Τη θερμοκρασία χρώματος και την τηλεόρασή σας

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη ρύθμιση θερμοκρασίας χρώματος στην τηλεόραση ή τον βιντεοπροβολέα σας

Όταν κάθονται για να παρακολουθήσετε τηλεόραση ή βιντεοπροβολέα αυτές τις μέρες, ενεργοποιείτε τη συσκευή, επιλέγετε το κανάλι ή άλλη πηγή περιεχομένου και αρχίζετε να παρακολουθείτε. Τις περισσότερες φορές οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις εικόνας που παρέχονται από τον κατασκευαστή φαίνονται ωραίες - αλλά αν θέλετε να «τελειοποιήσετε» πώς φαίνεται η εικόνα σας, οι κατασκευαστές τηλεοράσεων παρέχουν διάφορες επιλογές.

Επιλογές ρύθμισης ποιότητας εικόνας τηλεόρασης

Ένας τρόπος για να «μικρορυθμίσετε» την ποιότητα της εικόνας σας είναι χρησιμοποιώντας τις προεπιλογές εικόνας ή φωτογραφιών που παρέχονται στις περισσότερες τηλεοράσεις και βιντεοπροβολείς. Αυτές οι προεπιλογές μπορούν να επισημαίνονται ως εξής:

Κάθε προεπιλογή χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό παραμέτρων που καθορίζει την εμφάνιση των εμφανιζόμενων εικόνων στην οθόνη τηλεόρασης ή προβολής βίντεο. Η επιλογή Χρήστη ή Προσαρμογή επιτρέπει την προσαρμογή καθεμιάς από τις παραμέτρους μεμονωμένα ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο κάθε μία από αυτές τις παραμέτρους καταρρέει:

Εκτός από τις παραπάνω παραμέτρους, ένα άλλο που είναι συχνά εντός των προεπιλογών και είναι επίσης διαθέσιμο για μεμονωμένη προσαρμογή είναι η Θερμοκρασία χρώματος .

Ποια είναι η θερμοκρασία χρώματος

Η επιστήμη της θερμοκρασίας χρώματος είναι περίπλοκη, αλλά μπορεί να συνοψιστεί ως μέτρο των συχνοτήτων φωτός που εκπέμπονται από μια μαύρη επιφάνεια καθώς θερμαίνεται. Καθώς η μαύρη επιφάνεια "θερμαίνεται" το εκπεμπόμενο φως αλλάζει χρώμα. Για παράδειγμα, ο όρος "κόκκινο ζεστό" είναι μια αναφορά στο σημείο στο οποίο το εκπεμπόμενο φως φαίνεται κόκκινο. Θέρμανση της επιφάνειας επάνω περαιτέρω, το εκπεμπόμενο χρώμα πηγαίνει από κόκκινο, κίτρινο, και τελικά σε λευκό ("άσπρο ζεστό"), και στη συνέχεια μπλε.

Η θερμοκρασία χρώματος μετράται χρησιμοποιώντας την κλίμακα Kelvin. Το απόλυτο μαύρο είναι 0 Kelvin. Οι αποχρώσεις του κόκκινου φάσματος κυμαίνονται από 1.000 έως 3.000 K, οι κίτρινες αποχρώσεις κυμαίνονται από 3.000 έως 5.000 K, οι λευκές αποχρώσεις κυμαίνονται από 5.000 K έως 7.000 K και η κυανή κυμαίνεται από 7.000 έως πάνω από 10.000 K. Τα χρώματα κάτω από το λευκό αναφέρονται ως "ζεστά", ενώ τα χρώματα πάνω από το λευκό ορίζονται ως δροσερά. Σημειώστε ότι οι όροι "ζεστό" και "δροσερό" δεν σχετίζονται με τη θερμοκρασία, αλλά είναι απλώς οπτικά περιγραφικοί.

Πώς χρησιμοποιείται η θερμοκρασία χρώματος

Ένας απλός τρόπος για να δούμε πώς χρησιμοποιείται η θερμοκρασία χρώματος είναι με τους λαμπτήρες. Ανάλογα με τον τύπο λαμπτήρα που χρησιμοποιείτε, το φως στο δωμάτιό σας θα έχει θερμά, ουδέτερα ή δροσερά χαρακτηριστικά. Χρησιμοποιώντας το φυσικό υπαίθριο φως Sun ως σημείο αναφοράς, μερικά φώτα ρίχνουν μια θερμότερη θερμοκρασία σε ένα δωμάτιο, με αποτέλεσμα ένα "κιτρινωπό" cast. Από την άλλη πλευρά, μερικά φώτα έχουν μια πιο ψυχρή θερμοκρασία που έχει ως αποτέλεσμα ένα "μπλε" cast.

Η θερμοκρασία χρώματος χρησιμοποιείται τόσο για τη λήψη εικόνας όσο και για τη διαδικασία απεικόνισης. Ένας φωτογράφος ή δημιουργός περιεχομένου βίντεο κάνει τις αποφάσεις θερμοκρασίας χρώματος να βασίζονται στο πώς θέλει να παρουσιάσει το αποτέλεσμα. Αυτό γίνεται με τη χρήση πράξεων όπως ο φωτισμός ή ο φωτισμός κατά τη διάρκεια διαφορετικών ημερήσιων ή νυχτερινών συνθηκών.

Ο συντελεστής ισορροπίας λευκού

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τη θερμοκρασία χρώματος είναι η ισορροπία λευκού. Για να λειτουργούν σωστά οι ρυθμίσεις θερμοκρασίας χρώματος, οι εικόνες που έχουν ληφθεί ή εμφανιστούν πρέπει να αναφέρονται σε λευκή τιμή.

Οι επαγγελματίες δημιουργοί φωτογραφιών, ταινιών και περιεχομένου βίντεο χρησιμοποιούν την ισορροπία λευκού για να παρέχουν την πιο ακριβή αναφορά χρώματος. Για περισσότερες λεπτομέρειες, ανατρέξτε στην ενότητα : Χρήση των τρόπων εξισορρόπησης λευκού σε φωτογραφικές μηχανές DSLR και θερμοκρασία χρώματος για βίντεο.

Η τυποποιημένη αναφορά θερμοκρασίας για το άριστο λευκό που χρησιμοποιούν οι δημιουργοί περιεχομένου φιλμ και βίντεο, καθώς και οι κατασκευαστές τηλεοπτικών / προβολικών βιντεοπροβολέων, είναι 6500 βαθμοί Kelvin (που συχνά αναφέρεται ως D65). Οι οθόνες επαγγελματικής τηλεόρασης που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία δημιουργίας / επεξεργασίας / μετά την παραγωγή βαθμονομούνται σύμφωνα με αυτό το πρότυπο.

Το λευκό σημείο αναφοράς D65 θεωρείται πραγματικά ελαφρώς ζεστό, αλλά δεν είναι τόσο ζεστό όσο η ζεστή προκαθορισμένη ρύθμιση θερμοκρασίας χρώματος στην τηλεόρασή σας. Το D65 επελέγη ως το λευκό σημείο αναφοράς επειδή ταιριάζει περισσότερο με το "μέσο φως της ημέρας" και είναι ο καλύτερος συμβιβασμός τόσο για τις ταινίες όσο και για τις πηγές βίντεο.

Ρυθμίσεις θερμοκρασίας χρώματος στον προβολέα τηλεόρασης / βίντεο

Σκεφτείτε την οθόνη της τηλεόρασης ως μια θερμαινόμενη επιφάνεια εκπομπής φωτός, με τη δυνατότητα να εμφανίσετε όλα τα χρώματα που χρειάζονται για μια εμφανιζόμενη εικόνα.

Οι πληροφορίες εικόνας μεταδίδονται από το μέσο (εκπομπή τηλεόρασης ή καλωδιακή / δορυφορική, δίσκος ή ροή) στην τηλεόραση για προβολή. Ωστόσο, παρόλο που τα μέσα εκτύπωσης ενδέχεται να περιλαμβάνουν τις σωστές πληροφορίες θερμοκρασίας χρώματος, η τηλεόραση ή ο βιντεοπροβολέας ενδέχεται να έχουν τη δική τους προεπιλογή θερμοκρασίας χρώματος που μπορεί να μην εμφανίζει την επιθυμητή θερμοκρασία χρώματος "με ακρίβεια".

Με άλλα λόγια, όλες οι τηλεοράσεις δεν εμφανίζουν το ίδιο εύρος θερμοκρασιών χρώματος από το κουτί. Ίσως οι εργοστασιακές ρυθμίσεις του να είναι πολύ ζεστές ή πολύ δροσερές. Επιπλέον, η θερμοκρασία χρώματος της τηλεόρασής σας μπορεί επίσης να φαίνεται ελαφρώς διαφορετική ως αποτέλεσμα των συνθηκών φωτισμού του δωματίου σας (φως ημέρας / νύχτας) .

Ανάλογα με τη μάρκα / μοντέλο της τηλεόρασης, οι επιλογές ρύθμισης θερμοκρασίας χρώματος μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

Η ζεστή ρύθμιση έχει ως αποτέλεσμα μια μικρή αλλαγή προς το κόκκινο, ενώ η δροσερή ρύθμιση προσθέτει μια ελαφρά μπλε μετατόπιση. Εάν η τηλεόρασή σας έχει τις επιλογές Standard, Warm και Cool, επιλέξτε το καθένα και δείτε μόνοι σας τη μετατόπιση από ζεστό σε δροσερό.

Η φωτογραφία στο πάνω μέρος αυτού του άρθρου απεικονίζει τον τύπο μετατόπισης χρώματος που μπορεί να δείτε όταν χρησιμοποιείτε ρυθμίσεις θερμοκρασίας χρώματος. Η εικόνα στα αριστερά είναι ζεστή, η εικόνα στα δεξιά είναι δροσερή και το κέντρο προσεγγίζει καλύτερα μια φυσική κατάσταση. Όταν πραγματοποιείτε ακριβέστερη βαθμονόμηση της εικόνας από ό, τι οι βασικές θερμές, οι τυπικές, οι δροσερές ρυθμίσεις παρέχουν, ο στόχος είναι να έχετε την λευκή τιμή αναφοράς όσο το δυνατόν πιο κοντά στο D65 (6.500K).

Η κατώτατη γραμμή

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ρυθμίσετε την απόδοση της τηλεόρασης ή του βιντεοπροβολέα σας. Οι ρυθμίσεις εικόνας, όπως το χρώμα, η απόχρωση, η φωτεινότητα και η αντίθεση παρέχουν τα πιο δραματικά εφέ. Ωστόσο, για να αποκτήσετε τη συνολική καλύτερη ακρίβεια χρωμάτων, οι ρυθμίσεις θερμοκρασίας χρώματος είναι ένα πρόσθετο εργαλείο που παρέχουν οι περισσότερες τηλεοράσεις και βιντεοπροβολείς.

Το βασικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι όλες οι διαθέσιμες ρυθμίσεις προσαρμογής εικόνας, παρόλο που είναι σε θέση να καλούν ξεχωριστά, αλληλεπιδρούν μεταξύ τους βελτιστοποιώντας την εμπειρία τηλεθέασης.

Φυσικά, ανεξάρτητα από όλες τις διαθέσιμες ρυθμίσεις και τεχνικές διαδικασίες, θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε το χρώμα διαφορετικά , πράγμα που σημαίνει ότι προσαρμόζετε την τηλεόρασή σας έτσι ώστε να φαίνεται καλύτερα για εσάς.