Τι είναι το Κοινωνικό σελιδοδείκτη και γιατί το κάνει;

Μια εισαγωγή στην τάση του οργανισμού Όλοι οι λάτρεις των πληροφοριών πρέπει να γνωρίζουν

Έχετε ποτέ στείλει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έναν φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας και τους έστειλε ένα σύνδεσμο σε έναν ιστότοπο που πιστεύατε ότι θα μπορούσαν να βρουν ενδιαφέρον; Αν ναι, έχετε συμμετάσχει σε κοινωνικές bookmarking.

Αλλά τι είναι το social bookmarking , ούτως ή άλλως; Μετά από όλα, δεν είναι όπως μπορείτε να πάρετε ένα μικρό κομμάτι χαρτόνι ή μια κολλώδη σημείωση και να το βάλετε φυσικά σε μια ιστοσελίδα όπως μπορείτε να κάνετε με τις σελίδες σε ένα πραγματικό βιβλίο. Και ακόμα κι αν ξέρετε πώς να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο σελιδοδεικτών που είναι ενσωματωμένο σε κάθε μεγάλο πρόγραμμα περιήγησης στο web, αυτό δεν είναι ακόμα "κοινωνικό" bookmarking.

Μπορείτε να σκεφτείτε την κοινωνική bookmarking όπως αυτή: απλά προσθέστε ετικέτες σε μια ιστοσελίδα με ένα web-based εργαλείο, ώστε να μπορείτε να έχετε πρόσβαση εύκολα αργότερα. Αντί να τα αποθηκεύετε στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού, τα αποθηκεύετε στον ιστό. Και επειδή οι σελιδοδείκτες σας είναι σε απευθείας σύνδεση, μπορείτε εύκολα να τις έχετε πρόσβαση οπουδήποτε έχετε σύνδεση στο διαδίκτυο και να τις μοιραστείτε με φίλους.

Γιατί να ξεκινήσετε την κοινωνική σελιδοδείκτη αν μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα περιήγησης;

Όχι μόνο μπορείτε να αποθηκεύσετε τις αγαπημένες σας ιστοσελίδες και να τις στείλετε στους φίλους σας, αλλά μπορείτε επίσης να δείτε τι άλλοι άνθρωποι έχουν βρει αρκετά ενδιαφέρον για την ετικέτα. Οι περισσότεροι ιστότοποι κοινωνικής μαρκαρίσματος σάς επιτρέπουν να περιηγείστε στα στοιχεία που βασίζονται στα δημοφιλέστερα, πρόσφατα προστιθέμενα ή που ανήκουν σε μια συγκεκριμένη κατηγορία όπως αγορές, τεχνολογία, πολιτική, blogging, ειδήσεις, αθλήματα κλπ.

Μπορείτε ακόμη και να κάνετε αναζήτηση σε ό, τι οι άνθρωποι έχουν σημειώσει με την πληκτρολόγηση σε αυτό που ψάχνετε στο εργαλείο αναζήτησης . Στην πραγματικότητα, οι κοινωνικοί χώροι bookmarking χρησιμοποιούνται ως έξυπνες μηχανές αναζήτησης.

Εφόσον πρόσβαση σε εργαλεία κοινωνικής προβολής σελιδοδεικτών στον ιστό ή μέσω μιας διαδικτυακής εφαρμογής, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αποθηκεύσετε ένα νέο σελιδοδείκτη χρησιμοποιώντας μια συσκευή, να αποκτήσετε πρόσβαση στον λογαριασμό σας σε άλλη συσκευή και να δείτε όλα όσα προσθέσατε ή ενημερώσατε από την άλλη συσκευή σας. Εφόσον είστε συνδεδεμένοι στο λογαριασμό σας κοινωνικού bookmarking, θα έχετε την τελευταία ενημερωμένη έκδοση όλων των σελιδοδεικτών σας και άλλων προσαρμόσιμων πληροφοριών.

Μερικά δημοφιλή εργαλεία κοινωνικής bookmarking περιλαμβάνουν:

Μπορείτε να δείτε πιο δημοφιλή εργαλεία κοινωνικής bookmarking εδώ.

Είναι οι κοινωνικές ειδήσεις το ίδιο με το Social Bookmarking;

Οι ιστότοποι, όπως το Reddit και το HackerNews, επικεντρώνονται στην κοινωνική δημιουργία σελιδοδεικτών ειδήσεων όπως η πολιτική, ο αθλητισμός, η τεχνολογία κλπ. Αυτές οι ιστοσελίδες θα περιέχουν συχνά σπαρτικές επικεφαλίδες και bloggers που συζητούν τα σημερινά νέα .

Οι ιστότοποι κοινωνικών ειδήσεων διαφέρουν από τους συνήθεις ιστότοπους κοινωνικής προβολής σελιδοδεικτών επειδή επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα άρθρα και δημοσιεύσεις ιστολογίου που μοιράζονται με το ευρύ κοινό παρά με ιστοσελίδες για άλλα πράγματα εκτός από ειδήσεις (αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν ειδήσεις) σε πιο εξατομικευμένο επίπεδο. Οι ιστότοποι κοινωνικών ειδήσεων μπορούν να είναι μια μεγάλη πηγή ειδήσεων και προσφέρουν επίσης τη δυνατότητα συμμετοχής στη συζήτηση αφήνοντας σχόλια σε δημοφιλή ειδησεογραφικά στοιχεία, αλλά οι ιστότοποι κοινωνικής προσθήκης σελιδοδεικτών χρησιμοποιούνται κυρίως για την οικοδόμηση μιας εξατομικευμένης συλλογής ιστοσελίδων για να επιστρέψουν σε μια αργότερα.

Πώς μπορώ να επωφεληθώ από την κοινωνική σελιδοδείκτη;

Τα κοινωνικά σελιδοδείκτες και οι κοινωνικές ειδήσεις σάς επιτρέπουν να στοχεύετε συγκεκριμένα αυτό που θέλετε να δείτε. Αντί να εισέλθετε σε μια μηχανή αναζήτησης , πληκτρολογώντας κάτι στο πεδίο αναζήτησης και έπειτα αναζητώντας τη βελόνα σε μια θήκη άχυρα, μπορείτε γρήγορα να περιορίσετε τα στοιχεία σε αυτό που ψάχνετε.

Επειδή πολλοί ιστότοποι κοινωνικής προβολής εμφανίζουν πρόσφατα προστεθείσες λίστες και δημοφιλείς συνδέσμους , μπορείτε να παρακολουθείτε και να ενημερώνεστε για τα τρέχοντα και να βλέπετε τις σχετικές πληροφορίες. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις κοινωνικές αγορές . Μπορείτε να αναζητήσετε κοινωνικές αγορές σε έναν από αυτούς τους ιστότοπους και να βρείτε δύο άρθρα: ένα με εκατό ψήφους και ένα με δύο ψήφους.

Είναι πολύ εύκολο να πούμε ότι το άρθρο με εκατό ψήφους μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή σας. Και αυτό είναι πολύ πιο εύκολο από την πληκτρολόγηση "κοινωνικών ψώνια" σε μια μηχανή αναζήτησης και βλέποντας σελίδα μετά τη σελίδα μετά τη σελίδα των συνδέσμων που μπορεί ή δεν μπορεί να είναι χρήσιμη με βάση αυτό που ψάχνετε.

Έτσι, αυτό που ξεκίνησε ως ένας τρόπος για να στείλετε σελιδοδείκτες σε φίλους έχει εξελιχθεί σε μηχανές αναζήτησης κοινωνικών δικτύων. Δεν χρειάζεται πλέον να προβάλλετε χιλιάδες αποτελέσματα για να βρείτε κάτι που οι πραγματικοί άνθρωποι θα συνιστούσαν αρκετά για να σώσουν τον εαυτό τους και να μοιραστούν με άλλους. Τώρα, μπορείτε απλά να μεταβείτε σε ένα site κοινωνικής bookmarking, να επιλέξετε την κατηγορία ή την ετικέτα που ταιριάζει με το ενδιαφέρον σας και να βρείτε τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους .

Επόμενο συνιστώμενο άρθρο: 10 Δημοφιλείς τάσεις δημοσίευσης κοινωνικών μέσων

Ενημερώθηκε από: Elise Moreau