Αντίληψη χρώματος και την τηλεόρασή σας

Χρωματική αντίληψη στον πραγματικό κόσμο και στην τηλεόρασή σας

Το 2015, μια απλή έρευνα σχετικά με το χρώμα που ένα συγκεκριμένο φόρεμα προκάλεσε ευρύ ενδιαφέρον για το πώς αντιλαμβανόμαστε το χρώμα. Το γεγονός είναι ότι η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε το χρώμα είναι περίπλοκη και όχι ακριβής.

Αυτό που πραγματικά βλέπουμε

Τα μάτια μας δεν βλέπουν πραγματικό αντικείμενο (-α), αυτό που πραγματικά βλέπετε είναι το φως που αντικατοπτρίζεται στα αντικείμενα. Το χρώμα που βλέπουν τα μάτια σας είναι το αποτέλεσμα αυτού που τα μήκη κύματος του φωτός αντικατοπτρίζονται ή απορροφώνται από το αντικείμενο. Ωστόσο, είναι απίθανο το χρώμα που βλέπετε να είναι απολύτως σωστό.

Παράγοντες που επηρεάζουν την αντίληψη χρώματος

Η πραγματική αντίληψη χρώματος επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες:

Εκτός από την πραγματική αντίληψη χρώματος, στη φωτογραφία, την εκτύπωση και το βίντεο υπάρχουν πρόσθετοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη:

Παρόλο που υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές στην αντίληψη χρωμάτων όσον αφορά τις εφαρμογές φωτογραφιών, εκτύπωσης και βίντεο, ας μηδενίσουμε την πλευρά βίντεο της εξίσωσης.

Καταγραφή Χρώματος

Δεδομένου ότι ούτε η συσκευή λήψης ή προβολής δεν μπορεί να αναπαράγει όλα τα χρώματα που αντικατοπτρίζονται από τα αντικείμενα του πραγματικού κόσμου, και οι δύο συσκευές πρέπει να "μαντέψουν" με βάση συγκεκριμένα πρότυπα χρώματος που έχουν δημιουργηθεί από τον άνθρωπο και έχουν στη βάση τους ένα τρία βασικά χρώματα μοντέλο. Στις εφαρμογές βίντεο, το μοντέλο τριών χρωμάτων αντιπροσωπεύεται από κόκκινο, πράσινο και μπλε. Διαφορετικοί συνδυασμοί των τριών βασικών χρωμάτων σε διάφορες αναλογίες χρησιμοποιούνται για την αναδημιουργία της κλίμακας του γκρι και όλων των αποχρώσεων του χρώματος που βλέπουμε στη φύση.

Εμφάνιση χρώματος μέσω τηλεόρασης ή προβολέα βίντεο

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει οριστική ορθότητα για το πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το χρώμα στον φυσικό κόσμο, και υπάρχουν περιορισμοί που καταγράφουν ακριβές χρώμα χρησιμοποιώντας μια κάμερα. Πώς συμβαίνει αυτό στο περιβάλλον του σπιτιού όταν παρακολουθείτε τηλεόραση ή βιντεοπροβολέα;

Η απάντηση είναι διπλή, ο τύπος της τεχνολογίας που επιτρέπει σε έναν προβολέα τηλεόρασης / βίντεο να εμφανίζει εικόνες και χρώμα και να ρυθμίζει με ακρίβεια την ικανότητά τους να εμφανίζουν όσο το δυνατόν ακριβέστερα χρώματα εντός ενός προκαθορισμένου προτύπου χρώματος.

Ακολουθεί μια σύντομη επισκόπηση των τεχνολογιών προβολής βίντεο που χρησιμοποιούνται για την εμφάνιση και των ασπρόμαυρων και των έγχρωμων εικόνων.

Emissive Technologies

Μεταβιβάσιμες Τεχνολογίες

Ο συνδυασμός εκπομπής / εκπομπής - LCD με κβαντικές κουκίδες

Για την εφαρμογή προβολής τηλεόρασης και βίντεο, ένα Quantum Dot είναι ένας ανθρωπογενής νανοκρύσταλλος με ειδικές ιδιότητες εκπομπής φωτός που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν τη φωτεινότητα και την απόδοση χρώματος που εμφανίζονται σε φωτογραφίες και εικόνες βίντεο σε μια οθόνη LCD.

Οι κβαντικές κουκίδες είναι νανοσωματίδια με ρυθμιζόμενες ιδιότητες εκπομπής που μπορούν να απορροφήσουν φως μεγαλύτερης ενέργειας ενός χρώματος και να εκπέμπουν χαμηλότερο φως από άλλο χρώμα (κάπως φωσφορίζοντες σε μια τηλεόραση Plasma), αλλά στην περίπτωση αυτή, όταν χτυπιούνται με φωτόνια από εξωτερικό φως (στην περίπτωση μιας τηλεόρασης LCD με οπίσθιο φωτισμό με μπλε LED), κάθε κβαντική κουκίδα εκπέμπει χρώμα συγκεκριμένου μήκους κύματος, το οποίο καθορίζεται από το μέγεθός της.

Οι κβαντικές κουκίδες μπορούν να ενσωματωθούν σε μια τηλεόραση LCD με τρεις τρόπους:

Για κάθε επιλογή, το μπλε LED φως χτυπά τα Quantum Dots, τα οποία είναι ενθουσιασμένα ώστε να εκπέμπουν κόκκινο και πράσινο φως (το οποίο επίσης συνδυάζεται με το μπλε που προέρχεται από την πηγή φωτός LED). Στη συνέχεια, το έγχρωμο φως περνάει μέσα από τα τσιπ LCD, τα έγχρωμα φίλτρα και στην οθόνη για την εμφάνιση εικόνας. Το πρόσθετο στρώμα εκπομπής Quantum Dot επιτρέπει στην τηλεόραση LCD να εμφανίζει μια πιο κορεσμένη και ευρύτερη γκάμα χρωμάτων από τις τηλεοράσεις LCD χωρίς την προστιθέμενη στρώση Quantum Dot.

Ανακλαστικές τεχνολογίες

Ανακλαστικός / μεταβιβαζόμενος συνδυασμός

Για περαιτέρω τεχνικές εξηγήσεις σχετικά με το DLP, ανατρέξτε στο άρθρο συγγενών μας: Βασικά στοιχεία προβολέα βίντεο DLP.

Εμφάνιση προτύπων βαθμονόμησης χρωμάτων

Έτσι, τώρα που τα ηλεκτρονικά και η μηχανική έχουν επεξεργαστεί για το πώς μια έγχρωμη εικόνα φτάνει είτε στην οθόνη τηλεόρασης ή προβολής βίντεο, το επόμενο βήμα είναι να καταλάβουμε πώς αυτές οι συσκευές μπορούν να αναπαράγουν το χρώμα όσο το δυνατόν ακριβέστερα, παρά τους τεχνικούς περιορισμούς.

Αυτό είναι όπου η εφαρμογή των προτύπων χρώματος μέσα στο ορατό Χρωματικό Χώρο είναι σημαντική.

Μερικά από τα πρότυπα βαθμονόμησης χρώματος για τηλεοράσεις και βιντεοπροβολείς που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι:

Χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό υλικού (χρωματομετρητή) και λογισμικού (συνήθως μέσω φορητού υπολογιστή), ένα άτομο μπορεί να συντονίσει μια τηλεοπτική ή βίντεο προβολής δυνατότητα αναπαραγωγής χρώματος σε ένα από τα παραπάνω πρότυπα (ανάλογα με τις προδιαγραφές χρώματος της τηλεόρασης) μέσω των ρυθμίσεων που παρέχονται είτε στο βίντεο / ρυθμίσεις οθόνης ή μενού υπηρεσιών της τηλεόρασης ή του βιντεοπροβολέα.

Παραδείγματα βασικών εργαλείων βαθμονόμησης βίντεο (χρώματος) που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, χωρίς την ανάγκη τεχνικού, περιλαμβάνουν δίσκους δοκιμών, όπως το Digital Video Essentials, το Disney WOW (World of Wonder) DVD και Blu-ray Disc Test, το Spears και το Munsil HD Benchmark , το THX Calibrator Disc και την εφαρμογή THX Home Thene-Up για συμβατά iOS και Android τηλέφωνα / tablet.

Ένα παράδειγμα βασικού εργαλείου βαθμονόμησης βίντεο που χρησιμοποιεί ένα λογισμικό χρωματομετρητή και υπολογιστή είναι το σύστημα βαθμονόμησης χρωμάτων Datacolor Spyder.

Ένα παράδειγμα ενός πιο εκτεταμένου εργαλείου βαθμονόμησης είναι το Calman by SpectraCal.

Ο λόγος που τα παραπάνω εργαλεία είναι σημαντικά, είναι ότι καθώς οι συνθήκες φωτισμού εσωτερικού και εξωτερικού χώρου επηρεάζουν την ικανότητα του εαυτού μας να βλέπει χρώμα στο πραγματικό κόσμο, οι ίδιοι παράγοντες αρχίζουν να παίζουν και ως προς το χρώμα που θα μοιάζει με την τηλεόρασή σας ή οθόνης προβολής βίντεο, λαμβάνοντας υπόψη πόσο καλά μπορεί να προσαρμοστεί η τηλεόραση ή ο βιντεοπροβολέας σας.

Οι ρυθμίσεις βαθμονόμησης δεν περιλαμβάνουν μόνο πράγματα όπως η φωτεινότητα, η αντίθεση, ο κορεσμός χρωμάτων και ο έλεγχος απόχρωσης, αλλά και άλλες απαραίτητες ρυθμίσεις, όπως θερμοκρασία χρώματος, ισορροπία λευκού και γκάμα.

Η κατώτατη γραμμή

Η αντίληψη των χρωμάτων στον πραγματικό κόσμο και τα περιβάλλοντα τηλεθέασης συνεπάγονται περίπλοκες διαδικασίες, καθώς και άλλους εξωτερικούς παράγοντες. Η αντίληψη των χρωμάτων είναι περισσότερο ένα παιχνίδι εικασίας παρά μια ακριβής επιστήμη. Το ανθρώπινο μάτι είναι το καλύτερο εργαλείο που διαθέτουμε και παρόλο που στη φωτογραφία, το φιλμ και το βίντεο, το ακριβές χρώμα μπορεί να επισημανθεί με ένα συγκεκριμένο πρότυπο χρώματος, το χρώμα που βλέπετε σε μια εκτυπωμένη φωτογραφία, τηλεόραση ή οθόνη προβολής βίντεο, πληρούν το 100% μιας συγκεκριμένης προδιαγραφής των προτύπων χρωμάτων, δεν μπορεί να φανεί ακριβώς το ίδιο με το πώς μπορεί να φαίνεται υπό πραγματικές συνθήκες.