστοσελίδες;

Οι μηχανές αναζήτησης είναι εξαιρετικά περίπλοκες. Βασικά, υπάρχουν μηχανές αναζήτησης για τη σύνδεση χρηστών με πληροφορίες. Υπάρχει ένα εκπληκτικά τεράστιο ποσό πληροφοριών εκεί έξω στον Ιστό, με περισσότερα να προστίθενται κάθε μέρα. Πώς συνδέουν οι μηχανές αναζήτησης αυτή τη μεγάλη ποικιλία πληροφοριών με χρήστες που αναζητούν κάτι με νόημα; Είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία παραγόντων και αυτή η διαδικασία εξελίσσεται καθώς η τεχνολογία - και ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τις μηχανές αναζήτησης - αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.

Πώς οι μηχανές αναζήτησης ανακτούν τα αποτελέσματα αναζήτησης

Χρησιμοποιήσαμε όλοι μηχανές αναζήτησης, χωρίς να σκεφτόμαστε πολύ τι συμβαίνει πίσω από τις σκηνές καθώς βλέπουμε τα αποτελέσματα που ανακτήθηκαν μέσα σε λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου. Οι μηχανές αναζήτησης κάνουν αυτό με την ανάλυση λέξεων και άλλου περιεχομένου σε ιστοσελίδες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε λέξεις που εμφανίζονται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες της ιστοσελίδας: τίτλος , τίτλοι, χαρακτηριστικά εικόνας, συνολική έμφαση στο περιεχόμενο, εξερχόμενες και εισερχόμενες συνδέσεις κλπ.

Κάθε μηχανή αναζήτησης μπορεί να προσφέρει μια δραστικά διαφορετική εμπειρία στο χρήστη και υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάλογα με το πού βρίσκεστε γεωγραφικά.Για παράδειγμα, οι μηχανές αναζήτησης που είναι σε αγγλόφωνο και γερμανόφωνες χώρες προσφέρουν περιγραφές αγγλικής και γερμανικής γλώσσας Αποτελέσματα αναζήτησης. Είναι καταπληκτικό να σκεφτόμαστε πώς διαφορετικοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα βλέπουν τα ίδια αποτελέσματα αναζήτησης, παρουσιάζονται με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή στην οποία θα διαμένουν.

Κοινωνικά σήματα και αποτελέσματα αναζήτησης

Όλο και περισσότερο, οι μηχανές αναζήτησης εξετάζουν επίσης τα μηνύματα κοινωνικών μέσων που συμβάλλουν στη γενική εξουσία του ιστότοπου. δηλαδή εάν ένας ιστότοπος συνδέεται με το Twitter ή αναφέρεται στο LinkedIn ή το Pinterest , αυτό είναι απλώς ένα άλλο μήνυμα που δίνει στις μηχανές αναζήτησης διαισθητικές ενδείξεις σχετικά με το τι προσπαθεί να μεταφέρει ο ιστότοπος. Τα σήματα των κοινωνικών μέσων βοηθούν επίσης στην ηλεκτρονική ανακάλυψη, όπως ίσως έχετε δει σε πολλούς από τους αγαπημένους σας ιστότοπους, οι οποίοι ενσωματώνουν κουμπιά κοινής χρήσης κοινωνικής δικτύωσης. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε προσκληθεί να μοιραστείτε μια ιστοσελίδα που βρήκατε στο Facebook ή το Twitter. Ορισμένες μηχανές αναζήτησης δίνουν μεγαλύτερο βάρος σε κοινωνικά μηνύματα από άλλα.

Σχετικότητα και αποτελέσματα αναζήτησης

Όταν ένας ερευνητής πληκτρολογεί αυτό που ψάχνει σε ένα πεδίο αναζήτησης της μηχανής αναζήτησης, η μηχανή αναζήτησης προσπαθεί να ταιριάζει με αυτές τις λέξεις - ή τι πιστεύει ότι ο χρήστης σκοπεύει να αναζητήσει - με σήματα και λέξεις από τον τεράστιο αριθμό ιστοσελίδων που το έχει αναλύσει, παρέχοντας μια λίστα από αγώνες που οργανώνονται από αυτό που αναγνωρίζει η συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης από τις πιο σχετικές έως τις λιγότερο σχετικές. Αυτό δεν συμπίπτει απαραίτητα με αυτό που ο χρήστης θεωρεί πιο σημαντικό. Ωστόσο, οι τοποθεσίες που τοποθετούνται στην κορυφή των αποτελεσμάτων είναι εκείνες που η μηχανή αναζήτησης έχει ταξινομηθεί σύμφωνα με μια μεγάλη ποικιλία κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού άλλων ανθρώπων που έχουν βρει πραγματικά αυτή τη σελίδα πολύτιμη κάνοντας κλικ σε αυτήν.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που αναζητούν κάτι μέσω μηχανής αναζήτησης δεν περνούν από την πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα πρώτα πέντε έως επτά αποτελέσματα αναζήτησης είναι εκείνα που παίρνουν κλικ στα περισσότερα. Τα περισσότερα κλικ σημαίνουν περισσότερες προβολές σελίδας, περισσότερη έκθεση σελίδας, περισσότερα έσοδα και μεγαλύτερη αναγνώριση εξουσίας σε οποιοδήποτε πεδίο μπορεί να τοποθετηθεί ο ιστότοπος. Προφανώς, η επίτευξη ενός αποτελέσματος αναζήτησης μπροστινής σελίδας αποτελεί τον βέλτιστο στόχο για όποιον θέλει να πάρει το προϊόν του , την εφαρμογή ή τον ιστότοπο μπροστά από τους ανθρώπους που το ενδιαφέρουν.

Αυτή η διαδικασία είναι πολύ πιο περίπλοκη από το πεδίο εφαρμογής αυτού του άρθρου. αρκεί να πούμε ότι οι μηχανές αναζήτησης ταξινομούν τα αποτελέσματα σύμφωνα με ένα σύνθετο σύνολο παραγόντων που συνεργάζονται για να φέρνουν στους ερευνητές σχετικά αποτελέσματα που είναι όσο το δυνατόν πιο συναφή με αυτά που ψάχνει ο ερευνητής. Αυτή η διαδικασία δεν είναι τέλεια. όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στιγμές που τα αποτελέσματα αναζήτησης είναι εντελώς εκτός βάσης και πρέπει να συνεχίσουμε να φιλτράρουμε και να τροποποιούμε τα ερωτήματά μας αναζήτησης για να δούμε τι ψάχνουμε.