Διόρθωση του διαλόγου χαμηλού κεντρικού καναλιού

Με την εμφάνιση του περιβάλλοντος ήχου, η σημασία της εξισορρόπησης των επιπέδων των διαφόρων ομιλητών είναι πολύ σημαντική για να αποκτήσετε την καλύτερη εμπειρία ακρόασης.

Ένα από τα προβλήματα ισορροπίας ήχου που είναι αρκετά συνηθισμένο είναι ο χαμηλός όγκος κεντρικού καναλιού σε σχέση με τα αριστερά και τα δεξιά κύρια κανάλια. Ως αποτέλεσμα, το κομμάτι διαλόγου, το οποίο εμφανίζεται συνήθως από το ηχείο κεντρικού καναλιού , είναι συγκλονισμένο από τα μουσικά και ηχητικά εφέ από τα αριστερά και τα δεξιά κύρια κανάλια. Αυτό μπορεί να κάνει το διάλογο σχεδόν ακατανόητο και μπορεί να είναι πολύ απογοητευτικό για τον θεατή / ακροατή.

Για να επιλύσετε αυτό το πρόβλημα, οι συσκευές αναπαραγωγής Blu-ray Disc / DVD και οι συσκευές λήψης AV έχουν ενσωματώσει ορισμένες επιλογές που επιτρέπουν στο χρήστη να διορθώσει αυτή την κατάσταση.

Διόρθωση χαμηλού κεντρικού καναλιού χρησιμοποιώντας έναν δέκτη AV

Εάν χρησιμοποιείτε ένα αρκετά πρόσφατο δέκτη AV μοντέλου για τον ήχο σας, ελέγξτε το μενού ρύθμισης και δείτε εάν έχετε τη δυνατότητα να ρυθμίσετε το επίπεδο εξόδου κεντρικού καναλιού ή να ρυθμίσετε την εξισορρόπηση του κεντρικού καναλιού. Συχνά μπορείτε να ρυθμίσετε όλα τα άλλα κανάλια επίσης. Πολλοί δέκτες AV διαθέτουν ενσωματωμένη γεννήτρια δοκιμαστικού τόνου για να βοηθήσουν σε αυτό το έργο.

Επιπλέον, πολλοί δέκτες AV διαθέτουν επίσης αυτόματη λειτουργία ρύθμισης στάθμης ηχείων (Audyssey, MCACC, YPAO κ.λπ.). Χρησιμοποιώντας ένα παρεχόμενο μικρόφωνο και ενσωματωμένους τόνους δοκιμής, ο δέκτης AV μπορεί αυτόματα να βαθμονομεί και να ρυθμίζει τις ρυθμίσεις των ηχείων ανάλογα με το μέγεθος των ηχείων που χρησιμοποιείτε, το μέγεθος της αίθουσας και την απόσταση κάθε ηχείου από την περιοχή ακρόασης.

Ωστόσο, αν βρείτε τις ρυθμίσεις αυτόματου επιπέδου ηχείων δεν συμμορφώνονται με τις προτιμήσεις σας, μπορείτε να συνεχίσετε και να κάνετε τις δικές σας χειροκίνητες ρυθμίσεις. Ένας εύκολος τρόπος για να τονίσετε το κεντρικό κανάλι και να διατηρήσετε ισορροπημένα τα υπόλοιπα κανάλια είναι να "χτυπήσετε" χειροκίνητα το επίπεδο ηχείων κεντρικού καναλιού κατά ένα ή δύο DB (Decibels) μετά την ολοκλήρωση της αρχικής διαδικασίας αυτόματης ρύθμισης της στάθμης των ηχείων.

Διόρθωση του κεντρικού καναλιού Χρησιμοποιώντας ένα DVD ή Blu-ray Disc Player

Ένας άλλος τρόπος για να εξασφαλίσετε καλύτερα επίπεδα διαλόγου κεντρικού καναλιού είναι με το μενού ρύθμισης του δίσκου Blu-ray ή του DVD player. Ορισμένες συσκευές αναπαραγωγής Blu-ray / DVD έχουν είτε μία από τις δύο παρακάτω ρυθμίσεις (αυτές οι ρυθμίσεις μπορούν επίσης να βρεθούν σε πολλούς δέκτες AV).

Ενίσχυση διαλόγου - Αυτό θα δώσει έμφαση στο δυναμικό συμπίεσης διαλόγου διαύλου κεντρικού καναλιού ή στη ρύθμιση δυναμικής εμβέλειας - Η ενεργοποίηση αυτής της ρύθμισης θα κάνει όλα τα κανάλια να ακούγονται πιο ομοιόμορφα στην ένταση - ώστε το κανάλι διαλόγου του κεντρικού καναλιού να ξεχωρίζει πιο αποτελεσματικά.

Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που μπορεί ήδη να παρέχονται με τα υπάρχοντα εξαρτήματά σας, μπορείτε να αποφύγετε την απογοήτευση της τοποθέτησης με μια λιγότερο από την επιθυμητή κατάσταση ακρόασης.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εξασθενημένη έξοδο κεντρικού καναλιού

Εκτός από παράγοντες όπως ο συνδυασμός του δίσκου Blu-ray Disc ή του DVD soundtrack και η αρχική ρύθμιση του κεντρικού καναλιού γίνεται σε δέκτη ή συσκευή αναπαραγωγής DVD, η χαμηλή ή κακή απόδοση του κεντρικού καναλιού μπορεί επίσης να οφείλεται στη χρήση ενός ανεπαρκούς ηχείου κεντρικού καναλιού .

Όταν αποφασίζετε ποιο είδος ηχείου θα χρησιμοποιήσετε για κεντρικό κανάλι στο σύστημα οικιακού κινηματογράφου, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα χαρακτηριστικά απόδοσης των αριστερών και δεξιών κεντρικών ομιλητών σας. Ο λόγος για αυτό είναι ότι το ηχείο κεντρικού καναλιού πρέπει να είναι συμβατό με το ηχητικό σήμα με τα αριστερά και δεξιά κεντρικά ηχεία σας.

Με άλλα λόγια, το ηχείο κεντρικού καναλιού σας θα πρέπει να έχει όμοιες ή παρόμοιες προδιαγραφές με τα αριστερά και τα δεξιά κεντρικά ηχεία σας. Ο λόγος για αυτό είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του διαλόγου και της δράσης που λαμβάνουν χώρα στο κέντρο μιας ταινίας ή τηλεοπτικής εκπομπής προέρχεται απευθείας από το ηχείο του κεντρικού καναλιού.

Αν το ηχείο κεντρικού καναλιού δεν μπορεί να αποδώσει επαρκώς τις υψηλές, μέσες και ανώτερες συχνότητες μπάσων, τότε ο ήχος του κεντρικού καναλιού μπορεί να είναι αδύναμος, λεπτός και να μην έχει βάθος σε σχέση με τα άλλα κύρια ηχεία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια μη ικανοποιητική εμπειρία προβολής και ακρόασης.

Έχοντας το σωστό ηχείο κεντρικού καναλιού, μπορείτε να κάνετε αποτελεσματικότερες ρυθμίσεις στο κανάλι του δέκτη, του Blu-ray Disc ή του DVD player για την επίλυση του χαμηλού διαλόγου κεντρικού καναλιού ή άλλων κεντρικών καναλιών.