Ultra HD Premium: Τι σημαίνει και γιατί έχει σημασία

Τέλος, οι κόσμοι της τεχνολογίας UHD και HDR TV αποκτούν κάποια σαφήνεια

Εάν έχετε ακόμη και ένα διαρκές ενδιαφέρον για τον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο της τεχνολογίας οικιακής ψυχαγωγίας, θα γνωρίζετε ότι βρισκόμαστε σήμερα στη μέση μιας περιόδου βαθιάς αλλαγής χάρη στην άφιξη όχι μιας αλλά δύο βασικών νέων τεχνολογιών βίντεο : Απόλυτη ανάλυση HD (επίσης γνωστή ως 4K) και υψηλή δυναμική περιοχή (HDR) .

Οι οθόνες και το περιεχόμενο Ultra HD παρέχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερη ανάλυση από τις πλήρεις HD, ενώ το περιεχόμενο HDR (που εξηγείται λεπτομερώς εδώ) προσφέρει βελτιωμένη φωτεινότητα, αντίθεση και, στις περισσότερες παραστάσεις, απόδοση χρώματος. Παρόλο που όλα αυτά ακούγονται αρκετά απλά, στην πραγματικότητα, η πραγματικότητα είναι ότι, ειδικά όταν πρόκειται για HDR, υπάρχει το δυναμικό για κάθε είδους διαφορετικές προσεγγίσεις των υφιστάμενων και όλων των ειδών τις διαφορετικές ιδιότητες της εμπειρίας HDR για να βρουν το δρόμο τους στην αγορά.

Και μέχρι πρόσφατα οι καταναλωτές δεν είχαν σαφή τρόπο διάκρισης μεταξύ των πραγματικά καλών και πραγματικά αδιάφορων εμπειριών HDR που είναι διαθέσιμες. Ευτυχώς, αυτή η βρώμικη κατάσταση έλαβε τελικά κάποια σαφήνεια με την πρόσφατη ανακοίνωση στο φετινό Consumer Electronics Show στο Λας Βέγκας της προδιαγραφής Ultra HD Premium.

Φορώντας το λογότυπο Ultra HD Premium

Αναπτύχθηκε από την ομάδα εργασίας Ultra High Premium Alliance (UHDA), η οποία αποτελείται από περισσότερα από 30 κορυφαία εμπορικά σήματα βιομηχανίας AV, ο Ultra HD Premium έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους καταναλωτές έναν άμεσο τρόπο να γνωρίζουν ποιες τηλεοράσεις και περιεχόμενο βίντεο έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν πραγματικά ισχυρή απόδοση HDR και UHD.

Μόνο τα προϊόντα και το περιεχόμενο που συμμορφώνονται με ένα προσεκτικά καθορισμένο σύνολο προδιαγραφών θα μπορούν να φορούν το λογότυπο Ultra HD Premium, οπότε αν ο καταναλωτής βλέπει το λογότυπο που είναι συνδεδεμένο με ένα προϊόν, μπορεί να νιώθει βέβαιος ότι θα είναι σε θέση να του δώσει ένα υψηλό επίπεδο της απόδοσης.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το λογότυπο Ultra HD Premium είναι μόνο ένα σύστημα συστάσεων που δημιουργήθηκε από το UHDA. δεν είναι ένα πραγματικό πρότυπο που πρέπει να συμμορφώνονται όλα τα προϊόντα της βιομηχανίας AV. Με άλλα λόγια, είναι πιθανό να υπάρχουν προϊόντα εκεί έξω που θα μπορούν να φορούν το σήμα Ultra HD Premium που δεν το κάνει πραγματικά επειδή δεν έχουν υποβληθεί στο UHDA για τις απαραίτητες δοκιμές πιστοποίησης. Ωστόσο, κάθε είδους καθοδήγηση που βοηθά τους καταναλωτές να διαλέξουν το δρόμο τους μέσα από τις πιθανές συγχύσεις του κόσμου UHD / HDR είναι καλύτερη από τίποτα.

Τα βασικά στοιχεία της προδιαγραφής Ultra HD Premium είναι τα εξής.

Για τηλεοράσεις και άλλες συσκευές βίντεο:

Αναπαραγωγή χρωμάτων : πρέπει να είναι σε θέση να χειριστεί την αναπαράσταση χρώματος BT.2020 (ένα είδος κοντέινερ για ευρείες πληροφορίες για το εύρος χρωμάτων) και να απεικονίσει περισσότερο από το 90% του προτύπου χρώματος P3 του Ψηφιακού Κινηματογράφου (το πρότυπο που χρησιμοποιείται ευρέως στην εμπορική κινηματογράφους).

Για την αναπαραγωγή σε High Dynamic Range μια συσκευή πρέπει να υποστηρίζει το SMPTE ST2084 EOTF (ηλεκτρική οπτική λειτουργία μεταφοράς - ο τρόπος με τον οποίο μια οθόνη μετατρέπει τα ψηφιακά δεδομένα σε ορατό φως) και επιτυγχάνει είτε κορυφές φωτεινότητας πάνω από 1000 nits μαζί με μαύρα επίπεδα κάτω από 0.05 nits, περισσότερο από 540 nits φωτεινότητα κορυφής και λιγότερο από 0.0005 nits στις πιο μαύρες περιοχές εικόνας.

Εάν αναρωτιέστε γιατί παρέχονται δύο διαφορετικές συστάσεις σχετικά με την κορυφαία φωτεινότητα και τη μαύρη αναπαραγωγή, είναι απαραίτητο να συμπεριληφθούν τεχνολογίες LCD και OLED, καθώς και οι δύο μπορούν να παράγουν εξαιρετικές αλλά διαφορετικά «σταθμισμένες» επιδόσεις HDR.

Για διανομή περιεχομένου και πλοήγηση:

Επιπλέον, το UHD Alliance συνιστά τις ακόλουθες προδιαγραφές οθόνης mastering κατά τη δημιουργία των master HDR content: τουλάχιστον 100% του προτύπου χρώματος P3. μέγιστη φωτεινότητα μεγαλύτερη από 1000 nits. και ένα βάθος μαύρου επιπέδου μικρότερο από 0,03 nits.

Ένα πράγμα που δεν περιλαμβάνεται στις προδιαγραφές Ultra HD Premium του UHDA για διανομή περιεχομένου (δεν πρέπει να συγχέεται με τις συστάσεις για τη μάθηση των οθονών) είναι οι ελάχιστες και οι μέγιστες τιμές φωτεινότητας, δεδομένου ότι θεωρήθηκε ότι και αυτές θα μπορούσαν να εμποδίσουν τους δημιουργούς περιεχομένου το ακριβές "βλέμμα" που θέλουν για συγκεκριμένες τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες.