Η ασύρματη τοπική δικτύωση εξηγείται

Ορισμός και παραδείγματα ασύρματου LAN

Ένα ασύρματο τοπικό δίκτυο (WLAN) παρέχει επικοινωνία ασύρματου δικτύου σε μικρές αποστάσεις χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα ή υπέρυθρα σήματα αντί για παραδοσιακή καλωδίωση δικτύου. Ένα WLAN είναι ένας τύπος τοπικού δικτύου (LAN) .

Ένα WLAN μπορεί να κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε από τα διαφορετικά πρωτόκολλα ασύρματου δικτύου , συνήθως είτε Wi-Fi είτε Bluetooth .

Η ασφάλεια δικτύων παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα για τα δίκτυα WLAN. Οι πελάτες ασύρματου δικτύου πρέπει συνήθως να επαληθεύσουν την ταυτότητά τους (μια διαδικασία που ονομάζεται έλεγχος ταυτότητας ) κατά την ένταξη σε ένα ασύρματο LAN. Τεχνολογίες όπως η WPA αυξάνουν το επίπεδο ασφάλειας σε ασύρματα δίκτυα, ώστε να ανταγωνίζονται σε σχέση με τα παραδοσιακά ενσύρματα δίκτυα.

WLAN πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα ασύρματα τοπικά δίκτυα έχουν σίγουρα τα πλεονεκτήματά τους, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις downfalls:

Πλεονεκτήματα:

Μειονεκτήματα:

Συσκευές WLAN

Ένα WLAN μπορεί να περιέχει μόνο δύο συσκευές έως και εκατό και περισσότερο. Ωστόσο, τα ασύρματα δίκτυα καθίστανται όλο και πιο δύσκολα να διαχειριστούν καθώς ο αριθμός των συσκευών αυξάνεται.

Τα ασύρματα δίκτυα LAN μπορούν να περιέχουν πολλά διαφορετικά είδη συσκευών, όπως:

WLAN υλικό και συνδέσεις

Οι συνδέσεις WLAN λειτουργούν μέσω ραδιοφωνικών πομπών και δεκτών ενσωματωμένων σε συσκευές πελάτη. Τα ασύρματα δίκτυα δεν απαιτούν καλώδια, αλλά για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνται συνήθως διάφορες συσκευές ειδικού σκοπού (που διαθέτουν και δικά τους ραδιόφωνα και κεραίες δέκτη).

Τα τοπικά δίκτυα Wi-Fi, για παράδειγμα, μπορούν να κατασκευαστούν με δύο τρόπους: ad-hoc ή υποδομή .

Τα ασύρματα δίκτυα WLAN σε μορφή ad-hoc Wi-Fi αποτελούνται από άμεσες συνδέσεις ομότιμων χρηστών μεταξύ πελατών χωρίς ενδιάμεσο στοιχείο υλικού. Τα ad hoc τοπικά δίκτυα μπορεί να είναι χρήσιμα για την πραγματοποίηση προσωρινών συνδέσεων σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά δεν κλιμακώνονται για την υποστήριξη περισσότερων από μερικές συσκευές και μπορούν επίσης να δημιουργήσουν κινδύνους για την ασφάλεια.

Ένα WLAN από τη λειτουργία υποδομής Wi-Fi, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιεί μια κεντρική συσκευή που ονομάζεται ασύρματο σημείο πρόσβασης (AP), στο οποίο συνδέονται όλοι οι πελάτες. Στα οικιακά δίκτυα, οι ασύρματες ευρυζωνικές δρομολογητές εκτελούν τις λειτουργίες ενός AP και ενεργοποιούν το WLAN για πρόσβαση στο διαδίκτυο στο σπίτι. Μπορούν να συνδεθούν πολλαπλά AP και να συνδεθούν πολλά WLAN σε ένα μεγαλύτερο.

Ορισμένα ασύρματα δίκτυα LAN υπάρχουν για να επεκτείνουν ένα υπάρχον ενσύρματο δίκτυο. Αυτός ο τύπος WLAN δημιουργείται συνδέοντας ένα σημείο πρόσβασης στην άκρη του ενσύρματου δικτύου και ρυθμίζοντας το AP για να λειτουργήσει στη λειτουργία γεφύρωσης . Οι πελάτες επικοινωνούν με το σημείο πρόσβασης μέσω της ασύρματης σύνδεσης και μπορούν να φτάσουν στο δίκτυο Ethernet μέσω της σύνδεσης γέφυρας AP.

WLAN έναντι WWAN

Τα δίκτυα κυττάρων υποστηρίζουν τα κινητά τηλέφωνα που συνδέονται σε μεγάλες αποστάσεις, ένα είδος αποκαλούμενων ασύρματων δικτύων ευρείας περιοχής (WWAN). Αυτό που διακρίνει ένα τοπικό δίκτυο από ένα ευρύ δίκτυο είναι τα μοντέλα χρήσης που υποστηρίζουν μαζί με ορισμένα ακατέργαστα όρια στη φυσική απόσταση και περιοχή.

Το τοπικό δίκτυο καλύπτει μεμονωμένα κτίρια ή δημόσιους σταθμούς , που εκτείνονται σε εκατοντάδες ή χιλιάδες τετραγωνικά πόδια. Τα δίκτυα ευρείας περιοχής καλύπτουν πόλεις ή γεωγραφικές περιοχές, που εκτείνεται σε πολλά μίλια.