Κάτω από το σύστημα καθαρισμού αέρα και ιονιστών αυτοκινήτων

Χρόνια συσσωρευμένων οσμών από φαγητό, καπνό και οδήγηση από το εργοστάσιο δύσοσμου χαρτιού κάθε μέρα στο δρόμο για εργασία μπορεί να σας αφήσει να πινέζετε για τη "μυρωδιά του νέου αυτοκινήτου" της νεολαίας σας, αλλά αυτό είναι ένα γένος που απλά δεν μπορείτε να επαναφέρετε μπουκάλι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να γυρίσετε πίσω την παλίρροια κακών οσμών. Ενώ η μυρωδιά του νέου σας αυτοκινήτου μπορεί να έχει εξαφανιστεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες μεθόδους, όπως αποσμητικά χώρου, απορροφητές οσμών και καθαριστές αέρα αυτοκινήτων και ιονιστές, για να επαναφέρετε το ρολόι στις μέρες πριν από το αυτοκίνητό σας.

Η αποτελεσματικότητα των διαφορετικών μεθόδων για την γλύκανση της οσμής ενός αυτοκινήτου ποικίλλει από φτωχό σε αρκετά καλό, αλλά εξαρτάται από αυτό που περιμένετε να πάτε. Κάποιες επιλογές χαμηλής τεχνολογίας, όπως η απορρόφηση οσμών με μαγειρική σόδα ή ξυλάνθρακα, είναι αρκετά βασικές. Οι οσμές απορροφώνται και αυτό είναι. Και αν η πηγή της κακής μυρωδιάς δεν αντιμετωπιστεί πρώτα, τότε θα μπορούσατε να γεμίσετε ολόκληρο το αυτοκίνητό σας με μπρικέτες κάρβουνου και δεν απολύτως καθόλου καλό.

Άλλες επιλογές, όπως τα αποσμητικά χώρου, μπορούν να αφήσουν το αυτοκίνητό σας να μυρίζει ρόδινο (ή ακόμα και αόριστα νέο αυτοκίνητο-δύσοσμα, αν θέλετε), αλλά μόνο να καλύπτει την κακή οσμή κάτω. Εάν δεν φροντίζετε την πηγή της κακής οσμής και στη συνέχεια κάνετε κάτι για να το μετριάσετε, οι πιθανότητες είναι καλές ότι η ρίψη ενός αποσμητικού αέρα θα οδηγήσει απλώς σε ένα αυτοκίνητο που μυρίζει σαν πευκοδάσος φρέσκων πυροκροτητών.

Άλλες επιλογές, όπως οι καθαριστές αέρα, τα φίλτρα και οι ιονιστές, είναι λίγο πιο τεχνικές.

Τι είναι ένας ιονιστής αέρα;

Οι ιονιστές αέρα ονομάζονται επίσης γεννήτριες αρνητικών ιόντων επειδή χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για ιονισμό μορίων αέρα. Αυτό βασικά απλά σημαίνει ότι παίρνουν ουδέτερα φορτισμένα μόρια και τους προσδίδουν αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο.

Οι καθαριστές αέρα στο σπίτι περιλαμβάνουν μερικές φορές ενσωματωμένους ιονιστές, αλλά οι ιονιστές αέρα αυτοκινήτων είναι συνήθως αυτόνομες μονάδες που παράγουν μόνο αρνητικά ιόντα χωρίς καμία λειτουργία φιλτραρίσματος.

Πώς λειτουργούν οι ιονιστές αυτοκινήτων;

Η ιδέα πίσω από τους ιονιστές αέρα είναι ότι η συσκευή παρέχει αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο σε σωματίδια που εκπέμπονται στο αέρα, όπως γύρη, μικρόβια και διάφορες άλλες ακαθαρσίες. Αυτά τα ανιόντα στη συνέχεια έλκονται από επιφάνειες, έτσι ώστε να μην είναι πλέον αερομεταφερόμενα.

Μερικοί ιονιστές αέρα περιλαμβάνουν μια ενσωματωμένη γειωμένη επιφάνεια για τη συλλογή ακαθαρσιών, ενώ άλλοι βασίζονται στα σωματίδια που κολλούν σε επιφάνειες όπου μπορούν να σκουπιστούν ή να υποβληθούν σε κενό αργότερα.

Οι ιονιστές αέρα αυτοκινήτου λειτουργούν;

Ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία για το εάν οι ιονιστές αέρα αυτοκινήτων λειτουργούν όπως επιδιώκεται, η κριτική επιτροπή είναι έξω για το αν υπάρχει ή όχι πραγματικό όφελος. Το ζήτημα είναι ότι οι ιονιστές δεν εκτελούν τα ίδια πρότυπα με άλλες συσκευές που έχουν παρόμοιο σκοπό, όπως τα φίλτρα HEPA.

Στην πραγματικότητα, οι Αναφορές Καταναλωτών έδωσαν περίφημο βαθμό σε έναν ιονιστή αέρα Sharper Image σε μια έκθεση του 2003. Το Sharper Image μήνυσε την Ένωση Καταναλωτών, τον εκδότη Consumer Reports, αλλά η δίκη δεν ήταν επιτυχής. Όταν το The Sharper Image δεν κατόρθωσε να διαψεύσει τις δηλώσεις του Consumer Reports, η εταιρεία υποχρεώθηκε να καταβάλει τα δικαστικά έξοδα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ιονιστές αέρα δεν λειτουργούν καθόλου. Οι ιονιστές έχουν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό σε πολλές περιπτώσεις όπου εξάλειψαν ή μείωσαν τις περιπτώσεις αερομεταφερόμενων λοιμώξεων. Σε μια περίπτωση, η Εθνική Υπηρεσία Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι οι περιπτώσεις αερομεταφερόμενων λοιμώξεων του acinetobacter έπεσαν στο μηδέν μετά την εγκατάσταση των ιονιστών.

Η κατώτατη γραμμή είναι ότι οι ιονιστές δεν είναι μαγικές πανάκεια, αλλά μπορούν να βοηθήσουν σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους απομάκρυνσης κακών μυρωδιών.

Τι είναι ένας καθαριστής αέρα αυτοκινήτου;

Οι καθαριστές αέρα αυτοκινήτου είναι παρόμοιοι με τους καθαριστές αέρα του σπιτιού, αλλά είναι πολύ μικρότεροι, λειτουργούν σε 12 βολτ και συνήθως δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί. Σε βασικό επίπεδο, τραβούν αέρα από την καμπίνα του αυτοκινήτου σας, το περνάνε μέσω φίλτρου ή σειράς φίλτρων και επιστρέφουν "καθαρό" αέρα στην καμπίνα.

Do Καθαριστές αέρα αυτοκινήτου λειτουργούν;

Όπως οι καθαριστές αέρα στο σπίτι, οι καθαριστές αέρα αυτοκινήτων βασίζονται σε φίλτρα για να λειτουργούν, έτσι ώστε τα διαφορετικά μοντέλα να έχουν δραστικά διαφορετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, θα δούμε το Philips GoPure, το οποίο περιλαμβάνει πολλαπλά φίλτρα και είναι αρκετά ισχυρό καθώς οι καθαριστές αέρα αυτοκινήτων πηγαίνουν.

Το GoPure είναι ένα φίλτρο τριών σταδίων, το οποίο σημαίνει ότι φιλτράρει σε τρία διακριτά στάδια:

  1. Προ-φίλτρο, το οποίο συλλαμβάνει μεγάλα σωματίδια, όπως το κατοικίδιο ζώο και την ανθρώπινη τρίχα.
  2. Φίλτρο HEPA, το οποίο φιλτράρει μικρά σωματίδια όπως σκόνη, γύρη και μικρόβια.
  3. Φίλτρο HESA, το οποίο βοηθά στην αντιμετώπιση οσμών από καπνό, διαλύτες και άλλα άσχημα πράγματα.

Μερικοί καθαριστές αέρα αυτοκινήτων έχουν λιγότερα στάδια φιλτραρίσματος, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν περισσότερα. Το κλειδί είναι ότι ένας καθαριστής αέρα του αυτοκινήτου πρέπει να έχει ένα ή περισσότερα φίλτρα - κατά προτίμηση αφαιρούμενα - για να συλλάβει σωματίδια και ακαθαρσίες από τον αέρα.

Για να λειτουργήσει, ένας καθαριστής αέρα του αυτοκινήτου πρέπει επίσης να συμπεριλάβει κάποια μέθοδο για να τραβήξει τον αέρα, να τον ωθήσει μέσα από τα φίλτρα και να τον επιστρέψει στην καμπίνα. Για παράδειγμα, το GoPure διαθέτει ανεμιστήρα τριών ταχυτήτων που επιτρέπει στο χρήστη να ρυθμίσει τη ροή του αέρα μέσω της συσκευής.

Do Καθαριστές αέρα αυτοκινήτου λειτουργούν;

Όπως και με τους καθαριστές αέρα στο σπίτι, τα χιλιόμετρα σας θα διαφέρουν ανάλογα με τον καθαριστή αέρα του αυτοκινήτου ανάλογα με τη συγκεκριμένη συσκευή. Οι αποκαλούμενοι καθαριστές που περιλαμβάνουν ένα μόνο φίλτρο ή δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα HEPA ή HESA είναι απίθανο να κάνουν μια ικανοποιητική δουλειά. Και με τον ίδιο τρόπο, ένα φίλτρο αέρα αυτοκινήτου που περιλαμβάνει φίλτρο HEPA αλλά όχι φίλτρο HESA μπορεί να αφήσει το αυτοκίνητό σας ακόμα να μυρίζει σαν καπνό ή λίπος χάμπουργκερ ή οτιδήποτε άλλο, ενώ θα κάνει ακόμα μια ωραία δουλειά αφαίρεσης γύρης, βακτηρίων, και άλλες ακαθαρσίες.

Για παράδειγμα, η Philips GoPure ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία HESA της είναι τρεις φορές καλύτερη από ό, τι οι ιονιστές στην απομάκρυνση των οσμών καπνού.

Επιλέγοντας το Καλύτερο Αποσμητικό Αέρα, Φίλτρο, Καθαριστικό ή Ionizer

Ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από τις κακές μυρωδιές στο αυτοκίνητό σας θα εξαρτηθεί από το τι ακριβώς μυρίζει και από το πόσο κακή είναι η κατάσταση, οπότε δεν υπάρχει κανένα μέγεθος που να ταιριάζει σε όλες τις λύσεις. Για παράδειγμα, εάν κάποιος καπνίσει στο αυτοκίνητό σας και μυρίζει λίγο κακό, η εγκατάσταση ενός ιονιστή ή καθαριστή αέρα με φίλτρο HESA μπορεί να κάνει το τέχνασμα. Εάν η μυρωδιά είναι ισχυρότερη ή πιο ψημένη, τότε μπορεί να έχετε καλύτερη τύχη να απορροφάτε μερικά από αυτά με κάρβουνο, να επεξεργάζεστε το χαλί ή την ταπετσαρία με σόδα ψησίματος ή ακόμα και να χρησιμοποιείτε εμπορικό αποσμητικό πριν δοκιμάσετε ένα ιονιστή ή καθαριστικό.