Κατανόηση της συμπιεσμένης μνήμης στο OS X

Η συμπίεση μνήμης μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των Mac σας

Με την κυκλοφορία του OS X Mavericks , η Apple άλλαξε τον τρόπο διαχείρισης της μνήμης σε ένα Mac. Με την προσθήκη της συμπίεσης μνήμης, ο υπολογιστής σας Mac μπορεί τώρα να κάνει περισσότερα με λιγότερη μνήμη ενώ διατηρεί ή αυξάνει την απόδοση. Σε παλαιότερες εκδόσεις του OS X, η χρήση μνήμης δημιουργήθηκε γύρω από ένα αρκετά σταθερό σύστημα διαχείρισης μνήμης. Οι εφαρμογές ζήτησαν τη χορήγηση μνήμης RAM, το σύστημα πληροί το αίτημα και οι εφαρμογές έδωσαν πίσω τη μνήμη RAM όταν δεν την χρειάζονται πλέον.

Το λειτουργικό σύστημα φρόντισε για το μεγαλύτερο μέρος του βρώμικου έργου να παρακολουθεί πόση μνήμη RAM ήταν διαθέσιμη και ποιος το χρησιμοποίησε. Το λειτουργικό σύστημα σκέφτηκε επίσης τι πρέπει να κάνει αν δεν ήταν διαθέσιμη η απαιτούμενη ποσότητα μνήμης RAM. Το τελευταίο αυτό μέρος ήταν το πιο σημαντικό, διότι θα μπορούσε να υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις στην απόδοση των Mac, καθώς το σύστημα προσπάθησε να χρησιμοποιήσει εικονική μνήμη RAM (space swap σε SSD ή σκληρό δίσκο).

Η Apple έστειλε ακόμη ένα πολύ καλό εργαλείο, το Monitor δραστηριότητας , το οποίο, μεταξύ άλλων, θα μπορούσε να παρακολουθήσει τον τρόπο με τον οποίο η RAM της Mac χρησιμοποιήθηκε. Ενώ η Παρακολούθηση Δραστηριοτήτων είναι ακόμα διαθέσιμη, οι δυνατότητες παρακολούθησης της μνήμης της έχουν υποστεί μια δραματική αλλαγή, η οποία μιμείται τον τρόπο με τον οποίο ένας υπολογιστής Mac είναι πλέον σε θέση να κάνει καλύτερη χρήση της μνήμης RAM μέσω της χρήσης συμπιεσμένης μνήμης.

Συμπιεσμένη μνήμη

Η συμπιεσμένη μνήμη δεν είναι κάτι νέο ή αποκλειστικό στην Apple. Τα συστήματα υπολογιστών έχουν χρησιμοποιήσει διάφορες μορφές συμπίεσης μνήμης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν χρησιμοποιήσατε Macs πίσω στα μέσα της δεκαετίας του '80 και στις αρχές της δεκαετίας του '90, μπορείτε να θυμάστε προϊόντα όπως το RAM Doubler από το Connectix, το οποίο συμπιεσμένα δεδομένα αποθηκεύονται στη μνήμη RAM, αυξάνοντας ουσιαστικά την ποσότητα ελεύθερης μνήμης RAM που είναι διαθέσιμη στο Mac. Θυμάμαι ότι βλέπω το εικονίδιο RAM Doubler να εμφανιστεί καθώς ξεκίνησε το Mac Plus μου. Πιστέψτε με, το Mac Plus, το οποίο είχε μόνο 4 MB μνήμης RAM, χρειαζόταν όλη τη βοήθεια που μπορούσε να δώσει η RAM Doubler.

Τα βοηθητικά προγράμματα συμπιεσμένης μνήμης έπεσαν από το πλεονέκτημα, καθώς οι κατασκευαστές υπολογιστών και οι υπεύθυνοι ανάπτυξης λογισμικού δημιούργησαν καλύτερα συστήματα διαχείρισης μνήμης Ταυτόχρονα, οι τιμές μνήμης μειώνονταν. Ο άλλος παράγοντας που έκανε τα συστήματα συμπίεσης μνήμης να χάσουν τη δημοτικότητά τους ήταν το ζήτημα των επιδόσεων. Οι αλγόριθμοι συμπίεσης μνήμης πήραν ένα ισχυρό κομμάτι επεξεργαστικής ισχύος. Αυτό σήμαινε ότι ενώ σας επέτρεπαν να κάνετε περισσότερα με λιγότερη φυσική μνήμη RAM, τείνουν να χτυπούν τον υπολογιστή σας όταν έπρεπε να συμπιέσουν ή να αποσυμπιέσουν τη μνήμη.

Η συμπίεση μνήμης κάνει μια επιστροφή, κυρίως λόγω της εμφάνισης φθηνών επεξεργαστών πολλαπλών πυρήνων. Όταν οι ρουτίνες που χρησιμοποιούνται για τη συμπίεση μνήμης μπορούν να εκφορτωθούν σε έναν από τους πολλούς πυρήνες επεξεργαστών, δεν είναι πιθανό να παρατηρήσετε επιτυχία όταν η μνήμη πρέπει να συμπιεστεί ή να αποσυμπιεστεί. Απλώς γίνεται ένα έργο υποβάθρου.

Πώς συμπιεσμένη μνήμη λειτουργεί σε Mac

Η συμπίεση μνήμης στο Mac έχει σχεδιαστεί για να αυξάνει την απόδοση των λειτουργικών συστημάτων και των εφαρμογών, επιτρέποντας καλύτερη διαχείριση των πόρων της μνήμης RAM και αποτρέποντας ή μειώνοντας σημαντικά τη χρήση εικονικής μνήμης, η οποία είναι η τηλεειδοποίηση δεδομένων προς και από τη μονάδα Mac.

Με το OS X Mavericks (ή μεταγενέστερο), το λειτουργικό σύστημα αναζητά ανενεργή μνήμη, η οποία είναι μνήμη που δεν χρησιμοποιείται προς το παρόν, αλλά εξακολουθεί να περιέχει δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν από μια εφαρμογή. Αυτή η ανενεργή μνήμη συμπιέζει τα δεδομένα που συγκρατεί, έτσι ώστε τα δεδομένα να καταλαμβάνουν λιγότερη μνήμη. Η ανενεργή μνήμη μπορεί να είναι εφαρμογές που βρίσκονται στο παρασκήνιο και δεν χρησιμοποιούνται. Ένα παράδειγμα θα είναι ένας επεξεργαστής κειμένου που είναι ανοιχτός αλλά ανενεργός, διότι κάνετε ένα διάλειμμα και διαβάζετε σχετικά με την συμπιεσμένη μνήμη (παρεμπιπτόντως, ευχαριστώ για την παύση και την ανάγνωση αυτού του άρθρου). Ενώ είστε απασχολημένοι με την περιήγηση στον ιστό, το λειτουργικό σύστημα συμπιέζει τη μνήμη του επεξεργαστή κειμένου, απελευθερώνοντας τη μνήμη RAM για χρήση από άλλες εφαρμογές, όπως το πρόγραμμα αναπαραγωγής Flash που χρησιμοποιείτε για να παρακολουθήσετε μια ταινία στον ιστό.

Η διαδικασία συμπίεσης δεν είναι ενεργή όλη την ώρα. Αντ 'αυτού, το λειτουργικό σύστημα ελέγχει για να δείτε πόσα ελεύθερο χώρο είναι διαθέσιμο στη μνήμη RAM . Εάν υπάρχει μια σημαντική ποσότητα ελεύθερης μνήμης, δεν γίνεται συμπίεση, ακόμη και αν υπάρχει μεγάλη αδρανής μνήμη.

Καθώς εξαντλείται η ελεύθερη μνήμη, το λειτουργικό σύστημα αρχίζει να αναζητά ανενεργή μνήμη για συμπίεση. Η συμπίεση ξεκινά με τα παλαιότερα χρησιμοποιούμενα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στη μνήμη και προχωράει προς τα εμπρός για να διασφαλίσει ότι υπάρχει επαρκής ελεύθερη μνήμη. Όταν χρειάζονται τα δεδομένα σε μια συμπιεσμένη περιοχή μνήμης RAM, το λειτουργικό σύστημα αποσυμπιέζει τα δεδομένα σε κίνηση και τα καθιστά διαθέσιμα στην εφαρμογή που την ζητά. Επειδή οι ρουτίνες συμπίεσης και αποσυμπίεσης εκτελούνται ταυτόχρονα σε έναν από τους πυρήνες επεξεργαστών , είναι απίθανο να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε απώλεια απόδοσης ενώ συμβαίνει η συμπίεση / αποσυμπίεση.

Φυσικά, υπάρχουν όρια σε ό, τι συμπίεση μπορεί να επιτύχει. Σε κάποιο σημείο, αν συνεχίσετε να εκκινείτε εφαρμογές ή χρησιμοποιείτε εφαρμογές έντασης μνήμης που εκσφενδονίζουν τη μνήμη RAM, το Mac σας δεν θα έχει αρκετό ελεύθερο χώρο. Όπως και στο παρελθόν, το λειτουργικό σύστημα θα αρχίσει να ανταλλάσσει ανενεργά δεδομένα RAM στη μονάδα δίσκου του Mac. Αλλά με τη συμπίεση μνήμης, αυτό είναι πιθανό να είναι ένα πολύ σπάνιο περιστατικό για τους περισσότερους χρήστες.

Ακόμα και αν το λειτουργικό σύστημα καταλήγει να πρέπει να αλλάξετε τη μνήμη στη μονάδα δίσκου, το σύστημα διαχείρισης μνήμης του OS X εκμεταλλεύεται τη συμπιεσμένη ανενεργή μνήμη γράφοντας τα συμπιεσμένα δεδομένα σε τμήματα μονάδων πλήρους μήκους, για να αυξήσει την απόδοση και να μειώσει τη φθορά των SSD .

Παρακολούθηση δραστηριότητας και συμπίεση μνήμης

Μπορείτε να παρακολουθήσετε πόση μνήμη συμπιέζεται χρησιμοποιώντας την καρτέλα Μνήμη στην ενότητα Παρακολούθηση δραστηριότητας. Ένας αριθμός συμπιεσμένων ενδείξεων μνήμης στο γράφημα πίεσης μνήμης, που υποδεικνύει τον ενεργό ρόλο του λειτουργικού συστήματος στη συμπίεση δεδομένων RAM. Το γράφημα θα μετατραπεί από πράσινο (μικρή πίεση) σε κίτρινο (σημαντική πίεση) και τελικά σε κόκκινο, όταν δεν υπάρχει αρκετός χώρος μνήμης RAM και η μνήμη πρέπει να μετακινηθεί στη μονάδα.

Έτσι, αν έχετε παρατηρήσει ότι το Mac σας φαίνεται να έχει λίγο περισσότερο αναπήδηση στην απόδοσή του από τότε που εγκαταστήσατε το Mavericks, μπορεί να οφείλεται στην πρόοδο στη διαχείριση μνήμης και στην επιστροφή της συμπίεσης της μνήμης.