Ποια είναι η μέθοδος Gutmann;

Ορισμός της μεθόδου Gutmann Erase

Η μέθοδος Gutmann αναπτύχθηκε από τον Peter Gutmann το 1996 και είναι μια από τις πολλές μεθόδους απολύμανσης δεδομένων που χρησιμοποιούνται σε ορισμένα προγράμματα τεμαχισμού αρχείων και καταστροφής δεδομένων για να αντικαταστήσουν υπάρχουσες πληροφορίες σε σκληρό δίσκο ή άλλη συσκευή αποθήκευσης.

Σε αντίθεση με τη χρήση της απλής λειτουργίας διαγραφής, ένας σκληρός δίσκος που χρησιμοποιεί τη μέθοδο απολύμανσης δεδομένων Gutmann θα αποτρέψει όλες τις μεθόδους ανάκτησης αρχείων που βασίζονται στο λογισμικό από την εύρεση πληροφοριών σχετικά με τη μονάδα δίσκου και είναι επίσης πιθανό να αποτρέψει τις περισσότερες μεθόδους ανάκτησης με βάση το υλικό από την εξαγωγή πληροφοριών.

Πώς λειτουργεί η μέθοδος Gutmann;

Η μέθοδος απολύμανσης δεδομένων Gutmann υλοποιείται συχνά με τον ακόλουθο τρόπο:

Η μέθοδος Gutmann χρησιμοποιεί έναν τυχαίο χαρακτήρα για τα πρώτα 4 και τα τελευταία 4 περάσματα, αλλά στη συνέχεια χρησιμοποιεί ένα σύνθετο πρότυπο αντικατάστασης από το Pass 5 έως το Pass 31.

Υπάρχει μια μακρά εξήγηση της αρχικής μεθόδου Gutmann εδώ, η οποία περιλαμβάνει έναν πίνακα των μοτίβων που χρησιμοποιούνται σε κάθε πέρασμα.

Είναι ο Gutmann καλύτερη από άλλες μεθόδους διαγραφής;

Η κανονική λειτουργία διαγραφής στο μέσο λειτουργικό σας σύστημα απλώς δεν αρκεί για την ασφαλή διαγραφή αρχείων, αφού απλώς σηματοδοτεί ότι ο χώρος του αρχείου είναι κενός, έτσι ώστε να μπορεί να αντικατασταθεί ένα άλλο αρχείο. Κανένα πρόγραμμα ανάκτησης αρχείων δεν θα είχε πρόβλημα να αναστρέψει το αρχείο.

Επομένως, υπάρχουν πολλές μέθοδοι εξυγίανσης δεδομένων που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε αντ 'αυτού, όπως DoD 5220.22-M , Secure Erase ή Random Data , αλλά κάθε μία από αυτές είναι διαφορετική με τον τρόπο Gutmann. Η μέθοδος Gutmann διαφέρει από αυτές τις άλλες μεθόδους στο ότι εκτελεί 35 περάσματα πάνω από τα δεδομένα αντί μόνο ενός ή μερικών. Το προφανές ερώτημα λοιπόν είναι αν πρέπει να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος Gutmann πάνω από τις εναλλακτικές λύσεις.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η μέθοδος Gutmann σχεδιάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι σκληροί δίσκοι που χρησιμοποιούνται εκείνη τη στιγμή χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους κωδικοποίησης από αυτές που χρησιμοποιούμε σήμερα, έτσι ώστε τα περισσότερα από τα περάσματα που επιτυγχάνει η μέθοδος Gutmann είναι εντελώς άχρηστα για τους σύγχρονους σκληρούς δίσκους. Χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς πώς κάθε σκληρός δίσκος αποθηκεύει δεδομένα, ο καλύτερος τρόπος για να το διαγράψετε είναι να χρησιμοποιήσετε τυχαία μοτίβα.

Ο ίδιος ο Peter Gutmann είπε εδώ σε έναν επίλογο στο πρωτότυπο του έγγραφο: " Αν χρησιμοποιείτε μια μονάδα δίσκου που χρησιμοποιεί την τεχνολογία κωδικοποίησης X, χρειάζεται μόνο να εκτελέσετε τα δελτία που είναι ειδικά για το Χ και ποτέ δεν χρειάζεται να εκτελέσετε και τα 35 περάσματα. σύγχρονη ... κίνηση, λίγα περάσματα τυχαίας καθαρισμού είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε " .

Κάθε σκληρός δίσκος χρησιμοποιεί μόνο μία μέθοδο κωδικοποίησης για την αποθήκευση δεδομένων, οπότε αυτό που λέγεται εδώ είναι ότι ενώ η μέθοδος Gutmann μπορεί να εφαρμοστεί πολύ σε πολλούς διαφορετικούς τύπους σκληρών δίσκων που χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους κωδικοποίησης, η γραφή τυχαίων δεδομένων είναι ό, να γίνει.

Συμπέρασμα: Η μέθοδος Gutmann μπορεί να το κάνει αυτό, αλλά μπορεί και άλλες μέθοδοι εξυγίανσης δεδομένων.

Λογισμικό που χρησιμοποιεί τη μέθοδο Gutmann

Υπάρχουν προγράμματα που διαγράφουν ολόκληρο το σκληρό δίσκο καθώς και εκείνα που διαγράφουν μόνο συγκεκριμένα αρχεία και φακέλους, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο Gutmann.

DBAN , CBL Data Shredder και Disk Wipe είναι μερικά παραδείγματα δωρεάν λογισμικού που υποστηρίζουν τη μέθοδο Gutmann για την αντικατάσταση όλων των αρχείων σε μια ολόκληρη μονάδα δίσκου. Ορισμένα από αυτά τα προγράμματα τρέχουν από ένα δίσκο ενώ άλλα χρησιμοποιούνται από το λειτουργικό σύστημα, οπότε θα πρέπει να επιλέξετε τον σωστό τύπο προγράμματος εάν πρέπει να διαγράψετε τον κύριο σκληρό δίσκο (π.χ. μονάδα δίσκου C) έναντι ενός αφαιρούμενου.

Μερικά παραδείγματα προγραμμάτων τεμαχισμού αρχείων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο Gutmann για τη διαγραφή συγκεκριμένων αρχείων αντί για ολόκληρες συσκευές αποθήκευσης είναι τα Eraser , Securely Shredder File , Secure Eraser και WipeFile .

Τα περισσότερα προγράμματα καταστροφής δεδομένων υποστηρίζουν μεθόδους απολύμανσης δεδομένων επιπλέον της μεθόδου Gutmann, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παραπάνω προγράμματα και για άλλες μεθόδους διαγραφής.

Υπάρχουν επίσης ορισμένα προγράμματα που μπορούν να σκουπίσουν τον ελεύθερο χώρο του σκληρού δίσκου χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Gutmann. Αυτό σημαίνει απλώς ότι οι περιοχές του σκληρού δίσκου όπου δεν υπάρχουν δεδομένα μπορούν να έχουν τις 35 περάσματα που εφαρμόζονται ώστε να αποτρέψουν τα προγράμματα αποκατάστασης αρχείων από την "αναίρεση" των πληροφοριών. Το CCleaner είναι ένα παράδειγμα.