Πώς να διαγράψετε ένα σκληρό δίσκο χρησιμοποιώντας το DBAN

Εκτελέστε το DBAN για να διαγράψετε όλα τα αρχεία και τους φακέλους σε έναν σκληρό δίσκο

Το Boot And Nuke (DBAN) του Darik είναι ένα εντελώς δωρεάν πρόγραμμα καταστροφής δεδομένων το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διαγράψετε εντελώς όλα τα αρχεία σε σκληρό δίσκο . Αυτό περιλαμβάνει όλα - κάθε εγκατεστημένο πρόγραμμα, όλα τα προσωπικά σας αρχεία και ακόμη και το λειτουργικό σύστημα .

Είτε πουλάτε έναν υπολογιστή είτε απλά θέλετε να επανεγκαταστήσετε ένα λειτουργικό σύστημα από το μηδέν, το DBAN είναι το καλύτερο εργαλείο αυτού του τύπου που υπάρχει. Το γεγονός ότι είναι ελεύθερο το κάνει ακόμα καλύτερα.

Επειδή το στοιχείο DBAN διαγράφει κάθε αρχείο στη μονάδα, πρέπει να εκτελείται, ενώ το λειτουργικό σύστημα δεν χρησιμοποιείται. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να "κάψετε" το πρόγραμμα σε ένα δίσκο (όπως ένα κενό CD ή DVD) ή σε μια συσκευή USB και στη συνέχεια να το εκτελέσετε από εκεί, έξω από το λειτουργικό σύστημα, για να διαγράψετε τελείως το σκληρό δίσκο που θέλετε εξάλειψη.

Αυτό είναι ένα πλήρες βήμα σχετικά με τη χρήση του DBAN, το οποίο θα καλύψει τη λήψη του προγράμματος στον υπολογιστή σας, την εγγραφή του σε μια συσκευή εκκίνησης και τη διαγραφή όλων των αρχείων.

Σημείωση: Δείτε την πλήρης ανασκόπηση του DBAN για μια μη-φροντιστική ματιά στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων των σκέψεών μου για το πρόγραμμα, τις διάφορες μεθόδους σκουπίσματος που υποστηρίζει και πολλά άλλα.

01 από 09

Κάντε λήψη του προγράμματος DBAN

Κάντε λήψη του αρχείου ISO DBAN.

Για να ξεκινήσετε, πρέπει να κάνετε λήψη του DBAN στον υπολογιστή σας. Αυτό μπορεί να γίνει στον υπολογιστή που πρόκειται να διαγράψετε ή σε έναν εντελώς διαφορετικό υπολογιστή. Ωστόσο, το κάνετε, ο στόχος είναι να κατεβάσετε το αρχείο ISO και στη συνέχεια να κάνετε εγγραφή σε μια συσκευή εκκίνησης όπως ένα CD ή μια μονάδα flash .

Επισκεφθείτε τη σελίδα λήψης DBAN (εμφανίζεται παραπάνω) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο πράσινο κουμπί λήψης.

02 του 09

Αποθηκεύστε το αρχείο DBAN ISO στον υπολογιστή σας

Αποθηκεύστε το DBAN σε ένα γνωστό φάκελο.

Όταν σας ζητηθεί να κατεβάσετε το DBAN στον υπολογιστή σας, βεβαιωθείτε ότι το αποθηκεύσατε κάπου εύκολο για να έχετε πρόσβαση. Οπουδήποτε είναι καλό, απλά βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει μια διανοητική σημείωση για το πού.

Όπως μπορείτε να δείτε σε αυτό το στιγμιότυπο οθόνης, το αποθηκεύω στο φάκελο "Λήψεις" σε έναν υποφάκελο που ονομάζεται "dban", αλλά μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε φάκελο θέλετε, όπως το "Επιφάνεια εργασίας".

Το μέγεθος λήψης είναι μικρότερο από 20 MB, το οποίο είναι αρκετά μικρό, οπότε δεν θα πρέπει να διαρκέσει πάρα πολύ για να ολοκληρωθεί η λήψη.

Μόλις το αρχείο DBAN βρίσκεται στον υπολογιστή σας, πρέπει να το εγγράψετε σε ένα δίσκο ή συσκευή USB, η οποία καλύπτεται στο επόμενο βήμα.

03 του 09

Εγγραφή του DBAN σε δίσκο ή συσκευή USB

Εγγραφή DBAN σε δίσκο (ή μονάδα δίσκου Flash).

Για να χρησιμοποιήσετε το DBAN, θα πρέπει να τοποθετήσετε σωστά το αρχείο ISO σε μια συσκευή από την οποία μπορείτε να εκκινήσετε.

Επειδή το DBAN ISO είναι τόσο μικρό, μπορεί εύκολα να χωρέσει σε ένα CD ή ακόμα και σε μια μικρή μονάδα flash. Αν το μόνο που έχετε είναι κάτι μεγαλύτερο, όπως ένα DVD ή BD, αυτό είναι εντάξει.

Βλ. Τρόπος εγγραφής ενός αρχείου εικόνας ISO σε ένα DVD ή πώς να εγγράψετε ένα αρχείο ISO σε μια μονάδα USB αν δεν είστε βέβαιοι πώς να το κάνετε αυτό.

Το DBAN δεν μπορεί απλώς να αντιγραφεί σε δίσκο ή συσκευή USB και αναμένεται να λειτουργήσει σωστά, οπότε φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες σε έναν από τους παραπάνω συνδέσμους αν δεν είστε ήδη εξοικειωμένοι με την εγγραφή εικόνων ISO.

Στο επόμενο βήμα, θα εκκινήσετε από το δίσκο ή τη συσκευή USB που μόλις προετοιμάσατε σε αυτό το βήμα.

04 του 09

Κάντε επανεκκίνηση και εκκίνηση στον δίσκο DBAN ή στη συσκευή USB

Εκκίνηση από το δίσκο ή τη μονάδα Flash.

Τοποθετήστε το δίσκο ή συνδέστε τη συσκευή USB που κάνατε με το πρόγραμμα DBAN στο προηγούμενο βήμα και, στη συνέχεια, κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας .

Μπορεί να δείτε κάτι σαν την παραπάνω οθόνη ή ίσως το λογότυπο του υπολογιστή σας. Ανεξάρτητα, απλά αφήστε το να κάνει το πράγμα της. Θα γνωρίζετε αρκετά γρήγορα αν κάτι δεν είναι σωστό.

Σημαντικό: Το επόμενο βήμα δείχνει τι πρέπει να δείτε στη συνέχεια, αλλά ενώ είμαστε εδώ, θα πρέπει να αναφέρω: εάν τα Windows ή οιοδήποτε λειτουργικό σύστημα έχετε εγκαταστήσει προσπαθεί να ξεκινήσει όπως συμβαίνει κανονικά, τότε η εκκίνηση από αυτόν το δίσκο DBAN ή USB δεν έχει εργάστηκε. Ανάλογα με το αν έχετε εγγράψει το DBAN σε ένα δίσκο ή σε μια μονάδα flash, ανατρέξτε στη Βοήθεια για την εκκίνηση από δίσκο CD, DVD ή BD ή εκκίνησης από συσκευή USB .

05 του 09

Επιλέξτε μια επιλογή από το κύριο μενού DBAN

Επιλογές κύριου μενού στο DBAN.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Το DBAN είναι πιθανόν μόλις λίγα λεπτά μακριά από τη μη αναστρέψιμη διαγραφή όλων των αρχείων σε όλους τους σκληρούς δίσκους σας , οπότε φροντίστε να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στις οδηγίες αυτού του βήματος και των επόμενων.

Σημείωση: Η οθόνη που εμφανίζεται εδώ είναι η κύρια οθόνη στο DBAN και αυτή που θα δείτε πρώτα. Εάν όχι, επιστρέψτε στο προηγούμενο βήμα και βεβαιωθείτε ότι εκκινείτε σωστά από το δίσκο ή τη μονάδα flash.

Πριν ξεκινήσουμε, παρακαλούμε να γνωρίζετε ότι το DBAN έχει σχεδιαστεί για χρήση μόνο με το πληκτρολόγιό σας ... το ποντίκι σας είναι άχρηστο σε αυτό το πρόγραμμα.

Εκτός από τη χρήση των κανονικών πλήκτρων επιστολών και του πλήκτρου Enter, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να χειρίζεστε τα πλήκτρα λειτουργίας (F #). Αυτά βρίσκονται στην κορυφή του πληκτρολογίου σας και είναι τόσο εύκολο να κάνετε κλικ σε κάθε άλλο κλειδί, αλλά ορισμένα πληκτρολόγια είναι λίγο διαφορετικά. Εάν τα πλήκτρα λειτουργιών δεν λειτουργούν για σας, βεβαιωθείτε ότι κρατάτε πατημένο το πλήκτρο "Fn" πρώτα και, στη συνέχεια, επιλέξτε το πλήκτρο λειτουργίας που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Το DBAN μπορεί να λειτουργήσει με δύο τρόπους. Μπορείτε είτε να εισαγάγετε μια εντολή στο κάτω μέρος της οθόνης για να ξεκινήσετε αμέσως τη διαγραφή όλων των σκληρών δίσκων που έχετε συνδέσει στον υπολογιστή σας, χρησιμοποιώντας ένα προκαθορισμένο σύνολο οδηγιών. Ή, μπορείτε να επιλέξετε τους σκληρούς δίσκους που θέλετε να διαγράψετε, καθώς και να επιλέξετε ακριβώς πώς θέλετε να διαγραφούν.

Όπως βλέπετε, οι επιλογές F2 και F4 είναι μόνο ενημερωτικές, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την ανάγνωση μέσω αυτών, εκτός εάν έχετε δημιουργήσει ένα σύστημα RAID (το οποίο πιθανότατα δεν ισχύει για τους περισσότερους από εσάς ... πιθανότατα θα ξέρετε αν ναι).

Για τη γρήγορη μέθοδο διαγραφής κάθε συνδεδεμένου σκληρού δίσκου, θα χρειαστεί να πατήσετε το πλήκτρο F3 . Οι επιλογές που βλέπετε εκεί (καθώς και η αυτόματη επιλογή εδώ) περιγράφονται λεπτομερώς στο επόμενο βήμα.

Για να έχετε την ευελιξία να επιλέξετε τους σκληρούς δίσκους που θέλετε να διαγράψετε, πόσες φορές θέλετε να αντικαθίστανται τα αρχεία και πιο συγκεκριμένες επιλογές, πιέστε το πλήκτρο ENTER σε αυτή την οθόνη για να ανοίξετε τη διαδραστική λειτουργία. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με αυτήν την οθόνη στο βήμα 7.

Αν ξέρετε πώς θέλετε να προχωρήσετε και είστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει τίποτα σε καμία συνδεδεμένη μονάδα δίσκου που θέλετε να κρατήσετε, τότε πηγαίνετε για αυτό.

Συνεχίστε με αυτό το σεμινάριο για μερικές περισσότερες επιλογές ή αν δεν είστε σίγουροι ποιος τρόπος να πάτε.

06 του 09

Αμέσως ξεκινήστε τη χρήση του DBAN με μια γρήγορη εντολή

Επιλογές γρήγορης εντολής στο DBAN.

Επιλέγοντας το F3 από το κύριο μενού του DBAN θα ανοίξει αυτή η οθόνη "Quick Commands".

Σημαντικό: Αν χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε εντολή βλέπετε σε αυτή την οθόνη, το DBAN δεν θα σας ρωτήσει ποιοι σκληροί δίσκοι θέλετε να διαγράψετε, ούτε θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τυχόν προτροπές. Αντ 'αυτού, θα υποθέσει αυτόματα ότι θέλετε να καταργήσετε όλα τα αρχεία από όλες τις συνδεδεμένες μονάδες δίσκου και θα ξεκινήσει αμέσως μόλις εισαγάγετε την εντολή. Για να επιλέξετε ποιους σκληρούς δίσκους θέλετε να διαγράψετε, απλά πατήστε το πλήκτρο F1 και, στη συνέχεια, μεταβείτε στο επόμενο βήμα, αγνοώντας τα πάντα σε αυτήν την οθόνη.

Το DBAN μπορεί να χρησιμοποιήσει μία από πολλές διαφορετικές μεθόδους για να διαγράψει αρχεία. Το μοτίβο που χρησιμοποιείται για να διαγράψετε τα αρχεία, καθώς και πόσες φορές να επαναλάβετε αυτό το μοτίβο, είναι οι διαφορές που θα βρείτε σε κάθε μία από αυτές τις μεθόδους.

Με έντονους χαρακτήρες οι εντολές DBAN υποστηρίζονται, ακολουθούμενες από τη μέθοδο απολύμανσης δεδομένων που χρησιμοποιούν:

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την εντολή autonuke , η οποία είναι ακριβώς το ίδιο με το dodshort .

Κάντε κλικ στους συνδέσμους δίπλα στις εντολές για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας τους. Για παράδειγμα, ο gutmann θα αντικαταστήσει τα αρχεία με τυχαίο χαρακτήρα και θα το κάνει μέχρι και 35 φορές, ενώ γρήγορα θα γράψει μηδέν και θα το κάνει μόνο μία φορά.

Ο DBAN συνιστά τη χρήση της εντολής dodshort . Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε από αυτά που νομίζετε ότι είναι απαραίτητο, αλλά εκείνα όπως το gutmann είναι σίγουρα ένα overkill που θα πάρει μόνο περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί από ό, τι είναι απαραίτητο.

Απλά πληκτρολογήστε μία από αυτές τις εντολές στο DBAN για να ξεκινήσετε να σκουπίζετε όλους τους σκληρούς δίσκους σας με τη συγκεκριμένη μέθοδο σκουπίσματος δεδομένων. Εάν θέλετε να επιλέξετε ποιοι σκληροί δίσκοι πρέπει να διαγραφούν, καθώς και να προσαρμόσετε τη μέθοδο σκουπίσματος, ανατρέξτε στο επόμενο βήμα, το οποίο καλύπτει τη διαδραστική λειτουργία.

07 του 09

Επιλέξτε ποιους σκληρούς δίσκους θέλετε να σκουπίσετε με λειτουργία αλληλεπίδρασης

Διαδραστική λειτουργία σε DBAN.

Η διαδραστική λειτουργία σάς επιτρέπει να προσαρμόσετε με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο το DBAN θα διαγράψει τα αρχεία, καθώς και ποιους σκληρούς δίσκους θα διαγράψει. Μπορείτε να μεταβείτε σε αυτή την οθόνη με το πλήκτρο ENTER από το κύριο μενού του DBAN.

Αν δεν θέλετε να το κάνετε αυτό και θα προτιμούσατε να διαγράψετε όλα τα αρχεία σας τον εύκολο τρόπο, κάντε επανεκκίνηση αυτού του περιγράφει στο βήμα 4 και βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει το πλήκτρο F3 .

Στο κάτω μέρος της οθόνης υπάρχουν οι διάφορες επιλογές μενού. Πατώντας τα πλήκτρα J και K θα μετακινηθείτε πάνω και κάτω μια λίστα και το πλήκτρο Enter θα επιλέξει μια επιλογή από ένα μενού. Καθώς αλλάζετε κάθε επιλογή, το πάνω αριστερό μέρος της οθόνης θα αντικατοπτρίζει αυτές τις αλλαγές. Το μέσον της οθόνης είναι το πώς επιλέγετε ποιοι σκληροί δίσκοι θέλετε να διαγράψετε.

Πατώντας το πλήκτρο P ανοίξτε τις ρυθμίσεις PRNG (Generator Pseudo Random Number Generator). Υπάρχουν δύο επιλογές από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε - το Mersenne Twister και το ISAAC, αλλά διατηρώντας την προεπιλεγμένη επιλογή θα πρέπει να είναι τέλεια.

Επιλέγοντας το γράμμα M μπορείτε να επιλέξετε την μέθοδο σκουπίσματος που θέλετε να εκτελέσετε. Δείτε το προηγούμενο βήμα για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτές τις επιλογές. Ο DBAN συνιστά να επιλέξετε DoD Short εάν δεν είστε βέβαιοι.

V ανοίγει ένα σύνολο τριών επιλογών από το οποίο μπορείτε να διαλέξετε για να καθορίσετε πόσο συχνά το DBAN πρέπει να επαληθεύσει ότι η μονάδα είναι στην πραγματικότητα άδεια μετά την εκτέλεση της επιλεγμένης μεθόδου σκουπίσματος. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε ολόκληρη την επαλήθευση, να την ενεργοποιήσετε μόνο για το τελευταίο πέρασμα ή να την ορίσετε για να επαληθεύσετε ότι η μονάδα είναι κενή αφού ολοκληρωθεί κάθε δίοδος. Θα ήθελα να συστήσω την επιλογή Επαλήθευση τελευταίου περάσματος επειδή θα διατηρήσει επαλήθευση, αλλά δεν θα απαιτήσει να τρέξει μετά από κάθε πέρασμα, το οποίο διαφορετικά θα επιβραδύνει ολόκληρη τη διαδικασία κάτω.

Επιλέξτε πόσες φορές θα πρέπει να εκτελεστεί η επιλεγμένη μέθοδος σκουπίσματος ανοίγοντας την οθόνη "Στρογγυλά" με το πλήκτρο R , εισάγοντας έναν αριθμό και πιέζοντας το πλήκτρο ENTER για να το αποθηκεύσετε. Κρατώντας το στο 1 θα εκτελεστεί απλά η μέθοδος μία φορά, αλλά θα πρέπει να είναι αρκετό για να διαγράψετε με ασφάλεια τα πάντα.

Τέλος, πρέπει να επιλέξετε τις μονάδες που θέλετε να διαγράψετε. Μετακινηθείτε προς τα πάνω και προς τα κάτω στη λίστα με τα πλήκτρα J και K και πατήστε το πλήκτρο Space για να επιλέξετε / αποεπιλέξετε τη μονάδα (ες). Η λέξη "σκουπίστε" θα εμφανιστεί στα αριστερά της μονάδας που επιλέγετε.

Αφού βεβαιωθείτε ότι έχουν επιλεγεί όλες οι σωστές ρυθμίσεις, πατήστε το πλήκτρο F10 για να ξεκινήσετε αμέσως το σκούπισμα των σκληρών δίσκων με τις επιλογές που έχετε επιλέξει.

08 από 09

Περιμένετε να διαγραφεί το DBAN από τη μονάδα σκληρού δίσκου

DBAN Διαγραφή ενός σκληρού δίσκου.

Αυτή είναι η οθόνη που θα εμφανιστεί μόλις ξεκινήσει το DBAN.

Όπως μπορείτε να δείτε, δεν μπορείτε να σταματήσετε ούτε να διακόψετε τη διαδικασία σε αυτό το σημείο.

Μπορείτε να δείτε τα στατιστικά στοιχεία, όπως το χρόνο που απομένει και οποιοδήποτε αριθμό σφαλμάτων, από την επάνω δεξιά πλευρά της οθόνης.

09 του 09

Επαληθεύστε ότι το DBAN έχει διαγράψει με επιτυχία τους σκληρούς δίσκους

Επαληθεύστε ότι το DBAN έχει ολοκληρωθεί.

Μόλις τελειώσει τελείως το DBAN το σκουπίστε τα δεδομένα των επιλεγμένων σκληρών δίσκων, θα δείτε αυτό το μήνυμα "DBAN succeeded".

Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να αφαιρέσετε με ασφάλεια τον δίσκο ή τη συσκευή USB στην οποία έχετε εγκαταστήσει το DBAN και στη συνέχεια να τερματίσετε ή να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας.

Εάν πουλάτε ή απορρίπτετε τον υπολογιστή ή το σκληρό σας δίσκο, τότε τελειώσατε.

Εάν επαναλαμβάνετε να εγκαταστήσετε ξανά τα Windows, ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος καθαρισμού των Windows Εγκατάστασης για οδηγίες σχετικά με την επανέναρξη εκ νέου από την αρχή.