Χρησιμοποιήστε την Παρακολούθηση δραστηριότητας για να παρακολουθείτε τη χρήση μνήμης Mac

Παρακολούθηση και κατανόηση της χρήσης μνήμης και εάν απαιτείται περισσότερη μνήμη RAM

Μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να πάρετε το κεφάλι σας γύρω από τη χρήση της μνήμης OS X, η εφαρμογή Monitor Activity μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα όταν έρχεται χρόνος να εξεταστούν οι αναβαθμίσεις για το Mac σας. Θα προσθέσει περισσότερη μνήμη για σημαντική αύξηση της απόδοσης; Αυτή είναι μια ερώτηση που ακούμε συχνά, οπότε ας ανακαλύψουμε μαζί την απάντηση.

Παρακολούθηση δραστηριοτήτων

Υπάρχει μια χούφτα καλών υπηρεσιών κοινής ωφελείας για την παρακολούθηση της χρήσης μνήμης, και αν έχετε ήδη ένα αγαπημένο, αυτό είναι εντάξει. Αλλά για αυτό το άρθρο, πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε το Activity Monitor, το δωρεάν βοηθητικό πρόγραμμα συστήματος που συνοδεύει όλους τους Mac. Μας αρέσει η λειτουργία παρακολούθησης, επειδή μπορεί να καθίσει ανεπιφύλακτα στη βάση και να εμφανίσει την τρέχουσα χρήση της μνήμης ως απλό διάγραμμα πίτας στο εικονίδιο Dock της (ανάλογα με την έκδοση OS X ). Μια γρήγορη ματιά στο εικονίδιο Activity Monitor Dock και γνωρίζετε πόση μνήμη RAM χρησιμοποιείτε και πόσο είναι δωρεάν.

Ρύθμιση παραμέτρων παρακολούθησης δραστηριότητας

  1. Εκκίνηση παρακολούθησης δραστηριότητας, που βρίσκεται στο / Applications / Utilities.
  2. Στο παράθυρο Παρακολούθησης δραστηριότητας που ανοίγει, κάντε κλικ στην καρτέλα 'Μνήμη συστήματος'.
  3. Από το μενού Παρακολούθηση δραστηριότητας, επιλέξτε Προβολή, Εικονίδιο σύνδεσης, Εμφάνιση χρήσης μνήμης.

Για Snow Leopard και αργότερα:

  1. Κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο Δραστηριότητα παρακολούθησης δραστηριότητας και επιλέξτε Επιλογές, Διατήρηση σε αποβάθρα .
  2. Κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο Δραστηριότητα παρακολούθησης δραστηριότητας και επιλέξτε Επιλογές, Άνοιγμα στη σύνδεση.

Για το Leopard και νωρίτερα:

  1. Κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο Activity Monitor Dock και επιλέξτε Keep in Dock.
  2. Κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο Activity Monitor Dock και επιλέξτε Open at Login.

Τώρα μπορείτε να κλείσετε το παράθυρο Παρακολούθησης δραστηριότητας (απλά κλείστε το παράθυρο, μην βγείτε από το πρόγραμμα). Το εικονίδιο Dock θα συνεχίσει να εμφανίζει το διάγραμμα πίτας χρήσης RAM. Επιπλέον, η Παρακολούθηση δραστηριότητας θα εκτελείται αυτόματα κάθε φορά που κάνετε επανεκκίνηση του Mac, έτσι ώστε να μπορείτε πάντα να παρακολουθείτε τη χρήση της μνήμης.

Κατανόηση του χάρτη μνήμης παρακολούθησης δραστηριότητας (OS X Mavericks και αργότερα)

Όταν η Apple κυκλοφόρησε το OS X Mavericks, σημάδεψε μια σημαντική αλλαγή στη διαχείριση της μνήμης από το λειτουργικό σύστημα. Η Mavericks εισήγαγε τη χρήση της συμπίεσης μνήμης, μιας μεθόδου που αξιοποιεί το μέγιστο της διαθέσιμης μνήμης RAM, συμπιέζοντας τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στη μνήμη RAM αντί της μνήμης σελιδοποίησης στην εικονική μνήμη, μια διαδικασία που μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά την απόδοση ενός Mac. Μπορείτε να βρείτε τις λεπτομέρειες σχετικά με το πώς λειτουργεί η συμπιεσμένη μνήμη στην κατανοητή συμπιεσμένη μνήμη στο άρθρο OS X.

Εκτός από τη χρήση της συμπιεσμένης μνήμης, η Mavericks έφερε αλλαγές στο Activity Monitor και πώς παρουσιάζονται οι πληροφορίες χρήσης μνήμης. Αντί να χρησιμοποιήσει το γνωστό διάγραμμα πίτας για να δείξει πώς διαιρείται η μνήμη, η Apple εισήγαγε το διάγραμμα πίεσης μνήμης, έναν τρόπο να εκφράσει πόση μνήμη συμπιέζεται για να παρέχει ελεύθερο χώρο για άλλες δραστηριότητες.

Διάγραμμα πίεσης μνήμης

Το γράφημα πίεσης μνήμης είναι ένα χρονοδιάγραμμα που υποδεικνύει το μέγεθος της συμπίεσης που εφαρμόζεται στη μνήμη RAM, καθώς επίσης και όταν η τηλεειδοποίηση στον δίσκο εμφανίζεται τελικά όταν η συμπίεση δεν είναι αρκετή για να ικανοποιήσει τη ζήτηση από τις εφαρμογές να διαθέσει μνήμη.

Το διάγραμμα πίεσης μνήμης εμφανίζεται σε τρία χρώματα:

Εκτός από το χρώμα που υποδεικνύει τι συμβαίνει στο σύστημα διαχείρισης μνήμης, το ύψος της σκίασης υποδεικνύει την έκταση της συμπίεσης ή της τηλεειδοποίησης που συμβαίνει.

Στην ιδανική περίπτωση, το γράφημα πίεσης μνήμης θα πρέπει να παραμείνει στο πράσινο, υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει συμπίεση. Αυτό σημαίνει ότι έχετε επαρκή διαθέσιμη μνήμη RAM για τις εργασίες που πρέπει να εκτελεστούν. Όταν το γράφημα αρχίζει να δείχνει κίτρινο, δείχνει ότι τα αποθηκευμένα αρχεία (παρόμοια με την ανενεργή μνήμη σε παλαιότερες εκδόσεις του Activity Monitor), ουσιαστικά εφαρμογές που δεν είναι πλέον ενεργές αλλά εξακολουθούν να έχουν τα δεδομένα τους αποθηκευμένα στη μνήμη RAM, συμπιέζονται για να δημιουργήσουν αρκετά ελεύθερα RAM για να εκχωρήσετε τις εφαρμογές που ζητούν τη χορήγηση μνήμης RAM.

Όταν η μνήμη είναι συμπιεσμένη, απαιτεί κάποια επιβάρυνση CPU για να εκτελέσει τη συμπίεση, αλλά αυτό το μικρό hit χτύπημα είναι μικρό και ίσως δεν είναι αισθητό στο χρήστη.

Όταν το γράφημα πίεσης μνήμης αρχίζει να εμφανίζεται με κόκκινο χρώμα, σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον αρκετή ανενεργή μνήμη RAM για συμπίεση και πραγματοποιείται εναλλαγή στο δίσκο (εικονική μνήμη). Η εναλλαγή δεδομένων από τη μνήμη RAM είναι μια διαδικασία πολύ πιο απαιτητική για τη διαδικασία και συνήθως παρατηρείται ως συνολική επιβράδυνση της απόδοσης του Mac .

Έχετε αρκετή μνήμη RAM;

Το γράφημα πίεσης μνήμης καθιστά πολύ πιο εύκολο να πείτε με μια ματιά αν θα επωφεληθείτε από πρόσθετη μνήμη RAM. Σε προηγούμενες εκδόσεις του OS X, έπρεπε να ελέγξετε τον αριθμό των αφαιρέσεων σελίδων που εμφανίστηκαν και να εκτελέσετε λίγα μαθηματικά για να βρείτε την απάντηση.

Με το διάγραμμα πίεσης μνήμης, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να δείτε αν το διάγραμμα είναι κόκκινο και για πόσο καιρό. Εάν παραμείνει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα επωφεληθείτε από περισσότερη μνήμη RAM. Αν το άνοιγμα μιας εφαρμογής είναι μόνο κόκκινο, αλλά κατά τα άλλα παραμένει κίτρινο ή πράσινο, πιθανότατα δεν χρειάζεστε περισσότερη μνήμη RAM. Απλά περικόψατε πόσες εφαρμογές έχετε ανοίξει ταυτόχρονα.

Αν το γράφημά σας είναι συχνά κίτρινο, τότε το Mac σας κάνει αυτό που πρέπει να κάνει: χρησιμοποιήστε την καλύτερη διαθέσιμη μνήμη RAM χωρίς να χρειάζεται να εμφανίσετε δεδομένα στη μονάδα δίσκου. Βλέπετε το πλεονέκτημα της συμπίεσης της μνήμης και της δυνατότητάς της να χρησιμοποιεί οικονομικά τη μνήμη RAM και σας εμποδίζει να προσθέτετε περισσότερη μνήμη RAM.

Αν είστε στο πράσινο τις περισσότερες φορές, καλά, δεν έχετε καμία ανησυχία.

Κατανόηση του Χάρτη μνήμης παρακολούθησης δραστηριότητας (OS X Mountain Lion and Earlier)

Οι παλαιότερες εκδόσεις του OS X χρησιμοποίησαν ένα παλαιότερο στυλ διαχείρισης μνήμης που δεν χρησιμοποιεί τη συμπίεση μνήμης. Αντ 'αυτού, προσπαθεί να ελευθερώσει τη μνήμη που είχε προηγουμένως διατεθεί σε εφαρμογές και στη συνέχεια, αν χρειαζόταν, τη μνήμη σελίδων στη μονάδα δίσκου (εικονική μνήμη).

Πίνακας παρακολούθησης δραστηριότητας

Το διάγραμμα πίτας παρακολούθησης δραστηριότητας δείχνει τέσσερις τύπους χρήσης μνήμης: Δωρεάν (πράσινο), Ενσύρματο (κόκκινο), Ενεργό (κίτρινο) και Ανενεργό (μπλε). Για να κατανοήσετε τη χρήση της μνήμης, πρέπει να ξέρετε τι είναι κάθε τύπος μνήμης και πώς επηρεάζει τη διαθέσιμη μνήμη.

Ελεύθερος. Αυτό είναι πολύ απλό. Είναι η μνήμη RAM στο Mac που δεν χρησιμοποιείται και μπορεί να ανατεθεί ελεύθερα σε οποιαδήποτε διαδικασία ή εφαρμογή που χρειάζεται όλο ή μέρος της διαθέσιμης μνήμης.

Ενσύρματο. Αυτή είναι η μνήμη που ο Mac σας έχει αναθέσει στις δικές του εσωτερικές ανάγκες, καθώς και τις βασικές ανάγκες εφαρμογών και διαδικασιών που εκτελείτε. Η ενσύρματη μνήμη αντιπροσωπεύει την ελάχιστη ποσότητα μνήμης RAM που χρειάζεται το Mac σας ανά πάσα στιγμή για να συνεχίσει να λειτουργεί. Μπορείτε να το σκεφτείτε ως μνήμη που είναι εκτός ορίων για όλους τους άλλους.

Ενεργός. Αυτή είναι η μνήμη που χρησιμοποιείται σήμερα από εφαρμογές και διαδικασίες στον υπολογιστή σας Mac, εκτός από τις ειδικές διαδικασίες του συστήματος που εκχωρούνται στην ενσύρματη μνήμη. Μπορείτε να δείτε το ενεργό αποτύπωμα μνήμης σας να αυξάνεται κατά την εκκίνηση εφαρμογών ή τις τρέχουσες εφαρμογές που χρειάζονται και να τραβήξετε περισσότερη μνήμη για να εκτελέσετε μια εργασία.

Αδρανής. Αυτή είναι μνήμη που δεν απαιτείται πλέον από μια εφαρμογή αλλά δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει στην ελεύθερη μνήμη.

Κατανόηση της ανενεργής μνήμης

Οι περισσότεροι από τους τύπους μνήμης είναι αρκετά απλοί. Αυτό που ταξιδεύει τους ανθρώπους είναι η φυσική μνήμη. Τα άτομα βλέπουν συχνά ένα μεγάλο ποσό μπλε στο γράφημα πίτας μνήμης (ανενεργή μνήμη) και νομίζουν ότι έχουν προβλήματα μνήμης. Αυτό τους οδηγεί να σκεφτούν για την προσθήκη μνήμης RAM για να ενισχύσουν την απόδοση των Mac . Αλλά στην πραγματικότητα, η ανενεργή μνήμη εκτελεί μια πολύτιμη υπηρεσία που καθιστά το Mac σας snappier.

Όταν τερματίσετε μια εφαρμογή, το OS X δεν απελευθερώνει όλη τη μνήμη που χρησιμοποιεί η εφαρμογή. Αντίθετα, αποθηκεύει την κατάσταση εκκίνησης της εφαρμογής στην ενότητα Ανενεργή μνήμη. Εάν εκκινήσετε ξανά την ίδια εφαρμογή, το OS X ξέρει ότι δεν χρειάζεται να φορτώσει την εφαρμογή από το σκληρό σας δίσκο, επειδή έχει ήδη αποθηκευτεί σε ανενεργή μνήμη. Ως αποτέλεσμα, το OS X απλώς επαναπροσδιορίζει την ενότητα της Ανενεργής μνήμης που περιέχει την εφαρμογή ως ενεργή μνήμη, πράγμα που καθιστά την επανεκκίνηση μιας εφαρμογής πολύ γρήγορη.

Η ανενεργή μνήμη δεν παραμένει ανενεργή για πάντα. Όπως σημειώθηκε παραπάνω, το OS X θα μπορούσε να αρχίσει να χρησιμοποιεί αυτή τη μνήμη κατά την εκ νέου εκκίνηση μιας εφαρμογής. Θα χρησιμοποιήσει επίσης Ανενεργή μνήμη αν δεν υπάρχει αρκετή ελεύθερη μνήμη για τις ανάγκες μιας εφαρμογής.

Η ακολουθία των γεγονότων έχει ως εξής:

Έτσι, πόση RAM χρειάζεστε;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι συνήθως μια αντανάκλαση του ποσού της μνήμης RAM που χρειάζεστε για την έκδοση του OS X, τον τύπο των εφαρμογών που χρησιμοποιείτε και πόσες εφαρμογές τρέχετε ταυτόχρονα. Αλλά υπάρχουν και άλλες σκέψεις. Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα ήταν ωραίο αν δεν έπρεπε να επιτεθεί η αδρανής μνήμη RAM πολύ συχνά. Αυτό θα προσφέρει τις καλύτερες επιδόσεις κατά την εκκίνηση εφαρμογών επανειλημμένα διατηρώντας παράλληλα αρκετή ελεύθερη μνήμη για να καλύψει τις ανάγκες των εφαρμογών που εκτελούνται αυτήν τη στιγμή. Για παράδειγμα, κάθε φορά που ανοίγετε μια εικόνα ή δημιουργείτε ένα νέο έγγραφο, η σχετική εφαρμογή θα χρειαστεί επιπλέον δωρεάν μνήμη.

Για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε αν χρειάζεστε περισσότερη μνήμη RAM, χρησιμοποιήστε την Παρακολούθηση δραστηριοτήτων για να παρακολουθήσετε τη χρήση της μνήμης RAM. Εάν η Ελεύθερη μνήμη πέφτει στο σημείο όπου απελευθερώνεται η Ανενεργή μνήμη, ίσως θελήσετε να προσθέσετε περισσότερη μνήμη RAM για να διατηρήσετε τη μέγιστη απόδοση.

Μπορείτε επίσης να δείτε την τιμή 'Out of Page', στο κάτω μέρος του κύριου παραθύρου του Activity Monitor. (Κάντε κλικ στο εικονίδιο Dock παρακολούθησης δραστηριότητας για να ανοίξετε το κύριο παράθυρο παρακολούθησης δραστηριότητας.) Αυτός ο αριθμός υποδεικνύει πόσες φορές το Mac σας έχει εξαντληθεί από τη διαθέσιμη μνήμη και χρησιμοποίησε το σκληρό σας δίσκο ως εικονική μνήμη RAM. Αυτός ο αριθμός πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερος. Μας αρέσει ο αριθμός να είναι μικρότερος από 1000 κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης ημέρας χρήσης του Mac μας. Άλλοι προτείνουν υψηλότερη τιμή ως το όριο για την προσθήκη μνήμης RAM, στην περιοχή των 2500 έως 3000.

Επίσης, θυμηθείτε, μιλάμε για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης του Mac σας σε σχέση με τη μνήμη RAM. Δεν χρειάζεται να προσθέσετε περισσότερη μνήμη RAM εάν ο Mac σας ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες σας.