Διαμόρφωση εγγράφων XML με CSS

Κάντε το δικό σας XML Look Πώς το θέλετε με το Cascading Style Sheets

Δημιουργώντας ένα έγγραφο XML, γράφοντας το DTD και αναλύοντάς το με ένα πρόγραμμα περιήγησης είναι όλα ωραία, αλλά πώς θα εμφανιστεί το έγγραφο όταν το βλέπετε; Η XML δεν είναι γλώσσα εμφάνισης. Στην πραγματικότητα, τα έγγραφα που έχουν γραφτεί με XML δεν θα έχουν καθόλου μορφοποίηση.

Πώς μπορώ να δω την XML μου;

Το κλειδί για την προβολή XML σε ένα πρόγραμμα περιήγησης είναι τα Φύλλα Στυλ Cascading. Τα φύλλα στυλ σάς επιτρέπουν να ορίσετε κάθε πτυχή του εγγράφου σας XML, από το μέγεθος και το χρώμα του κειμένου σας στο φόντο και τη θέση των αντικειμένων σας χωρίς κείμενο.

Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα έγγραφο XML:

] <<οικογένεια> <γονέας> Judy Layard Jennifer Brendan

Εάν θα δείτε αυτό το έγγραφο σε έναν έτοιμο πρόγραμμα περιήγησης XML, όπως ο Internet Explorer, θα εμφανιστεί κάτι τέτοιο:

Τζούντι Λατέρ Τζένιφερ Μπρένταν

Αλλά τι εάν θέλετε να διαφοροποιήσετε το γονικό και το παιδικό στοιχείο; Ή ακόμα και να κάνετε μια οπτική διάκριση μεταξύ όλων των στοιχείων του εγγράφου. Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό με την XML και δεν είναι μια γλώσσα που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για προβολή.

Ωστόσο, ευτυχώς, είναι εύκολο να χρησιμοποιήσετε Φύλλα στυλ Cascading ή CSS σε έγγραφα XML για να ορίσετε τον τρόπο με τον οποίο θέλετε να εμφανίζονται αυτά τα έγγραφα και οι εφαρμογές όταν προβάλλονται σε ένα πρόγραμμα περιήγησης. Για το παραπάνω έγγραφο, μπορείτε να ορίσετε το στυλ κάθε ετικέτας με τον ίδιο τρόπο που θα χρησιμοποιούσατε ένα έγγραφο HTML.

Για παράδειγμα, σε HTML μπορεί να θέλετε να ορίσετε όλο το κείμενο εντός των ετικετών παραγράφου (

) με τη γραμματοσειρά Verdana, Geneva ή Helvetica και το χρώμα του φόντου πράσινο. Για να το ορίσετε σε ένα φύλλο στυλ έτσι ώστε όλες οι παράγραφοι να είναι παρόμοιες, θα γράψετε:

p {font-family: verdana, geneva, helvetica; φόντο-χρώμα: # 00ff00; }}

Οι ίδιοι κανόνες λειτουργούν για έγγραφα XML. Κάθε ετικέτα σε XML μπορεί να οριστεί στο έγγραφο XML:

οικογένεια {χρώμα: # 000000; } γονέας {font-family: Arial Black; χρώμα: # ff0000; σύνορα: σταθερό 5px; πλάτος: 300px; } παιδί {font-family: verdana, helvetica; χρώμα: # cc0000; σύνορα: σταθερό 5px; border-color: # cc0000; }}

Αφού έχετε εγγράψει το έγγραφο XML και γράψετε το φύλλο στυλ σας, πρέπει να τα βάλετε μαζί. Παρόμοια με την εντολή σύνδεσης στην HTML, βάζετε μια γραμμή στην κορυφή του εγγράφου σας XML (κάτω από τη δήλωση XML), λέγοντας στον αναλυτή XML τον τόπο όπου θα βρείτε το φύλλο στυλ. Για παράδειγμα:

Όπως είπα παραπάνω, αυτή η γραμμή πρέπει να βρεθεί κάτω από τη δήλωση αλλά πριν από οποιοδήποτε από τα στοιχεία του εγγράφου XML.

Με όλα αυτά μαζί, το έγγραφό σας XML θα διαβάσει:

]> <οικογένεια> <γονέας> Judy <γονέας> Jennifer