Τι είναι το δορυφορικό ραδιόφωνο;

Το δορυφορικό ραδιόφωνο βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό, αλλά η τεχνολογία εξακολουθεί να μην είναι τόσο ευρέως χρησιμοποιούμενη ούτε κατανοητή ως παραδοσιακό ραδιόφωνο. Ενώ η δορυφορική ραδιοφωνική τεχνολογία μοιράζεται κάποιες ομοιότητες τόσο με τη δορυφορική τηλεόραση όσο και με το επίγειο ραδιόφωνο, υπάρχουν επίσης σημαντικές διαφορές.

Η βασική μορφοποίηση του δορυφορικού ραδιοφώνου είναι πανομοιότυπη με τις επίγειες ραδιοφωνικές εκπομπές, αλλά οι περισσότεροι σταθμοί παρουσιάζονται χωρίς εμπορικές διακοπές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το δορυφορικό ραδιόφωνο είναι συνδρομητικό, όπως και η καλωδιακή και δορυφορική τηλεόραση. Το δορυφορικό ραδιόφωνο απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό, όπως ακριβώς και δορυφορική τηλεόραση

Το κύριο πλεονέκτημα του δορυφορικού ραδιοφώνου είναι ότι το σήμα είναι διαθέσιμο σε μια πολύ ευρύτερη γεωγραφική περιοχή από ό, τι θα μπορούσε ενδεχομένως να καλύψει κάποιος επίγειος ραδιοφωνικός σταθμός. Μια χούφτα δορυφόροι μπορούν να καλύψουν ολόκληρη την ήπειρο και κάθε δορυφορική υπηρεσία ραδιοφώνου παρέχει το ίδιο σύνολο σταθμών και προγραμμάτων σε ολόκληρη την περιοχή κάλυψης.

Satellite Radio στη Βόρεια Αμερική

Στη βορειοαμερικανική αγορά, υπάρχουν δύο επιλογές δορυφορικού ραδιοφώνου: Sirius και XM. Ωστόσο, και οι δύο υπηρεσίες εκτελούνται από την ίδια εταιρεία . Ενώ οι Sirius και XM αποτελούσαν δύο ξεχωριστές οντότητες, ενώσαν τις δυνάμεις τους το 2008 όταν το XM Radio αγοράστηκε από τον Sirius. Δεδομένου ότι η Sirius και η XM χρησιμοποιούσαν διαφορετική τεχνολογία κατά το χρόνο αυτό, οι δύο υπηρεσίες παρέμειναν διαθέσιμες.

Κατά την ίδρυσή της, το XM μεταδόθηκε από δύο γεωστατικούς δορυφόρους που έφθασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και σε μέρη του βόρειου Μεξικού. Ο Sirius χρησιμοποίησε τρεις δορυφόρους, αλλά ήταν σε πολύ ελλειπτικές γεωσυνδρομικές τροχιές που κάλυπταν τόσο τη Βόρεια όσο και τη Νότια Αμερική.

Η διαφορά στις δορυφορικές τροχιές επηρέασε επίσης την ποιότητα της κάλυψης. Δεδομένου ότι το σήμα Sirius προήλθε από υψηλότερη γωνία στον Καναδά και τις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες, το σήμα ήταν ισχυρότερο στις πόλεις που είχαν πολλά ψηλά κτίρια. Ωστόσο, το σήμα Sirius ήταν επίσης πιθανότερο να αποκοπεί σε σήραγγες από το σήμα XM.

Η άνοδος του SiriusXM

Οι Sirius, XM και SiriusXM μοιράζονται τα ίδια πακέτα προγραμματισμού λόγω της συγχώνευσης, αλλά η χρήση διαφορετικής δορυφορικής τεχνολογίας όταν υπήρχαν δύο ξεχωριστές εταιρείες συνέχισε να περιπλέκει τα θέματα μετά τη συγχώνευση. Επομένως, αν ενδιαφέρεστε για τη λήψη δορυφορικού ραδιοφώνου στη Βόρεια Αμερική, είναι σημαντικό να υπογράψετε το σχέδιο που θα αξίζει πραγματικά με το ραδιόφωνο σας.

Δορυφορικό ραδιόφωνο στο αυτοκίνητό σας

Υπήρχαν περίπου 30 εκατομμύρια συνδρομητές δορυφορικού ραδιοφώνου στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2016, το οποίο αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 20 τοις εκατό των νοικοκυριών στη χώρα. Ωστόσο, δεδομένου ότι ορισμένα νοικοκυριά έχουν περισσότερες από μία συνδρομές μέσω δορυφορικού ραδιοφώνου, το πραγματικό ποσοστό υιοθεσίας είναι κατά πάσα πιθανότητα χαμηλότερο από αυτό.

Μία από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από το δορυφορικό ραδιόφωνο ήταν η αυτοκινητοβιομηχανία. Τόσο η Sirius όσο και η XM έχουν ωθήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να συμπεριλαμβάνουν δορυφορικό ραδιόφωνο στα οχήματά τους και οι περισσότεροι ΚΑΕ έχουν τουλάχιστον ένα όχημα που προσφέρει μία ή την άλλη υπηρεσία. Ορισμένα νέα οχήματα έρχονται επίσης με μια προπληρωμένη συνδρομή στο Sirius ή το XM, που είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δοκιμάσετε μία από τις υπηρεσίες.

Δεδομένου ότι οι συνδρομές μέσω δορυφορικού ραδιοφώνου συνδέονται με μεμονωμένους δέκτες, τόσο η Sirius όσο και η XM προσφέρουν φορητούς δέκτες που ένας συνδρομητής μπορεί εύκολα να μεταφέρει από ένα μέρος σε άλλο. Αυτοί οι φορητοί δέκτες είναι σχεδιασμένοι για να ταιριάζουν σε σταθμούς σύνδεσης που παρέχουν ισχύ και ηχεία, αλλά πολλά από αυτά είναι συμβατά και με εξειδικευμένες μονάδες κεφαλής.

Αν περνάτε πολύ χρόνο στο αυτοκίνητό σας, μια κεντρική μονάδα με ενσωματωμένο δορυφορικό ραδιοφωνικό δέκτη μπορεί να προσφέρει μια εξαιρετική, αδιάσπαστη πηγή ψυχαγωγίας στο δρόμο. Ωστόσο, μια φορητή μονάδα δέκτη σας επιτρέπει να πάρετε την ίδια ψυχαγωγία στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας σας. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μερικοί βιώσιμοι τρόποι για να έχετε δορυφορικό ραδιόφωνο στο αυτοκίνητό σας .

Δορυφορικό ραδιόφωνο στο σπίτι, στο γραφείο σας ή οπουδήποτε αλλού

Η λήψη δορυφορικού ραδιοφώνου στο αυτοκίνητό σας είναι αρκετά εύκολη. Ήταν πιο δύσκολο να ακούσετε αλλού, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πλέον. Οι φορητοί δέκτες ήταν η πρώτη επιλογή που προέκυψε, καθώς σας επέτρεψαν να συνδέσετε την ίδια μονάδα δέκτη στο αυτοκίνητό σας, στο στερεοφωνικό σπίτι σας ή ακόμα και σε μια φορητή συσκευή τύπου boombox.

Το Sirius και το ραδιόφωνο XM προσφέρουν και επιλογές συνεχούς ροής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεστε πραγματικά κάποιον δέκτη για να ακούτε ραδιόφωνο εκτός του αυτοκινήτου σας. Με τη σωστή συνδρομή και μια εφαρμογή από το SiriusXM, μπορείτε να κάνετε ροή δορυφορικού ραδιοφώνου στον υπολογιστή σας, στο tablet σας ή ακόμα και στο τηλέφωνό σας.

Satellite Radio αλλού στον κόσμο

Το δορυφορικό ραδιόφωνο χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς σε διάφορα μέρη του κόσμου. Σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, τα επίγεια FM μεταδίδονται ταυτόχρονα μέσω δορυφορικών εκπομπών. Υπάρχουν επίσης σχέδια για μια συνδρομητική υπηρεσία που θα παρέχει ραδιοφωνικό προγραμματισμό, βίντεο και άλλο περιεχόμενο εμπλουτισμένων μέσων σε φορητές συσκευές και μονάδες κεφαλής στα αυτοκίνητα.

Μέχρι το 2009, υπήρξε επίσης μια υπηρεσία που ονομάζεται WorldSpace, η οποία παρείχε συνδρομητικές δορυφορικές ραδιοφωνικές εκπομπές σε μέρη της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Ωστόσο, ο πάροχος υπηρεσιών υπέβαλε πτώχευση το 2008. Ο πάροχος υπηρεσιών αναδιοργανώθηκε με το όνομα 1worldspace, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα επιστρέψει η υπηρεσία συνδρομής.