Εκπαιδευτικό υλικό FCP 7 - Χρήση πλαισίων κλειδιών

01 από 07

Εισαγωγή στα βασικά καρέ

Τα βασικά καρέ αποτελούν ουσιαστικό μέρος κάθε μη γραμμικού λογισμικού επεξεργασίας βίντεο. Τα βασικά καρέ χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή αλλαγών σε ένα ηχητικό ή βίντεο κλιπ που εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα βασικά καρέ με πολλές λειτουργίες στο FCP 7 , συμπεριλαμβανομένων των φίλτρων βίντεο, των φίλτρων ήχου και την επιτάχυνση ή την επιβράδυνση του κλιπ σας.

Αυτό το σεμινάριο θα σας διδάξει τα βασικά στοιχεία της χρήσης των βασικών καρέ και θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα χρησιμοποιώντας τα βασικά καρέ για τη σταδιακή μεγέθυνση και σμίκρυνση ενός βίντεο κλιπ.

02 του 07

Εντοπισμός λειτουργιών κλειδιού

Υπάρχουν δύο τρόποι για να προσθέσετε καρφιά-κλειδιά σε οποιοδήποτε κλιπ. Το πρώτο είναι ένα κουμπί που βρίσκεται στο παράθυρο καμβά. Κοιτάξτε κατά μήκος του κάτω μέρους του παραθύρου για ένα κουμπί σε σχήμα διαμαντιού - είναι το τρίτο από τα δεξιά. Τοποθετήστε το playhead σας στη Γραμμή χρόνου στο σημείο που θέλετε να βάλετε ένα βασικό πλαίσιο, πατήστε αυτό το κουμπί και το voila! Έχετε προσθέσει ένα βασικό πλαίσιο στο κλιπ σας.

03 του 07

Εντοπισμός λειτουργιών κλειδιού

Ένα άλλο εύχρηστο χαρακτηριστικό που πρέπει να θυμάστε όταν χρησιμοποιείτε τα βασικά καρέ είναι το πλήκτρο Toggle Clip Keyframes στην κάτω αριστερή γωνία της χρονογραμμής. Μοιάζει με δύο γραμμές, μία μικρότερη από την άλλη (φαίνεται παραπάνω). Αυτό θα σας επιτρέψει να δείτε τα βασικά καρέ στην Χρονική σας γραμμή και επίσης να τα ρυθμίσετε κάνοντας κλικ και σύροντας.

04 του 07

Εντοπισμός λειτουργιών κλειδιού

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε και να προσαρμόσετε τα βασικά καρέ στις καρτέλες Motion και Filters του παραθύρου Viewer. Θα βρείτε το κουμπί κλειδιού-κλειδιού δίπλα από κάθε έλεγχο. Μπορείτε να προσθέσετε τα βασικά καρέ πατώντας αυτό το κουμπί και θα εμφανιστούν στα δεξιά στο μίνι χρονικό διάγραμμα του παραθύρου του προγράμματος προβολής. Στην παραπάνω εικόνα, πρόσθεσα ένα βασικό πλαίσιο όπου θέλω να αρχίσω την αλλαγή στην κλίμακα του βιντεοκλίπ μου. Το πλαίσιο κλειδιού εμφανίζεται πράσινο δίπλα στο στοιχείο ελέγχου κλίμακας.

05 του 07

Μεγέθυνση και σμίκρυνση - Βασικό πλαίσιο Χρησιμοποιώντας το παράθυρο καμβά

Τώρα που ξέρετε πώς λειτουργούν τα βασικά καρέ και πού μπορείτε να τα βρείτε, θα σας καθοδηγήσω χρησιμοποιώντας τα βασικά καρέ για να δημιουργήσετε σταδιακά το ζουμ και το ζουμ στο βίντεο σας. Δείτε πώς λειτουργεί η διαδικασία χρησιμοποιώντας το παράθυρο καμβά.

Κάντε διπλό κλικ στο βίντεο κλιπ σας στη χρονολογική σειρά για να το φέρετε στο παράθυρο καμβά. Τώρα κάντε κλικ στο κουμπί με το εικονίδιο με το αριστερό βέλος, που φαίνεται παραπάνω. Αυτό θα σας μεταφέρει στο πρώτο πλαίσιο του βίντεο κλιπ σας. Τώρα, πατήστε το κουμπί κλειδιού για να προσθέσετε ένα βασικό πλαίσιο. Αυτό θα ρυθμίσει την κλίμακα για την αρχή του κλιπ σας.

06 του 07

Μεγέθυνση και σμίκρυνση - Βασικό πλαίσιο Χρησιμοποιώντας το παράθυρο καμβά

Τώρα, αναπαράγετε το κλιπ στο χρονοδιάγραμμά σας μέχρι να φτάσετε στο σημείο που θέλετε να είναι η μεγαλύτερη εικόνα βίντεο. Πατήστε το κουμπί κλειδιού στο παράθυρο καμβά για να προσθέσετε ένα άλλο βασικό πλαίσιο. Τώρα, μεταβείτε στην καρτέλα "Κίνηση" του παραθύρου "Προβολή" και προσαρμόστε την κλίμακα στην ευχάριστη θέση σας. Έχω αυξήσει την κλίμακα του βίντεο μου στο 300%.

Επιστρέψτε στη Χρονολογική σειρά και μεταβείτε στο playhead στο τέλος του βίντεο κλιπ σας. Πατήστε ξανά το κουμπί κλειδιού και μεταβείτε στην καρτέλα "Προβολή" για να προσαρμόσετε την κλίμακα για το τέλος του βιντεοκλίπ σας - έχω ρυθμίσει το δικό μου στο αρχικό του μέγεθος επιλέγοντας το 100%.

07 του 07

Μεγέθυνση και σμίκρυνση - Βασικό πλαίσιο Χρησιμοποιώντας το παράθυρο καμβά

Αν έχετε ενεργοποιήσει τη λειτουργία Κλειδιά Toggle Clip, θα πρέπει να δείτε τα βασικά σας πλαίσια στη χρονολογική σειρά. Μπορείτε να κάνετε κλικ και να σύρετε τα βασικά καρέ για να τα μετακινήσετε προς τα πίσω και προς τα εμπρός, πράγμα που θα κάνει το ζουμ πιο γρήγορο ή πιο αργό.

Μια κόκκινη γραμμή πάνω από το βίντεό σας σημαίνει ότι θα χρειαστεί να προβάλετε για να παίξετε το βίντεο. Το rendering επιτρέπει στο FCP να εφαρμόσει τις αλλαγές στην κλίμακα στο βίντεό σας, υπολογίζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα φαινόταν κάθε καρέ για να επιτύχει τις ρυθμίσεις που εφαρμόσατε με τα βασικά καρέ. Αφού ολοκληρώσετε την απόδοση, αναπαραγάγετε το βίντεο κλιπ από την αρχή για να δείτε τις αλλαγές που έχετε κάνει.

Η χρήση βασικών καρέ είναι για την πρακτική και για να διαπιστώσετε ποια διαδικασία λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Όπως και οι περισσότερες λειτουργίες στο FCP 7, υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα. Είτε προτιμάτε να εργάζεστε αποκλειστικά με τα βασικά καρέ στο παράθυρο Viewer είτε σας αρέσει η διαισθητική αίσθηση της προσαρμογής τους στη χρονολογική σειρά, με λίγη δοκιμή και σφάλμα, θα χρησιμοποιήσετε τα βασικά καρέ όπως το pro!