Η ιστορία, η εξέλιξη και το μέλλον των σελιδοδεικτών

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Οι σελιδοδείκτες, στην ορολογία των υπολογιστών, είναι παρόμοιοι με τους πραγματικούς ομολόγους τους. Ακριβώς όπως ένας σελιδοδείκτης που έχει εισαχθεί σε ένα βιβλίο σάς επιτρέπει να επιστρέψετε αργότερα στο σημείο που έχετε σταματήσει, έτσι οι σελιδοδείκτες σάς επιτρέπουν να επιστρέψετε σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή σε συγκεκριμένες εφαρμογές σε συγκεκριμένες θέσεις μιας σελίδας.

Με την πάροδο του χρόνου, οι σελιδοδείκτες έχουν περάσει από διαφορετικά ονόματα σε διαφορετικά προγράμματα περιήγησης και εφαρμογές και έχουν προσφέρει στους χρήστες πολλές δυνατότητες και πονοκεφάλους. Στον πυρήνα τους, σας δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθείτε τις ιστοσελίδες που θέλετε να ξαναεπισκεφτείτε αργότερα, χωρίς να αναπτύξετε ένα δάσος με ανοιχτές καρτέλες στο πρόγραμμα περιήγησής σας.

Η εξέλιξη των σελιδοδεικτών

Οι σελιδοδείκτες σχεδιάστηκαν πριν από τον Παγκόσμιο Ιστό. Το 1989, ο Craig Cockburn συνέταξε μια πρόταση για μια συσκευή οθόνης αφής που ονομάζεται "PageLink", η οποία θα λειτουργούσε ως συνδυασμός αυτού που τώρα θεωρούμε ως αναγνώστη ηλεκτρονικών βιβλίων και ενός προγράμματος περιήγησης που συμπληρώνεται με σελιδοδείκτες.

Η Cockburn υπέβαλε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τον Απρίλιο του 1990, αλλά δεν αναπτύχθηκε ποτέ. (Ο Cockburn δημοσίευσε εδώ την αίτησή του για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας).

Οι σελιδοδείκτες όπως τις γνωρίζουμε σήμερα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 1993, ως μέρος του προγράμματος περιήγησης Mozaiic 1.0. Το μωσαϊκό παρακολούθησε κάθε επισκέπτη που επισκέφθηκε το δικτυακό τόπο και χρωστούσε τους συνδέσμους διαφορετικά αν οδηγούσε σε μια σελίδα στην οποία είχαν προηγουμένως οι χρήστες. Η ιδέα της κατάργησης μιας λίστας "σελιδοδεικτών" ήταν προφανώς ήδη υπό συζήτηση, όπως είναι φανερό από τη συζήτηση που έκανε ο ιδρυτής του World Wide Web Tim Berners-Lee για τους σελιδοδείκτες του Μωσαϊκού στο τεύχος Μαΐου του 1993 των "World Wide Web News" του:

Η λίστα σελιδοδεικτών, γνωστή ως "λίστα", αποθηκεύεται μεταξύ των περιόδων σύνδεσης ως ιδιωτική λίστα ενδιαφερόντων χώρων. Μπορείτε ακόμα να προσθέσετε προσωπικούς σχολιασμούς σε οποιοδήποτε έγγραφο, το οποίο θα εμφανίζεται κάθε φορά που (αλλά μόνο εσείς) το διαβάσετε ... Ο συγγραφέας Marc Andreesen έχει κάνει πολύ καλή δουλειά εδώ.

Άλλα πρώιμα προγράμματα περιήγησης, όπως το ViolaWWW και το Celio, παρουσίαζαν παρόμοιες δυνατότητες δημιουργίας σελιδοδεικτών. Αλλά ήταν η έκρηξη του δημοφιλούς Μωσαϊκού που βοήθησε να διασφαλιστεί ότι οι λειτουργίες των bookmarking θα αποτελούσαν βασικό στοιχείο των μελλοντικών προγραμμάτων περιήγησης. Ο Andreesen τους συμπεριέλαβε στον επόμενο περιηγητή του, το Netscape Navigator. Με τα χρόνια και με διαφορετικά προγράμματα περιήγησης, οι σελιδοδείκτες πέρασαν από άλλα ονόματα εκτός από το "HotList", όπως "Αγαπημένα" και "Συντομεύσεις", αλλά η δημιουργία σελιδοδεικτών έγινε ο de facto γενικός όρος για αυτές τις λειτουργίες.

Όποιο και αν είναι το όνομα, οι δυνατότητες σηματοδότησης σήμερα μπορούν να βρεθούν εμφανώς και εύκολα σε κάθε κύριο πρόγραμμα περιήγησης: Explorer, Safari, Chrome και Firefox.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι προγραμματιστές του προγράμματος περιήγησης συνέχισαν να ταιριάζουν και προσπαθούσαν να βελτιώσουν τους δικούς τους σελιδοδείκτες, προκειμένου να ανταγωνιστούν τους ανταγωνιστές τους.

Ορισμένα προγράμματα περιήγησης επιτρέπουν στους χρήστες να ομαδοποιούν πολλούς σελιδοδείκτες έτσι ώστε να μπορούν να ανοίγουν ταυτόχρονα με μία μόνο εντολή. χρήσιμο για χρήστες που γνωρίζουν ότι θέλουν να ξεκινήσουν τις περιόδους σύνδεσης τους με την ίδια ομάδα σελίδων ανοικτές κάθε φορά.

Το 2004, ο Firefox παρουσίασε το "Live Bookmarking", το οποίο επέτρεψε στους χρήστες να δημιουργούν σελιδοδείκτες που θα γεμίστηκαν δυναμικά, αυτόματα, μέσω μιας ροής RSS.

Ούτε οι σελιδοδείκτες είναι η αποκλειστική επαρχία των προγραμμάτων περιήγησης. Πολλά προγράμματα προσφέρουν το σελιδοδείκτη των πληροφοριών στο πλαίσιο των προγραμμάτων τους, ειδικά οι αναγνώστες ηλεκτρονικών βιβλίων.

Καθώς αυξανόταν η δημοτικότητα και οι δυνατότητες των έξυπνων τηλεφώνων-και όλο και περισσότεροι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών βρήκαν τη χρήση πολλαπλών συσκευών μεταξύ του χρόνου τους στην εργασία, στο σπίτι και στους ιστοτόπους δρόμων άρχισαν να προσφέρουν δυνατότητες σελιδοδεικτών οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση οι χρήστες ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιούσαν Σύνδεση.

Το επόμενο φυσικό βήμα ήταν οι διαφορετικοί χρήστες να μοιραστούν και να αλληλεπιδρούν με τους σελιδοδείκτες του άλλου. Το Delicious, που ιδρύθηκε το 2003, βοήθησε στη διάδοση των όρων "κοινωνική bookmarking" και "tagging" για να περιγράψει αυτές τις αλληλεπιδράσεις.

Το 2005, η Google δρομολόγησε τους σελιδοδείκτες Google - για να μην συγχέεται με τους σελιδοδείκτες του προγράμματος περιήγησης - που όχι μόνο προσέφερε φορητότητα σε σελιδοδείκτες, αλλά επέτρεψε στους χρήστες να πραγματοποιούν αναζητήσεις σε όλες τις σελίδες που είχαν επισημάνει με σελιδοδείκτη.

Όπως συμβαίνει με το τόσο μεγάλο μέρος του διαδικτύου, τα ζητήματα ιδιωτικότητας και ιδιοκτησίας των πληροφοριών σελιδοδεικτών παραμένουν ανεπίλυτα. Προς το παρόν, οι κάτοχοι ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογών μπορούν να συλλέγουν, να μοιράζονται και να πωλούν δεδομένα σχετικά με το τι επισημαίνουν και μοιράζονται οι χρήστες τους με διαφημιζόμενους, διαφημιζόμενους, πολιτικές καμπάνιες και όσους ενδιαφέρονται για την παρακολούθηση τέτοιων πληροφοριών.

Τύποι σελιδοδεικτών

Εκτός από τις παραλλαγές σε σελιδοδείκτες που συζητήθηκαν παραπάνω από την κοινωνική τοποθέτηση σελιδοδεικτών, το σελιδοδείκτη του browser, τις εφαρμογές bookmarking και τις ιστοσελίδες bookmarking - υπάρχουν τεχνικές διαφορές που μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανείς στους περισσότερους laypersons υπολογιστών.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι υπολογιστές μπορούν να διαχειρίζονται και να αποθηκεύουν τις πληροφορίες που αποτελούν τους σελιδοδείκτες των χρηστών.

Μπορούν να αποθηκευτούν σε ένα αρχείο HTML, συνήθως bookmarks.html. Ορισμένα προγράμματα περιήγησης αποθηκεύουν σελιδοδείκτες σε ασφαλή μορφή βάσης δεδομένων. Άλλοι αποθηκεύουν κάθε σελιδοδείκτη ως δικό του αρχείο.

Κάθε μία από αυτές τις μεθόδους έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα όταν πρόκειται για τη διαχείριση των πληροφοριών των χρηστών.

Το μέλλον των σελιδοδεικτών

Όσον αφορά τους σελιδοδείκτες από τη δημιουργία τους στις αρχές της δεκαετίας του '90, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. (Μπορείτε να βρείτε ένα καλό κατάλογο παραπόνων εδώ.)

Για ένα λόγο, χάρη στα εμπορικά κίνητρα, οι κατασκευαστές φυλλομετρητών συνεχίζουν να προ-φορτώνουν τις λίστες σελιδοδεικτών τους με ιστότοπους που μπορεί να μην ενδιαφέρουν τους χρήστες τους. Για το λόγο αυτό -και για προφανείς ιδιόκτητες ανησυχίες-ενώ οι κατασκευαστές προγραμμάτων περιήγησης έχουν βελτιώσει τη φορητότητα όταν πρόκειται για μετακίνηση και συγχρονισμό των σελιδοδεικτών σας από συσκευή σε συσκευή, μένουν πολλά να γίνουν όταν πρόκειται για τη διατήρηση των σελιδοδεικτών σας από ένα εμπορικό σήμα αλλο.

Επιπλέον, τα ονόματα που δημιουργούνται αυτόματα για σελιδοδείκτες συχνά αφήνουν πολλά να είναι επιθυμητά - έρχονται, όπως συμβαίνει, από μεταδεδομένα ιστοσελίδων που συχνά συντίθενται κυρίως για να ανταμείβουν τις αναζητήσεις λέξεων-κλειδιών αντί να παρουσιάζουν ένα σαφές, συνοπτικό και εύκολο στην ανάγνωση τίτλος σελίδας.

Τελικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους σελιδοδείκτες είναι ένα εγγενές σε οποιοδήποτε σύστημα μνήμης - όπως οι πληροφορίες τοποθετούνται, είναι πιο δύσκολο να βρείτε και να έχετε πρόσβαση ακριβώς σε αυτό που θέλετε. Για το λόγο αυτό, ορισμένοι πρότειναν ότι οι λειτουργίες σελιδοδεικτών θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν για να ελέγξουν και να αφαιρέσουν νεκρούς συνδέσμους ή να ταξινομήσουν σελιδοδείκτες από τη συχνότητα με την οποία χρησιμοποιούνται πραγματικά.

Πόροι

Κοινωνικό σελιδοδείκτη

Πώς να χρησιμοποιήσετε πολλαπλούς σελιδοδείκτες

Πώς να προσθέσετε σελιδοδείκτες στο Safari στο iPad σας

Πώς να προσθέσετε σελιδοδείκτες στο Safari στο iPhone σας

Πώς να διαχειριστείτε τους σελιδοδείκτες Safari με φακέλους

Πώς να συγχρονίσετε τους σελιδοδείκτες του Safari χρησιμοποιώντας το Dropbox

Πώς να χρησιμοποιήσετε σελιδοδείκτες στον Explorer

Πώς να χρησιμοποιήσετε τους Firefox Live Bookmarks

Πώς να εισαγάγετε τους σελιδοδείκτες και τις ρυθμίσεις σας στο Chrome

Πώς να εισαγάγετε σελιδοδείκτες του Firefox στο Chrome

Πώς να εισάγετε σελιδοδείκτες του Firefox στην Opera

Πώς να χρησιμοποιήσετε σελιδοδείκτες στο Nautilus

Online εργαλεία bookmarking

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Delicious για να μοιραστείτε τους σελιδοδείκτες σας

Εγκυκλοπαίδεια Κοινωνικών Μέσων και Πολιτικής

Προτάσεις

Εμφάνιση αναπτυσσόμενων μενού "σελιδοδείκτη" από το Chrome, τον Firefox, τον Explorer, το Safari.