Προστατέψτε το φορητό υπολογιστή σας ή το smartphone σας από τη θήρα

Το Prey είναι ένα εντελώς δωρεάν πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα για να βρείτε τον χαμένο υπολογιστή ή το τηλέφωνό σας

Το Prey είναι ένα ελαφρύ και εντελώς δωρεάν πρόγραμμα ανοικτού κώδικα που μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τον χαμένο υπολογιστή ή το smartphone σας. Λειτουργεί σιωπηλά στο παρασκήνιο, προσφέρει ένα μεγάλο σύνολο ισχυρών χαρακτηριστικών και, καλύτερα απ 'όλα, δούλεψε πολύ καλά στις δοκιμές μου. Είναι ένα πρόγραμμα "anti-theft" που πρέπει να έχει για εγκατάσταση στον υπολογιστή σας - μια εξαιρετική εναλλακτική λύση ή προσθήκη στη χρήση άλλων εφαρμογών παρακολούθησης και ανάκτησης φορητών υπολογιστών .

Πλεονεκτήματα

Μειονεκτήματα

Περιγραφή

Οδηγός αναθεώρηση - Prey - Δωρεάν λογισμικό παρακολούθησης φορητών υπολογιστών και Smartphone

Υπάρχει μόνο ένας λόγος που μπορώ να σκεφτώ να μην εγκαταστήσω το Prey στον υπολογιστή και το τηλέφωνό σας τώρα, και αυτό είναι: εάν ο φορητός υπολογιστής σας λείπει, πραγματικά δεν θα νοιαζόταν αν το πήρατε πίσω ή όχι. Με άλλα λόγια, σχεδόν όλοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το Prey.

Η εγκατάσταση του προγράμματος ανοιχτού κώδικα στο φορητό υπολογιστή μου ήταν γρήγορη και απλή. Χρησιμοποιώντας τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, εγνώθηκα για λογαριασμό του πίνακα ελέγχου του Preyproject.com, όπου θα μπορούσα να διαχειριστώ τις ρυθμίσεις του προγράμματος και να αποκτήσω πρόσβαση σε λεπτομερείς αναφορές μόλις αναφέρθηκα ότι το laptop έλειπε.

Σε αντίθεση με άλλες εφαρμογές παρακολούθησης και ανάκτησης, το Prey δεν επικοινωνεί με έναν κεντρικό απομακρυσμένο διακομιστή μέχρι να το θέλετε. Αυτό το χαρακτηριστικό καθώς και η διαφάνεια ανοιχτού κώδικα του προγράμματος προσθέτουν σημαντική διασφάλιση απορρήτου - ίσως να μην θέλετε οποιοδήποτε τρίτο μέρος να παρακολουθεί την τοποθεσία του υπολογιστή σας, εκτός αν υπάρχει ένας καλός λόγος να το κάνετε αυτό.

Δοκίμασα το σύστημα έξω επισημαίνοντας ότι ο φορητός υπολογιστής μου έλειπε στον πίνακα ελέγχου. Μετά από αυτό, τίποτα δεν φαινόταν να συμβαίνει πραγματικά στον φορητό υπολογιστή μου - ένα σημαντικό χαρακτηριστικό, πραγματικά, έτσι οι κλέφτες κατά πάσα πιθανότητα θα αγνοούσαν τις κινήσεις τους παρακολουθούνται. Από την εγκατάσταση έως την ενεργοποίηση παρακολούθησης, το Prey τρέχει σιωπηλά στο παρασκήνιο και χρησιμοποιεί ελάχιστους πόρους.

Εντούτοις, 15 λεπτά αργότερα (αλλάξα το χρόνο για να ελέγξω για ενημερώσεις από τα προεπιλεγμένα 20 λεπτά σε κάθε 5 λεπτά), μου ειδοποιήθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μια νέα έκθεση Prey. Στον πίνακα ελέγχου Prey, η αναφορά μου έδωσε την απομακρυσμένη διεύθυνση IP του φορητού υπολογιστή μου (IP του Internet Service Provider), την εσωτερική διεύθυνση IP, τη διεύθυνση MAC του υπολογιστή μου, έναν ακριβή χάρτη της τοποθεσίας μου, ένα στιγμιότυπο οθόνης της επιφάνειας εργασίας μου, όπως έγραψα αυτό το άρθρο , και μια ανατριχιαστική φωτογραφική κάμερα webcam μου. Με λίγα λόγια, το πρόγραμμα λειτουργούσε και αν ο φορητός μου υπολογιστής είχε πράγματι κλαπεί, αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για την τοπική επιβολή του νόμου για να ανακτήσει τη συσκευή μου.

Ένα πράγμα που δεν δοκιμάσαμε, για προφανείς λόγους, ήταν οι προηγμένες ενότητες του προγράμματος για να κλειδώσετε τον υπολογιστή, να αποκρύψετε τα προφίλ email του Outlook και του Thunderbird και να διαγράψετε τα cookie του browser και τους αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης. Αν και δεν είναι τόσο προστατευτική όσο και η δυνατότητα άλλων λογισμικών να διαγράφουν εξ αποστάσεως όλα τα δεδομένα από τον υπολογιστή, αυτά τα χαρακτηριστικά κλειδώματος μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία τουλάχιστον ορισμένων από τις ευαίσθητες πληροφορίες σας.

Εκτός από τη σκέψη ότι μια αναφορά θα πρέπει να δημιουργηθεί μόλις ο φορητός υπολογιστής έχει χαθεί (αντί να περιμένει την προεπιλογή 20 λεπτά αργότερα), το μόνο άλλο θέμα που έχω με το Prey είναι ότι, αν και δεν μπορούσα να βρω το πρόγραμμα στο λίστα των υπηρεσιών που εκτελούνται, η εφαρμογή εμφανίζεται στη λίστα Προγράμματα και μπορεί εύκολα να απεγκατασταθεί από εκεί. Έτσι ένας κλέφτης τεχνολογίας (ή τουλάχιστον ένας που έχει ακούσει για το Prey) θα μπορούσε απλά να το ψάξει και να απεγκαταστήσει την εφαρμογή από το μενού Προγράμματα.

Τα προγράμματα πληρωμένης παρακολούθησης και αποκατάστασης ενδέχεται να προσφέρουν πιο ισχυρές λειτουργίες, όπως την ενσωμάτωση στο BIOS, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστρατήγηση εάν ένας κλέφτης αναδιαμορφώσει τον υπολογιστή και εργάζεται για λογαριασμό σας με την επιβολή νόμου για να ανακτήσει τη συσκευή σας. Το Prey, ωστόσο, είναι ένα εντελώς δωρεάν πρόγραμμα που προσφέρει πολλά από τα σημαντικά χαρακτηριστικά που θα θέλατε σε μια εφαρμογή παρακολούθησης και ανάκτησης: stealth, μικρό αποτύπωμα και ισχυρή αναφορά. Επειδή μπορεί να εγκατασταθεί δίπλα-δίπλα σε άλλα παρόμοια προγράμματα, το Prey μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητές σας να πάρετε πίσω το laptop σας ακόμα και αν χρησιμοποιείτε μια εμπορική εφαρμογή. Για αυτούς τους λόγους, συνιστώ ανεπιφύλακτα το Prey ως μέρος βασικών μέτρων κινητής ασφάλειας για σχεδόν όλους.