Κάνουν σφυρίχτρες αυτοκινήτων;

Οι συγκρούσεις υψηλών ταχυτήτων με τα ελαφριά είναι σχεδόν βέβαια σε πολλά σημεία και είναι καταστροφικές για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Τα περισσότερα ελάφια που πεθαίνουν από τα αυτοκίνητα πεθαίνουν, τα αυτοκίνητα που χτυπούν ελάφια μπορούν να υποστούν ζημιές αξίας χιλιάδων δολαρίων και οι άνθρωποι σε αυτά τα αυτοκίνητα μπορούν να υποστούν σοβαρό τραυματισμό, μέχρι και το θάνατο. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι σφυρίχες ελαφιών εμφανίστηκαν ως ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν αυτά τα θανατηφόρα ατυχήματα, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το εάν οι σφυρίχες ελαφιών λειτουργούν όπως διαφημίζονται.

Είναι φυσικό να ψάχνουμε τρόπους για να αποφύγουμε τις συγκρούσεις ελάφια και πολλοί άνθρωποι ορκίζονται ότι συσκευές όπως σφυρίχτρες ελαφιών δουλεύουν πραγματικά. Ωστόσο, όλα τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία φαίνεται να ευνοούν τεχνολογίες όπως προσαρμοζόμενους προβολείς και συστήματα αποφυγής συγκρούσεων και τεχνικές όπως η αμυντική οδήγηση, καθώς είναι πιο αποτελεσματικές στην αποφυγή συγκρούσεων ελάφια από σφυρίχτρες ελαφιών.

Το αυξανόμενο πρόβλημα των συγκρούσεων ελαφιών

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Πληροφοριών, περίπου 1: 169 οδηγοί στις Ηνωμένες Πολιτείες συγκρούστηκαν με ένα ελάφι το 2015. Δεδομένου ότι υπάρχουν περίπου 210 εκατομμύρια αδειοδοτημένοι οδηγοί στη χώρα, αυτό προστίθεται σε έναν τεράστιο αριθμό συγκρούσεων μεταξύ ελαφιού και αυτοκινήτων κάθε χρόνο.

Η συχνότητα των συγκρούσεων ελάφια μπορεί να ανιχνευθεί με διάφορους αιτιώδεις παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του κατακερματισμού των οικοτόπων, όπου τα ελάφια αναγκάζονται να διασχίσουν τους δρόμους για τη διατροφή των ζώων, και ο σταδιακός εγκλιματισμός των ελάτων στο θόρυβο του δρόμου. Οι πληθυσμοί ελάτων ανέκαμψαν επίσης τα τελευταία χρόνια, λόγω των περιορισμών κυνηγιού και της εξάλειψης των θηρευτών όπως οι λύκοι από πολλά οικοσυστήματα ελάφια. Δεδομένου ότι υπάρχουν επίσης περισσότεροι αδειοδοτημένοι οδηγοί στο δρόμο κάθε χρόνο και οι πληθυσμοί ελάτων εκρήγνυνται σε πολλές περιοχές, η αύξηση των συγκρούσεων ελαφιών φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη.

Ελάφια είναι βαριά ζώα με κέντρο βάρους που ανυψώνεται από τα μακριά πόδια, γι 'αυτό το χτύπημα ενός ελάφου είναι συχνά καταστροφικό τόσο για το ζώο όσο και για το όχημα. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Πληροφοριών, οι μέσες ζημιές που προκαλούνται από ένα όχημα σε σύγκρουση με ελάφια ανέρχονται σε πάνω από 3.000 δολάρια. Για τα παλαιότερα αυτοκίνητα και τα φορτηγά, αυτό είναι αρκετό συχνά για να συνολικά το όχημα.

Ενώ περίπου 150 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε σύγκρουση ελάφια το 2008 και σχεδόν 30.000 περισσότεροι τραυματίστηκαν, τα ελάφια εξακολουθούν να έχουν το χειρότερο τέλος της συμφωνίας. Στην πραγματικότητα, ο συνολικός αριθμός των ελαφιών που σκοτώνονται από κυνηγοί κάθε χρόνο είναι μόνο περίπου έξι φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των ελάτων που θανατώνονται στα αυτοκινητιστικά ατυχήματα.

Ενώ οι κυνηγοί καταναλώνουν περισσότερα από έξι εκατομμύρια ελάφια ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Βιολογικών Επιστημών, οι οδηγοί χτυπούν και σκοτώνουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο ελάφια κάθε χρόνο.

Ο μηχανισμός πίσω από τα σφυρίχτρα

Η βασική ιδέα πίσω από σφυρίχτρες ελαφιών είναι ότι εκπέμπουν υπερηχητικούς ήχους που δήθεν προειδοποιούν ελάφι στον επικείμενο κίνδυνο και τους τρομάζουν. Ο θόρυβος παράγεται συνήθως από τον αέρα που διέρχεται από το σφύριγμα, το οποίο συχνά τοποθετείται στον μπροστινό προφυλακτήρα ή στην οροφή ενός οχήματος. Ηλεκτρικά σφυρίχτρες είναι επίσης διαθέσιμα.

Οι κατασκευαστές και οι υποστηρικτές των σφυρίχτρες ελαφιών ισχυρίζονται ότι τα ελάφια και άλλα ζώα μπορούν να ακούσουν τις υπερηχητικές συχνότητες που παράγονται με αυτό τον τρόπο, αλλά οι ήχοι είναι πολύ υψηλοί για να ακούσουν οι άνθρωποι. Περαιτέρω, συνήθως ισχυρίζονται ότι τα ελάφια είναι φυσικά σκατά ζώα, οπότε ο δυνατός, ψηλός ήχος από ένα σφυρίχθο ελαφιών θα τους κάνει να σταματούν ή να ξεφύγουν.

Αυτή τη στιγμή, όλες οι αποδείξεις ότι οι σφυρίχτρες δουλεύουν είναι ανεπίσημα, δηλαδή οι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν είναι συχνά ένθερμοι υποστηρικτές της τεχνολογίας. Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι που εγκαθιστούν σφυρίχτρες ελαφιών το κάνουν μετά από μια καταστροφική σύγκρουση με ένα ελάφι, μάζα ή άλλο μεγάλο ζώο - ή και πολλά άλλα ατυχήματα - η έλλειψη περαιτέρω ατυχημάτων θεωρείται ως απόδειξη ότι οι σφυρίχτρες ελαφιών λειτουργούν και είναι δύσκολο να προσωπική εμπειρία.

Έτσι, δουλεύουν οι σφυρίχτρες δολωμάτων;

Ενώ μερικές ανεπιθύμητες ενδείξεις λένε ότι οι σφυρίχτρες ελαφιών λειτουργούν και μερικές εταιρείες εγκαθιστούν ακόμη σφυρίχτρα ελαφιών σε όλα τα αυτοκίνητα ή τα φορτηγά τους στόλους τους ή επιμένουν ότι οι οδηγοί τους θα τα εγκαταστήσουν στα δικά τους οχήματα, η κριτική επιτροπή είναι ακόμα έξω.

Για παράδειγμα, αν υπάρχουν πραγματικά αποδεικτικά στοιχεία ότι οι σφυρίχτρες ελαφιών λειτουργούν με οποιοδήποτε εμφανή τρόπο που θα μπορούσε να μειώσει τα ατυχήματα και τις ασφαλιστικές αξιώσεις, θα μπορούσατε να περιμένετε από τις ασφαλιστικές εταιρείες να παρέχουν έκπτωση ή ακόμα και να προσφέρουν ελεύθερες σφυρίχτρες ελαφιών στους αντισυμβαλλόμενους. Ωστόσο, το αντίθετο ισχύει στην πραγματικότητα.

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες συχνά παρέχουν εκπτώσεις για τεχνολογίες ασφαλείας όπως αερόσακοι ή συναγερμοί αυτοκινήτων, δεν προωθούν τη χρήση σφυρίχτρες ελαφιών και πολλές εταιρείες όπως η Allstate και η Geico συστήνουν πραγματικά να μην χρησιμοποιούν σφυρίχτρες ελαφιών.

Ένα άλλο κολλητικό ζήτημα είναι κατά πόσον οι σφυρίχτρες ελαφρών λειτουργούν όπως διαφημίζονται.

Οι εταιρείες που κατασκευάζουν αυτές τις συσκευές συνήθως λένε ότι εκπέμπουν υπερηχητικές συχνότητες που τρομάζουν τα ελάφια, τα οποία είναι φυσικά σκατά ζώα. Αυτό φαίνεται να έχει νόημα, αλλά στην πραγματικότητα δεν υποστηρίζεται από κάποια πραγματικά, μη-ανεκδοτικά στοιχεία. Στην πραγματικότητα, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι σφυρίχτρες ελαφιών - ή τουλάχιστον τα συγκεκριμένα προϊόντα που εξετάζονται στις μελέτες - δεν παράγουν ούτε υπερηχητικό ήχο, το οποίο είναι γενικά αποδεκτό ως συχνότητες άνω των 20 kHz που δεν εμπίπτουν στη σφαίρα της ανθρώπινης ακοής.

Δεν είναι όλα σφυρίχτρες ελαφιών ισχυρίζονται ότι παράγουν υπερηχητικό ήχο, οπότε αυτή η αποσύνδεση δεν είναι αναγκαστικά θέμα αλήθειας στη διαφήμιση. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι διαφορετικά σφυρίχτρες ελάφια παράγουν διαφορετικές συχνότητες, σε διαφορετικές εντάσεις, με βάση το σχέδιο. Μερικοί παράγουν ήχους που τα ελάφια είναι σε θέση να ακούσουν, οπότε το ερώτημα είναι εάν οι ήχοι αυτοί είναι αποτελεσματικοί στην αποτροπή των ζώων να βγαίνουν σε δρόμο.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι σφυρίχτρες των ελαφιών δεν είναι αποτελεσματικές, ενώ ανεκδοτικά στοιχεία δείχνουν ότι είναι. Ωστόσο, αυτές οι συσκευές είναι σχετικά φθηνές, είναι εύκολο να εγκατασταθούν και οι σφυρίχτρες ελαφιών είναι απίθανο να βλάψουν τίποτα, ακόμη και αν δεν λειτουργούν όπως διαφημίζονται.

Αποδείξεις ότι οι σφυρίχτρες των ελαφιών δεν λειτουργούν

Παρόλο που δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν ότι οι σφυρίχτρες είναι δουλειές, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν υπάρξει μελέτες για το θέμα. Πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες, πανεπιστήμια και ακόμη και ασφαλιστικές εταιρείες έχουν εξετάσει και δοκιμάσει σφυρίχτρες ελαφιών και όλοι συμφωνούν σε μερικά σημεία.

Το πιο σημαντικό είναι ότι τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις σφυρίχτρες ελαφιών δείχνουν κατά κύριο λόγο προς την κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά στις αντιδράσεις των ελαφιών σε οχήματα χωρίς σφυρίχτρα σε σύγκριση με τα οχήματα με σφυρίχτρες .

Ένα άλλο σημείο που προέκυψαν από μελέτες πολλαπλών σφυγμών ελάφια είναι ότι δεν είναι σαφές εάν τα ελάφια μπορούν να ακούσουν τις υπερηχητικές συχνότητες ήχου που οι σφυρίχτρες ελαφιών υποτίθεται ότι χρησιμοποιούν για να τους τρομάξουν μακριά. Ενώ τα ελάφια μπορούν να ακούν υψηλότερες συχνότητες από ό, τι οι άνθρωποι, οι μελέτες έχουν δείξει ότι το φάσμα των ήχων που οι ελάφια ακούν την καλύτερη πτώση κάτω από τις συχνότητες που παράγονται από κάποια σφυρίχτρες ελαφιών.

Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Acoustical Society of America διαπίστωσε ότι οι κλειστού τύπου σφυρίχτρες ελαφιών παράγουν συχνότητες περίπου 3,3 kHz, ενώ οι ανοιχτοί σφυρίχτρες παράγουν συχνότητες περίπου 12 kHz που ποικίλλουν ευρέως με βάση την πίεση του αέρα, του σήματος 20 kHz που συσχετίζεται συνήθως με υπερηχητικό ήχο.

Ενώ τα 3,3 kHz εμπίπτουν στην καλύτερη ακουστική εμβέλεια ελάφια και τα 12 kHz βρίσκονται μέσα στο φάσμα των ηχητικών συχνοτήτων που μπορούν να ακούσουν κάτω από ιδανικές συνθήκες, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι εντάσεις στις οποίες οι σφυρίχτρες των ελαφιών δημιούργησαν αυτούς τους ήχους είχαν «πλήρως χαθεί» θόρυβος περιβάλλοντος δρόμου που δημιουργείται από ένα τυπικό αυτοκίνητο ή φορτηγό.

Αποδεικτικά στοιχεία αυτού του ισχυρισμού ήταν ότι ενώ οι σφυρίχτρες ελάφια κλειστού τύπου δημιούργησαν έναν ήχο 3,3 kHz, ο οποίος ευρίσκεται εντός του εύρους της ανθρώπινης ακοής, τα ανθρώπινα υποκείμενα δεν μπόρεσαν να διαχωρίσουν τον θόρυβο του σφυρίγματος από το γενικό θόρυβο του δρόμου.

Αν και είναι πιθανό το ελάφι να είναι καλύτερο για τον εντοπισμό ήχων σε αυτές τις συχνότητες, όλα τα διαθέσιμα δεδομένα δεν δείχνουν στατιστική διαφορά στις αντιδράσεις των ελάτων σε σφυρίχτρες ελάφια έναντι των αυτοκινήτων χωρίς σφυρίχτρες ελαφιών. Δεδομένου ότι τα ελάφια είναι εξοικειωμένα με τον γενικό θόρυβο του δρόμου, είναι πιθανό να ακούσουν τα σφυρίχτρα, αλλά τελικά μεγαλώνουν ακριβώς όπως χρησιμοποιούνται για τους υψηλότερους ήχους υψηλότερης συχνότητας όπως και για τους άλλους θορύβους στο δρόμο.

Αποφυγή συγκρούσεων Deer χωρίς σφυρίχτρες ελαφιών

Με περισσότερη διαβίωση ελάφια και βόσκηση κοντά στους δρόμους κάθε χρόνο και περισσότεροι αδειοδοτημένοι οδηγοί στο δρόμο από ποτέ, οι καταστροφικές συγκρούσεις μεταξύ ελαφιών και αυτοκινήτων είναι απίθανο να απομακρυνθούν. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειώσετε τις πιθανότητες να χτυπήσετε ένα ελάφι, ακόμη και χωρίς σφυρίχτρες ελαφιών.

Αμυντική, προσεκτική οδήγηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε το χτύπημα ενός ελαφιού ή οποιουδήποτε άλλου ζώου και να κρατάτε ένα άγρυπνο βλέμμα κάθε φορά που εισάγετε ένα σημάδι διέλευσης από ελάφι είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Δεδομένου ότι τα ελάφια συχνά ταξιδεύουν σε ομάδες, βλέποντας ένα ζώο στο πλάι του δρόμου αυξάνει επίσης την πιθανότητα να δει περισσότερα, οπότε η επιβράδυνση σε μια τέτοια κατάσταση είναι ένα εξαιρετικό προληπτικό μέτρο.

Υπάρχει επίσης μια χούφτα τεχνολογίες ασφάλειας αυτοκινήτων που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της πιθανότητας να χτυπήσουν ένα ελάφι, το οποίο είναι πιθανότερο να συμβεί στις ώρες μεταξύ του σούρουπο και της αυγής. Η χρήση υψηλών δοκών, όπου χρειάζεται, μπορεί να βοηθήσει στην ταχεία αναγνώριση των ζώων στο δρόμο για να σταματήσει και οι προσαρμοστικοί προβολείς είναι χρήσιμοι σε περιπτώσεις όπου ένα ζώο μπορεί να κρύβεται πέρα ​​από μια γωνία, όπου οι κανονικοί προβολείς θα λάμπουν άχρηστα εκτός δρόμου.

Τα συστήματα αποφυγής σύγκρουσης μπορούν επίσης να εντοπίζουν τα εμπόδια μέχρι και τα ελάφια και να παρέχουν μια προειδοποίηση, να προφορτίζουν τα φρένα σας ή ακόμα και να σταματούν αυτόματα το όχημα, ώστε να μην χτυπά το ζώο.

Σε περίπτωση που ένα ελάφι κάνει άλμα μπροστά από το όχημά σας, είναι σημαντικό να φρενάρετε παραμένοντας στη λωρίδα σας. Ενώ η στροβιλισμού μπορεί να σας επιτρέψει να αποφύγετε το ελάφι, είναι επίσης πιθανό να θέσει εσάς, τους επιβάτες σας και τους άλλους οδηγούς σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Η διόγκωση στην αντίθετη λωρίδα μπορεί συχνά να οδηγήσει σε μια θανατηφόρο σύγκρουση με άλλο όχημα και τα περισσότερα ατυχήματα κατά την ανατροπή εμφανίζονται όταν ένα αυτοκίνητο ή ένα φορτηγό τρέχει από το δρόμο.

Κάποιες συγκρούσεις είναι αδύνατο να αποφευχθούν, με ή χωρίς σφυρίχτρες ελαφιών. Αλλά με συγκρούσεις ελάφια που οδηγούν σε περισσότερους από 150 θανατηφόρους ανθρώπους κάθε χρόνο, σε συνδυασμό με ένα εκατομμύριο νεκρούς ελάφια και ζημιές περιουσιακών στοιχείων άνω των τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακόμη και μικρές προσαρμογές στη συμπεριφορά και η χρήση της τεχνολογίας θα μπορούσαν να κάνουν τεράστια διαφορά.