Κατανόηση των αξιολογήσεων εξόδου εναλλακτήρων

Τι σημαίνουν πραγματικά αυτοί οι αριθμοί;

Η έξοδος ενός εναλλάκτη συνήθως εκφράζεται σε αμπέρ, η οποία είναι ουσιαστικά μόνο η ποσότητα ρεύματος που η μονάδα είναι σε θέση να παρέχει σε όλο τον εξοπλισμό που είναι συνδεδεμένος στο ηλεκτρικό σύστημα. Αυτό είναι ένας σημαντικός αριθμός λόγω του γεγονότος ότι οι εναλλάκτες OEM είναι συνήθως άρτια εξοπλισμένοι για να χειρίζονται πρόσθετα φορτία από εξοπλισμό μετά την πώληση και αναβαθμίσεις.

Όταν συμβεί αυτό και η έξοδος του εναλλάκτη σας δεν είναι σε θέση να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του ηλεκτρικού σας συστήματος, μπορείτε να δοκιμάσετε οτιδήποτε, από τους αμυδρούς προβολείς έως τα σοβαρά προβλήματα οδήγησης.

Αφήνουμε μόνοι μας, αυτό το πρόβλημα τελικά θα οδηγήσει στον καύση του εναλλάκτη εντελώς.

Φυσικά, υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της "βαθμολογίας" της έντασης του εναλλάκτη και του ποσού ρεύματος που μπορεί να παρέχει στις στροφές ρελαντί, γι 'αυτό είναι σημαντικό να έχετε πλήρη κατανόηση για το πώς να διαβάσετε τις τιμές εξόδου εναλλάκτη αν έχετε πολλή ισχύ -εγκατεστημένο εξοπλισμό μετά την πώληση.

Ενώ η απόδοση του εναλλάκτη σας δίνει μια ιδέα για το τι έχει σχεδιαστεί για να βγάλει έξω, ο μόνος τρόπος για να δείτε τι είναι δυνατός ο εναλλάκτης είναι να το δοκιμάσετε. Για το σκοπό αυτό, μπορείτε να μετρήσετε την πραγματική έξοδο ενός εναλλάκτη υπό προσομοιωμένο φορτίο, το οποίο σας επιτρέπει να πάρετε μια ιδέα για το τι είναι ικανό να βγάλει σε συνθήκες πραγματικού κόσμου.

Βαθμολογίες εξόδου εναλλακτήρων και τον πραγματικό κόσμο

Ο όρος "έξοδος εναλλάκτη" αναφέρεται σε δύο ξεχωριστές, αλλά σχετικές, έννοιες. Το πρώτο είναι η ονομαστική τιμή εξόδου του εναλλάκτη, η οποία είναι η ποσότητα ρεύματος που μπορεί να παράγει μια μονάδα με συγκεκριμένη ταχύτητα περιστροφής.

Για παράδειγμα, ένας εναλλάκτης 100Α έχει "ονομαστική" ισχύ 100Α, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σε θέση να παρέχει 100Α όταν ο άξονας του εναλλάκτη περιστρέφεται στις 6.000 σ.α.λ.

Το άλλο πράγμα που μπορεί να αναφέρεται στην έξοδο του εναλλάκτη είναι η ποσότητα ρεύματος που πραγματικά παράγει μια μονάδα σε δεδομένη στιγμή, η οποία είναι συνάρτηση των φυσικών δυνατοτήτων του εναλλάκτη, της ταχύτητας περιστροφής του άξονα εισόδου και των στιγμιαίων απαιτήσεων του ηλεκτρικό σύστημα.

Κατανόηση των αξιολογήσεων εξόδου εναλλακτήρων

Όταν ακούτε ότι ένας εναλλάκτης "βαθμολογείται στα 100Α", μπορεί να σημαίνει μια χούφτα διαφορετικών πραγμάτων ανάλογα με το πού λάβατε τις πληροφορίες από. Η μόνη φορά που αυτό είναι πραγματικά ένα σημαντικό νόημα είναι όταν ένας κατασκευαστής ή rebuilder του εναλλάκτη χρησιμοποιεί τον όρο "βαθμολογία" στην προβλεπόμενη χωρητικότητά του, η οποία ορίζεται από διεθνή πρότυπα έγγραφα όπως ISO 8854 και SAE J 56.

Στα πρότυπα ISO 8854 και SAE J 56, τα πρότυπα δοκιμών και επισήμανσης του εναλλάκτη υποδεικνύουν ότι η "ονομαστική ισχύς" ενός εναλλάκτη είναι η ποσότητα ρεύματος που είναι ικανή να παράγει στις 6.000 RPM. Κάθε πρότυπο υποδεικνύει επίσης μια σειρά από άλλες ταχύτητες στις οποίες χρειάζεται να δοκιμαστεί ένας εναλλάκτης και ορίζει την έξοδο "ρελαντί" και "μέγιστη" επιπλέον της "ονομαστικής ισχύος".

Παρόλο που οι κατασκευαστές, οι κατασκευαστές και οι προμηθευτές εναλλακτικών μονάδων συνήθως αναφέρονται στην ονομαστική απόδοση σε διαφημιστικά υλικά, τόσο το ISO όσο και το SAE απαιτούν μια μορφή "IL / IRA VTV", όπου η IL είναι η χαμηλή ή αδρανής έξοδος η ονομαστική ένταση εξόδου και η τάση VT είναι η τάση δοκιμής.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα βαθμολογίες που μοιάζουν με "50 / 120A 13.5V", οι οποίες τυπικά εκτυπώνονται ή σφραγίζονται στο περίβλημα ενός εναλλάκτη.

Ερμηνεία των αξιολογήσεων εξόδου εναλλακτήρων

Ας πάρουμε το παράδειγμα από την προηγούμενη ενότητα και να την εξετάσουμε:

50 / 120Α 13.5V

Δεδομένου ότι γνωρίζουμε ότι τόσο τα πρότυπα ISO όσο και τα πρότυπα SAE απαιτούν μια μορφή "IL / IRA VTV" που πραγματικά είναι αρκετά εύκολη στην ερμηνεία αυτής της βαθμολογίας.

Πρώτον, θα δούμε το IL, το οποίο, στην περίπτωση αυτή, είναι 50. Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο εναλλάκτης είναι ικανός να βγάλει 50Α στην "χαμηλή" ταχύτητα δοκιμής, η οποία είναι είτε 1.500 σ.α.λ. είτε "η ταχύτητα ρελαντί του κινητήρα, "Ανάλογα με το ποιο πρότυπο έχετε να κάνεις.

Ο επόμενος αριθμός είναι 120, ο οποίος είναι "IR" ή η έξοδος της έντασης στην "ονομαστική" ταχύτητα δοκιμής. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτός ο εναλλάκτης είναι ικανός να βγάζει 120Α @ 6,000 RPM.

Δεδομένου ότι πρόκειται για την "ονομαστική" ταχύτητα δοκιμής, ο αριθμός αυτός χρησιμοποιείται συνήθως για την ονομαστική απόδοση του εναλλάκτη.

Ο τελευταίος αριθμός είναι 13,5V, ο οποίος είναι "VT" ή η τάση στην οποία κρατήθηκε ο εναλλάκτης κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Δεδομένου ότι η ισχύς του εναλλάκτη μπορεί να ποικίλει τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω από τα 13,5V σε καταστάσεις πραγματικού κόσμου, τα πραγματικά όρια εξόδου θα διαφέρουν από τους αριθμούς ρελαντί και τους ονομαστικούς αριθμούς.

Εξαγωγή και ζήτηση εξόδου εναλλακτήρων

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, είναι επίσης σημαντικό να καταλάβουμε ότι η έξοδος ενός εναλλάκτη συνδέεται με τις απαιτήσεις του ηλεκτρικού συστήματος εκτός από τις εγγενείς δυνατότητές του και την ταχύτητα που ο άξονάς του εισέρχεται σε κάθε δεδομένη στιγμή.

Στην ουσία, ενώ η μέγιστη έξοδος του εναλλάκτη εξαρτάται από την ταχύτητα περιστροφής του άξονα εισόδου, η πραγματική έξοδος εξαρτάται από το φορτίο. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ένας εναλλάκτης δεν θα παράγει ποτέ περισσότερο ρεύμα από αυτό που απαιτείται από τις στιγμιαίες απαιτήσεις του ηλεκτρικού συστήματος.

Αυτό που σημαίνει, στον πραγματικό κόσμο, είναι ότι ενώ ένας υποβρυχιαίος εναλλάκτης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αν δεν ικανοποιήσει τις ανάγκες του ηλεκτρικού σας συστήματος, ένας ουσιαστικά υπερφορτιζόμενος εναλλάκτης αντιπροσωπεύει πολλά χαμένα δυναμικά. Για παράδειγμα, ένας εναλλάκτης υψηλής απόδοσης μπορεί να είναι ικανός να βγάζει πάνω από 300Α, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα παρέχει μεγαλύτερη ένταση από μια μονάδα αποθέματος 80Α αν αυτό είναι όλο το ηλεκτρικό σύστημα που προσπαθεί ποτέ να σχεδιάσει.

Χρειάζεστε έναν εναλλάκτη υψηλότερης απόδοσης;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εναλλάκτες αντικαθίστανται λόγω της κανονικής φθοράς. Τα εσωτερικά εξαρτήματα απλώς φθείρονται, οπότε η καλύτερη περίπτωση είναι η αντικατάστασή τους με μια νέα ή ανακατασκευασμένη μονάδα που συμμορφώνεται με τις ίδιες ονομασίες εξόδου.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου είναι πιο οικονομικό να ανοικοδομήσουμε έναν εναλλάκτη αντί να αγοράσουμε μια νέα ή ανακατασκευασμένη μονάδα, αλλά αυτή είναι μια διαφορετική συζήτηση.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου ένας εναλλάκτης μπορεί να καεί λόγω υπερβολικών απαιτήσεων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Αυτό συνήθως δεν ισχύει για τα οχήματα που διαθέτουν εργοστασιακά ηχητικά συστήματα αυτοκινήτου και κανένα άλλο πρόσθετο εξοπλισμό, αλλά μπορεί να έρθει γρήγορα σε λειτουργία καθώς συσσωρεύετε ολοένα και περισσότερο εξοπλισμό που πεινάει με ενέργεια.

Σε περιπτώσεις όπου ένας εναλλάκτης φαίνεται να καίγεται ταχύτερα από το αναμενόμενο και το όχημα διαθέτει ισχυρό ενισχυτή μετά την αγορά ή άλλο παρόμοιο εξοπλισμό, τότε μπορεί να διορθωθεί το πρόβλημα με αντικατάσταση με υψηλότερη βαθμολογία .