Πώς να φωτογραφίσετε τρέξιμο νερό

Δημιουργήστε εκπληκτικές εικόνες καταρράκτη με λίγα απλά βήματα

Το τρεχούμενο νερό είναι ένα ισχυρό θέμα σε πολλά χαρτοφυλάκια φωτογράφων τοπίου. Μερικές από τις πιο εκπληκτικές φωτογραφίες είναι εκείνες οι αιθέριες βολές που κάνουν τους καταρράκτες να μοιάζουν με ένα μαλακό, τρέξιμο ομίχλη ενώ ταυτόχρονα καταγράφουν τη δύναμη και τη δύναμη του νερού.

Όπως εκπληκτική είναι αυτές οι εικόνες, η δημιουργία ενός δεν είναι τόσο απλή όσο ένα γρήγορο στιγμιότυπο με τη φωτογραφική σας μηχανή DSLR . Υπάρχουν μερικές εύκολες συμβουλές και κόλπα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε όμορφες φωτογραφίες τρεχούμενου νερού.

Χρησιμοποιήστε ένα τρίποδο

Βάλτε τη φωτογραφική μηχανή σας σε ένα τρίποδο, ένα λοβό , ή βρείτε ένα βράχο ή επίπεδη τοίχο για να ισορροπήσετε την κάμερά σας. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια μεγάλη ταχύτητα κλείστρου για να δημιουργήσετε το μεταξένιο αποτέλεσμα που εμφανίζεται σε πολλές φωτογραφίες τρεχούμενου νερού. Η χειροκίνητη συγκράτηση μιας φωτογραφικής μηχανής σε αυτές τις μακρύτερες εκθέσεις θα δημιουργήσει μια θολή εικόνα.

Χρησιμοποιήστε αργή ταχύτητα κλείστρου

Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να μετράτε την ταχύτητα κλείστρου σας χρησιμοποιώντας έναν μετρητή φωτός. Εάν δεν διαθέτετε μετρητή φωτός, ξεκινήστε δίνοντας τη φωτογραφική μηχανή σας σε έκθεση τουλάχιστον 1/2 δευτερολέπτου και ρυθμίστε από εκεί. Μια αργή ταχύτητα κλείστρου θα θολώσει το νερό και θα του δώσει την ουράνια αίσθηση.

Χρησιμοποιήστε ένα μικρό άνοιγμα

Σταματήστε μέχρι ένα άνοιγμα τουλάχιστον f / 22. Αυτό θα επιτρέψει ένα μεγάλο βάθος πεδίου για να κρατήσει τα πάντα στην εικόνα στο επίκεντρο. Θα απαιτήσει επίσης τη χρήση μεγαλύτερης ταχύτητας κλείστρου και αυτοί οι δύο παράγοντες συνεργάζονται για να δημιουργήσουν τις καλύτερες εικόνες καταρράκτη.

Χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο ουδέτερης πυκνότητας

Τα φίλτρα ουδέτερης πυκνότητας (ή ND) χρησιμοποιούνται για τη μείωση της έκθεσης μιας εικόνας. Μπορούν να είναι πολύ χρήσιμα για την επίτευξη αυτών των αργών ταχυτήτων κλείστρου επιτρέποντας παράλληλα ένα μεγάλο βάθος πεδίου.

Χρησιμοποιήστε ένα χαμηλό ISO

Όσο χαμηλότερη είναι η τιμή ISO , τόσο λιγότερος θόρυβος θα έχει η εικόνα και είναι πάντα καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε το χαμηλότερο ISO που είναι δυνατό να δημιουργήσετε εικόνες υψηλής ποιότητας. Το χαμηλό ISO θα επιβραδύνει επίσης την ταχύτητα κλείστρου.

Χρησιμοποιήστε ένα ISO των 100 για τις καλύτερες λήψεις καταρράκτη. Μετά από όλα, παίρνετε το χρόνο για να κάνετε ένα θεαματικό πυροβολισμό, έτσι ώστε να μπορείτε επίσης να κάνετε το καλύτερό σας για να βεβαιωθείτε ότι φαίνεται μεγάλη σε κάθε επίπεδο.

Χρησιμοποιήστε το χαμηλό φωτισμό

Με την επιβράδυνση της ταχύτητας κλείστρου αυξάνετε την ποσότητα φωτός που εισέρχεται στην κάμερά σας και διατρέχετε τον κίνδυνο υπερέκθεσης. Μια χαμηλότερη ποσότητα φυσικού φωτός θα βοηθήσει να αποφευχθεί αυτό το ζήτημα. Πραγματοποιώντας λήψη κατά την ανατολή ή το ηλιοβασίλεμα όταν η θερμοκρασία χρώματος του φωτός είναι πιο επιεική. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, επιλέξτε μια ημέρα νεφελώσεως και όχι μια φωτεινή, ηλιόλουστη μέρα.

Συνοψίζοντας όλα επάνω

Μέχρι τώρα θα πρέπει να έχετε παρατηρήσει ότι το σημείο κάθε βήματος στην λήψη τρεχούμενου νερού συνεπάγεται επιβράδυνση της ταχύτητας κλείστρου. Σε αντίθεση με πολλές περιπτώσεις όπου μας απασχολεί η διακοπή της δράσης και η γρήγορη βολή, αυτός ο τύπος φωτογραφίας είναι θέμα υπομονής.

Χαλαρώστε και πάρτε το χρόνο σας. Υπολογίστε κάθε βήμα που λαμβάνετε και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη σύνθεση και την προοπτική. Πρακτική άσκηση συχνά και προτού να το ξέρετε, θα έχετε αυτήν την ονειρική εικόνα καταρράκτη για την οποία έχετε ονειρευτεί.

Τώρα απλά πρέπει να βγείτε εκεί, να πειραματιστείτε και να διασκεδάσετε!

Πώς να σταματήσετε να τρέχετε νερό

Αν θέλετε μια φωτογραφία που δείχνει νερό στη φυσική της κατάσταση, απλά μεταβείτε σε μια πιο γρήγορη ταχύτητα κλείστρου, όπως 1 / 60th of a second ή 1 / 125th. Αυτό θα δείξει νερό καθώς το ανθρώπινο μάτι το αντιλαμβάνεται και θα σταματήσει οποιαδήποτε κίνηση.