Γιατί ο μετατροπέας αυτοκινήτου μου σταμάτησε ξαφνικά να λειτουργεί;

Οι μετατροπείς, όπως και τα περισσότερα ηλεκτρονικά, έχουν συνήθως δύο καταστάσεις: δουλεύουν πολύ καλά και ξαφνικά δεν δουλεύουν πια. Ορισμένες εσωτερικές συνιστώσες αποτυγχάνουν για οποιονδήποτε λόγο και στη συνέχεια δεν συμβαίνει τίποτα όταν το συνδέετε. Έτσι τα κακά νέα είναι ότι εάν ο μετατροπέας ισχύος του αυτοκινήτου σας σταμάτησε ξαφνικά να λειτουργεί, υπάρχει μια αρκετά καλή πιθανότητα ότι είναι απλά σπασμένο και πιθανότατα θα είναι περισσότερο οικονομικά αποδοτικό για να αγοράσει μόνο ένα νέο. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε πριν πετάξετε την πετσέτα.

Ο μετατροπέας έχει ισχύ;

Επειδή οι μετατροπείς λειτουργούν με τη μάζα μιας τάσης εισόδου ~ 12V DC σε 120V AC , είναι λογικό ότι ο μετατροπέας σας δεν θα λειτουργήσει αν δεν έχει καλή σύνδεση με το ηλεκτρικό σας σύστημα. Έτσι, τα πρώτα πράγματα που θέλετε να κάνετε, εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, είναι να βεβαιωθείτε ότι η σύνδεση μεταξύ του μετατροπέα και του ηλεκτρικού συστήματος ή της βοηθητικής μπαταρίας είναι σταθερή και ότι το ηλεκτρικό σύστημα λειτουργεί καλά Σειρά.

  1. Ελέγξτε την υποδοχή για εμπόδια.
  2. Ελέγξτε την υποδοχή για πιθανά σορτς όπως συνδετήρες ή μικρά νομίσματα.
  3. Αν η υποδοχή είναι καθαρή, συνδέστε μια άλλη συσκευή για να τη δοκιμάσετε.
  1. Ελέγξτε για την ισχύ και τη γείωση στο μετατροπέα.
  2. Εάν ο μετατροπέας δεν διαθέτει ισχύ ή γείωση:
    1. Ελέγξτε τα καλώδια τροφοδοσίας και γείωσης για διάβρωση και σορτς.
    2. Ελέγξτε εάν υπάρχουν ασφάλειες σε σειρά ή ασφάλειες κουτιών ασφαλειών.

Ακόμη και αν ο μετατροπέας έχει ισχύ και γείωση, μπορεί να μην λειτουργήσει εάν η μπαταρία και το ηλεκτρικό σύστημα δεν είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας. Μερικοί μετατροπείς θα δώσουν μια προειδοποίηση, είτε μέσω μιας ενδεικτικής λυχνίας ή ενός προειδοποιητικού τόνου, εάν η τάση εισόδου είναι πολύ χαμηλή, αλλά αυτό μπορεί να μην συμβαίνει με τη συγκεκριμένη μονάδα. Φυσικά, εάν η μπαταρία σας είναι στο δρόμο έξω, ή ο εναλλάκτης σας δεν φορτίζει σωστά, αυτά είναι σίγουρα πράγματα που θα θέλετε να ληφθεί μέριμνα πριν προχωρήσετε σε ένα οδικό ταξίδι ούτως ή άλλως.

Χρησιμοποιήθηκε ο μετατροπέας με συσκευή υψηλής απόδοσης;

Κάθε μετατροπέας βαθμολογείται για να παρέχει ένα συγκεκριμένο επίπεδο ισχύος συνεχώς και ένα διαφορετικό επίπεδο σε σύντομες εκρήξεις. Αν λοιπόν ο μετατροπέας σας έχει την τάση να τροφοδοτεί συσκευές ηλεκτρονικής ευρείας κατανάλωσης, όπως φορητούς υπολογιστές, φορητά συστήματα παιχνιδιών και φορτιστές κινητών τηλεφώνων, αλλά κάποιος συνδεμένος με ένα στεγνωτήρα μαλλιών ή ένα φορητό ψυγείο, ο μετατροπέας μπορεί να έχει υπερφορτωθεί.

Μερικοί μετατροπείς περιλαμβάνουν ενσωματωμένες ασφάλειες ή διακόπτες κυκλώματος που θα αναδυθούν αν συμβεί κάτι τέτοιο, οπότε θα χρειαστεί να δώσετε στον μετατροπέα σας μια φορά για να αναζητήσετε ένα κουμπί επαναφοράς ή ένα στήριγμα ασφαλειών. Αν βρείτε κάποιο, επαναφορά του διακόπτη ή αντικατάσταση της ασφάλειας μπορεί να επιστρέψει το μετατροπέα σας σε καλή κατάσταση λειτουργίας, παρόλο που θα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι θα παραμείνετε κάτω από την ονομαστική ισχύ της μονάδας.

Σε άλλες περιπτώσεις, ένας μετατροπέας μπορεί να υποστεί μόνιμη ζημιά συνδέοντας ένα ιδιαίτερα βαρύ φορτίο ή μια συσκευή όπως ένα ψυγείο που τραβάει μια τεράστια ποσότητα έντασης όταν ο συμπιεστής μπαίνει μέσα. Εάν ο μετατροπέας σας ήταν κατεστραμμένος με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να είναι πιθανό να επιδιορθώσετε με αντικατάσταση οποιωνδήποτε εσωτερικών εξαρτημάτων απέτυχε, αλλά απλά αντικαθιστώντας τη μονάδα είναι πιθανότατα να είναι μια καλύτερη ιδέα.

Ήταν ο μετατροπέας συνδεδεμένος προς τα πίσω;

Αν έχετε ένα μικρό αναστροφέα αναπτήρα τσιγάρων , τότε η σύνδεσή του είναι αρκετά ανόθευτη. Μπορείτε να το συνδέσετε στην υποδοχή του αναπτήρα και τελειώσετε. Εντούτοις, η σύνδεση ενός μετατροπέα ενσύρματης μπαταρίας προς τα πίσω μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στη μονάδα. Αν υποψιάζεστε ότι κάποιος έβαλε το μετατροπέα σας πίσω προς τα πίσω, μπορείτε να αναζητήσετε μια ενσωματωμένη ασφάλεια ή διακόπτη για αντικατάσταση ή επαναφορά, αλλά υπάρχει μια αρκετά καλή πιθανότητα η μονάδα να έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά αν δεν λειτουργεί πλέον.

Αντικατάσταση μετατροπέα που σταμάτησε να λειτουργεί

Παρόλο που μπορεί να διαπιστώσετε ότι ο μετατροπέας σας έπαψε να λειτουργεί λόγω πυρκαγιάς, διαβρωμένων καλωδίων τροφοδοσίας ή άλλου σχετικά απλού προβλήματος, ίσως χρειαστεί να αντικαταστήσετε τη μονάδα εάν σταματήσει να λειτουργεί λόγω εσωτερικής βλάβης ή ακατάλληλης χρήσης. Στην περίπτωση αυτή, θα θέλατε να βεβαιωθείτε ότι βρίσκετε ένα ανταλλακτικό μετατροπέα που θα ικανοποιεί τις ανάγκες της συγκεκριμένης εφαρμογής σας. Για παράδειγμα, εάν οι ανάγκες σας είναι σχετικά ελαφρές και ο μετατροπέας σας απέτυχε εξαιτίας κάποιας σύνδεσης με λάθος, ίσως θελήσετε να αγοράσετε έναν αναστροφέα αναπτήρα τσιγάρων. Αυτές οι μονάδες δεν είναι σε θέση να χειριστούν φορτία υψηλής ισχύος, αλλά είναι επίσης αδύνατο να τα συνδέσετε προς τα πίσω.

Αν οι ανάγκες σας σε ενέργεια είναι πιο έντονες από ό, τι μπορεί να χειριστεί ο αναστροφέας αναπτήρα, τότε υπάρχει μια σχετικά απλή εξίσωση που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καθορίσετε πόσο μεγάλο θα είναι ο μετατροπέας σας . Φυσικά, η σωστή εγκατάσταση του νέου σας μετατροπέα θα εξασφαλίσει επίσης ότι σας παρέχει χρόνια χωρίς προβλήματα.