Τι σημαίνει η μονάδα kHz στην ψηφιακή μουσική;

Η συχνότητα δειγματοληψίας επηρεάζει την ποιότητα της μουσικής;

kHz είναι σύντομη για kilohertz, και είναι μια μέτρηση της συχνότητας (κύκλοι ανά δευτερόλεπτο). Στον ψηφιακό ήχο, αυτή η μέτρηση περιγράφει τον αριθμό των χονδρών δεδομένων που χρησιμοποιούνται ανά δευτερόλεπτο για αναπαράσταση ενός αναλογικού ήχου σε ψηφιακή μορφή. Αυτά τα κομμάτια δεδομένων είναι γνωστά ως ρυθμός δειγματοληψίας ή συχνότητα δειγματοληψίας.

Αυτός ο ορισμός συγχέεται συχνά με έναν άλλο δημοφιλή όρο στον ψηφιακό ήχο, που ονομάζεται bitrate (μετρούμενο σε kbps). Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο όρων είναι ότι το bitrate μετράει πόση δειγματοληψία κάθε δευτερόλεπτο (μέγεθος των κομματιών) και όχι ο αριθμός των τεμαχίων (συχνότητα).

Σημείωση: Το kHz αναφέρεται μερικές φορές ως ρυθμός δειγματοληψίας, διάστημα δειγματοληψίας ή κύκλους ανά δευτερόλεπτο.

Συνήθεις τιμές δειγματοληψίας που χρησιμοποιούνται για περιεχόμενο ψηφιακής μουσικής

Στον ψηφιακό ήχο τα πιο κοινά ποσοστά δειγματοληψίας που θα συναντήσετε περιλαμβάνουν:

Το kHz καθορίζει την ποιότητα ήχου;

Θεωρητικά, όσο υψηλότερη είναι η τιμή kHz που χρησιμοποιείται, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα ήχου. Αυτό οφείλεται σε περισσότερα κομμάτια δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή της αναλογικής κυματομορφής.

Αυτό συμβαίνει συνήθως στην περίπτωση της ψηφιακής μουσικής που περιέχει ένα σύνθετο μείγμα συχνοτήτων. Ωστόσο, αυτή η θεωρία πέφτει όταν ασχολείσαι με άλλους τύπους αναλογικού ήχου όπως λόγου.

Ο δημοφιλής ρυθμός δειγματοληψίας για ομιλία είναι 8 kHz. τρόπο κάτω από την ποιότητα ήχου CD στα 44,1 kHz. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ανθρώπινη φωνή έχει εύρος συχνοτήτων περίπου 0,3 έως 3 kHz. Με αυτό το παράδειγμα, ένα υψηλότερο kHz δεν σημαίνει πάντα καλύτερη ποιότητα ήχου.

Επιπλέον, καθώς η συχνότητα ανεβαίνει σε επίπεδα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να ακούσουν (συνήθως γύρω στα 20 kHz), έχει προταθεί ότι ακόμη και αυτές οι ακούσιες συχνότητες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του ήχου.

Μπορείτε να δοκιμάσετε αυτό ακούγοντας κάτι εξαιρετικά υψηλή συχνότητα που υποστηρίζει η συσκευή ήχου σας αλλά δεν θέλετε να ακούσετε και ίσως διαπιστώσετε ότι ανάλογα με τον εξοπλισμό σας, θα ακούτε πραγματικά κλικ, σφυρίχτρες και άλλους ήχους .

Αυτοί οι ήχοι σημαίνουν ότι ο ρυθμός δειγματοληψίας είναι πολύ υψηλός. Μπορείτε είτε να αγοράσετε διαφορετικό εξοπλισμό που μπορεί να υποστηρίξει αυτές τις συχνότητες είτε να μειώσετε το ρυθμό δειγματοληψίας σε κάτι πολύ πιο εύχρηστο, όπως το 44,1 kHz.