Τι είναι το CDN (δίκτυο παροχής περιεχομένου);

Επιταχύνετε τις ιστοσελίδες σας με προσωρινά αρχεία σε επίπεδο δικτύου

Το CDN σημαίνει "Δίκτυο προβολής περιεχομένου" και είναι ένα σύστημα υπολογιστών με δέσμες ενεργειών και άλλο περιεχόμενο σε αυτά που χρησιμοποιούνται ευρέως από πολλές ιστοσελίδες. Ένα CDN μπορεί να είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος επιτάχυνσης των ιστοσελίδων σας επειδή το περιεχόμενο θα αποθηκευτεί συχνά σε έναν κόμβο δικτύου.

Πώς λειτουργεί το CDN

  1. Ο σχεδιαστής ιστού συνδέει ένα αρχείο σε ένα CDN, όπως ένας σύνδεσμος προς το jQuery.
  2. Ο πελάτης επισκέπτεται έναν άλλο ιστότοπο που χρησιμοποιεί επίσης jQuery.
  3. Ακόμη και αν κανένας άλλος δεν έχει χρησιμοποιήσει αυτή την έκδοση του jQuery, όταν ο πελάτης έρχεται στη σελίδα με τον αριθμό 1, ο σύνδεσμος προς το jQuery είναι ήδη αποθηκευμένος στο cache.

Αλλά υπάρχουν περισσότερα σε αυτό. Τα δίκτυα παροχής περιεχομένου έχουν σχεδιαστεί για να αποθηκεύονται προσωρινά σε επίπεδο δικτύου. Έτσι, ακόμη και αν ο πελάτης δεν επισκέπτεται άλλο δικτυακό τόπο που χρησιμοποιεί το jQuery, είναι πιθανό κάποιος στον ίδιο κόμβο δικτύου όπως αυτός να βρίσκεται να επισκεφτεί έναν ιστότοπο που χρησιμοποιεί το jQuery. Και έτσι ο κόμβος έχει αποθηκεύσει προσωρινά αυτό το site.

Και οποιοδήποτε αντικείμενο που αποθηκεύεται προσωρινά θα φορτωθεί από την προσωρινή μνήμη, πράγμα που επιταχύνει τον χρόνο λήψης της σελίδας.

Χρήση εμπορικών CDN

Πολλοί μεγάλοι ιστότοποι χρησιμοποιούν εμπορικά CDN όπως η Akamai Technologies για να αποθηκεύουν προσωρινά τις ιστοσελίδες τους σε όλο τον κόσμο. Ένας ιστότοπος που χρησιμοποιεί ένα εμπορικό CDN λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Η πρώτη φορά που ζητείται μια σελίδα, από οποιονδήποτε, είναι κατασκευασμένη από τον διακομιστή ιστού. Αλλά στη συνέχεια αποθηκεύεται επίσης στο διακομιστή CDN. Στη συνέχεια, όταν ένας άλλος πελάτης έρχεται στην ίδια σελίδα, πρώτα ελέγχεται το CDN για να διαπιστωθεί εάν η μνήμη cache είναι ενημερωμένη. Αν είναι, το CDN το παραδίδει, αλλιώς το ζητά από το διακομιστή ξανά και τις κρυφές μνήμες που αντιγράφουν.

Ένα εμπορικό CDN είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για μια μεγάλη ιστοσελίδα που παίρνει εκατομμύρια προβολές σελίδας, αλλά μπορεί να μην είναι οικονομικά αποδοτική για μικρότερους ιστοτόπους.

Ακόμα μικρότεροι ιστότοποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν CDNs για δέσμες ενεργειών

Εάν χρησιμοποιείτε βιβλιοθήκες ή πλαίσια σεναρίων στον ιστότοπό σας, η αναφορά τους από ένα CDN μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Ορισμένες κοινές βιβλιοθήκες που είναι διαθέσιμες στο CDN περιλαμβάνουν:

Το ScriptSrc.net παρέχει συνδέσεις με αυτές τις βιβλιοθήκες, ώστε να μην χρειάζεται να τις θυμάστε.

Οι μικρές ιστοσελίδες μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν δωρεάν CDN για να αποθηκεύουν προσωρινά το περιεχόμενό τους. Υπάρχουν πολλά καλά CDN που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, όπως:

Πότε πρέπει να μεταβείτε σε ένα δίκτυο παροχής περιεχομένου

Η πλειοψηφία του χρόνου απόκρισης μιας ιστοσελίδας δαπανάται για τη λήψη των στοιχείων της ιστοσελίδας, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, φύλλων στυλ, σεναρίων, Flash και ούτω καθεξής. Τοποθετώντας όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα στοιχεία σε ένα CDN, μπορείτε να βελτιώσετε δραματικά το χρόνο απόκρισης. Αλλά, όπως ανέφερα, μπορεί να είναι δαπανηρή η χρήση ενός εμπορικού CDN. Επιπλέον, εάν δεν είστε προσεκτικοί, η εγκατάσταση ενός CDN σε μικρότερο ιστότοπο μπορεί να επιβραδύνει τη λειτουργία του, αντί να το επιταχύνει. Τόσες πολλές μικρές επιχειρήσεις είναι απρόθυμες να κάνουν την αλλαγή.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο ιστότοπος ή η επιχείρησή σας είναι αρκετά μεγάλος για να επωφεληθεί από ένα CDN.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι χρειάζεστε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο επισκέπτες ημερησίως για να επωφεληθείτε από ένα CDN, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει ορισμένος αριθμός. Ένας ιστότοπος που φιλοξενεί πολλές εικόνες ή βίντεο θα μπορούσε να επωφεληθεί από ένα CDN για τις εικόνες ή τα βίντεο, ακόμη και αν οι ημερήσιες προβολές σελίδων τους είναι χαμηλότερες από ένα εκατομμύριο. Άλλοι τύποι αρχείων που μπορούν να επωφεληθούν από τη φιλοξενία τους σε ένα CDN είναι δέσμες ενεργειών, Flash, αρχεία ήχου και άλλα στοιχεία στατικής σελίδας.