Τι είναι το Bezel; Και τι σημαίνει Bezel-less σημαίνει;

Πώς το μέγεθος της στεφάνης της συσκευής σας κάνει τη διαφορά για εσάς

Ο ευκολότερος τρόπος να σκεφτείτε τη στεφάνη είναι το πλαίσιο γύρω από τη φωτογραφία. Η bezel καλύπτει τα πάντα στο μπροστινό μέρος των συσκευών μας που δεν είναι η οθόνη.

Γιατί είναι σημαντικό;

Η στεφάνη προσθέτει δομική ακεραιότητα στη συσκευή. Αλλά είναι σε αντίθεση με την τεχνολογική τάση να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη και καλύτερη οθόνη σε αυτές τις συσκευές. Για τηλέφωνα, έχουμε ωθήσει μέχρι το μέγιστο δυνατό μέγεθος με phablets όπως το iPhone "Plus" σειρά και τα μοντέλα Samsung Galaxy Note. Μετά από όλα, ένα τηλέφωνο πρέπει να ταιριάζει στις τσέπες μας και να ξεκουραστεί άνετα (και, στην περίπτωση των phablets, λίγο άβολα) στο χέρι μας. Έτσι, προκειμένου να αυξηθεί το μέγεθος της οθόνης, οι κατασκευαστές πρέπει να μειώσουν το μέγεθος της στεφάνης.

Ποια είναι τα οφέλη των συσκευών χωρίς πλαίσιο;

Apple, Inc.

Όταν αναφερόμαστε στο «bezel-less», συνήθως αναφέρουμε λιγότερα στεφάνια παρά μια συνολική έλλειψη στεφάνης. Χρειάζεται ακόμα ένα πλαίσιο γύρω από την οθόνη. Αυτό δεν είναι μόνο για τη δομική ακεραιότητα, η οποία είναι σημαντική. Πρέπει επίσης να φιλοξενήσουμε ηλεκτρονικά όπως η κάμερα που βλέπει προς τα εμπρός στα smartphones και τα tablet μας.

Το προφανές όφελος στη μείωση της στεφάνης είναι η αύξηση του μεγέθους της οθόνης. Όσον αφορά το πλάτος, αυτό συνήθως είναι περιθωριακό, αλλά όταν αντικαθιστάτε τα κουμπιά στο μπροστινό μέρος του τηλεφώνου με μεγαλύτερη οθόνη, μπορείτε να προσθέσετε ένα δίκαιο μέγεθος στην οθόνη.

Για παράδειγμα, το iPhone X είναι μόνο ελαφρώς μεγαλύτερο από το iPhone 8 , αλλά έχει μέγεθος οθόνης που είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερο από το iPhone 8 Plus. Αυτό επιτρέπει σε κατασκευαστές όπως η Apple και η Samsung να συσκευάζονται σε μεγαλύτερες οθόνες και να μειώνουν το συνολικό μέγεθος του τηλεφώνου, καθιστώντας την πιο άνετη να κρατάτε στο χέρι σας.

Ωστόσο, ο περισσότερος χώρος οθόνης δεν σημαίνει πάντα ευκολότερη χρήση. Συνήθως, όταν ανεβαίνετε σε μέγεθος οθόνης, η οθόνη γίνεται τόσο ευρύτερη όσο και υψηλότερη, γεγονός που μεταφράζεται σε περισσότερο χώρο για να αγγίξετε τα δάχτυλά σας τα κουμπιά στην οθόνη. Η εμφάνιση ασύρματων τηλεφώνων χωρίς κλίση τείνει να προσθέτει μεγαλύτερο ύψος, αλλά μόνο ένα μικρό πλάτος, το οποίο δεν προσθέτει την ίδια ευκολία χρήσης.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του σχεδιασμού χωρίς πλαίσιο;

Το Samsung Galaxy S7 Edge διαθέτει οθόνη που καμπυλώνει γύρω από την άκρη της συσκευής. Samsung

Δεν νομίζατε ότι όλα ήταν καλά, έτσι; Όταν πρόκειται για ταμπλέτες και τηλεοράσεις, ένα σχέδιο χωρίς πλαίσιο μπορεί να είναι υπέροχο. Αυτές οι συσκευές είχαν τεράστιες καμπύλες σε σύγκριση με αυτό που βλέπουμε στα smartphones μας, οπότε η αξιοποίηση του μέγιστου χώρου μπορεί πραγματικά να προσθέσει στο μέγεθος της οθόνης, διατηρώντας τις διαστάσεις μικρότερες.

Αυτό παίζει λίγο διαφορετικά όταν πρόκειται για τα smartphones μας, ειδικά εκείνα που έχουν πάει σχεδόν χωρίς στεφάνη στις πλευρές όπως το Samsung Galaxy S8 +. Ένα από τα πιο σημαντικά αξεσουάρ για τα smartphones μας είναι μια περίπτωση , και μόλις τυλίξετε μια θήκη γύρω από ένα τηλέφωνο όπως το Galaxy S8 +, χάνετε μέρος της ελκυστικότητας αυτής της περιτυλιγμένης άκρης.

Ο σχεδιασμός χωρίς στεφάνη αφήνει λιγότερο χώρο για τα δάχτυλά σας. Αυτό δεν είναι μόνο λιγότερο χώρο στην οθόνη, έχετε επίσης λιγότερο χώρο στις πλευρές για να κρατήσει πραγματικά τη συσκευή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τυχαία ανάκληση ενός κουμπιού ή κύλιση προς τα κάτω σε μια ιστοσελίδα μόνο και μόνο επειδή άλλαξατε τη λαβή σας. Αυτά τα ζητήματα συνήθως ξεπερνιούνται όταν συνηθίσετε με το νέο σχέδιο, αλλά μπορεί να μειώσουν την αρχική εμπειρία.

Τι συμβαίνει σχετικά με τις τηλεοράσεις και τις οθόνες χωρίς πλαίσιο;

Η σειρά των καμπυλωμένων τηλεοράσεων HDD της Samsung QLED δεν διαθέτει σχεδόν καμία στεφάνη. Samsung

Με πολλούς τρόπους, οι ασύρματες τηλεοράσεις και οι οθόνες είναι πολύ πιο έξυπνες από ό, τι τα ασύρματα τηλέφωνα. Οι τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας και οι οθόνες υπολογιστών δεν έχουν τις ίδιες απαιτήσεις με την οθόνη του smartphone. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει ανάγκη για μια κάμερα που βλέπει προς τα εμπρός στην τηλεόρασή σας. (Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι ανατριχιαστικό!) Μπορείτε επίσης να παραλείψετε τα ηχεία, και επειδή χρησιμοποιούμε μόνο τα κουμπιά στην ίδια την τηλεόραση, όταν έχουμε χάσει το τηλεχειριστήριο, κατασκευαστής μπορεί να κρύψει αυτά τα κουμπιά στο πλάι ή στο κάτω μέρος του η τηλεόραση.

Μπορείτε να υποστηρίξετε ότι η στεφάνη μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει την εικόνα ενός smartphone κάνοντας το να το πλαισιώνει, αλλά για λίγο είχαμε απόλυτα ασύρματες τηλεοράσεις. Ονομάζουμε προβολείς. Φυσικά, ένας από τους λόγους για τους οποίους καμία στεφάνη δεν λειτουργεί τόσο καλά σε μια τηλεόραση είναι επειδή ο τοίχος πίσω από την τηλεόραση λειτουργεί ως ένα οπτικό πλαίσιο.

Αλλά εκτός των προβολέων δεν είμαστε ακόμα εκεί. Οι κατασκευαστές μπορούν να διαφημίζουν οθόνες "bezel-less", αλλά και πάλι, αυτές είναι πραγματικά λιγότερο οθόνες που έχουν πολύ λεπτό πλαίσιο γύρω από την οθόνη.