Πώς να κάνετε σχεδόν τα πάντα στο Mozilla Firefox

Ένα σύνολο σε βάθος tutorials για τη χρήση του προγράμματος περιήγησης Firefox

Ο περιηγητής ιστού του Mozilla Firefox έχει εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και οφείλει αυτή τη δημοτικότητα στην ευκολία χρήσης, την ταχύτητα και τη διάθεση των διαθέσιμων πρόσθετων. Αυτά τα σεμινάρια παρακάτω θα σας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσετε ορισμένες από τις τεράστιες δυνατότητες του προγράμματος περιήγησης.

Σημείωση : Ορισμένα μενού προγραμμάτων περιήγησης ή άλλα στοιχεία UI ενδέχεται να έχουν μετακινηθεί ή αλλάξει από τη δημιουργία αυτών των προγραμμάτων εκμάθησης.

Ορίστε τον Firefox ως προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης των Windows

Σήμερα οι περισσότεροι διαδικτυακοί χρήστες έχουν την τάση να εγκαθιστούν περισσότερα από ένα προγράμματα περιήγησης, με το καθένα να εξυπηρετεί μερικές φορές το δικό του ατομικό σκοπό. Ωστόσο, οι περισσότεροι χρήστες έχουν επίσης μια αγαπημένη επιλογή εκτός της ομάδας.

Κάθε φορά που εκτελείτε μια ενέργεια που λέει στο λειτουργικό σύστημα Windows να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα περιήγησης, όπως κάνοντας κλικ σε μια συντόμευση ή επιλέγοντας ένα σύνδεσμο που βρίσκεται μέσα σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η προεπιλεγμένη επιλογή του συστήματος ανοίγει αυτόματα.

Διαχειριστείτε τη λειτουργία Μη παρακολούθησης

Μερικές φορές ενσωματωμένες σε διαφημίσεις ή σε άλλο εξωτερικό περιεχόμενο, τα εργαλεία παρακολούθησης τρίτου μέρους δίνουν στους κατόχους ιστότοπων τη δυνατότητα να αποκτούν και να αναλύουν κάποιες από τις δραστηριότητές σας στο διαδίκτυο, ακόμη και αν δεν έχετε επισκεφθεί απευθείας τον ιστότοπό τους. Παρόλο που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σχετικά αβλαβές, αυτός ο τύπος εντοπισμού δεν ταιριάζει καλά με πολλούς χρήστες για προφανείς λόγους. Τόσο πολύ ώστε να μην δημιουργηθεί η " Παρακολούθηση ", μια τεχνολογία που ειδοποιεί τους διακομιστές Web αν θέλετε ή όχι να επιτρέπετε την παρακολούθηση τρίτου μέρους κατά τη διάρκεια της περιήγησής σας.

Ενεργοποίηση λειτουργίας πλήρους οθόνης

Η διεπαφή χρήστη του Firefox έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε τα μενού, τα κουμπιά και οι γραμμές εργαλείων του να μην επηρεάζουν υπερβολικά το χώρο της οθόνης σας. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν στιγμές όπου το περιεχόμενο που βλέπετε θα ήταν πολύ καλύτερα αν μπορούσατε να αποκρύψετε εντελώς όλα αυτά τα στοιχεία του UI. Για αυτές τις περιπτώσεις, η ενεργοποίηση της λειτουργίας πλήρους οθόνης είναι ιδανική .

Εισαγωγή σελιδοδεικτών και άλλων δεδομένων περιήγησης

Η μετακίνηση των αγαπημένων σας ιστότοπων και άλλων προσωπικών δεδομένων από το ένα πρόγραμμα περιήγησης σε άλλο ήταν μια αγγαρεία, την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι προσπάθησαν να αποφύγουν. Αυτή η διαδικασία εισαγωγής έχει γίνει τόσο εύκολη τώρα που μπορεί να ολοκληρωθεί με μερικά μόνο κλικ του ποντικιού.

Διαχειριστείτε μηχανές αναζήτησης και χρησιμοποιήστε Αναζήτηση με ένα κλικ

Η λειτουργικότητα της γραμμής αναζήτησης του Firefox έχει εξελιχθεί αρκετά, με βασικές αλλαγές όπως το Yahoo! αντικαθιστώντας την Google ως τον προεπιλεγμένο κινητήρα με πιο περίπλοκες προσθήκες, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας Αναζήτηση με ένα κλικ.

Ενεργοποίηση ιδιωτικής περιήγησης

Η λειτουργία Ιδιωτικής περιήγησης σάς επιτρέπει να περιηγείστε ελεύθερα στον Ιστό με την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρχουν στη μνήμη cache, μπισκότα, ιστορικό περιήγησης ή άλλα σχετικά με την περίοδο σύνδεσης πληροφορίες σχετικά με τη συνεδρία, αφού κλείσετε την εφαρμογή. Με αυτό είπε, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί σε αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα και είναι επιτακτική ανάγκη να τους γνωρίζετε πριν την ενεργοποιήσετε.

Διαχείριση και διαγραφή ιστορικού περιήγησης και άλλων ιδιωτικών δεδομένων

Κατά τη διάρκεια της περιήγησης στο Internet, ο Firefox αποθηκεύει σημαντικό αριθμό δυνητικά ευαίσθητων δεδομένων στη μονάδα σκληρού δίσκου της συσκευής σας, από ένα αρχείο καταγραφής των ιστότοπων που επισκεφθήκατε σε πλήρη αντίγραφα των ίδιων των σελίδων. Αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται σε μελλοντικές περιόδους σύνδεσης για να βελτιώσουν την εμπειρία περιήγησης, αλλά μπορούν επίσης να δημιουργήσουν κίνδυνο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Διαγραφή ιστορικού αναζήτησης

Κάθε φορά που αναζητάτε μια λέξη-κλειδί ή ένα σύνολο λέξεων-κλειδιών μέσω της γραμμής αναζήτησης του Firefox, διατηρείται τοπικά μια καταγραφή της αναζήτησής σας . Στη συνέχεια, το πρόγραμμα περιήγησης χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα για να παρέχει προτάσεις κατά τις μελλοντικές αναζητήσεις.

Διαχείριση επιλογών δεδομένων

Ο Firefox μεταδίδει σιωπηλά έναν αριθμό εξαρτημάτων δεδομένων στους διακομιστές της Mozilla κατά τη διάρκεια της περιήγησης στο Web, όπως λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα περιήγησης εκτελεί με το σύνολο του υλικού της συσκευής σας καθώς και με τα ημερολόγια διακοπής της εφαρμογής. Αυτά τα δεδομένα συγκεντρώνονται και χρησιμοποιούνται για να βελτιωθούν οι μελλοντικές εκδόσεις του προγράμματος περιήγησης, αλλά ορισμένοι χρήστες δεν τους αρέσει η ιδέα να μοιράζονται τα προσωπικά τους δεδομένα χωρίς τις έμμεσες γνώσεις τους. Αν βρεθείτε σε αυτή την κατηγορία, το πρόγραμμα περιήγησης σάς επιτρέπει να καθορίσετε ποιες πληροφορίες υποβάλλονται στο Mozilla.

Διαχειριστείτε τους αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης και δημιουργήστε έναν κύριο κωδικό πρόσβασης

Με την φαινομενικά ατελείωτη επιμονή των σημερινών χάκερ μαζί με το γεγονός ότι πολλοί ιστότοποι απαιτούν τώρα έναν κωδικό πρόσβασης για ένα ή το άλλο πράγμα, η παρακολούθηση όλων αυτών των σύνθετων συνόλων χαρακτήρων μπορεί να είναι μια πολύ δύσκολη δραστηριότητα. Ο Firefox μπορεί να αποθηκεύσει αυτά τα διαπιστευτήρια σε τοπικό επίπεδο, σε κρυπτογραφημένη μορφή, και σας επιτρέπει επίσης να τα διαχειρίζεστε όλα μέσω ενός Master Password.

Διαχειριστείτε τον αποκλεισμό αναδυόμενων παραθύρων

Η προεπιλεγμένη συμπεριφορά του Firefox είναι να αποκλείει την εμφάνιση αναδυόμενων παραθύρων κάθε φορά που μια ιστοσελίδα προσπαθεί να τα ανοίξει. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου θέλετε πραγματικά ή χρειάζεστε ένα αναδυόμενο παράθυρο για εμφάνιση και για εκείνους που το πρόγραμμα περιήγησης σας επιτρέπει να προσθέσετε συγκεκριμένους ιστότοπους ή σελίδες στο whitelist του.