Τι είναι ένα αρχείο ISO;

Ο ορισμός της εικόνας ISO και ο τρόπος εγγραφής, εξαγωγής και δημιουργίας αρχείων εικόνας

Ένα αρχείο ISO, συχνά αποκαλούμενο εικόνα ISO, είναι ένα μόνο αρχείο που είναι μια τέλεια αναπαράσταση ενός ολόκληρου CD, DVD ή BD. Το σύνολο των περιεχομένων ενός δίσκου μπορεί να αναπαραχθεί με ακρίβεια σε ένα μόνο αρχείο ISO.

Σκεφτείτε ένα αρχείο ISO όπως ένα κουτί που κρατά όλα τα μέρη σε κάτι που χρειάζεται ενσωματωμένο σαν παιδικό παιχνίδι που μπορεί να αγοράσετε που απαιτεί συναρμολόγηση. Το κουτί που έρχονται τα κομμάτια παιχνιδιού δεν σας κάνει καλό σαν ένα πραγματικό παιχνίδι, αλλά τα περιεχόμενα μέσα σε αυτό, μόλις αφαιρεθούν και συγκεντρωθούν, γίνονται αυτό που πραγματικά θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Ένα αρχείο ISO λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Το ίδιο το αρχείο δεν είναι καλό, εκτός αν μπορεί να ανοίξει, να συναρμολογηθεί και να χρησιμοποιηθεί.

Σημείωση: Η επέκταση αρχείου .ISO που χρησιμοποιείται από εικόνες ISO χρησιμοποιείται επίσης για τα αρχεία εγγράφων Arbortext IsoDraw, τα οποία είναι σχέδια CAD που χρησιμοποιούνται από το PTC Arbortext IsoDraw. δεν έχουν καμία σχέση με τη μορφή ISO που εξηγείται σε αυτή τη σελίδα.

Πού θα δείτε τα χρησιμοποιούμενα αρχεία ISO

Οι εικόνες ISO χρησιμοποιούνται συχνά για τη διανομή μεγάλων προγραμμάτων μέσω του Διαδικτύου, λόγω του γεγονότος ότι όλα τα αρχεία του προγράμματος μπορούν να περιληφθούν σαν ένα μόνο αρχείο.

Ένα παράδειγμα μπορεί να φανεί στο δωρεάν εργαλείο ανάκτησης κωδικού πρόσβασης Ophcrack (το οποίο περιέχει ένα ολόκληρο λειτουργικό σύστημα και πολλά κομμάτια λογισμικού). Όλα όσα συνθέτουν το πρόγραμμα είναι τυλιγμένα σε ένα αρχείο. Το όνομα του αρχείου για την πιο πρόσφατη έκδοση του Ophcrack μοιάζει με αυτό: ophcrack-vista-livecd-3.6.0.iso .

Το Ophcrack σίγουρα δεν είναι το μοναδικό πρόγραμμα για τη χρήση ενός αρχείου ISO - πολλοί τύποι προγραμμάτων διανέμονται με αυτόν τον τρόπο. Για παράδειγμα, τα περισσότερα προγράμματα εκκίνησης που χρησιμοποιούν εκκίνηση χρησιμοποιούν ISO, όπως το αρχείο ISO bitdefender-rescue-cd.iso που χρησιμοποιείται από το Bitdefender Rescue CD .

Σε όλα αυτά τα παραδείγματα και σε χιλιάδες άλλους εκεί έξω, κάθε αρχείο που απαιτείται για οποιοδήποτε εργαλείο εκτελείται συμπεριλαμβάνεται στην ενιαία εικόνα ISO. Όπως ήδη ανέφερα, αυτό κάνει το εργαλείο πραγματικά εύκολο στη λήψη, αλλά το καθιστά εξαιρετικά εύκολο να το κάψετε σε δίσκο ή άλλη συσκευή.

Ακόμη και τα Windows 10 και τα προηγούμενα Windows 8 και Windows 7 μπορούν να αγοραστούν απευθείας από τη Microsoft σε μορφή ISO, έτοιμα να εξαχθούν σε μια συσκευή ή να τοποθετηθούν σε μια εικονική μηχανή .

Πώς να γράψετε αρχεία ISO

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε ένα αρχείο ISO είναι να το εγγράψετε σε δίσκο CD, DVD ή BD . Πρόκειται για μια διαφορετική διαδικασία από την εγγραφή αρχείων μουσικής ή εγγράφων σε ένα δίσκο, επειδή το λογισμικό εγγραφής CD / DVD / BD πρέπει να "συναρμολογήσει" το περιεχόμενο του αρχείου ISO στο δίσκο.

Τα Windows 10, 8 και 7 μπορούν όλα να εγγράψουν εικόνες ISO σε ένα δίσκο χωρίς να χρησιμοποιούν λογισμικό τρίτων - απλώς κάντε διπλό κλικ ή κάντε διπλό κλικ στο αρχείο ISO και, στη συνέχεια, ακολουθήστε τον οδηγό που εμφανίζεται.

Σημείωση: Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα Windows για να ανοίξετε το αρχείο ISO, αλλά είναι ήδη συνδεδεμένο με ένα διαφορετικό πρόγραμμα (π.χ. τα Windows δεν ανοίγουν το αρχείο ISO όταν κάνετε διπλό κλικ ή το αγγίξετε δύο φορές), ανοίξτε τις ιδιότητες του αρχείου και αλλάξτε το πρόγραμμα που θα πρέπει να ανοίξει αρχεία ISO για να είναι isoburn.exe (είναι αποθηκευμένα στο φάκελο C: \ Windows \ system32 \ ).

Η ίδια λογική ισχύει όταν εγγράφετε ένα αρχείο ISO σε μια συσκευή USB , κάτι που είναι πολύ πιο κοινό τώρα που οι οπτικοί δίσκοι γίνονται όλο και λιγότερο συνηθισμένοι.

Η κάψιμο μιας εικόνας ISO δεν είναι απλώς μια επιλογή για ορισμένα προγράμματα, είναι απαραίτητη. Για παράδειγμα, πολλά εργαλεία διάγνωσης σκληρών δίσκων μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εκτός του λειτουργικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εγγράψετε το ISO σε κάποια μορφή αφαιρούμενων μέσων (όπως δίσκο ή μονάδα flash ) που μπορεί να εκκινήσει ο υπολογιστής σας.

Παρόλο που είναι λιγότερο συνηθισμένο, ορισμένα προγράμματα διανέμονται σε μορφή ISO αλλά δεν έχουν σχεδιαστεί για εκκίνηση. Για παράδειγμα, το Microsoft Office είναι συχνά διαθέσιμο ως αρχείο ISO και έχει σχεδιαστεί για να καεί ή να τοποθετηθεί, αλλά επειδή δεν χρειάζεται να εκτελείται από έξω από τα Windows, δεν χρειάζεται να εκκινείτε από αυτό (δεν θα κάνετε τίποτα αν προσπαθήσατε).

Πώς να εξαγάγετε τα αρχεία ISO

Εάν δεν θέλετε να γράψετε πραγματικά ένα αρχείο ISO σε ένα δίσκο ή συσκευή αποθήκευσης USB, τα περισσότερα προγράμματα λογισμικού συμπίεσης / αποσυμπίεσης, όπως τα ελεύθερα προγράμματα 7-Zip και PeaZip, θα εξαγάγουν τα περιεχόμενα ενός αρχείου ISO σε ένα φάκελο.

Η εξαγωγή ενός αρχείου ISO αντιγράφει όλα τα αρχεία από την εικόνα απευθείας σε ένα φάκελο στον οποίο μπορείτε να περιηγηθείτε όπως και σε οποιονδήποτε φάκελο θα βρείτε στον υπολογιστή σας. Παρόλο που ο νέος φάκελος δεν μπορεί να καεί απευθείας σε μια συσκευή όπως αυτή που αναφέρθηκε στην παραπάνω ενότητα, γνωρίζοντας ότι αυτό είναι δυνατό θα μπορούσε να έρθει χρήσιμο.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχετε κατεβάσει το Microsoft Office ως αρχείο ISO. Αντί να εγγράψετε την εικόνα ISO σε ένα δίσκο, μπορείτε να εξαγάγετε τα αρχεία εγκατάστασης από το ISO και στη συνέχεια να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα όπως θα κάνατε κανονικά με οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα.

MS Office 2003 Άνοιγμα σε 7-Zip.

Κάθε πρόγραμμα αποσυμπίεσης απαιτεί διαφορετικά βήματα, αλλά μπορείτε να εξαγάγετε γρήγορα μια εικόνα ISO χρησιμοποιώντας το 7-Zip: Κάντε δεξί κλικ στο αρχείο, επιλέξτε 7-Zip και, στη συνέχεια, επιλέξτε την επιλογή Extract to "\" .

Πώς να δημιουργήσετε αρχεία ISO

Αρκετά προγράμματα, πολλά από τα οποία είναι δωρεάν, σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε το δικό σας αρχείο ISO από ένα δίσκο ή μια συλλογή αρχείων που έχετε επιλέξει.

Ο συνηθέστερος λόγος για να δημιουργήσετε μια εικόνα ISO είναι αν σας ενδιαφέρει η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ενός δίσκου εγκατάστασης λογισμικού ή ακόμα και ταινιών DVD ή Blu-ray.

Βλ. Πώς να δημιουργήσετε ένα αρχείο εικόνας ISO Από ένα CD, DVD ή BD για βοήθεια.

Πώς να τοποθετήσετε αρχεία ISO

Η τοποθέτηση ενός αρχείου ISO που δημιουργήσατε ή κατεβάσατε από το διαδίκτυο είναι σαν να εξαπατήσετε τον υπολογιστή σας να σκεφτεί ότι το αρχείο ISO είναι ένας πραγματικός δίσκος. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να "χρησιμοποιήσετε" ένα αρχείο ISO ακριβώς όπως ήταν σε ένα πραγματικό CD ή DVD, μόνο εσείς δεν έπρεπε να χάνετε δίσκο, ή το χρόνο σας καίγοντας ένα.

Μια συνηθισμένη περίπτωση κατά την οποία η τοποθέτηση ενός αρχείου ISO είναι χρήσιμη είναι όταν παίζετε ένα βιντεοπαιχνίδι που απαιτεί την εισαγωγή του δίσκου. Αντί να κολλήσετε πραγματικά τον δίσκο στη μονάδα οπτικού δίσκου, μπορείτε απλά να προσαρτήσετε την εικόνα ISO του δίσκου παιχνιδιών που δημιουργήσατε προηγουμένως.

Η τοποθέτηση ενός αρχείου ISO είναι συνήθως τόσο απλό όσο το άνοιγμα του αρχείου με κάτι που ονομάζεται "emulator δίσκου" και στη συνέχεια επιλέγοντας ένα γράμμα μονάδας δίσκου το οποίο πρέπει να αντιπροσωπεύει το αρχείο ISO. Παρόλο που αυτό το γράμμα μονάδας δίσκου είναι μια εικονική μονάδα δίσκου , τα Windows το βλέπουν ως ένα πραγματικό και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και αυτό.

Ένα από τα αγαπημένα μου ελεύθερα προγράμματα για την τοποθέτηση εικόνων ISO είναι το WinCDEmu, για το πόσο εύκολο είναι να το χρησιμοποιήσετε (καθώς και σε αυτή τη φορητή έκδοση). Μια άλλη που νιώθω καλή συνιστώσα είναι το Pismo File Mount Audit Package.

Εάν χρησιμοποιείτε Windows 10 ή Windows 8, είστε αρκετά τυχεροί ώστε να έχετε ενσωματωμένο το ISO σε λειτουργικό σύστημα! Απλά πατήστε και κρατήστε πατημένο το πλήκτρο ή κάντε δεξί κλικ στο αρχείο ISO και επιλέξτε Mount . Τα Windows θα δημιουργήσουν αυτόματα μια εικονική μονάδα δίσκου για εσάς αυτόματα - δεν απαιτείται επιπλέον λογισμικό.

Τοποθετήστε την επιλογή ISO στα Windows 10.

Σημείωση: Αν και η τοποθέτηση ενός αρχείου ISO είναι πολύ χρήσιμο σε ορισμένες περιπτώσεις, παρακαλούμε να γνωρίζετε ότι η εικονική μονάδα δίσκου θα είναι μη προσβάσιμη οποιαδήποτε στιγμή δεν εκτελείται το λειτουργικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι είναι εντελώς άσκοπο να τοποθετήσετε ένα αρχείο ISO που θέλετε να χρησιμοποιήσετε εκτός των Windows (όπως απαιτείται για ορισμένα διαγνωστικά εργαλεία σκληρού δίσκου και προγράμματα δοκιμών μνήμης ).