Γιατί χρειάζεται ένα ηχείο κεντρικού καναλιού στον ήχο Surround

Γιατί ένα ηχείο κεντρικού καναλιού είναι σημαντικό

Κάποτε ήταν ότι χρειάζονταν μόνο δύο ομιλητές για να παράγουν μια ικανοποιητική εμπειρία ακρόασης μουσικής, και μπορούν ακόμα να ακούτε μουσική.

Εντούτοις, παρά το ανανεωμένο ενδιαφέρον για δίσκους βινυλίου , αφιερωμένο CD ακρόαση και μια νέα σειρά στερεοφωνικών δεκτών δύο καναλιών , η σημερινή κύρια έμφαση στο home cinema απαιτεί νέες μορφές ήχου , δέκτες και περισσότερα ομιλητές για την παραγωγή της ηχητικής εμπειρίας κινηματογράφου στο σπίτι.

Μία από τις βασικές αλλαγές από το στερεοφωνικό στο home theater είναι η ανάγκη για ένα ειδικό ηχείο κεντρικών καναλιών.

Κεντρικό κανάλι και στερεοφωνικό

Ο στερεοφωνικός ήχος σχεδιάστηκε αρχικά για να διαχωρίζει τον ηχογραφημένο ήχο σε δύο κανάλια (αυτό σημαίνει ο όρος "στερεοφωνικό"), με αριστερό και δεξιό ηχείο καναλιών τοποθετημένο μπροστά από το δωμάτιο. Παρόλο που ορισμένοι ήχοι προέρχονται ειδικά από τα ηχεία του αριστερού ή του δεξιού καναλιού, τα αρχικά φωνητικά ή το παράθυρο διαλόγου αναμειγνύονται και στα δύο ηχεία.

Δεδομένου ότι τα φωνητικά τοποθετούνται και στα αριστερά και στα δεξιά κανάλια, όταν ο ακροατής κάθεται στο στερεοφωνικό "γλυκό σημείο" (ίσο μεταξύ των αριστερών και δεξιών ηχείων καναλιών) τα φωνητικά φαίνεται να προέρχονται από ένα κεντρικό σημείο φαντασίας μεταξύ αυτών των δύο ηχείων.

Ωστόσο, καθώς μετακινείτε τη θέση ακρόασης από το γλυκό σημείο προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά - παρόλο που οι αφιερωμένοι αριστεροί και δεξιότεροι ήχοι παραμένουν στις σχετικές θέσεις τους, η θέση των φωνημάτων θα (ή θα έπρεπε) να κινηθεί μαζί σας.

Μπορείτε επίσης να ακούσετε αυτό το εφέ χρησιμοποιώντας τον έλεγχο ζυγοστάθμισης του ενισχυτή ή του ενισχυτή -όπως τον πληκτρολογείτε προς τα αριστερά και προς τα δεξιά, μπορείτε να ακούσετε τη θέση αλλαγής φωνής με την έξοδο του αριστερού και του δεξιού καναλιού.

Ως αποτέλεσμα, σε μια παραδοσιακή στερεοφωνική ρύθμιση, δεν μπορείτε να ελέγξετε τη θέση ή το επίπεδο (ένταση) των φωνών του κεντρικού καναλιού ανεξάρτητα από το αριστερό και δεξί κανάλι.

Κεντρικό κανάλι και ήχο surround

Σε αντίθεση με το στερεοφωνικό, σε μια πραγματική ρύθμιση ήχου surround, υπάρχουν τουλάχιστον 5.1 κανάλια με ηχεία που κατανέμονται ως εξής: εμπρός L / R, surround L / R, subwoofer ( .1 ) και αποκλειστικό κέντρο. Οι μορφές ήχου surround, όπως το Dolby και το DTS , διαθέτουν ήχους που αναμιγνύονται σε καθένα από αυτά τα κανάλια - συμπεριλαμβανομένων των ήχων που απευθύνονται ειδικά σε ένα κεντρικό κανάλι. Αυτή η κωδικοποίηση παρέχεται σε DVD, δίσκους Blu-ray Blu-ray / Ultra HD και σε κάποιο περιεχόμενο συνεχούς ροής και εκπομπής.

Ως αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο οι ήχοι αναμειγνύονται για τον ήχο surround, αντί να έχουν τα φωνητικά / διάλογο τοποθετημένα σε ένα κεντρικό σημείο phantom, τοποθετούνται σε ένα ειδικό κεντρικό κανάλι. Λόγω αυτής της τοποθέτησης, το κεντρικό κανάλι απαιτεί το δικό του ηχείο.

Παρόλο που το κεντρικό ηχείο έχει προσθέσει λίγο περισσότερη ακαταστασία, υπάρχουν ξεχωριστά πλεονεκτήματα.

Ήχος Surround χωρίς κεντρικό ηχείο

Εάν δεν διαθέτετε (ή δεν θέλετε να έχετε) ένα ηχείο κεντρικού καναλιού σε ρύθμιση surround ήχου, μπορείτε να "ενημερώσετε" τον δέκτη οικιακού κινηματογράφου μέσω των επιλογών ρύθμισης που δεν έχετε.

Ωστόσο, αν χρησιμοποιήσετε αυτή την επιλογή, ο δέκτης "αναδιπλώνει" ποιος θα είναι ο ήχος κεντρικού καναλιού στα αριστερά και τα δεξιά μπροστινά κύρια ηχεία, όπως ακριβώς και σε στερεοφωνική εγκατάσταση. Ως αποτέλεσμα, το κεντρικό κανάλι δεν διαθέτει αποκλειστικό σημείο αγκύρωσης στο κέντρο και υποκύπτει στους ίδιους περιορισμούς που περιγράφονται για φωνητικά / διάλογο σε στερεοφωνικές ρυθμίσεις. Δεν θα μπορείτε να ρυθμίσετε το επίπεδο έντασης του κεντρικού καναλιού ανεξάρτητα από τα κανάλια αριστερού και δεξιού μπροστινού καναλιού.

Τι μοιάζει με ένα ηχείο κεντρικού καναλιού

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε ηχείο (εκτός από ένα subwoofer) για το κεντρικό κανάλι σας, αλλά στην ιδανική περίπτωση θα χρησιμοποιούσατε ένα ηχείο που έχει οριζόντιο, παρά κατακόρυφο ή τετράγωνο, σχέδιο ντουλαπιού.

Ο λόγος για αυτό δεν είναι τόσο τεχνικό, αλλά αισθητικό. Ένα οριζόντια σχεδιασμένο ηχείο κεντρικών καναλιών μπορεί να τοποθετηθεί πιο εύκολα πάνω ή κάτω από μια οθόνη τηλεόρασης ή προβολής βίντεο.

Τι άλλο να ψάξει σε ένα ηχείο κεντρικού καναλιού

Αν προσθέτετε ένα ηχείο κεντρικού καναλιού σε μια υπάρχουσα ρύθμιση ηχείων, δοκιμάστε να προχωρήσετε με το ίδιο εμπορικό σήμα και παρόμοιες δυνατότητες απόκρισης συχνότητας μεσαίας και ανώτερης συχνότητας, όπως τα κύρια αριστερά και τα δεξιά ηχεία σας.

Ο λόγος για αυτό είναι ότι ολόκληρο το αριστερό, το κέντρο, το δεξιό ηχητικό πεδίο του καναλιού θα πρέπει να ακούγεται το ίδιο στα αυτιά σας - αυτό αναφέρεται ως "αντιστοίχιση με το timbre".

Αν δεν μπορείτε να αποκτήσετε ένα ηχείο κεντρικού καναλιού με παρόμοια χαρακτηριστικά των ηχείων αριστερού και δεξιού μπροστινού καναλιού, εάν ο δέκτης οικιακού σας θεάτρου διαθέτει αυτόματο σύστημα ρύθμισης ηχείων , μπορεί να αντισταθμίσει τη χρήση των δυνατοτήτων εξισορρόπησης.

Μια άλλη επιλογή, αν βάζετε μαζί σας μια βασική ρύθμιση home theater από την αρχή, είναι να αγοράσετε ένα σύστημα ηχείων που περιλαμβάνει ολόκληρο το μίξερ-μπροστά αριστερά / δεξιά, surround αριστερά / δεξιά, υπογούφερ και το κεντρικό κανάλι.

Η κατώτατη γραμμή

Αν σχεδιάζετε ένα home cinema, αν χρησιμοποιείτε ένα ηχείο κεντρικών καναλιών εξαρτάται από εσάς, αλλά εδώ πρέπει να εξετάσετε ορισμένα πράγματα: