Όλα τα σχετικά με τα CD, HDCD και SACD Audio Disc Formats

Αποκτήστε τα δεδομένα σχετικά με τα CD ήχου και τις σχετικές μορφές δίσκων

Αν και τα προ-εγγεγραμμένα CDs έχουν χάσει σίγουρα τη λάμψη τους με την ευκολία της ροής και λήψης ψηφιακής μουσικής , ήταν το CD που ξεκίνησε την επανάσταση της ψηφιακής μουσικής. Πολλοί εξακολουθούν να αγαπούν τα CD και να αγοράζουν και να παίζουν τακτικά. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για τα CD ήχου και τις σχετικές μορφές δίσκων.

Η μορφή Audio CD

Το CD σημαίνει Compact Disc. Ο συμπαγής δίσκος αναφέρεται τόσο στο δίσκο όσο και στη μορφή αναπαραγωγής ψηφιακού ήχου που έχουν αναπτυχθεί από τη Philips και τη Sony, στον οποίο ο ήχος κωδικοποιείται ψηφιακά, παρόμοιος με τον τρόπο κωδικοποίησης των δεδομένων υπολογιστών (1 και 0) σε υποδοχές σε δίσκο, χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που ονομάζεται PCM που είναι μια μαθηματική αναπαράσταση της μουσικής.

Οι πρώτες ηχογραφήσεις CD κατασκευάστηκαν στη Γερμανία στις 17 Αυγούστου 1982. Ο τίτλος της πρώτης πλήρους καταγραφής δοκιμών CD: Richard Strauss '- Alpine Symphony . Αργότερα εκείνο το έτος, την 1η Οκτωβρίου 1982, οι συσκευές αναπαραγωγής CD έγιναν διαθέσιμες στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Το πρώτο CD που πωλήθηκε (πρώτα στην Ιαπωνία) ήταν η 52η Οδός του Billy Joel που είχε κυκλοφορήσει στο βινύλιο το 1978.

Το CD ξεκίνησε την ψηφιακή επανάσταση στον ήχο, το PC Gaming, τις εφαρμογές αποθήκευσης PC και συνέβαλε επίσης στην ανάπτυξη του DVD. Η Sony και η Philips κατέχουν από κοινού τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας σχετικά με την ανάπτυξη της τεχνολογίας CD και CD player.

Η τυπική μορφή ήχου CD αναφέρεται επίσης ως "Redbook CD".

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό του CD ήχου, δείτε την αναφορά από το CNN.com.

Επίσης, ελέγξτε μια φωτογραφία και μια πλήρη ανασκόπηση (που γράφτηκε το 1983 από το Stereophile Magazine) του πρώτου CD player που πωλείται στο κοινό.

Εκτός από τον προ-ηχογραφημένο ήχο, τα CD μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε πολλές άλλες εφαρμογές:

HDCD

Το HDCD είναι μια παραλλαγή του προτύπου ήχου CD που επεκτείνει τις πληροφορίες ήχου που είναι αποθηκευμένες στο σήμα CD από τα 4 bits (τα CD βασίζονται στην τεχνολογία 16bit audio ) στα 20bits. Το HDCD μπορεί να επεκτείνει την ηχητική χωρητικότητα της τρέχουσας τεχνολογίας CD σε νέα πρότυπα. επιτρέποντας ακόμη την αναπαραγωγή CD-encoded HDCD σε συσκευές αναπαραγωγής CD χωρίς δίσκους HDCD (οι παίκτες εκτός HDCD απλώς αγνοούν τα επιπλέον "bits") χωρίς αύξηση της τιμής του λογισμικού CD. Επίσης, ως υποπροϊόν ακριβέστερου κυκλώματος φιλτραρίσματος σε μάρκες HDCD, ακόμη και τα "κανονικά" CD θα ακούγονται πληρέστερα και πιο φυσικά σε ένα CD player με εξοπλισμό HDCD.

Το HDCD αναπτύχθηκε αρχικά από την Pacific Microsonics και αργότερα έγινε ιδιοκτησία της Microsoft. Ο πρώτος δίσκος HDCD κυκλοφόρησε το 1995 και παρόλο που ποτέ δεν ξεπέρασε τη μορφή του Redbook CD, απελευθερώθηκαν πάνω από 5.000 τίτλοι (δείτε μια μερική λίστα).

Όταν αγοράζετε μουσικά CD, αναζητήστε τα αρχικά HDCD στην πίσω ή την εσωτερική συσκευασία. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές κυκλοφορίες που μπορεί να μην περιλαμβάνουν την ετικέτα HDCD, αλλά μπορεί να εξακολουθούν να είναι δίσκοι HDCD. Εάν διαθέτετε συσκευή αναπαραγωγής CD που διαθέτει αποκωδικοποίηση HDCD, αυτόματα εντοπίζει και παρέχει τα πρόσθετα πλεονεκτήματα.

Το HDCD αναφέρεται επίσης ως συμβατό ψηφιακό, υψηλής ευκρίνειας συμπαγές ψηφιακό, συμπαγές δίσκο υψηλής ευκρίνειας υψηλής ευκρίνειας

SACD

Το SACD (Super Audio Compact Disc) είναι μια μορφή δίσκου ήχου υψηλής ανάλυσης που αναπτύχθηκε από τη Sony και τη Philips (που επίσης ανέπτυξε το CD). Χρησιμοποιώντας τη μορφή αρχείου Direct Stream Digital (DSD), το SACD παρέχει πιο ακριβή αναπαραγωγή του ήχου από ότι το Pulse Code Modulation (PCM) που χρησιμοποιείται στην τρέχουσα μορφή CD.

Ενώ η τυπική μορφή CD είναι συνδεδεμένη με ρυθμό δειγματοληψίας 44,1 kHz , δείγματα SACD στα 2,8224 MHz. Επίσης, με χωρητικότητα αποθήκευσης 4,7 gigabytes ανά δίσκο (όσο ένα DVD), το SACD μπορεί να φιλοξενήσει ξεχωριστά στερεοφωνικά και εξακαναλικά μίγματα 100 λεπτών το καθένα. Η μορφή SACD έχει επίσης τη δυνατότητα να εμφανίζει πληροφορίες για φωτογραφίες και κείμενο, όπως σημειώσεις γραμμών, αλλά αυτή η δυνατότητα δεν ενσωματώνεται στους περισσότερους δίσκους.

Οι συσκευές αναπαραγωγής CD δεν μπορούν να αναπαραγάγουν τα SACD, αλλά οι παίκτες SACD είναι συμβατοί με συμβατικά CD και ορισμένοι δίσκοι SACD είναι δίσκοι διπλού στρώματος με περιεχόμενο PCM που μπορούν να αναπαραχθούν σε τυπικούς CD players. Με άλλα λόγια, ο ίδιος δίσκος μπορεί να περιέχει και έκδοση CD και έκδοση SACD του εγγεγραμμένου περιεχομένου. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να επενδύσετε σε SACD διπλής μορφής για να παίξετε στο τρέχον CD player σας και στη συνέχεια να αποκτήσετε πρόσβαση στο περιεχόμενο SACD στον ίδιο δίσκο αργότερα σε μια συσκευή συμβατή με SACD.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι οι δίσκοι SACD δεν έχουν ένα τυπικό στρώμα CD - πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ελέγξετε την ετικέτα του δίσκου για να δείτε αν ένας συγκεκριμένος δίσκος SACD μπορεί επίσης να αναπαραχθεί σε ένα τυπικό CD player.

Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένοι δίσκοι DVD, Blu-ray και Ultra HD Disc ανώτερης ποιότητας, μπορούν επίσης να παίξουν SACD.

Τα SACD μπορούν να έρθουν είτε σε εκδόσεις δύο καναλιών είτε σε πολλά κανάλια. Σε περιπτώσεις όπου το SACD διαθέτει επίσης έκδοση CD στο δίσκο, το CD θα είναι πάντοτε 2 κανάλια, αλλά το στρώμα SACD μπορεί να είναι είτε έκδοση 2 είτε πολυκάναλη.

Ένα επιπλέον πράγμα που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η κωδικοποίηση μορφής αρχείου DSD που χρησιμοποιείται στα SACDs χρησιμοποιείται επίσης ως μία από τις διαθέσιμες μορφές που χρησιμοποιούνται για Hi-Res λήψεις ήχου . Αυτό προσφέρει στους ακροατές μουσικής βελτιωμένη ποιότητα σε μη φυσική μορφή δίσκου ήχου.

Το SACD αναφέρεται επίσης ως Super Audio CD, Super Audio Compact Disc, SA-CD