Αναθεώρηση: Στερεοφωνικός δέκτης δύο καναλιών R-S700 της Yamaha

Επιστροφή στο μέλλον

Ένα στερεοφωνικό μύθο

Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα κατάστημα πολύ μακριά, υπήρχαν αρκετοί «στερεοφωνικοί δέκτες». Αυτά τα παραδείγματα σύγχρονου εξοπλισμού ήταν πολύ δημοφιλή και παρείχαν εξαιρετικό στερεοφωνικό ήχο για εκατομμύρια οπαδούς μουσικής. Στη συνέχεια ήρθε ο δέκτης οικιακού κινηματογράφου με πέντε κανάλια και πολλά ψηφιακά gizmos που σχεδόν σκότωσαν στερεοφωνικούς δέκτες. Αλλά μερικοί ακόμα ήθελαν ένα ποιοτικό στερεοφωνικό δέκτη - και αρκετοί κατασκευαστές το γνώριζαν. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο στερεοφωνικός δέκτης Yamaha R-S700, ο οποίος στοχεύει σε λάτρεις που επικεντρώνονται κυρίως σε έξοδο δύο καναλιών .

Προς το συμφέρον της πλήρους αποκάλυψης, έχω εργαστεί για Yamaha εδώ και αρκετά χρόνια και κατέχω μερικά εξαρτήματα της Yamaha. Αλλά ως αντικειμενικός κριτικός, μπορείτε να διαβάσετε για ειλικρινείς εντυπώσεις.

Τα βασικά

Οι στερεοφωνικοί δέκτες Yamaha απολαμβάνουν μια καλή φήμη που ξεκινάει από τη δεκαετία του '70. Έχω δει τους χρησιμοποιημένους στερεοφωνικούς δέκτες Yamaha CR-820 με το χαρακτηριστικό ασημένιο μπροστινό πλαίσιο (περίπου στα μέσα της δεκαετίας του '70) για πώληση σε καταστήματα τηλεοπτικών επισκευών πριν (σε εξαιρετική κατάσταση). Το R-S700 είναι μια επαναφορά των δεκτών Yamaha της δεκαετίας του 1970 με τον καθαρό, αδιάκοπο μπροστινό πίνακα και τα λεπτώς επεξεργασμένα κουμπιά και χειριστήρια. Αλλά οι αξιοσημείωτες διαφορές περιλαμβάνουν ενημερωμένες λειτουργίες και μια μαύρη πρόσοψη τζετ.

Το Yamaha R-S700 είναι σε θέση να παράγει 100-watt ανά κανάλι σε ένα ζευγάρι ομιλητών 8 Ω. Αυτός ο δέκτης μπορεί να είναι συμβατός με ηχεία τόσο χαμηλά όσο και 4 ohm μέσω ενός διακόπτη επιλογής εμπέδησης στον πίσω πίνακα. Ο διακόπτης A, B ή A + B σημαίνει ότι δύο ζεύγη ηχείων 8 Ω μπορούν να τροφοδοτηθούν ταυτόχρονα, γεγονός που προσφέρει κάποια πρόσθετη ευελιξία. Είναι δυνατές και οι συνδέσεις με δύο ηχεία με ηχεία με δύο καλώδια .

Οι έξι αναλογικές θύρες (CD, ταινία, φωνο, τρεις βοηθητικές εισόδους και δύο βοηθητικές εξόδους) είναι αρκετές για τα περισσότερα συστήματα και η λειτουργία Rec Out καθιστά εύκολη την εγγραφή μιας πηγής ενώ ακούτε μια άλλη. Δικαίως, το Yamaha R-S700 δεν διαθέτει ψηφιακό κύκλωμα ήχου - είναι ένα αναλογικό μόνο στοιχείο σχεδιασμένο για να διατηρεί την καθαρότητα και τη σαφήνεια του σήματος. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τις αναλογικές έξοδοι δύο καναλιών μιας συσκευής αναπαραγωγής δίσκων για να συνδεθείτε με τον δέκτη ή να κάνετε αναβάθμιση σε έναν εξωλέμβιο ψηφιακό προς αναλογικό μετατροπέα (DAC).

Αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά

Μια βασική διάκριση μεταξύ των δεκτών Yamaha της δεκαετίας του 70 και του R-S700 είναι η λειτουργία πολλαπλών ζωνών / πολλαπλών πηγών , η οποία επιτρέπει σε κάποιον σε ξεχωριστή περιοχή να ακούει μια εντελώς διαφορετική πηγή από αυτή του κεντρικού χώρου. Η έξοδος Ζώνης 2 του δέκτη R-S700 δεν απαιτεί ενισχυτή και δύο ηχεία στη δεύτερη ζώνη. Έρχεται με ξεχωριστό τηλεχειριστήριο της Ζώνης 2 για τη λειτουργία του δέκτη από άλλο δωμάτιο. Λάβετε υπόψη ότι η λειτουργία πολλαπλών ζωνών απαιτεί τη λειτουργία καλωδίων ηχείων και IR (υπέρυθρων) καλωδίων ελέγχου από τη Ζώνη 1 έως τη Ζώνη 2, η οποία μπορεί να απαιτεί επαγγελματική εγκατάσταση.

Το μενού επιλογών έχει ξεχωριστές ρυθμίσεις για κάθε πηγή εισόδου, συμπεριλαμβανομένων: μέγιστης / ελάχιστης και αρχικής έντασης για κάθε ζώνη, + 12V volt Trigger Out, Sirius Satellite Radio και ρυθμίσεων iPhone / iPod για ενσύρματη και ασύρματη σύνδεση. Δοκίμασα το R-S700 με την ενσύρματη βάση σύνδεσης iPhone / iPod της Yamaha YDS-12, παρόλο που υπάρχουν τρεις ενσωματωμένες επιλογές ενσωμάτωσης του iPod στον δέκτη : ενσύρματο, ασύρματο και Bluetooth. Όταν το φορέα είναι συνδεδεμένο, το τηλεχειριστήριο του δέκτη μπορεί να λειτουργήσει πολλές από τις λειτουργίες του. Το Yamaha R-S700 διαθέτει επίσης έξοδο σύνθετου βίντεο για παρακολούθηση βίντεο iPod ή ροής περιεχομένου σε τηλεόραση ή οθόνη. Λάβετε υπόψη ότι δεν εμφανίζονται οθόνες λειτουργίας iPod / iPhone.

Ο δοκιμαστικός δίσκος

Οι καλύτεροι στερεοφωνικοί δέκτες μοιράζονται τρία βασικά χαρακτηριστικά: εξαιρετικό ήχο, καλά κατασκευασμένα εξαρτήματα και είναι απλά λειτουργούντα. Έχουν την τάση να περιλαμβάνουν τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά, αλλά με ένα ελάχιστο εμπρόσθιο πάνελ, ακαταστασία ή / και ανάγκη για φασαρία με μενού στην οθόνη και τις ρυθμίσεις του συστήματος. Το R-S700 τέθηκε μέσω των βημάτων για να μάθετε πώς στοιβάζονταν ενάντια στις προσδοκίες.

Ρυθμίσα τον δέκτη με τα ηχεία βιβλιοθήκης Mordaunt-Short Carnival 2 και ένα subwoofer Morel με διπλά 9 "woofer.

Το R-S700 υπερβαίνει εύκολα τα περισσότερα από τα στοιχεία της λίστας ελέγχου μου, ιδιαίτερα όσον αφορά την απόδοση του ήχου. Η συνολική ποιότητα ήχου του είναι ομαλή με εξαιρετική σαφήνεια και λεπτομέρεια. Είναι ισχυροί, ενισχυτές 100 watt είναι περισσότερο από αρκετό για τα περισσότερα ηχεία βιβλιοθηκών ή δαπέδου. Ο συγκριτικά υψηλός συντελεστής απόσβεσης των 240 δίνει μια σαφή ευκρίνεια στα φωνητικά και τα μουσικά όργανα.

Η απολαυστική ποιότητα ήχου που παρέχεται από το στερεοφωνικό δέκτη Yamaha R-S700 οφείλεται εν μέρει στο σχεδιασμό και στη διάταξη του κυκλώματος. Το πλαίσιο ToP-ART του δέκτη (Total Anti-Resonance Technology) είναι ένα πολύτιμο αλλά πρακτικά αόρατο χαρακτηριστικό σχεδιασμού. Με απλά λόγια, η τροφοδοσία ρεύματος και άλλα εξαρτήματα κυκλώματος τοποθετούνται σε ένα σύνθετο υλικό που επιβραδύνει τους εξωτερικούς κραδασμούς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της ηχητικής απόδοσης. Ορισμένοι ομιλητές είναι γνωστό ότι ξοδεύουν εκατοντάδες δολάρια - αν όχι περισσότερα - για χωριστές μονάδες ενισχυτή ισχύος για να παρέχουν παρόμοιες ιδιότητες απομόνωσης. Το πλαίσιο ToP-ART του Yamaha R-S700 είναι ενσωματωμένο, εξοικονομώντας πολλά χρήματα και προσπάθεια.

Τα κυκλώματα ενίσχυσης αριστερού και δεξιού καναλιού είναι επίσης συμμετρικά διατεταγμένα, γεγονός που οδηγεί σε έναν συνολικότερο ήχο με βελτιωμένο διαχωρισμό καναλιών. Η υψηλή πίστη δεν συμβαίνει τυχαία. είναι συνήθως το αποτέλεσμα της προσοχής στη λεπτομέρεια του σχεδιασμού, και αυτές οι λεπτομέρειες κάνουν όλη τη διαφορά.

Πέρα από την ποιότητα του ήχου, το συμπληρωματικό χαρακτηριστικό του στερεοφωνικού δέκτη Yamaha R-S700 είναι χρήσιμο χωρίς να ενοχλεί ή να απαιτεί μεγάλη προσαρμογή. Ο μπροστινός πίνακας είναι όμορφα σχεδιασμένος, με τους χαρακτήρες λευκού χαρακτήρα να είναι ξεκάθαροι και ευανάγνωστοι. Κατά τη γνώμη μου, είναι μια αξιοσημείωτη βελτίωση σε σχέση με τις οθόνες με πορτοκαλί ή μπλε χρώμα.

Το Out Subwoofer Out στο R-S700 είναι ιδανικό για στερεοφωνικά συστήματα μουσικής και συστήματα οικιακού κινηματογράφου 2.1 καναλιών . Ωστόσο, χωρίς να υπάρχει τρόπος να φιλτράρονται τα μπάσα (γύρω από τη ζώνη συχνοτήτων 80 Hz) από τα ηχεία του αριστερού και του δεξιού καναλιού, η χρησιμότητά της μπορεί να φαίνεται περιορισμένη. Για οικιακούς κινηματογράφους, το τηλεχειριστήριο περιλαμβάνει κουμπιά για την τροφοδοσία της τηλεόρασης, το κανάλι επάνω / κάτω και τα προγραμματιζόμενα πλήκτρα ελέγχου για μεγάλη ποικιλία συσκευών αναπαραγωγής DVD / CD.

Η απόδοση του δέκτη του στερεοφωνικού δέκτη του R-S700 είναι μια λειτουργία tossup. Παρόλο που δεν είναι εξειδικευμένο στο τράβηγμα των πιο απομακρυσμένων σταθμών AM (όπως και με άλλους δέκτες της Yamaha), η απόδοση συντονισμού FM είναι εξαιρετική.

Ο έλεγχος συνεχούς μεταβλητότητας της έντασης (CVLC) της Yamaha εξακολουθεί να είναι πολύτιμος σήμερα, παρά την προέλευση που ξεκίνησε για περισσότερα από 35 χρόνια. Με τη μείωση του επιπέδου της εξόδου μέσης εμβέλειας, αντί της τυπικής αύξησης των επιπέδων μπάσων και πρίμων, το CVLC βελτιώνει τη σαφήνεια σε χαμηλές ποσότητες χωρίς να προσθέτει παραμόρφωση ή θόρυβο. Είναι μια λεπτή διάκριση, αλλά ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό σε όλους τους τόμους - ειδικά για χαμηλό επίπεδο ακρόασης. Οι έλεγχοι μπάσων, πρίμων, ισορροπίας και έντασης μπορούν επίσης να παρακάμπτονται με το χαρακτηριστικό Pure Direct της Yamaha.

Το τέλος

Ο στερεοφωνικός δέκτης Yamaha R-S700 μπορεί να είναι ακόμα ένας κορυφαίος επιλογέας, με τις πιο σύγχρονες λειτουργίες του και τη σταθερή απόδοση του ήχου. Σε μια προτεινόμενη λιανική τιμή των US $ 549, αυτός ο δέκτης μπορεί να είναι μια εξαιρετική μακροπρόθεσμη επένδυση για πολλούς. Ο δέκτης Yamaha CR-820 που προβλήθηκε στο κατάστημα τηλεόρασης έστειλε για περισσότερα από $ 200, παρόλο που ήταν πάνω από 35 χρονών. Αυτή είναι η απόδειξη για τον ποιοτικό εξοπλισμό - αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα, ελέγξτε την αναθεώρηση του Yamaha R-S500 .

Τόσο πώς τελειώνει αυτό το μύθο; Με τους λάτρεις της στερεοφωνικής μουσικής που ζουν ευτυχισμένοι!