Τα σήματα βίντεο πρέπει να διακινούνται μέσω ενός δέκτη;

Ενσωμάτωση ήχου και βίντεο στο home cinema

Ο ρόλος του δέκτη οικιακού κινηματογράφου έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Κάποτε ήταν ότι ο δέκτης μόνο φρόντισε για την εναλλαγή εισόδου ήχου και την επεξεργασία, καθώς και για την παροχή ισχύος στα ηχεία. Ωστόσο, με την αυξημένη σημασία του βίντεο, οι δέκτες A / V ή home theatre, όπως αναφέρονται, προσφέρουν τώρα εναλλαγή βίντεο και, σε πολλές περιπτώσεις, επεξεργασία βίντεο και αναβάθμιση . Ανάλογα με τον συγκεκριμένο δέκτη οικιακού κινηματογράφου, οι επιλογές σύνδεσης βίντεο μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: HDMI, Component Video, S-Video και Composite Video

Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι απαιτείται να συνδέσετε όλα τα σήματα πηγής βίντεο (όπως βίντεο, DVD, Blu-ray Disc, Καλωδιακή / Δορυφορική κ.λπ.) στον δέκτη home theater;

Η απάντηση εξαρτάται από τις δυνατότητες του δέκτη οικιακού σας θεάτρου και από το πώς θέλετε να οργανωθεί το σύστημα οικιακού κινηματογράφου.

Αν προτιμάτε - Μπορείτε πραγματικά να παρακάμψετε το δέκτη οικιακού κινηματογράφου για τη δρομολόγηση σημάτων βίντεο και, αντ 'αυτού, να συνδέσετε τη συσκευή πηγής σήματος βίντεο απευθείας στην τηλεόρασή σας ή τον βιντεοπροβολέα σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια δεύτερη σύνδεση μόνο με ήχο στον δέκτη του οικιακού σας θεάτρου. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες πρακτικές αιτίες για τη δρομολόγηση των σημάτων βίντεο και ήχου μέσω δέκτη οικιακού κινηματογράφου.

Μειώστε το σωρό καλωδίων

Ένας λόγος για να κατευθύνετε τόσο τον ήχο όσο και το βίντεο μέσω ενός δέκτη οικιακού κινηματογράφου είναι να μειώσετε την ακαταστασία των καλωδίων.

Όταν χρησιμοποιείτε συσκευή αναπαραγωγής DVD ή συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc στην εγκατάσταση που παρέχει συνδέσεις HDMI και ο δέκτης διαθέτει επίσης συνδέσεις HDMI με δυνατότητα πρόσβασης, αποκωδικοποίησης ή επεξεργασίας ακουστικών σημάτων ενσωματωμένων στο σήμα HDMI, το HDMI μεταφέρει και τους δύο ήχους και σήματα βίντεο. Έτσι, χρησιμοποιώντας ένα μόνο καλώδιο, απλά συνδέετε το καλώδιο HDMI από το στοιχείο της πηγής σας μέσω του δέκτη σας τόσο για ήχο όσο και για βίντεο χρησιμοποιώντας το ένα καλώδιο HDMI.

Όχι μόνο η HDMI παρέχει την επιθυμητή πρόσβαση σε σήματα ήχου και βίντεο, αλλά μειώνει την ακαταστασία των καλωδίων μεταξύ του δέκτη της συσκευής πηγής, του δέκτη και της τηλεόρασης, αφού το μόνο που χρειάζεστε είναι μια σύνδεση HDMI μεταξύ του δέκτη και της τηλεόρασης ή του βιντεοπροβολέα , αντί να χρειάζεται να συνδέσετε ένα καλώδιο βίντεο από την πηγή σας στην τηλεόραση ή τον βιντεοπροβολέα και επίσης να συνδέσετε ένα ξεχωριστό καλώδιο ήχου στον δέκτη οικιακού κινηματογράφου.

Ευκολία ελέγχου

Σε μια συγκεκριμένη ρύθμιση, μπορεί να είναι πιο βολικό να στέλνετε το σήμα βίντεο μέσω του δέκτη οικιακού κινηματογράφου, καθώς ο δέκτης μπορεί να ελέγχει όλη την εναλλαγή πηγών τόσο για ήχο όσο και για βίντεο.

Με άλλα λόγια, αντί να χρειάζεται να μεταφέρετε την τηλεόραση στην σωστή είσοδο βίντεο που είναι συνδεδεμένη με την πηγή βίντεο και, στη συνέχεια, πρέπει να αλλάξετε τον δέκτη στην κατάλληλη είσοδο ήχου, μπορείτε να το κάνετε σε ένα βήμα, είναι σε θέση να περάσουν από το δέκτη οικιακού κινηματογράφου.

Επεξεργασία βίντεο

Αν έχετε δέκτη οικιακού κινηματογράφου με ενσωματωμένη επεξεργασία βίντεο και αναβάθμιση για σήματα αναλογικών βίντεο χαμηλότερης ανάλυσης, η δρομολόγηση των πηγών βίντεο μέσω του δέκτη μπορεί να προσφέρει ορισμένα πλεονεκτήματα, καθώς οι δυνατότητες επεξεργασίας και κλιμάκωσης πολλών δεκτών οικιακού κινηματογράφου μπορεί να παρέχουν ένα καθαρότερο σήμα βίντεο που πηγαίνει στην τηλεόραση απ 'ότι αν συνδέσατε αναλογική πηγή βίντεο απευθείας στην τηλεόραση.

Ο συντελεστής 3D

Εάν διαθέτετε τρισδιάστατη τηλεόραση ή βιντεοπροβολέα , σχεδόν όλοι οι δέκτες οικιακού κινηματογράφου που έχουν κατασκευαστεί από τα τέλη του 2010, είναι συμβατοί με 3D. Με άλλα λόγια, μπορούν να μεταβιβάσουν τρισδιάστατα βίντεο από μια συσκευή τρισδιάστατης πηγής σε 3D τηλεόραση ή βιντεοπροβολέα μέσω συνδέσεων HDMI ver 1.4a (ή υψηλότερων / πιο πρόσφατων). Έτσι, εάν το home cinema σας συμμορφώνεται με αυτό το πρότυπο, μπορείτε απλά να δρομολογήσετε σήματα 3D βίντεο και ήχου μέσω ενός μόνο καλωδίου HDMI μέσω του δέκτη σας σε μια 3D τηλεόραση ή 3D βιντεοπροβολέα.

Από την άλλη πλευρά, εάν ο δέκτης οικιακού σας θεάτρου δεν παρέχει τρισδιάστατη μετάδοση, θα πρέπει να συνδέσετε απευθείας το τηλεοπτικό σήμα από την τρισδιάστατη πηγή σας ( όπως συσκευή αναπαραγωγής 3D Blu-ray ) στην τηλεόρασή σας ή τον προβολέα βίντεο και στη συνέχεια, πραγματοποιήστε επίσης ξεχωριστή σύνδεση ήχου με τον δέκτη οικιακού κινηματογράφου που δεν είναι συμβατός με 3D.

Ο συντελεστής 4K

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη όσον αφορά τη μετάδοση βίντεο μέσω ενός δέκτη οικιακού κινηματογράφου είναι το βίντεο 4K ανάλυση .

Ξεκινώντας από τα μέσα του 2009, εισήχθη το HDMI ver 1.4, το οποίο έδωσε στους δέκτες οικιακού κινηματογράφου περιορισμένη δυνατότητα να περάσουν από σήματα βίντεο ανάλυσης 4K (μέχρι 30fps), αλλά η προσθήκη HDMI ver 2.0 στο 2013 επέτρεψε την ικανότητα 4K pass-through για 60fps πηγές. Ωστόσο, δεν σταματά εκεί. Το 2015, η εισαγωγή του HDMI ver 2.0a πρόσθεσε τη δυνατότητα για δέκτες οικιακού κινηματογράφου να περάσουν σήματα βίντεο HDR και Wide Color Gamut.

Τι όλα τα παραπάνω "techie" πράγματα σχετικά με τα μέσα 4K για τους καταναλωτές είναι ότι σχεδόν όλοι οι δέκτες οικιακού κινηματογράφου που αρχίζουν το 2016 ενσωματώνουν HDMI ver2.0a (ή υψηλότερη). Αυτό σημαίνει πλήρη συμβατότητα για όλες τις πτυχές του σήματος βίντεο 4Κ. Ωστόσο, για όσους αγόρασαν συσκευές οικιακού κινηματογράφου μεταξύ 2010 και 2015, υπάρχουν ορισμένες παραλλαγές συμβατότητας.

Εάν διαθέτετε τηλεόραση 4K Ultra HD και στοιχεία πηγής 4K (όπως συσκευή αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray με αναβάθμιση 4K, συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc Ultra HD ή συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων με δυνατότητα 4Κ), συμβουλευτείτε τον δέκτη οικιακού κινηματογράφου, και εγχειρίδια χρηστών εξαρτημάτων πηγής ή online υποστήριξη προϊόντων για πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες βίντεο.

Εάν η τηλεόραση 4K Ultra HD και τα εξαρτήματα πηγής είναι πλήρως εξοπλισμένα με HDMI ver2.0a και ο δέκτης οικιακού σας θεάτρου δεν είναι, ελέγξτε τα εξαρτήματα πηγής για να δείτε αν μπορείτε να τα συνδέσετε απευθείας στην τηλεόρασή σας για βίντεο και να κάνετε ξεχωριστή σύνδεση στο δέκτη του οικιακού σας θεάτρου για ήχο.

Είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι η πραγματοποίηση ξεχωριστής σύνδεσης βίντεο και ήχου μπορεί επίσης να επηρεάσει τις μορφές ήχου που θα έχει πρόσβαση ο δέκτης οικιακού σας θεάτρου. Για παράδειγμα, οι μορφές ήχου surround Dolby TrueHD / Atmos και DTS-HD Master Audio / DTS: X μπορούν να περάσουν μόνο μέσω HDMI.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το 3D, ακόμη και αν ο δέκτης Home Cinema δεν είναι συμβατός με όλες τις πτυχές των τελευταίων προδιαγραφών 4K Ultra HD, θα περάσει από εκείνες τις πτυχές που είναι συμβατές, έτσι ώστε οι χρήστες θα εξακολουθούν να βλέπουν κάποιο όφελος, συνδέστε τις πηγές βίντεο 4K με έναν δέκτη οικιακού κινηματογράφου που είναι εξοπλισμένος με HDMI ver1.4.

Η κατώτατη γραμμή

Είτε κατευθύνετε τόσο σήματα ήχου όσο και βίντεο μέσω δέκτη οικιακού κινηματογράφου εξαρτάται από τις δυνατότητες της τηλεόρασής σας, του δέκτη οικιακού κινηματογράφου, του Blu-ray Disc / DVD player ή άλλων εξαρτημάτων και ό, τι είναι πιο βολικό για εσάς.

Αποφασίστε πώς θέλετε να οργανώσετε τη ροή σήματος ήχου και εικόνας στη ρύθμιση του home theatre και, αν χρειαστεί, να αγοράσετε έναν δέκτη οικιακού κινηματογράφου που ταιριάζει καλύτερα στις προτιμήσεις σας .