Μάθετε τι σημαίνει το Cascade σε Cascading Sheets Style

CSS Short Course

Ο καταρράκτης είναι αυτό που κάνει τα φύλλα στυλ CSS τόσο χρήσιμα. Με λίγα λόγια, ο καταρράκτης καθορίζει τη σειρά προτεραιότητας για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να εφαρμοστούν αντιφατικά στυλ. Με άλλα λόγια, αν έχετε δύο στυλ:

p {χρώμα: κόκκινο; }}
p {χρώμα: μπλε; }}

Ο καταρράκτης καθορίζει ποιο χρώμα θα πρέπει να είναι οι παράγραφοι, παρόλο που το φύλλο στυλ δηλώνει ότι πρέπει να είναι κόκκινο και μπλε. Τελικά μόνο ένα χρώμα μπορεί να εφαρμοστεί στις παραγράφους, οπότε πρέπει να υπάρχει μια παραγγελία.

Και αυτή η σειρά εφαρμόζεται από ποιους επιλογείς (το p στο παραπάνω παράδειγμα) έχουν την υψηλότερη προτεραιότητα και ποια σειρά εμφανίζονται στο έγγραφο.

Η παρακάτω λίστα είναι μια απλούστευση του τρόπου με τον οποίο ο φυλλομετρητής σας αποφασίζει για ένα στυλ:

  1. Κοιτάξτε στο φύλλο στυλ για έναν επιλογέα που ταιριάζει με το στοιχείο. Εάν δεν υπάρχουν καθορισμένα στυλ, χρησιμοποιήστε τους προεπιλεγμένους κανόνες στο πρόγραμμα περιήγησης
  2. Κοιτάξτε στο φύλλο στυλ για τους επιλογείς που είναι σημαντικοί και εφαρμόστε αυτές στα κατάλληλα στοιχεία.
  3. Όλα τα στυλ στο φύλλο στυλ θα αντικαταστήσουν τα προεπιλεγμένα στυλ προγραμμάτων περιήγησης (εκτός από τα φύλλα στυλ χρηστών).
  4. Όσο πιο συγκεκριμένος είναι ο επιλογέας στυλ, τόσο μεγαλύτερη είναι η προτεραιότητα που θα έχει. Για παράδειγμα, το div> p.class είναι πιο συγκεκριμένο από το p.class το οποίο είναι πιο συγκεκριμένο από το p.
  5. Τέλος, αν ισχύουν δύο κανόνες για το ίδιο στοιχείο και έχουν το ίδιο προηγούμενο επιλογέα, θα εφαρμοστεί το τελευταίο που φορτώθηκε τελευταίο . Με άλλα λόγια, το φύλλο στυλ διαβάζεται από πάνω προς τα κάτω και τα στυλ εφαρμόζονται το ένα πάνω στο άλλο.

Με βάση αυτούς τους κανόνες, στο παραπάνω παράδειγμα, οι παράγραφοι θα γράφονται με μπλε χρώμα, επειδή p {χρώμα: μπλε; } έρχεται τελευταία στο φύλλο στυλ.

Αυτή είναι μια πολύ απλοποιημένη εξήγηση του καταρράκτη. Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για το πώς λειτουργεί ο καταρράκτης, θα πρέπει να διαβάσετε Τι σημαίνει "Cascade" σημαίνει στα Cascading Style Sheets; .