Ζώνη 2: Τι πρέπει να ξέρετε

Τις ημέρες πριν από τους δέκτες οικιακού κινηματογράφου και τον ήχο surround, η στερεοφωνία ήταν η κύρια επιλογή ακρόασης τόσο για μουσική όσο και για ταινίες. Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό που οι περισσότεροι στερεοφωνικοί δέκτες είχαν (και οι περισσότεροι εξακολουθούν να έχουν) αναφέρεται ως διακόπτης ηχείων A / B.

Αυτή η λειτουργία επιτρέπει τη σύνδεση ενός στερεοφωνικού δέκτη με ένα άλλο σύνολο ηχείων, ώστε να μπορούν είτε να τοποθετηθούν στο πίσω μέρος του δωματίου για έναν ήχο πληρότητας δωματίου ή σε άλλο δωμάτιο, για να κάνουν την μουσική ακρόαση πιο βολική χωρίς να χρειάζεται να ρυθμίσετε ένα δεύτερο σύστημα.

Από το διακόπτη του ηχείου A / B στη ζώνη 2

Παρόλο που η τοποθέτηση ενός διακόπτη A / B ομιλητή προσέφερε κάποια ευελιξία στην ακρόαση, ο περιορισμός αυτού του χαρακτηριστικού είναι ότι αν έχετε τα επιπλέον ηχεία σε άλλο δωμάτιο, μπορείτε να ακούσετε μόνο την ίδια πηγή που παίζει στο κυρίως δωμάτιο. Επίσης, συνδέοντας αυτά τα πρόσθετα ηχεία, η ισχύς που πηγαίνει σε όλα τα ηχεία σας μειώνεται εξαιτίας του διαχωρισμού του σήματος σε τέσσερα ηχεία, και όχι μόνο σε δύο.

Ωστόσο, με την εισαγωγή δεκτών οικιακού κινηματογράφου, οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα τροφοδοσίας ταυτόχρονα πέντε ή περισσότερων καναλιών, η ιδέα του διακόπτη ηχείων A / B αναβαθμίστηκε σε μια λειτουργία που αναφέρεται ως Ζώνη 2.

Τι είναι η Ζώνη 2;

Σε ένα δέκτη οικιακού κινηματογράφου, η λειτουργία Ζώνης 2 επιτρέπει την αποστολή ενός δεύτερου σήματος πηγής στα ηχεία ή σε ένα ξεχωριστό σύστημα ήχου σε άλλη τοποθεσία. Αυτό προσθέτει μεγαλύτερη ευελιξία απ ​​'ότι απλώς συνδέετε επιπλέον ηχεία και τοποθετώντάς τα σε άλλο δωμάτιο, όπως και με ένα διακόπτη ηχείων A / B.

Με άλλα λόγια, η λειτουργία Ζώνης 2 επιτρέπει τον έλεγχο είτε της ίδιας είτε μιας ξεχωριστής πηγής από εκείνη που ακούγεται στον κύριο χώρο, σε άλλη τοποθεσία.

Για παράδειγμα, ο χρήστης μπορεί να παρακολουθεί έναν δίσκο Blu-ray ή DVD με ήχο surround στο κεντρικό δωμάτιο, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να ακούσει ένα CD player , ραδιόφωνο AM / FM ή άλλη πηγή δύο καναλιών σε άλλο δωμάτιο στο Ίδια στιγμή. Τόσο ο δίσκος Blu-ray είτε το DVD player και το CD player είναι συνδεδεμένοι στον ίδιο δέκτη, αλλά έχουν πρόσβαση και έλεγχο ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας τον ίδιο κύριο δέκτη. Για τους δέκτες που προσφέρουν μια επιλογή Ζώνης 2, τα χειριστήρια απομακρυσμένου ή επί του σκάφους παρέχουν μια λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν την επιλογή εισόδου, τον όγκο και ενδεχομένως άλλες λειτουργίες που σχετίζονται αποκλειστικά με τη Ζώνη 2.

Ζώνη 2 Εφαρμογές

Η λειτουργία Ζώνης 2 περιορίζεται συνήθως σε αναλογικές πηγές ήχου . Ωστόσο, καθώς μετακινείτε σε δέκτες οικιακού κινηματογράφου υψηλότερου επιπέδου, ίσως βρείτε, σε ορισμένες περιπτώσεις, ότι η προτεινόμενη επιλογή Ζώνης 2 μπορεί να φιλοξενήσει αναλογικό βίντεο με ψηφιακό ήχο και πηγές συνεχούς ροής.

Στην πραγματικότητα, ένας αυξανόμενος αριθμός δεκτών μεσαίων και ανώτερων λήψεων παρέχει επίσης έξοδο ήχου και βίντεο HDMI για πρόσβαση στη ζώνη 2. Επίσης, μερικοί δέκτες υψηλότερου επιπέδου μπορεί να περιλαμβάνουν όχι μόνο Ζώνη 2, αλλά και Ζώνη 3, και σε σπάνιες περιπτώσεις, επιλογή Ζώνης 4 .

Ενεργοποιημένο εναντίον Line-Out

Η λειτουργία Ζώνης 2, εάν είναι διαθέσιμη, μπορεί να είναι προσπελάσιμη με έναν από τους εξής δύο τρόπους: με τροφοδοσία ή με γραμμή.

Powered Zone 2. Εάν διαθέτετε δέκτη οικιακού κινηματογράφου με ακροδέκτες ηχείων με την ένδειξη "Ζώνη 2", τότε μπορείτε να συνδέσετε τα ηχεία κατευθείαν στον δέκτη και ο δέκτης θα τα τροφοδοτήσει.

Ωστόσο, όταν αυτή η επιλογή είναι διαθέσιμη σε δέκτες 7.1 καναλιών , δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πλήρη ρύθμιση 7.1 καναλιών στην κύρια αίθουσα και εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε την επιλογή ζώνης 2 ταυτόχρονα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ίδιοι ακροδέκτες ηχείων χρησιμοποιούνται τόσο για τα πίσω κανάλια surround όσο και για τη λειτουργία ζώνης 2.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι δέκτες παρέχουν ξεχωριστές συνδέσεις ηχείων τόσο για ρυθμίσεις 7.1 καναλιών όσο και για ζώνες 2. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο ρύθμισης, όταν ενεργοποιείται η Ζώνη 2, ο δέκτης εκπέμπει την ισχύ που αποστέλλεται κανονικά στο έκτο και στο έβδομο κανάλι στις συνδέσεις των ηχείων της Ζώνης 2. Με άλλα λόγια, σε αυτόν τον τύπο εφαρμογής, όταν ενεργοποιείται η Ζώνη 2, το κύριο σύστημα ζώνης είναι προεπιλεγμένο σε 5.1 κανάλια.

Line-Out Zone 2. Εάν έχετε δέκτη οικιακού κινηματογράφου που διαθέτει ένα σύνολο εξόδων ήχου RCA που φέρουν την ετικέτα Zone 2, θα πρέπει να συνδέσετε έναν επιπλέον εξωτερικό ενισχυτή στον δέκτη home theater για να έχετε πρόσβαση σε αυτόν τον τύπο Ζώνης 2 χαρακτηριστικό. Τα προστιθέμενα ηχεία συνδέονται με αυτόν τον εξωτερικό ενισχυτή.

Στους δέκτες 7.1 καναλιών οι οποίοι περιλαμβάνουν τη δυνατότητα ζώνης 2 εκτός γραμμής, η επιλογή αυτή είναι πιο ευέλικτη, καθώς επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν την πλήρη επιλογή 7.1 καναλιών στο κεντρικό δωμάτιο και εξακολουθούν να λειτουργούν σε ξεχωριστή ζώνη 2 εξαιτίας της χρήσης εξωτερικών ενισχυτών γι ' σκοπός.

Σε πολλές περιπτώσεις, και οι δύο επιλογές είναι διαθέσιμες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ένας συγκεκριμένος δέκτης οικιακού κινηματογράφου μπορεί να έχει μόνο μία από τις παραπάνω επιλογές πρόσβασης της Ζώνης 2.

Χρησιμοποιώντας την κύρια ζώνη και τη ζώνη 2 στο ίδιο δωμάτιο

Μια άλλη επιλογή ρύθμισης που μπορείτε να δοκιμάσετε με τη Ζώνη 2 είναι, αντί να ρυθμίσετε ένα σύστημα ηχείων σε άλλο δωμάτιο, μπορείτε να έχετε ξεχωριστό ήχο surround και στερεοφωνικές ρυθμίσεις στο ίδιο δωμάτιο.

Για παράδειγμα, πολλοί προτιμούν τη σοβαρή ακρόαση μουσικής χρησιμοποιώντας διαφορετικά ηχεία (και διαφορετικό ενισχυτή) από αυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ρύθμιση ηχείων περιβάλλοντος ήχου.

Σε αυτήν την περίπτωση, εκμεταλλευόμενοι την επιλογή Ζώνης 2, ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει ξεχωριστά ηχεία (ή ξεχωριστό συνδυασμό ενισχυτή / ηχείου) για αποκλειστική στερεοφωνική ακρόαση στον ίδιο χώρο με τη ρύθμιση surround ήχου. Ο χρήστης απλώς θα στραφεί στη Ζώνη 2 όταν ακούει μουσική μόνο για ένα CD player ή άλλη συμβατή πηγή Ζώνης 2.

Φυσικά, δεδομένου ότι η κύρια ζώνη και οι ρυθμίσεις της Ζώνης 2 είναι το ίδιο δωμάτιο, δεν θα ήταν σκόπιμο να χρησιμοποιηθούν και τα δύο ταυτόχρονα, αλλά παρέχει μια ενδιαφέρουσα επιλογή που μπορείτε να επωφεληθείτε εάν σας αρέσει ένα πιο αφοσιωμένο στερεοφωνικό επιλογή ακρόασης - αλλά δεν θέλετε να την τοποθετήσετε σε άλλο δωμάτιο ή δεν έχετε άλλο κατάλληλο χώρο για εγκατάσταση στη Ζώνη 2.

Η κατώτατη γραμμή

Η λειτουργία Ζώνης 2 σε δέκτη οικιακού κινηματογράφου μπορεί να προσθέσει κάποια πρόσθετη ευελιξία επιτρέποντάς σας να στείλετε την ίδια ή μια ξεχωριστά συνδεδεμένη πηγή από τον δέκτη του οικιακού σας θεάτρου σε ένα σύστημα ηχείων ή τη ρύθμιση ενισχυτή / ηχείων στο ίδιο ή άλλο δωμάτιο, ανάλογα με την προτίμησή σας.

Κατά την αγορά ενός δέκτη οικιακού κινηματογράφου και θέλετε να επωφεληθείτε από τη λειτουργία Zone 2, βεβαιωθείτε ότι ο δέκτης που σκέφτεστε προσφέρει αυτό το χαρακτηριστικό καθώς και ποιες συγκεκριμένες πηγές σήματος μπορούν να αποσταλούν σε μια εγκατάσταση Zone 2. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να βρείτε ένα στερεοφωνικό δέκτη δύο καναλιών που προσφέρει τόσο εναλλαγή μεταξύ των ηχείων A / B, χρησιμοποιώντας συνδέσεις ηχείων όσο και μια επιλογή εξόδου γραμμής 2.