Μάθετε για την εντολή rpc.statd Linux

Ο διακομιστής rpc.statd υλοποιεί το πρωτόκολλο RPC του NSM (Network Status Monitor). Η υπηρεσία αυτή είναι κάπως εσφαλμένη, δεδομένου ότι στην πραγματικότητα δεν παρέχει ενεργό παρακολούθηση, όπως μπορεί κανείς να υποψιάζεται. Αντίθετα, το NSM εφαρμόζει μια υπηρεσία ειδοποίησης επανεκκίνησης. Χρησιμοποιείται από την υπηρεσία κλειδώματος αρχείων NFS, rpc.lockd , για την εφαρμογή της αποκατάστασης κλειδώματος όταν η μηχανή διακομιστή NFS καταρρεύσει και επανεκκινήσει.

Σύνοψη

/sbin/rpc.statd [-F] [-d] [-?] [-νόνομα] [-πολιθική θύρα] [-p θύρα] [-V]

Λειτουργία

Για κάθε υπολογιστή-πελάτη NFS ή διακομιστή που θα παρακολουθείται, το rpc.statd δημιουργεί ένα αρχείο στο / var / lib / nfs / statd / sm . Κατά την εκκίνηση, επαναλαμβάνει μέσω αυτών των αρχείων και ειδοποιεί τον ιστότοπο rpc.statd στις μηχανές αυτές.

Επιλογές

-ΦΑ

Από προεπιλογή, το rpc.statd πιέζει και τοποθετείται στο φόντο όταν ξεκινά. Το όρισμα -F λέει ότι θα παραμείνει στο προσκήνιο. Αυτή η επιλογή είναι κυρίως για σκοπούς εντοπισμού σφαλμάτων.

-ρε

Από προεπιλογή, το rpc.statd αποστέλλει μηνύματα καταγραφής μέσω του syslog (3) στο αρχείο καταγραφής συστήματος. Το παράγωγο -d το αναγκάζει να καταγράψει το verbose output στο stderr . Αυτή η επιλογή είναι κυρίως για σκοπούς εντοπισμού σφαλμάτων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε συνδυασμό με την παράμετρο -F .

-n, - όνομα ονόματος

καθορίστε ένα όνομα για το rpc.statd που θα χρησιμοποιηθεί ως τοπικό όνομα κεντρικού υπολογιστή. Από προεπιλογή, το rpc.statd θα καλέσει το gethostname (2) για να αποκτήσει το τοπικό όνομα κεντρικού υπολογιστή. Ο καθορισμός ενός τοπικού ονόματος κεντρικού υπολογιστή μπορεί να είναι χρήσιμος για μηχανήματα με περισσότερες από μία διεπαφές.

-o, - θύρα εξόδου- θύρας

καθορίστε μια θύρα για το rpc.statd για να στείλετε τα εξερχόμενα αιτήματα κατάστασης από. Από προεπιλογή, το rpc.statd θα ζητήσει από το portmap (8) να του αντιστοιχίσει έναν αριθμό θύρας. Από αυτή τη γραφή, δεν υπάρχει ένας τυποποιημένος αριθμός θύρας που αντιστοιχεί στο portmap πάντα ή συνήθως. Ο καθορισμός μιας θύρας μπορεί να είναι χρήσιμος κατά την εφαρμογή ενός τείχους προστασίας.

-p, - θύρα port

καθορίστε μια θύρα για το rpc.statd για να ακούσετε. Από προεπιλογή, το rpc.statd θα ζητήσει από το portmap (8) να του αντιστοιχίσει έναν αριθμό θύρας. Από αυτή τη γραφή, δεν υπάρχει ένας τυποποιημένος αριθμός θύρας που αντιστοιχεί στο portmap πάντα ή συνήθως. Ο καθορισμός μιας θύρας μπορεί να είναι χρήσιμος κατά την εφαρμογή ενός τείχους προστασίας.

-;

Προκαλεί το rpc.statd να εκτυπώσει τη βοήθεια της γραμμής εντολών και να βγεί.

-V

Προκαλεί το rpc.statd να εκτυπώσει πληροφορίες έκδοσης και να εξέλθει.

Υποστήριξη TCP_WRAPPERS

Αυτή η έκδοση rpc.statd προστατεύεται από τη βιβλιοθήκη tcp_wrapper . Θα πρέπει να δώσετε στους πελάτες την πρόσβαση στο rpc.statd αν τους επιτρέπεται να το χρησιμοποιούν. Για να επιτρέψετε συνδέσεις από πελάτες του τομέα .bar.com μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη γραμμή στο /etc/hosts.allow:

statd: .bar.com

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε το όνομα daemon statd για το όνομα daemon (ακόμα και αν το δυαδικό έχει διαφορετικό όνομα).

Για περισσότερες πληροφορίες, ρίξτε μια ματιά στις σελίδες εγχειριδίου tcpd (8) και hosts_access (5).

Δείτε επίσης

rpc.nfsd (8)

Σημαντικό: Χρησιμοποιήστε την εντολή man ( % man ) για να δείτε πώς χρησιμοποιείται μια εντολή στον υπολογιστή σας.