Καλωδίωση ενός ανεμιστήρα και φως οροφής για οικιακή αυτοματοποίηση

Ελέγξτε τις λεπίδες και τα φώτα ανεμιστήρα οροφής ανεξάρτητα

Ο εύκολος (και τεμπέλης) τρόπος για να σύρετε έναν ανεμιστήρα οροφής είναι να χρησιμοποιήσετε έναν μόνο διακόπτη τόσο για τον ανεμιστήρα όσο και για τα φώτα. Ο διακόπτης ελέγχει έπειτα τους ανεμιστήρες και τα φώτα και αν επιθυμείτε ανεξάρτητο έλεγχο, επιτυγχάνεται μέσω αλυσίδων έλξης. Αυτή η διαμόρφωση περιορίζει σημαντικά τον έλεγχο αυτοματισμού στο σπίτι του ανεμιστήρα και των φώτων.

Παρέχοντας ξεχωριστό έλεγχο του ανεμιστήρα και των φώτων, τα φώτα μπορούν να σκιάζονται και ο ανεμιστήρας μπορεί να ξεκινήσει και να σταματήσει ανάλογα με τη θερμοκρασία δωματίου. Όταν ελέγχονται από ένα μόνο διακόπτη, οποιαδήποτε από αυτές τις λύσεις είναι πρακτικά αδύνατη.

Πώς οι ανεμιστήρες οροφής λειτουργούν

Οι ανεμιστήρες οροφής με φώτα έχουν τέσσερα σύρματα: μαύρο (ζεστό ανεμιστήρα), μπλε (ελαφρύ ζεστό), λευκό (ουδέτερο) και πράσινο (έδαφος). Όταν συνδέετε τόσο τον ανεμιστήρα όσο και το φως σε ένα μόνο διακόπτη, τα μαύρα και μπλε καλώδια από τον ανεμιστήρα συνδέονται με το μαύρο καλώδιο από τον διακόπτη χρησιμοποιώντας ένα συνδετήρα καλωδίου. Στη συνέχεια, το λευκό ουδέτερο σύρμα συνδέεται με το λευκό σύρμα του διακόπτη.

Όταν συνδέετε τον ανεμιστήρα και το φως για να ξεχωρίσετε τους διακόπτες, συνδέστε το μαύρο καλώδιο "ανεμιστήρα" στο μαύρο σύρμα σε έναν διακόπτη και το μπλε καλώδιο "φωτός" στο μαύρο καλώδιο στον άλλο διακόπτη. Επειδή τα περισσότερα ηλεκτρικά καλώδια οροφής έχουν 3 αγωγούς, το μπλε καλώδιο "φωτός" μπορεί να συνδεθεί ηλεκτρικά στον διακόπτη μέσω του κόκκινου αγωγού στο καλώδιο οροφής. Το τελευταίο βήμα είναι να συνδέσετε το λευκό ουδέτερο καλώδιο στον ανεμιστήρα με το λευκό καλωδιωμένο στο καλώδιο οροφής και έπειτα με τα λευκά καλώδια σε κάθε διακόπτη. Προσοχή : Πριν από κάθε ηλεκτρική καλωδίωση πρέπει πάντα να απενεργοποιείτε την ισχύ του κυκλώματος στον διακόπτη .

Έλεγχος αυτοματισμού οικιακού εξοπλισμού για ανεμιστήρες οροφής

Η χρήση δύο ξεχωριστών διακοπτών σας δίνει τη δυνατότητα για αυτοματοποίηση οικιακού ελέγχου του ανεμιστήρα και του φωτός. Τα φωτιστικά οροφής των ανεμιστήρων συχνά χρησιμοποιούν πολλαπλούς λαμπτήρες που τους καθιστούν πολύ φωτεινούς όταν βρίσκονται σε πλήρη ισχύ. Η διαμόρφωση του φωτός για να λειτουργήσει ο δικός του διακόπτης σάς επιτρέπει να χρησιμοποιείτε διακόπτη dimmer για οικιακή αυτοματοποίηση, ώστε να μπορείτε να μεταβάλλετε την ένταση του φωτός. Μην τοποθετείτε ποτέ ανεμιστήρα σε ένα διακόπτη dimmer, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει βούρτσισμα του ανεμιστήρα.

Η διαμόρφωση του ανεμιστήρα για να λειτουργήσει ένας διακόπτης ενεργοποίησης / απενεργοποίησης (χωρίς φωτισμό) επιτρέπει τον αυτοματισμό του σπιτιού του ανεμιστήρα. Η χρήση του ανεξάρτητου ελέγχου του προσώπου έχει πολλές χρήσιμες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένου του προγραμματισμού του ανεμιστήρα για ενεργοποίηση και απενεργοποίηση με βάση τη θερμοκρασία δωματίου.

Χρησιμοποιώντας τον ανεμιστήρα σας για να εξοικονομήσετε χρήματα

Οι ανεμιστήρες οροφής αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των συστημάτων κλιματισμού με την κυκλοφορία του αέρα του δωματίου, μειώνοντας έτσι πόσο σκληρά πρέπει να λειτουργήσει ο κλιματισμός. Η ενεργοποίηση του ανεμιστήρα όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, μειώνει τον λογαριασμό κλιματισμού. Η απενεργοποίηση του ανεμιστήρα όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή, εξοικονομεί περιττή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Πολλοί ανεμιστήρες οροφής έχουν 4 έως 5 λάμπες. Αν κάθε λάμπα είναι 100 watt, το δωμάτιο θα είναι πολύ φωτεινό για τις περισσότερες χρήσεις και η κατανάλωση ενέργειας θα είναι υψηλή και δαπανηρή. Η χρήση ενός διακόπτη dimmer για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο 50% μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ενώ παράλληλα παρέχει επαρκές φως στο δωμάτιο.