Πώς να εγκαταστήσετε και να ρυθμίσετε έναν δέκτη οικιακού κινηματογράφου

Οι δέκτες οικιακού κινηματογράφου παρέχουν τη συνδεσιμότητα, την αποκωδικοποίηση και επεξεργασία ήχου, την ισχύ για τα ηχεία σας, την εναλλαγή των πηγών βίντεο και, σε πολλές περιπτώσεις, τις δυνατότητες επεξεργασίας βίντεο και πολλά άλλα, για την εγκατάσταση του home theatre.

Ανάλογα με τη μάρκα και το μοντέλο, υπάρχουν παραλλαγές σχετικά με το τι μπορεί να προσφέρει ένας συγκεκριμένος δέκτης οικιακού κινηματογράφου όσον αφορά χαρακτηριστικά και συνδέσεις, αλλά υπάρχουν κοινά βασικά βήματα που πρέπει να εγκαταστήσετε και να εκτελέσετε.

Αποσυσκευάστε τον δέκτη Home Cinema

Κατά την αποσυσκευασία του δέκτη οικιακού σας θεάτρου, βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε υπόψη τι έρχεται με αυτό.

Μετά την αποσυσκευασία του δέκτη, των παρεχόμενων εξαρτημάτων και της τεκμηρίωσης, κάθεστε και διαβάστε τον Οδηγό Γρήγορης Εκκίνησης ή / και το Εγχειρίδιο Χρήσης πριν προχωρήσετε. Η απουσία ενός βήματος λόγω λανθασμένων υποθέσεων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αργότερα.

Αποφασίστε πού θέλετε να τοποθετήσετε τον δέκτη Home Cinema

Βρείτε ένα μέρος για να τοποθετήσετε τον δέκτη σας. Ωστόσο, προτού μετακινηθείτε σε οποιοδήποτε διαθέσιμο σημείο που θεωρείτε επιθυμητό, ​​λάβετε υπόψη σας τα ακόλουθα.

Προετοιμασία για τη φάση σύνδεσης

Μόλις τοποθετηθεί ο δέκτης, είναι καιρός να προετοιμαστείτε για τη διαδικασία σύνδεσης. Οι συνδέσεις μπορούν να γίνουν με οποιαδήποτε σειρά - αλλά εδώ υπάρχουν προτάσεις για τον τρόπο οργάνωσης αυτού του έργου.

Πριν προχωρήσετε, είναι καλή ιδέα να δημιουργήσετε ορισμένες ετικέτες που μπορούν να κολληθούν ή να κολληθούν στα καλώδια σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τι συνδέεται με κάθε τερματικό ηχείου, είσοδο ή έξοδο του δέκτη. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι και τα δύο άκρα του καλωδίου και των καλωδίων του ηχείου είναι εφοδιασμένα με ετικέτα έτσι ώστε να μην υπάρχει μόνο το άκρο που είναι συνδεδεμένο με το δέκτη, αλλά έχει επίσης αναγνωριστεί το τέλος που πραγματικά συνδέεται με τα ηχεία ή τα εξαρτήματά σας. Δεν χρειάζεται να το κάνετε αυτό, αλλά κανείς δεν είπε ποτέ, "είμαι τόσο αναστατωμένος ότι αυτά τα καλώδια είναι τόσο εύκολα αναγνωρίσιμα."

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη δημιουργία ετικετών είναι ο εκτυπωτής ετικετών. Αυτά μπορούν να βρεθούν σε καταστήματα εφοδιασμού χόμπι και γραφείων ή σε απευθείας σύνδεση. Τρία παραδείγματα εκτυπωτών ετικετών περιλαμβάνουν τα Dymo Rhino 4200 , Epson LW-400 και Epson LW-600P .

Πριν ξεκινήσετε την επισήμανση καλωδίων, βεβαιωθείτε ότι είναι το βέλτιστο μήκος. Είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι παρόλο που είναι επιθυμητό να έχετε το συντομότερο μήκος που φτάνει από τα ηχεία και τα εξαρτήματά σας στο δέκτη οικιακού κινηματογράφου, λάβετε υπόψη ότι μπορεί να χρειαστεί να μετακινήσετε τον δέκτη για να έχετε πρόσβαση στο πίσω πλαίσιο περιοδικά προσθήκη, αποσύνδεση ή επανασύνδεση καλωδίου ή καλωδίου.

Αυτό σημαίνει ότι θέλετε να βεβαιωθείτε ότι όλα τα καλώδια σας έχουν αρκετή χαλάρωση για να το επιτρέψετε. Εάν μπορείτε να έχετε πρόσβαση στον πίνακα σύνδεσης του δέκτη από το πίσω μέρος, τότε ένα επιπλέον πόδι πρέπει να είναι εντάξει. Επίσης, ένα πρόσθετο 18-ίντσες περιθώριο ελιγμών θα πρέπει να κάνει το τέχνασμα εάν χρειάζεται απλώς να γείρετε τον δέκτη για να εκτελέσετε αυτές τις εργασίες, αλλά αν χρειαστεί να τραβήξετε τον δέκτη προς τα εμπρός για πρόσβαση στον πίσω πίνακα σύνδεσης, ίσως χρειαστεί έως και 2 ή 3 επιπλέον πόδια μήκους για κάθε σύρμα / καλώδιο. Δεν θέλετε να τοποθετείτε σε μια κατάσταση όπου τα καλώδια ή οι ακροδέκτες σύνδεσης στον δέκτη σας είναι κατεστραμμένα επειδή όλα είναι πολύ σφιχτά όταν πρέπει να τα μετακινήσετε.

Μόλις έχετε όλα τα καλώδια και τα καλώδια έτοιμα, μπορείτε να ξεκινήσετε τη σύνδεση σύμφωνα με τις προσωπικές προτιμήσεις σας, αλλά οι ακόλουθες ενότητες σκιαγραφούν μια χρήσιμη προσέγγιση.

Προειδοποίηση: Μην συνδέετε το δέκτη οικιακού κινηματογράφου σε τροφοδοσία εναλλασσόμενου ρεύματος μέχρι να ολοκληρωθεί η υπόλοιπη διαδικασία σύνδεσης.

Σύνδεση κεραιών και Ethernet

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνδέσετε πρέπει να είναι οι κεραίες που συνοδεύουν τον δέκτη (AM / FM / Bluetooth / Wi-Fi). Επίσης, εάν ο δέκτης οικιακού κινηματογράφου δεν διαθέτει ενσωματωμένο WiFi ή δεν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε, ίσως έχετε την επιλογή να συνδέσετε ένα καλώδιο ethernet απευθείας στη θύρα LAN του δέκτη .

Σύνδεση ηχείων

Όταν συνδέετε ηχεία, βεβαιωθείτε ότι ταιριάζετε με τους ακροδέκτες των ηχείων του δέκτη ώστε να ταιριάζουν με την τοποθέτηση των ηχείων. Συνδέστε το κεντρικό ηχείο στα τερματικά ηχείων κεντρικού καναλιού, αριστερά μπροστά στην κεντρική αριστερά, δεξιά μπροστά στην κεντρική δεξιά, περιστροφή αριστερά για να περιπλανηθεί αριστερά, περιστρέψτε δεξιά για να περιβάλλετε δεξιά και ούτω καθεξής.

Εάν έχετε περισσότερα κανάλια ή προσπαθείτε να προσαρμόσετε διαφορετικό τύπο ρύθμισης ηχείων (όπως Dolby Atmos , DTS: X , Auro 3D Audio ή μια 2η ζώνη που τροφοδοτείται με ενέργεια ), ανατρέξτε στις πρόσθετες εικόνες στο εγχειρίδιο χρήσης που παρέχονται για να βρείτε ποια τερματικά θα χρησιμοποιήσουν.

Εκτός από τη διασφάλιση ότι κάθε ηχείο είναι συνδεδεμένο με το σωστό κανάλι ηχείου, βεβαιωθείτε ότι η πολικότητα (+ -) αυτών των συνδέσεων είναι σωστή: Το κόκκινο είναι (+), το μαύρο είναι αρνητικό (-). Αν η πολικότητα αντιστραφεί, τα ηχεία θα είναι εκτός φάσης, με αποτέλεσμα μια ανακριβή ηχητική φάση και κακή αναπαραγωγή συχνότητας χαμηλού τέλους.

Σύνδεση του υπογούφερ

Υπάρχει άλλος τύπος ηχείου που πρέπει να συνδέσετε με το δέκτη οικιακού κινηματογράφου, το υπογούφερ . Ωστόσο, αντί για σύνδεση με το είδος των ακροδεκτών ηχείων που χρησιμοποιούνται για τα υπόλοιπα ηχεία, το υπογούφερ συνδέεται σε μια σύνδεση τύπου RCA που φέρει την ένδειξη: Subwoofer, Subwoofer Preamp ή LFE (Εφέ χαμηλής συχνότητας).

Ο λόγος που χρησιμοποιείται αυτός ο τύπος σύνδεσης είναι ότι το υπογούφερ διαθέτει δικό του ενσωματωμένο ενισχυτή, οπότε ο δέκτης δεν χρειάζεται να τροφοδοτεί το υπογούφερ, αλλά μόνο το ηχητικό σήμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε ανθεκτικό καλώδιο ήχου RCA για να κάνετε αυτή τη σύνδεση.

Συνδέστε τον δέκτη του Home Cinema σε μια τηλεόραση

Με τα ηχεία και το υπογούφερ που είναι συνδεδεμένα με το δέκτη, το επόμενο βήμα είναι να συνδέσετε τον δέκτη στην τηλεόρασή σας.

Κάθε δέκτης οικιακού κινηματογράφου είναι τώρα εξοπλισμένος με συνδέσεις HDMI . Εάν έχετε μια τηλεόραση HD ή 4K Ultra HD, συνδέστε την έξοδο HDMI του δέκτη σε μία από τις εισόδους HDMI της τηλεόρασης.

Συνδέστε τα στοιχεία πηγής

Το επόμενο βήμα είναι να συνδέσετε εξαρτήματα πηγής, όπως ένα Ultra HD Blu-ray / Blu-ray / DVD player, Cable / Satellite Box, Κονσόλα παιχνιδιών, Media Streamer ή ακόμη και αυτό το παλιό βίντεο αν έχετε ακόμα ένα. Ωστόσο, όσον αφορά αυτό το παλιό βίντεο ή το παλιό DVD player που μπορεί να μην έχει έξοδο HDMI, πολλοί δέκτες οικιακού κινηματογράφου που έχουν κατασκευαστεί από το 2013 είτε έχουν μειώσει τον αριθμό των αναλογικών συνδέσεων βίντεο ( σύνθετα, εξαρτήματα ) που έχουν παρασχεθεί ή έχουν εξαλειφθεί όλα μαζί . Βεβαιωθείτε ότι ο δέκτης που αγοράσατε έχει τις συνδέσεις που χρειάζεστε.

Οι δέκτες οικιακού κινηματογράφου παρέχουν γενικά επιλογές αναλογικής και ψηφιακής σύνδεσης ήχου. Αν έχετε συσκευή αναπαραγωγής CD, συνδέστε τον στο δέκτη χρησιμοποιώντας την επιλογή αναλογικής στερεοφωνικής σύνδεσης. Εάν έχετε μια συσκευή αναπαραγωγής DVD που δεν διαθέτει έξοδο HDMI, συνδέστε το σήμα βίντεο με το δέκτη χρησιμοποιώντας καλώδια συνιστωσών βίντεο και τον ήχο χρησιμοποιώντας είτε ψηφιακές οπτικές είτε ψηφιακές ομοαξονικές συνδέσεις.

Ανάλογα με τις δυνατότητες της τηλεόρασής σας (3D, 4K , HDR ) και του δέκτη σας, ίσως χρειαστεί να συνδέσετε το σήμα βίντεο απευθείας στην τηλεόραση και το ηχητικό σήμα στο δέκτη οικιακού σας θεάτρου, όπως όταν χρησιμοποιείτε 3D τηλεόραση και 3D Blu -η συσκευή αναπαραγωγής δίσκων δίσκου με δέκτη που δεν είναι συμβατός με 3D .

Ανεξάρτητα από τις δυνατότητες της τηλεόρασής σας και του δέκτη οικιακού κινηματογράφου, μπορείτε να επιλέξετε να μην περάσετε σήματα βίντεο μέσω του δέκτη .

Συμβουλευτείτε τον οδηγό χρήσης για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιλογές που πρέπει να συνδέσετε τα εξαρτήματα AV στον δέκτη home theater. Επίσης, ακόμα και αν δεν συνδέσετε βίντεο από τα στοιχεία πηγής στον δέκτη, βεβαιωθείτε ότι η HDMI ή οποιαδήποτε άλλη επιλογή εξόδου βίντεο που παρέχεται από το δέκτη είναι συνδεδεμένη στην τηλεόραση, καθώς ο δέκτης διαθέτει ένα σύστημα μενού στην οθόνη που βοηθά στη ρύθμιση και την πρόσβαση στις λειτουργίες.

Συνδέστε το, ενεργοποιήστε το, βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί το τηλεχειριστήριο

Μόλις ολοκληρωθούν όλες οι αρχικές συνδέσεις σας, ήρθε η ώρα να συνδέσετε τον δέκτη στην πρίζα εναλλασσόμενου ρεύματος και να τον σύρετε στην προβλεπόμενη θέση του. Μόλις γίνει αυτό, ενεργοποιήστε το δέκτη χρησιμοποιώντας το κουμπί τροφοδοσίας του μπροστινού πίνακα και δείτε εάν η οθόνη κατάστασης ανάβει. Εάν συμβαίνει αυτό, είστε έτοιμοι να προχωρήσετε με το υπόλοιπο της ρύθμισης.

Τοποθετήστε τις μπαταρίες στο τηλεχειριστήριο. Χρησιμοποιώντας το τηλεχειριστήριο, απενεργοποιήστε τον δέκτη και στη συνέχεια ενεργοποιήστε τον ξανά για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί το τηλεχειριστήριο. Επίσης, δεδομένου ότι, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι περισσότεροι δέκτες διαθέτουν ένα περιβάλλον εργασίας χρήστη που εμφανίζεται στην οθόνη της τηλεόρασής σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει την τηλεόρασή σας και ότι έχετε ρυθμίσει την είσοδο με την οποία είναι συνδεδεμένος ο δέκτης, ώστε να μπορείτε να προχωρήσετε μέσω του μενού της οθόνης Λειτουργίες γρήγορης εγκατάστασης.

Τα πραγματικά βήματα γρήγορης ρύθμισης ενδέχεται να διαφέρουν κατά σειρά, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα σας ζητηθεί να επιλέξετε τη γλώσσα μενού που θέλετε να χρησιμοποιήσετε (αγγλικά, ισπανικά, γαλλικά για δέκτες της Βόρειας Αμερικής), ακολουθούμενη από ρύθμιση δικτύου / διαδικτύου μέσω ethernet ή Wi- Fi (εάν ο δέκτης παρέχει αυτές τις επιλογές). Μόλις δημιουργήσετε τη σύνδεση δικτύου / διαδικτύου, ελέγξτε και λάβετε τυχόν νέες ενημερώσεις υλικολογισμικού.

Τα πρόσθετα πράγματα που μπορεί να σας ζητηθεί να ελέγξετε κατά την αρχική ρύθμιση είναι η επιβεβαίωση πηγής εισόδου και η επισήμανση και η Αυτόματη ρύθμιση ηχείων (εάν αυτή η επιλογή παρέχεται - περισσότερα σε αυτό αργότερα).

Ορισμένοι κατασκευαστές παρέχουν επίσης πρόσβαση σε μια εφαρμογή iOS / Android που σας επιτρέπει να πραγματοποιήσετε βασικές λειτουργίες ρύθμισης και άλλες λειτουργίες ελέγχου από το smartphone σας.

Ορίστε τα επίπεδα ηχείων σας

Οι περισσότεροι δέκτες οικιακού κινηματογράφου παρέχουν στον χρήστη δύο επιλογές για να ρυθμίσετε την ομιλία σας ώστε να ακούγεται καλύτερα.

Επιλογή 1: Χρησιμοποιήστε την ενσωματωμένη λειτουργία γεννήτριας δοκιμαστικού τόνου στο δέκτη και χρησιμοποιήστε είτε το αυτί σας είτε έναν μετρητή ήχου για να εξισορροπήσετε την στάθμη των ηχείων του κάθε καναλιού και του υπογούφερ, έτσι ώστε να εξισορροπούνται με το καθένα. Ωστόσο, παρόλο που μπορεί να νομίζετε ότι έχετε μεγάλα αυτιά, η χρήση ενός μετρητή ήχου είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο καθώς θα σας παρέχει αριθμητικές τιμές ντεσιμπέλ που μπορείτε να γράψετε για αναφορά.

Επιλογή 2: Εάν παρέχεται, χρησιμοποιήστε το σύστημα αυτόματου ηχείου / διόρθωσης / ρύθμισης δωματίου. Αυτά είναι ενσωματωμένα προγράμματα που χρησιμοποιούν τη χρήση ενός παρεχόμενου μικροφώνου που συνδέεται στο μπροστινό μέρος του δέκτη. Το μικρόφωνο τοποθετείται στην κύρια θέση καθήμενων. Όταν ενεργοποιείται (συνήθως ζητείται μέσω του μενού στην οθόνη), ο δέκτης αποστέλλει αυτόματα τους ήχους δοκιμής από κάθε κανάλι, οι οποίοι παραλαμβάνονται από το μικρόφωνο και αποστέλλονται πίσω στον δέκτη.

Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, ο δέκτης καθορίζει πόσες οθόνες υπάρχουν, την απόσταση κάθε ηχείου από τη θέση ακρόασης και το μέγεθος κάθε ηχείου (μικρό ή μεγάλο). Με βάση αυτές τις πληροφορίες, ο δέκτης υπολογίζει στη συνέχεια τη σχέση "βέλτιστου" ομιλητή μεταξύ των ηχείων (και του υπογούφερ) και το καλύτερο σημείο διασταύρωσης μεταξύ των ηχείων και του υπογούφερ.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με τη χρήση συστήματος αυτόματης ρύθμισης ηχείων / συστήματος διόρθωσης δωματίων.

Ανάλογα με τη μάρκα / μοντέλο του δέκτη σας, τα συστήματα αυτόματης ρύθμισης ηχείων / διόρθωσης δωματίων ακολουθούν διαφορετικά ονόματα, όπως: Anthem Room Correction (Anthem AV), Audyssey (Denon / Marantz), AccuEQ (Onkyo) , MCACC (Pioneer), DCAC (Sony) και YPAO (Yamaha).

Είστε έτοιμοι να πάτε!

Αφού ολοκληρώσετε τη σύνδεση και ολοκληρώσετε τη βαθμονόμηση των ηχείων, θα πρέπει να πάτε! Ενεργοποιήστε τις πηγές σας και βεβαιωθείτε ότι το βίντεο εμφανίζεται στην τηλεόρασή σας, ότι ο ήχος έρχεται μέσω του δέκτη σας και ότι μπορείτε να λαμβάνετε ραδιόφωνο μέσω του δέκτη.

Το Encore

Καθώς έχετε πιο άνετα χρησιμοποιώντας τις βασικές λειτουργίες, υπάρχουν προηγμένες λειτουργίες σε πολλούς δέκτες οικιακού κινηματογράφου από τους οποίους ίσως μπορείτε να επωφεληθείτε.

Για πληροφορίες σχετικά με τις βασικές και τις προηγμένες λειτουργίες που μπορεί να είναι διαθέσιμες στον δέκτη οικιακού κινηματογράφου, ανατρέξτε στο άρθρο μας: Πριν αγοράσετε έναν δέκτη Home Cinema . Αυτές οι επιπρόσθετες λειτουργίες έχουν τις δικές τους διαδικασίες εγκατάστασης, οι οποίες παρουσιάζονται στο εγχειρίδιο χρήσης ή μέσω πρόσθετης τεκμηρίωσης που είναι συσκευασμένη είτε με τον δέκτη είτε μέσω ηλεκτρονικής λήψης από την επίσημη σελίδα του κατασκευαστή.

Τελική συμβουλή

Παρόλο που ένας δέκτης οικιακού κινηματογράφου είναι ο κεντρικός κόμβος του οικιακού σας θεάτρου , εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία και την απόδοση του. Εάν διαπιστώσετε ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα μετά τη ρύθμιση, ανατρέξτε σε ορισμένες βασικές εργασίες αντιμετώπισης προβλημάτων που μπορείτε να εκτελέσετε, οι οποίες ενδέχεται να επιλύσουν το πρόβλημα. Εάν όχι, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία.