Επανεκκίνηση εναντίον επαναφοράς: Ποια είναι η διαφορά;

Πώς η επανεκκίνηση και η επαναφορά διαφέρουν και γιατί έχει σημασία

Τι σημαίνει επανεκκίνηση ; Η επανεκκίνηση είναι ίδια με την επανεκκίνηση ; Τι γίνεται με την επαναφορά ενός υπολογιστή, ενός δρομολογητή , ενός τηλεφώνου κ.λπ .; Μπορεί να φανεί ανόητο να τα διακρίνεις ο ένας από τον άλλο, αλλά μεταξύ αυτών των τριών όρων υπάρχουν δύο ξεχωριστές έννοιες!

Ο λόγος που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ της επανεκκίνησης και της επαναφοράς είναι επειδή κάνουν δύο πολύ διαφορετικά πράγματα, παρά το ότι ακούγεται σαν την ίδια λέξη. Το ένα είναι πολύ πιο καταστροφικό και μόνιμο από το άλλο, και υπάρχουν πολλά σενάρια όπου πρέπει να ξέρετε ποια ενέργεια πρέπει να εκτελέσετε για να ολοκληρώσετε μια συγκεκριμένη εργασία.

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται κρυπτά και συγκεχυμένα, ειδικά όταν ρίχνετε παραλλαγές όπως μαλακή επαναφορά και σκληρή επαναφορά , αλλά συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τι σημαίνουν πραγματικά αυτοί οι όροι, έτσι ώστε να γνωρίζετε ακριβώς τι σας ζητείται όταν ένας από αυτούς τους όρους εμφανίζεται σε έναν οδηγό αντιμετώπισης προβλημάτων ή κάποιο μέλος της Τεχνικής Υποστήριξης σας ζητά να κάνετε το ένα ή το άλλο.

Επανεκκινήστε τα μέσα για να γυρίσετε κάτι και στη συνέχεια να ενεργοποιήσετε

Η επανεκκίνηση, η επανεκκίνηση, ο κύκλος ισχύος και η μαλακή επαναφορά σημαίνουν το ίδιο πράγμα. Εάν σας ζητηθεί να κάνετε "επανεκκίνηση του υπολογιστή σας", "επανεκκίνηση του τηλεφώνου σας", "κύκλος τροφοδοσίας του δρομολογητή σας" ή "μαλακή επαναφορά του φορητού σας υπολογιστή", σας ζητείται να κλείσετε τη συσκευή έτσι ώστε να μην λαμβάνει πλέον ενέργεια από τον τοίχο ή την μπαταρία και, στη συνέχεια, για να το ενεργοποιήσετε ξανά.

Επανεκκίνηση κάτι είναι ένα κοινό καθήκον που μπορείτε να κάνετε σε όλα τα είδη συσκευών, αν δεν ενεργούν όπως περιμένετε. Μπορείτε να κάνετε επανεκκίνηση ενός δρομολογητή, μόντεμ, φορητού υπολογιστή, tablet, έξυπνης συσκευής, τηλεφώνου, επιτραπέζιου υπολογιστή κ.λπ.

Με πιο τεχνικά λόγια, για να επανεκκινήσετε ή να επανεκκινήσετε κάτι σημαίνει να γυρίσετε την κατάσταση ισχύος. Όταν απενεργοποιείτε τη συσκευή, δεν λαμβάνει ενέργεια. Όταν ενεργοποιηθεί ξανά, παίρνει ενέργεια. Η επανεκκίνηση / επανεκκίνηση είναι ένα μόνο βήμα που περιλαμβάνει τόσο κλείσιμο όσο και ενεργοποίηση σε κάτι.

Σημείωση: Υπάρχουν επίσης όροι όπως η σκληρή / κρύα εκκίνηση και η μαλακή / θερμή εκκίνηση. Δείτε τι σημαίνει η εκκίνηση; για περισσότερα σχετικά με αυτό που σημαίνει αυτούς τους όρους.

Όταν οι περισσότερες συσκευές (όπως οι υπολογιστές) είναι εκτός λειτουργίας, όλα τα προγράμματα λογισμικού κλείνονται επίσης κατά τη διαδικασία. Αυτό περιλαμβάνει οτιδήποτε φορτώνεται στη μνήμη , όπως όλα τα βίντεο που παίζετε, ιστοσελίδες που έχετε ανοίξει, έγγραφα που επεξεργάζεστε κ.λπ. Μόλις ενεργοποιηθεί ξανά η συσκευή, οι εφαρμογές και τα αρχεία πρέπει να ξανανοιχθούν.

Ωστόσο, παρόλο που το τρέχον λογισμικό τερματίζεται μαζί με τη δύναμη, ούτε το λογισμικό ούτε τα προγράμματα που ανοίξατε διαγράφονται. Οι εφαρμογές απλά κλείνουν όταν χάνονται οι τροφοδοσίες. Μόλις επιστραφεί η ισχύς, μπορείτε να ανοίξετε τα ίδια προγράμματα λογισμικού, παιχνίδια, αρχεία κ.λπ.

Σημείωση: Η τοποθέτηση ενός υπολογιστή σε κατάσταση αδρανοποίησης και, στη συνέχεια, η απενεργοποίηση του εντελώς κάτω δεν είναι η ίδια με μια κανονική διακοπή λειτουργίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα περιεχόμενα της μνήμης δεν εκκενώνονται, αλλά γράφονται στη μονάδα σκληρού δίσκου και στη συνέχεια αποκαθίστανται την επόμενη φορά που θα ξεκινήσετε την επανεκκίνηση.

Στρέφοντας ένα καλώδιο τροφοδοσίας από τον τοίχο, αφαιρώντας μια μπαταρία και χρησιμοποιώντας κουμπιά λογισμικού, είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κάνετε επανεκκίνηση μιας συσκευής, αλλά δεν είναι απαραίτητα καλοί τρόποι να το κάνετε. Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος επανεκκίνησης οτιδήποτε για συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με την επανεκκίνηση όλων από τον υπολογιστή και το τηλέφωνό σας στο δρομολογητή και τον εκτυπωτή.

Επαναφορά μέσων για διαγραφή και επαναφορά

Η κατανόηση της έννοιας της "επαναφοράς" μπορεί να προκαλέσει σύγχυση υπό το φως των λέξεων όπως "επανεκκίνηση", "επανεκκίνηση" και "μαλακή επαναφορά", επειδή μερικές φορές χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, παρόλο που έχουν δύο εντελώς διαφορετικές έννοιες.

Ο ευκολότερος τρόπος να το θέσετε είναι αυτός: η επαναφορά είναι η ίδια με τη διαγραφή . Για να επαναφέρετε μια συσκευή, επαναφέρετε την κατάσταση στην αρχική της κατάσταση όταν αυτή αγοράστηκε για πρώτη φορά, συχνά αποκαλούμενη επαναφορά ή επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων (επίσης μια σκληρή επαναφορά ή μηδενική επαναφορά). Είναι κυριολεκτικά μια σάρωση-και-επανεγκατάσταση ενός συστήματος δεδομένου ότι ο μόνος τρόπος για μια πραγματική επαναφορά να πραγματοποιηθεί είναι για το τρέχον λογισμικό που πρέπει να αφαιρεθεί εντελώς.

Πείτε για παράδειγμα ότι έχετε ξεχάσει τον κωδικό πρόσβασης στο δρομολογητή σας. Αν απλώς επανεκκινήσατε το δρομολογητή , θα βρίσκεστε στην ίδια κατάσταση όταν ενεργοποιείται ξανά: δεν γνωρίζετε τον κωδικό πρόσβασης και δεν υπάρχει τρόπος να συνδεθείτε.

Ωστόσο, εάν επαναφέρατε το δρομολογητή, το αρχικό λογισμικό με το οποίο εστάλη, θα αντικαταστήσει το λογισμικό που τρέχει σε αυτό ακριβώς πριν από την επαναφορά. Αυτό σημαίνει ότι οι τυχόν προσαρμογές που κάνατε από την αγορά, όπως η δημιουργία νέου κωδικού πρόσβασης (που έχετε ξεχάσει) ή δικτύου Wi-Fi, θα καταργηθούν καθώς το νέο (αρχικό) λογισμικό αναλαμβάνει. Υποθέτοντας ότι το κάνατε πραγματικά, ο αρχικός κωδικός πρόσβασης του δρομολογητή θα αποκατασταθεί και θα μπορέσετε να συνδεθείτε με τον προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης του δρομολογητή.

Επειδή είναι τόσο καταστροφική, μια επαναφορά δεν είναι κάτι που θέλετε να κάνετε στον υπολογιστή σας ή σε άλλη συσκευή, εκτός και αν το χρειάζεστε πραγματικά. Για παράδειγμα, μπορείτε να επαναφέρετε τον υπολογιστή σας για να επανεγκαταστήσετε τα Windows από το μηδέν ή να επαναφέρετε το iPhone για να διαγράψετε όλες τις ρυθμίσεις και τις εφαρμογές σας.

Σημείωση: Να θυμάστε ότι όλοι αυτοί οι όροι αναφέρονται στην ίδια ενέργεια κατάργησης του λογισμικού: επαναφορά, επαναφορά σκληρού δίσκου, επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, επαναφορά κύριας μνήμης και επαναφορά.

Εδώ είναι γιατί γνωρίζουμε τη διαφορά

Μιλήσαμε για το παραπάνω, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις συνέπειες της σύγχυσης αυτών των δύο κοινών όρων:

Για παράδειγμα, αν σας ζητηθεί να " επαναφέρετε τον υπολογιστή μετά την εγκατάσταση του προγράμματος ", αυτό που σας έχει δώσει τεχνική οδηγία είναι να σβήσετε όλο το λογισμικό στον υπολογιστή απλώς και μόνο επειδή εγκαταστήσατε ένα νέο πρόγραμμα! Αυτό είναι προφανώς ένα λάθος και η πιο σωστή ερώτηση θα έπρεπε να ήταν η επανεκκίνηση του υπολογιστή μετά την εγκατάσταση.

Ομοίως, απλά επανεκκίνηση του smartphone σας προτού το πουλήσετε σε κάποιον σίγουρα δεν είναι η καλύτερη απόφαση. Η επανεκκίνηση της συσκευής απλώς θα την απενεργοποιήσει και θα ενεργοποιήσει και στην πραγματικότητα δεν θα επαναφέρει / αποκαταστήσει το λογισμικό όπως θέλετε πραγματικά, πράγμα που στην περίπτωση αυτή θα σβήσει όλες τις προσαρμοσμένες εφαρμογές σας και θα διαγράψει τυχόν παρατεταμένες προσωπικές πληροφορίες.

Αν εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε να θυμηθείτε τις διαφορές, σκεφτείτε το εξής: επανεκκίνηση είναι να επαναλάβετε μια εκκίνηση και επαναφορά είναι να δημιουργήσετε ένα νέο σύστημα .