Πρέπει να αγοράσω τηλεόραση LCD ή τηλεόραση πλάσματος;

Μπορείτε ακόμα να βρείτε τηλεόραση Plasma;

Το 2015, η παραγωγή της πλαστικής τηλεόρασης σταμάτησε για την αγορά των καταναλωτών.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα κάποιοι οπαδοί της τηλεόρασης Plasma εκεί, με εκατομμύρια τηλεοράσεις Plasma ακόμα σε χρήση. Αυτό σημαίνει ότι όσοι διαθέτουν τηλεοράσεις Plasma μπορούν να συνεχίσουν να τις χρησιμοποιούν, αλλά όσοι επιθυμούν να αγοράσουν τηλεόραση Plasma θα πρέπει να διευθετήσουν την εκκαθάριση, τις ανακαινισμένες ή τις χρησιμοποιημένες μονάδες που μπορεί να είναι διαθέσιμες μέσω μεγάλων εμπόρων λιανικής, δημοπρασιών (όπως το eBay ) ή άλλες πηγές όπως το Amazon.com.

Τι LCD και πλάσμα έχουν κοινό

Παρόλο που χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες για την προβολή εικόνων σε οθόνη, η οθόνη LCD και το Plasma μοιράζονται μερικά κοινά σημεία, όπως:

Πλεονεκτήματα τηλεόρασης στην τηλεόραση

Εκτός από αυτό που μοιράζονται, οι τηλεοράσεις Plasma έχουν πλεονεκτήματα σε σχέση με την LCD στις ακόλουθες περιοχές:

Μειονεκτήματα της τηλεόρασης στην τηλεόραση

Τα μειονεκτήματα του Plasma vs LCD περιλαμβάνουν:

Πλεονεκτήματα της τηλεόρασης LCD

Οι τηλεοράσεις LCD έχουν πλεονεκτήματα έναντι των τηλεοράσεων Plasma στους ακόλουθους τομείς:

Μειονεκτήματα LCD TV

Ωστόσο, παρόλο που η πλατφόρμα τηλεόρασης LCD ακρώνει για το Plasma σε μια ποικιλία περιοχών, υπάρχουν ορισμένες βασικές πτυχές με τις οποίες η LCD έχει αγωνιστεί σε σύγκριση, όπως οι τηλεοράσεις Plasma:

Το ζήτημα του υδραργύρου

Ένα επιχείρημα που οι κατασκευαστές τηλεοράσεων Plasma έκαναν σχετικά με την τηλεόραση LCD κατά τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι η πλατφόρμα LCD βασίστηκε στη χρήση παραδοσιακής τεχνολογίας οπίσθιου φωτισμού για φωτισμό της επιφάνειας οθόνης και ως εκ τούτου χρησιμοποιεί τον υδράργυρο ως μέρος της χημικής σύνθεσης του συστήματος φθορισμού οπίσθιου φωτισμού.

Ωστόσο, πρόκειται για μια "κόκκινη ρέγγα" όσον αφορά την επιλογή μιας Plasma TV σε μια τηλεόραση LCD, καθώς η ποσότητα του υδραργύρου που χρησιμοποιείται σε ορισμένες τηλεοράσεις LCD δεν είναι μόνο μικρή, δεν έρχεται ποτέ σε επαφή με τον χρήστη. Επίσης, λάβετε υπόψη ότι οι περισσότεροι συνηθισμένοι λαμπτήρες φθορισμού υψηλής απόδοσης, όπως πολλοί που χρησιμοποιούνται σε βιντεοπροβολείς , και οι "πράσινοι" λαμπτήρες που υποτίθεται ότι αντικαθιστούν τους παραδοσιακούς λαμπτήρες μας χρησιμοποιούν επίσης τον υδράργυρο.

Πιθανότατα να κινδυνεύετε να τρώτε ψάρια, που μπορεί να περιέχουν ίχνη υδραργύρου, μερικές φορές την εβδομάδα, από το να παρακολουθείτε, να αγγίζετε ή να χρησιμοποιείτε τηλεόραση LCD. Από την άλλη πλευρά, με την αυξημένη χρήση των πηγών φωτισμού LED στις περισσότερες τηλεοράσεις LCD από το 2012 και από το 2016 σχεδόν όλες οι τηλεοράσεις LCD χρησιμοποιούν οπίσθιο φωτισμό LED, που είναι μια πηγή φωτός χωρίς υδράργυρο.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση οπίσθιου φωτισμού LED σε τηλεοράσεις LCD, ανατρέξτε στο άρθρο που συνοδεύει: Η Αλήθεια Σχετικά με τις "LED" τηλεοράσεις .

Κβαντικές τελείες

Μια άλλη πρόοδος που ενσωματώνεται στην πλατφόρμα τηλεόρασης LCD είναι η εφαρμογή των κβαντικών κουκίδων . Από το 2018, η Samsung και η TCL προσφέρουν αυτήν την τεχνολογία με την ετικέτα "QLED" σε επιλεγμένες τηλεοράσεις υψηλής τεχνολογίας στις σειρές προϊόντων τους. Οι κβαντικές κουκίδες επιτρέπουν στις τηλεοράσεις LED / LCD να παράγουν πιο κορεσμένα, ακριβή χρώματα από ό, τι παλαιότερα.

3D

Μια άλλη πτυχή των τηλεοράσεων LCD και Plasma είναι ότι ορισμένες τηλεοράσεις 3D LCD χρησιμοποιούν το σύστημα παρακολούθησης Active Shutter, ενώ άλλες τηλεοράσεις 3D LCD χρησιμοποιούν το σύστημα παθητικής πολωμένης προβολής, δίνοντας στον καταναλωτή τη δυνατότητα να επιλέξει την προτιμώμενη επιλογή προβολής 3D. Ωστόσο, για τις τηλεοράσεις 3D Plasma, χρησιμοποιείται μόνο το σύστημα Active Shutter. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι σημαίνει απόφαση αγοράς ή χρήσης, διαβάστε το άρθρο αναφοράς μου: Όλα σχετικά με τα 3D γυαλιά - Ενεργά εναντίον παθητικά .

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επιλογή προβολής 3D τηλεόρασης σταμάτησε το 2017 . Ωστόσο, πολλά βιντεοπροβολείς εξακολουθούν να παρέχουν αυτήν την επιλογή.

Η εναλλακτική λύση OLED TV

Εκτός από την οθόνη LCD, είναι τώρα διαθέσιμες τηλεοράσεις με τεχνολογία "OLED" . Αυτή η τεχνολογία είναι διαθέσιμη στους καταναλωτές ως άλλη επιλογή αγοράς τηλεόρασης, αλλά είναι πολύ περιορισμένη όσον αφορά την επιλογή και τη διαθεσιμότητα, καθώς και την τιμή. Στην αγορά των ΗΠΑ, οι τηλεοράσεις OLED προσφέρονται από την LG και τη Sony.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον για τις τηλεοράσεις OLED είναι ότι συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα τόσο του Plasma όσο και του LCD. Τα εικονοστοιχεία OLED TV είναι αυτοεκπομπή, όπως τα φωσφορίδια που χρησιμοποιούνται στις τηλεοράσεις Plasma, και μπορούν να παράγουν έντονο χρώμα, ενώ οι τηλεοράσεις μπορούν να γίνουν πολύ λεπτές, όπως οι τηλεοράσεις LCD (μόνο και πιο λεπτά!). Οι τηλεοράσεις OLED ήταν επίσης οι πρώτες τηλεοράσεις που έγιναν τόσο με επίπεδη όσο και με καμπύλη σχεδίαση οθόνης - παρόλο που ορισμένοι κατασκευαστές ακολούθησαν το παράδειγμα μιας τηλεόρασης LCD. Από την αρνητική πλευρά, οι τηλεοράσεις OLED μπορούν να παρουσιάσουν εγκαύματα ή αντοχή εικόνας και μπορούν να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τις τηλεοράσεις LCD.

Η κατώτατη γραμμή

Η τελική απόφαση σχετικά με τον τύπο τηλεόρασης που αγοράζετε εξαρτάται από εσάς. Ωστόσο, όταν κάποτε είχαμε την επιλογή CRT, οπίσθιας προβολής, LCD και πλάσματος, οι μόνο δύο διαθέσιμες επιλογές τώρα είναι LCD και OLED .

Για οποιαδήποτε αγορά τηλεόρασης, μεταβείτε σε έναν αντιπρόσωπο και πραγματικά ρίξτε μια ματιά προσεκτικά στους τύπους τηλεοράσεων που είναι διαθέσιμες και συγκρίνετε τις επιδόσεις, τα χαρακτηριστικά, την ευκολία χρήσης και τη συνδεσιμότητα και περιορίστε τις επιλογές σας σε έναν ή δύο από τους δύο τύπους και κάντε η απόφασή σας με βάση τον τύπο που θα σας δώσει την πιο ευχάριστη εικόνα, την ευελιξία της σύνδεσης και θα ταιριάζει στις συνολικές προσδοκίες του προϋπολογισμού σας.

Από το 2016, το LCD και το OLED είναι πραγματικά οι μόνες βιώσιμες επιλογές για θέαση στο σπίτι θέατρο που περιλαμβάνει τηλεόραση (οι βιντεοπροβολείς είναι μια άλλη επιλογή). Δυστυχώς, αν δεν χρησιμοποιηθούν, οι τηλεοράσεις Plasma δεν είναι πλέον διαθέσιμες.