Ανάκτηση δεδομένων με ερωτήματα SQL: Εισαγωγή της δήλωσης SELECT

Η δομημένη γλώσσα ερωτημάτων προσφέρει στους χρήστες βάσεων δεδομένων έναν ισχυρό και ευέλικτο μηχανισμό ανάκτησης δεδομένων - τη δήλωση SELECT. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στη γενική μορφή της δήλωσης SELECT και θα συνθέσουμε μαζί μερικά παραδείγματα ερωτημάτων βάσης δεδομένων. Αν αυτή είναι η πρώτη σας εισβολή στον κόσμο της Δομημένης Γλώσσας Ερωτήσεων, ίσως θελήσετε να ανατρέξετε στο άρθρο SQL Fundamentals του άρθρου πριν συνεχίσετε.

Αν ψάχνετε να σχεδιάσετε μια νέα βάση δεδομένων από την αρχή, το άρθρο Δημιουργία Βάσεων Δεδομένων και Πινάκων σε SQL θα πρέπει να αποδειχθεί καλό σημείο πηδούν.

Τώρα που έχετε ανακαλύψει τα βασικά, ας αρχίσουμε την εξερεύνηση της δήλωσης SELECT. Όπως και με τα προηγούμενα μαθήματα SQL , θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε δηλώσεις που είναι συμβατές με το πρότυπο ANSI SQL. Ίσως θελήσετε να συμβουλευτείτε την τεκμηρίωση για το ΣΔΒΔ σας για να διαπιστώσετε αν υποστηρίζει προχωρημένες επιλογές που μπορεί να ενισχύσουν την αποδοτικότητα και / ή την αποτελεσματικότητα του SQL κώδικα σας.

Η Γενική Μορφή της Δήλωσης SELECT

Η γενική μορφή της δήλωσης SELECT εμφανίζεται παρακάτω:

SELECT select_list
ΑΠΟ την πηγή
WHERE προϋπόθεση (-ες)
GROUP BY έκφραση
HAVING προϋπόθεση
ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ με έκφραση

Η πρώτη γραμμή της δήλωσης λέει στον επεξεργαστή SQL ότι αυτή η εντολή είναι μια δήλωση SELECT και ότι επιθυμούμε να ανακτήσουμε πληροφορίες από μια βάση δεδομένων. Η επιλογή select_list μας επιτρέπει να καθορίσουμε τον τύπο των πληροφοριών που επιθυμούμε να ανακτήσουμε.

Η ρήτρα FROM στη δεύτερη γραμμή προσδιορίζει τους συγκεκριμένους πίνακες βάσης δεδομένων και η ρήτρα WHERE μας δίνει τη δυνατότητα να περιορίσουμε τα αποτελέσματα σε εκείνα τα αρχεία που πληρούν τις καθορισμένες συνθήκες . Οι τελευταίες τρεις ρήτρες αντιπροσωπεύουν προηγμένες λειτουργίες εκτός του πλαισίου αυτού του άρθρου - θα τις διερευνήσουμε σε μελλοντικά άρθρα SQL.

Ο ευκολότερος τρόπος για να μάθετε SQL είναι το παράδειγμα. Με αυτό κατά νου, ας αρχίσουμε να εξετάζουμε κάποια ερωτήματα βάσης δεδομένων. Σε όλο αυτό το άρθρο, θα χρησιμοποιήσουμε τον πίνακα του υπαλλήλου από τη βάση δεδομένων ανθρώπινων πόρων της XYZ Corporation για να φανεί όλα τα ερωτήματά μας. Εδώ είναι ολόκληρο το τραπέζι:

Ταυτότητα Υπαλλήλου

Επίθετο

Ονομα

Μισθός

ΕκθέσειςΓια

1

Σιδηρουργός

Γιάννης

32000

2

2

Καραβίδες

κανω μηνυση

45000

ΜΗΔΕΝΙΚΟ

3

Κένταλ

Κάποιος

29500

2

4 Jones Αβραάμ 35000 2
5 Άλλεν Νομοσχέδιο 17250 4
6 Reynolds Άλλισον 19500 4
7 Johnson Κέιτι 21000 3

Ανάκτηση ολόκληρου του πίνακα

Ο Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της XYZ Corporation λαμβάνει μηνιαία έκθεση που παρέχει πληροφορίες μισθοδοσίας και αναφοράς για κάθε υπάλληλο της εταιρείας. Η δημιουργία αυτής της αναφοράς είναι ένα παράδειγμα της απλούστερης μορφής της εντολής SELECT. Απλώς ανακτά όλες τις πληροφορίες που περιέχονται σε έναν πίνακα βάσης δεδομένων - κάθε στήλη και κάθε σειρά. Εδώ είναι το ερώτημα που θα ολοκληρώσει αυτό το αποτέλεσμα:

SELECT *
ΑΠΟ τους εργαζομένους

Αρκετά απλή, σωστά; Ο αστερίσκος (*) που εμφανίζεται στην λίστα select_list είναι ένα μπαλαντέρ που χρησιμοποιείται για την ενημέρωση της βάσης δεδομένων που θα θέλαμε να ανακτήσουμε πληροφορίες από όλες τις στήλες στον πίνακα του υπαλλήλου που προσδιορίζονται στη ρήτρα FROM. Θέλαμε να ανακτήσουμε όλες τις πληροφορίες στη βάση δεδομένων, οπότε δεν ήταν απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε μια ρήτρα WHERE για να περιορίσουμε τις σειρές που επιλέξαμε από τον πίνακα.

Ακολουθούν τα αποτελέσματα των ερωτημάτων μας:

Ταυτότητα Υπαλλήλου Επίθετο Ονομα Μισθός ΕκθέσειςΓια
---------- -------- --------- ------ ---------
1 Σιδηρουργός Γιάννης 32000 2
2 Καραβίδες κανω μηνυση 45000 ΜΗΔΕΝΙΚΟ
3 Κένταλ Κάποιος 29500 2
4 Jones Αβραάμ 35000 2
5 Άλλεν Νομοσχέδιο 17250 4
6 Reynolds Άλλισον 19500 4
7 Johnson Κέιτι 21000 3