Χρησιμοποιώντας το RAID 5 με το Mac σας

Ανθεκτική σε σφάλματα με γρήγορους χρόνους ανάγνωσης

Το RAID 5 είναι ένα striping RAID επίπεδο σχεδιασμένο για να αυξάνει την ταχύτητα του δίσκου που διαβάζει και γράφει. Το RAID 5 είναι παρόμοιο με το RAID 3, επειδή χρησιμοποιεί ένα bit ισοτιμίας για να διασφαλίσει την ακεραιότητα των δεδομένων. Ωστόσο, σε αντίθεση με το RAID 3, το οποίο χρησιμοποιεί ένα δίσκο αφιερωμένο στην αποθήκευση της ισοτιμίας, το RAID 5 διανέμει την ισοτιμία σε όλες τις μονάδες δίσκου στη συστοιχία.

Το RAID 5 παρέχει ανεκτικότητα σε βλάβη της μονάδας δίσκου, επιτρέποντας την αποτυχία οποιασδήποτε μονάδας δίσκου στη συστοιχία χωρίς να χάσει οποιαδήποτε δεδομένα στη συστοιχία. Όταν αποτύχει η μονάδα δίσκου, η συστοιχία RAID 5 μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί για την ανάγνωση ή την εγγραφή δεδομένων. Μόλις αντικατασταθεί ο αποτυχημένος δίσκος, η συστοιχία RAID 5 μπορεί να εισέλθει σε μια κατάσταση ανάκτησης δεδομένων, όπου τα δεδομένα ισοτιμίας στον πίνακα χρησιμοποιούνται για την ανασύσταση των δεδομένων που λείπουν από τη νέα εγκατεστημένη μονάδα δίσκου.

Υπολογισμός μεγέθους πίνακα RAID 5

Οι συστοιχίες RAID 5 χρησιμοποιούν το ισοδύναμο μιας μονάδας δίσκου για την αποθήκευση της ισοτιμίας, πράγμα που σημαίνει ότι το συνολικό μέγεθος του πίνακα μπορεί να υπολογιστεί χρησιμοποιώντας τον ακόλουθο τύπο:

S = d * (η - 1)

Το "d" είναι το μικρότερο μέγεθος δίσκου στον πίνακα και το "n" είναι ο αριθμός των δίσκων που αποτελούν τον πίνακα.

Καλύτερη χρήση για RAID 5

Το RAID 5 είναι μια καλή επιλογή για αποθήκευση αρχείων πολυμέσων. Η ταχύτητα ανάγνωσης μπορεί να είναι πολύ υψηλή, ενώ η ταχύτητα εγγραφής είναι ελαφρώς πιο αργή, λόγω της ανάγκης υπολογισμού και διανομής της ισοτιμίας. Το RAID 5 υπερέχει στην αποθήκευση μεγάλων αρχείων, όπου τα δεδομένα διαβάζονται διαδοχικά. Τα μικρότερα, τυχαία προσπελάσιμα αρχεία έχουν μέτρια απόδοση ανάγνωσης και η απόδοση εγγραφής μπορεί να είναι χαμηλή λόγω της ανάγκης να επανυπολογιστούν και να ξαναγραφούν τα δεδομένα ισοτιμίας για κάθε εγγραφή.

Παρόλο που το RAID 5 μπορεί να υλοποιηθεί με μικτά μεγέθη δίσκων, αυτό δεν θεωρείται η προτιμώμενη προσέγγιση αφού το μέγεθος του πίνακα RAID 5 θα καθοριστεί από τον μικρότερο δίσκο στο σύνολο (βλ. Παραπάνω).

Λόγω της ανάγκης εκτέλεσης υπολογισμών ισοτιμίας και διανομής του προκύπτοντος υπολογισμού, το RAID 5 είναι το καλύτερο όταν εκτελείται σε περιβλήματα RAID που βασίζονται σε υλικό. Η εφαρμογή Disk Utility που περιλαμβάνεται στο OS X δεν υποστηρίζει τη δημιουργία αρχείων RAID 5 βασισμένων σε λογισμικό, ωστόσο το λογισμικό SoftRAID από τον προγραμματιστή τρίτου κατασκευαστή SoftRAID, Inc. μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν απαιτείται μια λύση που βασίζεται σε λογισμικό.